BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Maj 2010

14 lata 9 miesiąc temu #21604 przez wiola
Witam was gorąco ,dawno mnie tu nie było ,miałam popsuty net,ale teraz juz mam hura,ale się tu działo ,gratuluję dzidziusiów,slicznych ,tobie aga ,Ilonce,oraz angeli,sliczne dzidziusie ,buziaki dla was,mam nadzieję że teraz już bedę tu znowu częsciej.Słoneczko mam pytanie ,bo mojemu Filipkowi też się ulewało,też parę razy zwrocił,do tego mial troszkę łupieżu w główce i był opsypany krostkami na buzi ,gdzie myslałam że to potówki,obserwój maluszka ,bo jak się okazalo to była skaza bialkowa,od tygodnia jest na specjalnym mleku bebilon pepti i jest lepiej pogineły mu krostki ,ale boli go brzch i mu się ulewa ,zobaczymy co dalej ,buziaki dla was wszystkich ,napiszcie moze któraś z was wie cos więcej o skazie ,a moze zna smaczniejsze mleko bo to smierdzi.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

14 lata 9 miesiąc temu #21690 przez Madzia89862
odnosnie bioderek to w pl pierwsza kontrolna wizuta stwow biodrowch jest zalecana miedzy 4 a 6 tygodniem zycia

14 lata 9 miesiąc temu #21694 przez sloneczko
basik moja na dwa dni po urodzeniu miala pierwsze usg bioderek robione, nie tylko bioderek bo i obojczykow, bo to najczesciej uszkodzone czesci ciala przy porodzie sa. i teraz na 7 tyg po porodzie miala drugie i za 6 tyg mamy isc znowu.

ale z tego co wiem to jedynie jest dobrze pieluche tetrowa na papersa zakladac, wtedy unikniesz problemow, ja laurze nic nie zakladalam i sie rozwija wszystko super. Ale skoro Ty bedziesz rodzic wczesniej to mozesz juz po tygodniu po narodzinach zakladac. skoro nie bedziesz miala sie kogo dopytac bo to taka zasada....

wiolu, Laura nie ma skazy bialkowej to wiem pewne, nie ma nawet lupiezu na glowce (miala w sumie ok 5 tyg zycia i to kilka dni tak wiecej) na ciele i przy skroniach ma krostki, ale to potowki. A skaza bialowa jak jest to krostki sa na policzkach, za uszami i sa z biala ropka w srodku, a laura ma bladego koloru i suche. wiec tym sie nie martwie.

buziaki

14 lata 9 miesiąc temu #21699 przez basik_twins
No i bede musiała tak robić
Po tyg mówisz?
Bo tutaj znajome co sa to nic takiego robione nie miały ich dzieciaczki no a pierwszy kontakt z badaniami po porodzie jest 3/4 tyg po narodzinach około i nie wiem gdzie trafie itd
a jak sie pytam po ludziach to dosłownie nikt nic nie wie nawet ze takie badania trzeba wykonywac.... :huh:

14 lata 9 miesiąc temu #21701 przez _aga86_
Basik w uk jest to samo- nie maja pojecia o takich badaniach. Jakpoprosilam lekarza o to by zrobil usg bioderek to spojrzal sie jakby nie rozumial o czym mowie!!! Jedyne co zrobil- to sprawdzil recznie, czy czasem nie placze jak jej przyklada lokiec do kolana:/ Jedynie mozna bylo sprawdzic prywatnie...

14 lata 9 miesiąc temu #21702 przez natmur11
ja mialam sprawdzane przy wypisie ze szpitala bioderka ale recznie przez pania doktor potem chyba w 2 tyg przez polozna jeszcze raz, sadze ze jesli lekarz ma jakies pojecie to takie badanie wystarczy, zreszta w polsce jeszcze kilka lat temu nie robili usg jesli nie bylo potrzeby moj brat ma 7 lat i tez byl tylko recznie badany. basik sloneczko ma racje mozesz sama pieluchowac, a lekarz napewno przy wypisie obejrzy dziewczyny a jak nie to powiedz ze chcesz zeby zbadal bioderka

14 lata 9 miesiąc temu #21703 przez sloneczko
basik niewiem od kiedy mozesz, napisalam ze od tygodnia bo wtedy kosteczki sa jeszcze miekkie, bo zaraz po urodzeniu to sa strasznie miekkie, i mozesz cos uszkodzic.

dlatego mysle ze od tygodnia a moze lepiej od 2 tyg mozesz juz pieluszke zakladac.

wlasnie popros lekarza zeby sprawdzil czy dziewczynki maja wszystko ok z bioderkami, najwyzej ty go wysmiejesz jak ci odmowi!

14 lata 9 miesiąc temu #21721 przez basik_twins
no bede musiała ich troche ponaciskac pod tym kontem ale jzeli bym trafiła do tej Polki to tak jak Madzia pisała to akurat zeby cos zrobic w tym kiedrunku

jakos to bedzie przeciez wczesniakow do PL nie zabiore
jak nie wczesniej to pozniej jakos sobie poradzimy z tym problemem
no ale dzieki za wszystkie odp :)
Człowiek sie czuje wtedy taki.. pewniejszy :)

14 lata 9 miesiąc temu #21722 przez basik_twins
aguś ale jakiś angol Ci to wykonał prv czy musiałas Polaka szukać??

14 lata 9 miesiąc temu #21726 przez Madzia89862
basik zakladajmy ze z bioderkami dziewczynek bedzie dobrze:);)

14 lata 9 miesiąc temu #21731 przez natmur11
a my z niunia bylysmy sobie dzis za zakupach, powoli robimy przygotowania do wyjazdu... znalazlysmy sliczny reczniczek dla Klaudusi taki prostokatny z kapturkiem na dluzszym boku. ciekawe czy sie sprawdzi;) ajc a tu lista na 2 strony o czym pamietac co kupic co zabrac, ale jeszcze 10 dni i sloodkie 2 miechy lenistwa;)

14 lata 9 miesiąc temu - 14 lata 9 miesiąc temu #21734 przez _aga86_
W sumie to jakis obcokrajowiec- ale to tylko dlatego, ze sama powiedzialam... W szpitalu przy wypisie owszem sprawdzal- recznie, ale takie badania powinno sie powtarzac pare razy- i wtedy poszlam prywatnie- ale niestety tez sprawdzila recznie (POLKA).

14 lata 9 miesiąc temu #21762 przez sloneczko
natmur a gdzie to Wy sie wybieracie?

my w tym roku siedzimy w domku... tamte wakacje spedzilam z mezem jeszcze jako zareczeni w Turcji, a te juz jako mezatka z dzidzia spedze w domku, ale za to beda chrzciny moja mama przyjedzie i zostanie niestety tylko tydzien ale na chrzciny jeszcze 7 osob z polski przyjedzie, wiec nie odczuje tego ze mnie w polsce czy gdzies w jakis czeplym kraju nie bylo.

magda ma racje basik nie martw sie na przyszlosc bedzie dobrze z bioderkami, ale dobrze ze pytasz ja tez zamartwioalam sie w ciazy jak to bedzie jak cos tam kiedys bedzie z mala sie dzialo i jak sobie poradze... my matki takie juz jestesmy ;)

14 lata 9 miesiąc temu #21763 przez basik_twins
Nie nie spokojnie
Skoro w tym kraju sie tak na to nie zwraca uwagi i jakos zyja to moje najwidoczniej tez dadza rade nie panikuje tylko wiem ze warto zwrocic na to uwage a dla dziecka swego chce sie jak najlepiej i ot tak zbieralam wszelkie info zeby na spokojnie wiedziec co mam robic jak dzidzie juz beda

:)

Już nie jestem taka nerwowa jak na początku :blink:

14 lata 9 miesiąc temu #21765 przez natmur11
a lecimy sobie 5 lipca do polski do moich rodzicow. juz sie doczekac nie moge juz pol roku w domu nie bylam a nie bede ukrywac ze strasznie tesknie:) no i musze sie Klaudusia pochwalic bo niestety moi rodzice boja sie latac samolotem moja mama dodatkowo boi sie plywac promem itp;d wiec nie przyjechali a dodatkowo moja siostrzyczka ma termin na 8 lipca wiec po raz kolejny czekamy na ksiezniczke:) no i we wrzesniu moja bratowa tez core;d moi rodzice w jednym roku zostana potrojnymi dziadkami 3 dziewczynek(chyba ze cos sie zmieni):D:D ajj wszyscy mi pozazdroscili:)

basik to normalne ze teraz szukasz informacji dla pewnosci, i fakt lepiej wiedziec wiecej niz za malo ale zobaczysz ze wszystkie watpliwosci mina jak przytulisz swoje corcie:) a jak sie czujesz basik?

aa sloneczko dziekujemy za zyczonka:*

Moderatorzy: kasiorailona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka