BezpiecznaCiaza112023

Mamusia WRZESIEŃ2010

14 lata 3 tygodni temu #41958 przez raczek10
CZEŚĆ . To jakaś masakra się dzieje. my jak w niedzielę Jasia chrzciliśmy to ksiądz też 200 sobie zażyczyl. u nas w parafi to jeszcze będo zbierać po 200 zł od rodziny na ogrzewanie kościoła . tylko ja się zastanawiam skąd tych dwusetek nabrać :angry: . w miastach to troche może inny cennik niż na wsi.nasz ksiądz za ślub to 2 lata temu to chyba 600 brał a teraz to nie wiem . jakaś paranoja . ciągle im mało a nowymi autami śmigają :angry:

/035/0354289b0.png?3420[/img] [/url]

s2.pierwszezabki.pl/035/0354289b0.png?6371

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

14 lata 3 tygodni temu #41966 przez Marysia27
To jakaś masakra- 600 zł za ślub!? ja za 1/3 etatu nauczyciela historii dostaje mniej w ciągu miesiąca!!!!!!!!!!! aż głowa boli jak czyta się takie rzeczy...u nas na ślubie w zeszłym roku powiedział " co łaska- 300 zł...udźwigniecie?" a dziś byłam na plebanii, i proboszcz gadał sensownie do momentu aż nie powiedziałam że nie mam przy sobie pieniędzy na ofiarę, dopiero mogę "zapłacić" po wypłacie, to kazał mi przyjść jak wszystko załatwię, czyli akt urodzenia Bartka i pewnie same pieniądze- choć nnie powiedział tego wprost. I nie zapisał nas do księgi, tylko słownie potwierdził chrzest na 26.12. Ja nie zamierzam dać więcej jak 100 zł, i nawet gdybym miała więcej to wolałabym to przepić niż nabijać ich kiese. Inny ksiądz z naszej parafii powiedział mojej koleżance z osiedla, która chciała dać mu 100 na chrzest w lipcu, że ładne dzieci koztują więcej! niby w żartach, ale zrobiło się niemiło. W takim układzie nie zamierzam ze sobą zabierać Bartochy na plebanie, bo mój syn urodny i boję się co to bedzie jak jego ksiądz zobaczy- już się nie wypłacę ;)

14 lata 3 tygodni temu #41996 przez Groszek
600 zł za ślub to jeszcze nie tragedia... ja w tamtym roku płaciłam 1050 zł. Za chrzest co łaska - bo jak to określił ksiądz - "dzieci kosztują". Więc 100 zł daliśmy i już :)

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=7557

14 lata 3 tygodni temu #42036 przez Batmanik
nasz ksiadz powiedzial co laska wiec mysle dac100zl i niech sie buja :P mojego mama mowi daj spokoj 100zl to za msze daja a Ty za chrzciny chcesz dac(nie placi a udziela sie :angry: )
ale to jeszcze nic 5 lat temu jak dziadek zmarl chcielismy go pochowac gdzie indziej niz mieszkal i potrzebne bylo zaswiadczenie i tamten ksiadz do mojej mamy powiedzial tak: ,,no pogrzeb kosztuje 600zl to zaswiadczenie 300zl" w glowie sie nie miesci za kawalek kartki wypisanej w 5min tyle zarobic :ohmy: tez tak chcialabym

14 lata 3 tygodni temu #42038 przez Marysia27
W głowie się nie mieści, jak czytam wasze wypowiedzi. Jestem wierząca, nie neguje instytucji Kościoła, ale to co wyczynia kler to przechodzi wszelkie pojęcie!!! Do gazety się nadają takie informacje, bo jak czytałam jeszcze przed slubem artykuł w prasie, to księża nie mają prawa lecieć wg. tzw. cennika, tylko ludzie powinni dawać tyle ile chcą lub mają, bo co mają zrobić Ci których na to nie stać? I szkoda jeszcze że księża nie życzą sobie wglądu w zeznania podatkowe, bo wtedy mogliby wg rocznego dochodu wyznaczyć progi opłat kościelnych :silly:
Może troche ostro się wypowiadam, ale takie mam zdanie na temat zdzierstwa w Kościele...

14 lata 3 tygodni temu #42071 przez Batmanik
my juz po wizycie u lekarza-niestety niunius nie zaszczepiony :( bo dopiero jak laryngolog wyrazi zgode i wtedy we wtorek do szczepienia a niunius wazy 5600g :)

14 lata 3 tygodni temu - 14 lata 3 tygodni temu #42268 przez raczek10
Hej .
U NAS PADA ŚNIE I JEST JUŻ BIAŁOOOO :woohoo:
Batmaniku twój malutki sporo waży już. Ja sie ciesze ,że chrzest mamy już za sobą .
Nasz Jas grzeczny w nocy ładnie spi i cyca dalej doii to myślę ,że już tak zostanie do puki ząbki siĘ nie odezwą .
zaraz kasowniki będziemy wstawiać pod suwaczkami :laugh: CZAS LECI . :woohoo:

14 lata 3 tygodni temu #42596 przez Marysia27
U nas też biało i mroźnie. Ciekawi mnie dziewczyny, czy któraś z Was korzysta z chusty do noszenia Maluchów? Jeśli tak, podzielcie się spostrzeżeniami, bo zastanawiam się nad zakupem chusty lub nosidełka. Zysiek swoje waży, a mi czasem ręce odpadają.

14 lata 3 tygodni temu #42611 przez raczek10
CZEŚC DZIEWCZYNKI . U nas zimno jak diabli i duuuuzo śniegu miejscami za kolana . A droga nie przejezdna :( TAKIE UROKI MIESZKANIA NA WSI . :dry:

Marysiu ja osobiście nie używam chusty bo jak na moje wydatki to jest trochę droga i pewnie ze 200 zł kosztuje a ida święta to i wydatki inne będą . ALE ja myślę,że to super sprawa i maluszki też chyba lubią byc przy mamusi . :laugh:

14 lata 3 tygodni temu #42673 przez Marysia27
Raczek powiem Ci że na allegro wcale nie są takie drogie- bezpośrednio od krawcowej kosztuje ok 60 zł bez kosztów przesyłki, a ze sklepu allegro przeciętnie kosztują ok. 100 zł.

14 lata 3 tygodni temu #42742 przez asia26
a ja jeszcze Oliwki nie ochrzcilam :) czekam az mama sie lepiej poczuje zeby tez mogla byc :) ale na slubie ksiadz powiedzial ze kosztuje 400 zl i siedzimy a on pamowie wyskakiwac z kasy :) wiec zobaczymy jak bedzie z chrztem :)

14 lata 3 tygodni temu #42975 przez raczek10
Witam . u nas zima że HO HOOO :ohmy: Dzisiaj rano to -23 było to już nie mało .
Jak wasze maluszki się miewają . Dzisiaj juz mamy 1 grudzien . Zaraz nasze maluszki po 3 mc. będą miały . mnie w tamtym tygodniu cyc tak bolał ,że myślałam ,że zwariuje ,ale kapusta pomogła :woohoo:

milej nocki . musze lecieć .

14 lata 3 tygodni temu #42994 przez Batmanik
Witam!!!
U nas tez zimno i mrozno a sniegu napadalo :( wcyoraj mielismy szczepienie pierwsze ale nie bylo az tak zle :laugh:
dzis podalam mu troszke mandarynki ale sie dossal :laugh:
a cos na forum cisza????

14 lata 3 tygodni temu #43035 przez raczek10
HEJ.
Fakt CIsza na forum .
NAS to zasypalo i zamrozilo . :angry:
AZ na dwor nie chce sie wychodzic . nasze dziewczyny to do szkoly nie pojechaly , bo droga nie przejezdna. Jak tak dalej bedzie to nie wiem . Ja lubie jak jest śnieg ale TYLE to przesada .
Batmaniku a nie boisz się ,ze maly będzie plakał po mndarynce . Ja swojemu dam spróbować jabłuszko ale dopiero jak maly 4 mc skończy .

milego dnia . dziewczyny tak się spytam a jaki internet wy macie , bo my mamy radiowy i cos sie zawiesza przez te sniezyce . Takie uroki mamy na zime mieszkajac na koncu świata :silly:
Ale latem mamy cudnie :lol: :lol:

14 lata 3 tygodni temu #43045 przez roxana
Cześć Dziewczyny

U nas też sniegu co niemiara:)
Jutro jedziemy na drugie szczepienie. i na pierwsze pneumokoki:) Mam nadzieję, ze Tymcio dobrze zareaguje.

My postanowiliśmy karmić Tymcia tylko piersią do końca 4 miesiąca a potem po wolutku zaczniemy wprowadzać, ale z piersi nie zrezygnujemy jak mleko będzie do 8 miesiąca. Teraz zaczęłam już robić zapasy mleczka.:)

Teściowa mnie przekonywała zeby wprowadzać po 3 miesiącu, ale jabłuszko czy marchewkę, ale ja jestem innego zdania - nie ma nic lepszego niź mleko mamy więc puki mogę to będę karmić Tymcia - szczególnie że mu to służy.

Pozdrawiam wszystkie Mamusie i ich Maleństwa

Moderatorzy: kasiorailona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka