BezpiecznaCiaza112023

Mamusia WRZESIEŃ2010

14 lata 4 miesiąc temu #21746 przez rabarbar8210
cześć dziewczyny.

Roxano, Kasiu strasznie się cieszę, że u Was wszystko dobrze. Ale cały czas trzymałam kciuki za Wasze szkraby więc tak jakby wiedziałam, że jest ok :) . Od samego rana dobre wiadomości. Tak trzymać!

Zakupy dla Maleństwa to najfajniejsza rzecz przed porodem. Też mnie ogarnia ta gorączka. Jak wpadam do sklepu to jest przeciąg :P jeszcze trochę ciuszków mi brakuje, ale mam nadzieję, że nadrobię jeszcze do września.
Mam jedynie problem z rozmiarami. Pamiętam jak kupowałam ciuszki dla mojego siostrzeńca i skompletowałam niemalże wszystko w rozmiarze 56 a smykol urodził się nieco dłuższy i niewiele skorzystał:) Kupuję więc wszystkiego po troszku. W razie czego. :)

Co do wózka to ja jeszcze się nie zdecydowałam. Jest taki wybór, że mam nieukrywany problem i ceny też różne, przeróżne.

A jeśli chodzi o spanie to ja zapobiegliwie skompletowałam i podusię, kołderkę, dwa cieniuteńkie rożki i dwa grubsze ( na wszelki wypadek). W prezencie dostałam tez przepiękne kocyki ( tylko myślę, że strasznie ciepłe...aż za bardzo :) ). Wydaje mi się, że wygodniutki rożek jest najwłaściwszy na te pierwsze tygodnie życia, ale naprawdę co mama to opinia :)

Katarzynko: zazdroszczę tych truskawek pod oknem :)

Pozdrawiamy Was serdecznie. Będziemy z dzidzią zaglądać do Was od czasu do czasu. Wszystkiego dobrego :)

A szkraby niech szczęśliwie dotrwają do września w naszych brzuchach:)

"To możliwość spełniania marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące"
Paulo Coelho

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

14 lata 4 miesiąc temu #21750 przez kasia86
jeszcze nie wybrałam wózka,tylko jeden mi się spodobał..ale to znając mnie i moje możliwości to zmienie decyzję jeszcze z 5 razy...bo w sumie ten wózek mnie nie urzekł tak na 100% to była dopiero moja pierwsza wizyta w sklepie z wózkami więc wiecie jak to jest :P
też widziałam w tym sklepie przepiękny kocyk i rożek...mmm te akurat mnie urzekły...ale zaczekam aż tatuś wróci i wtedy się wybierzemy na takie zakupy :)

dziewczynki ale miałam paskudną noc...praktycznie cała nieprzespana...
pół nocy mnie mdliło,było mi źle,słabo i wszystko na raz...i na dodatek moja niunia miała jakieś maxymalne ADHD...no dała mi popalić, caluuusią noc kopała ale tak mocno że szok...i wiecie co?? nadal kopie jak najęta
nie to że mnie to smuci,wolę jak kopie niż jak nie kopie :P ale kurcze aż tyle godzin bez przerwy?? przecież zadyszki tam dostanie :P

buziaki mamcie

14 lata 4 miesiąc temu #21761 przez roxana
Cześć Dziewczyny:)
dzięki za trzymanie kciuków za mojego brzuszka pospieszalskiego:)
Nie macie pojęcia - po wczorajszym badaniu kamień spadł mi z serca. Cały czas się martwiłam, że te skurcze skracają szyjkę albo co gorsza ją otwierają - a tu taka niespodzianka:)

A wózek to właściwie była pierwsza rzecz, którą wybrałam już na samym początku ciąży. Tak mi się spodobał, że chciałam od razu kupić, ale przesądy nie pozwoliły:)
Na szczęście teraz się nie czeka - wszystkiego w sklepach pod dostatkiem.

Kasiu biedulko wiem co przeżywałaś - też się tak wiele razy męczyłam. A Maluszki wyczuwają, że źle się czujemy i wtedy ich zachowanie też się zmienia.
Jak byłam w szpitalu i się strasznie stresowałam to mój synek strasznie kopał i kręcił się w brzuszku jak na karuzeli. jak stres już trochę mi przeszedł i więcej się śmieję to maluch też jakoś wystopował - zrobił się spokojniejszy. choć to może być związane z tym, że rośnie i brak mu miejsca. Od początku ciąży przytyłam niecałe 5 kg. A przez ostatnie 3 tygodnie tylko 200 gram.
na szczęście lekarz mi powiedział, że nie ma się czym martwić.

Ja też kupiłam część rzeczy w rozmiarze 56 i część w 62. tak naprawdę jest tylko 2 cm różnicy między tymi rozmiarami. ale większość mam mówi, że rozmiar 56 jest najwyżej na 2 tygodnie. jeszcze zależy jaki dzidziuś - ale tego się dowiemy dopiero przy porodzie
Wysyłam Wam całuski i buziaczki dla Dzieciaczków

14 lata 4 miesiąc temu #21768 przez Batmanik
Witam!!!
co do ciuszkow to kupuje te co mi sie podobaja i na kazdy rozmiar nawet na 74 :blink: staram sie nie kupowac letnich ubranek ale ostatnio nie moglam oprzec sie bluzeczce z krotkim rekawem na 74 :side:
A wozek to juz w maju upatrzylam ale tatus powiedzial ze do wrzesnia to jeszcze inne beda mi sie podobac nie wierzylam mu ale jednak mial racje bo w samym maju to mi sie tylko 4 podobaly :laugh: a teraz to jeszcze inny upatrzylam ale jedziemy wkoncu po tatusia w poniedzialek na lotnisko bo wraca :laugh: w sumie nie nacieszymy nim sie dlugo ale coz chociaz te kilka dni szczegolnie ze wyjezdzal jak malenstwo jeszcze nie rozpoznawalo glosow...mysle ze wybierzemy sie przy okazji na zakupy to dopiero zacznie sie szal macicy :laugh:

a noc tez mialam nie ciekawa...budzilam sie w nocy a o 4 rano obudzilam sie wyspana i glodna :) zjadlam kromke z maslem i do lozka wskoczylam spowrotem no ale coz nie pospalam dopadla mnie zgaga :ohmy: masakra jak nigdy bo zawsze jak mialam to raz ze bardzo rzadko a dwa to tylko po pomidorowce jak juz...no coz ale takie sa uroki ciazy :)

zycze Wam i malenstwom udanego weekendu :)

14 lata 4 miesiąc temu #21770 przez roxana
To mnie od samego początku podoba się ten sam wózek - żaden inny który później widziałam nie dorównywał pierwszemu wyborowi - oczywiście w moich oczach. Na szczęście mój mąż podziela moją opinię.
A jeśli chodzi o mojego męża to muszę Wam powiedzieć dziewczyny, że jest kochany. My z maleństwem siedzimy, a właściwie leżymy sobie rozłożeni na fotelu na balkonie, słoneczko świeci, wiaterek powiewa a mój mąż sprząta mieszkanie.
Rano był na zakupach i przywiózł nam tyle pyszności:)
do tego robi pranie zakupionych wczoraj ubranek - jak tu nie kochać takiego słodziaka.

:):):):):)

14 lata 4 miesiąc temu #22036 przez roxana
Cześć Dziewczyny
Kolejny piękny dzień. w związku z zaleceniem leżenia do 37 tygodnia pojechałam kupić wczoraj wózek z moim Misiem. Ale mieliśmy radochę. Mąż składał go wczoraj - jest super. Przy okazji kupiliśmy jeszcze kilka innych brakujących nam rzeczy i w sumie oprócz łóżeczka i materacyka i kilku drobiazgów mamy wszystko. A tak się martwiłam, że nie zdążę:)
całuski

14 lata 4 miesiąc temu #22115 przez roxana
kinquo nie bardzo rozumiem o co chodzi???????

co to za linki???????

nie działają!!!!!!!!!!!

14 lata 4 miesiąc temu #22249 przez Kinia1
Witam! Jestem nowa, ale mam nadzieję, że mnie przyjmiecie do swojego grona. Termin porodu przewidziany mam dopiero na 27 września.

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=7393 [/url]

14 lata 4 miesiąc temu #22252 przez rabarbar8210
cześć dziewczyny:

Kasiu: rzeczywiście u mnie też tak jest. Jak jestem niespokojna lub źle się czuję, Malutka szaleje i wierci się niemiłosiernie. Kopniaki odczuwam coraz mocniej, czasami mam nawet wersję bolącą:)

Roxano: jak dobrze, że już wszystko prawie skompletowaliście. My jesteśmy w lesie. Wiecznie brak czasu i odkładanie wszystkiego na ostatnią chwilę. Teoretycznie wszystko już wybrałam, ale jakoś nie ma kiedy po to wszystko pojechać. Oby tylko zdążyć:)
Super, że mąż tak się o Was troszczy. Leżcie i wypoczywajcie! :)

Kinia 1: Witamy w gronie mamuś wrześniowych. Ja mam termin dzień po Tobie :D napisz jak się czujesz i czy wszystko ok. Ach...i byłabym zapomniała. Zaglądaj do nas jak najczęściej :)

Pozdrawiam Was dziewczyny. 3majcie się i miłego dnia :)
Szczególne uściski dla Waszych Maleństw :)

Paulo Coelho

14 lata 4 miesiąc temu #22272 przez roxana
Cześć Dziewczyny
Witaj wśród nas Kiniu.:) opowiedź o Sobie i Maleństwie. znasz już płeć??

Rabarbar nie zapeszając, ale czuję się coraz lepiej - może mój smyk postanowił jeszcze trochę urosnąć. bardzo mnie to cieszy bo 3 - krotnioe zmniejszyłam dawkę leków. jupi:)

z zakupami to było tak, że ja w sumie od początku ciąży oglądałam, wybierałam...
Po ostatniej wizycie jak się dowiedziałam, że wstanę dopiero po 37 tygodniu to się trochę zasmuciłam i mąż zrobił mi prezent i zabrał na zakupy.
:)

z każdym dniem bliżej porodu i coraz mniej się boję - już nie tylko o synka ale samego porodu. zdecydowałam się na poród naturalny - bez znieczulenia - mój lekarz uważa, że tak jest lepiej dla dziecka, więc nie ma o czym mówić, ale jak czuję jak Tymuś rośnie to mam pewne obawy. ale podobno my kobiety jeseśmy w stanie wiele znieść. :)

do terminu zostało mi już tylko 67 dni a do donoszenia ciąży 46 :)

pozrawiam Was Mamusie a Maluszkom pięknych snów:)

14 lata 4 miesiąc temu #22303 przez Kinia1
Roxana i Rabarbar dziękuję za miłe powitanie. Czuję się świetnie i jak na razie (odpukac) nie mam żadnych problemów ze zdrowiem swoim czy maleństwa. No oprócz niedokrwistości, która jest bardzo częstym zjawiskiem :) Będę miała córeczkę - Nadię, na USG w ostatni piątek dowiedziałam się, że mała waży 947 gram i że wszystko z nią w porządku, tylko ułożona poprzecznie i łożysko na przedniej ścianie, ale mam nadzieję, że jeszcze moje Maleństwo zmieni swoją pozycję wyjściową.
Zauważyłam, że rozmawiałyście o wyprawce, ja mam już łóżeczko i mnóstwo ciuszków, które właśnie częściowo suszą się po pierwszym praniu. Drugie będę robiła na początku sierpnia - to w proszku dziecięcym - i od razu będzie prasowanie. Aha mam jeszcze fotelik samochodowy - nosidełko, a na wózek czekam, bo dostaniemy po córeczce kuzyna mojego męża, mało używany, niezniszczony i naprawdę fajny, w sumie taki jak chciałam, niezbyt ciężki, na 4 dużych stabilnych kołach pompowanych. Także teraz zostały mi w sumie do kupienia same kosmetyki, bo zabawki to już moja teściowa pokupowała i pod koniec lipca jak przyjedzie na urlop to przywiezie wszystko ;]
Roxana widzę, że masz jakieś problemy z ciążą, mam nadzieję, że wszystko zakończy się dobrze i że z dnia na dzień będzie tylko lepiej.
Pozdrawiam i będę zaglądac jak najczęściej się da :) Uściski dla Maluszków

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=7393 [/url]

14 lata 4 miesiąc temu #22306 przez Katarzynka
Hej dziewczyny :0

Mam do was kilka pytan. A wiec
Czy chodzicie do szkoły rodzenia jak tak to do płatnej czy bezpłatnej i ile godzin tam macie i czy macie wizyte na porodówce??
Czy leci wam siara??
A i co uwazacie o porodzie w wodzie?? Bo ja się nad tym zastanawiam bo słyszałam ze ból jest mniejszy i naciecie krocza zadziej się zdaza :D

Kinia1 wwitaj wraz z córeczką :)

14 lata 4 miesiąc temu #22312 przez rabarbar8210
Roxana., serdecznie gratujuję. Oby Tymuś zechciał sobie jeszcze poodpoczywać. Rzeczywiście niewiele czasu zostało Ci do porodu, ale wierzę ( ba! nawet wiem), że świetnie sobie poradzicie. Ja mam podejście hiseryczno - paranoiczne i im bliżej terminu tym bardziej się boję. ( zostało 92 dni) Nigdy nie byłam jakoś specjalnie wytrzymała na ból i na samą myśl robi mi się słabo. Wiem, że muszę sobie poradzić ale cos tak czuję, że nie będzie to wymarzony debiut. Nasza Mała Gwiazdka ma jeszcze czas i staram się nawet specjalnie o tym nie rozmyślać, bo ciśnienie mam wtedy o wiele wyższe niż potrzeba :) Nie moge się też zdecydować czy chcę rodzic z mężem czy wygonić go na korytarz. On chce a ja nie wiem. Po rozmowie z lekarzem dowiedziałam się, że czasem jest więcej problemu z męzem niz z pacjentką :) Omdlenia, zemdlenia i Bóg jeden wie co jeszcze. Mamy wspólnie podjąć decyzję a on się dostosuje. Troche sie tego obawiam, bo mój mąż od początku naszej ciąży jest mocno przewrażliwiony na tym punkcie a bólu całkowicie uniknąc sie nie da :) On lubi wszystko zaplanować, policzyć, przemyslec i rwie włosy z głowy jak cos idzie nie po jego myśli. Ale uparciuch nie daje za wygraną. Chce byc wtedy z nami.

Miło słyszeć, że zjechałaś tak dużo z dawki leków. To znaczy, że jest naprawdę dobrze i oby tak jeszcze 67 dni :) Niech syneczek rośnie ile tylko zapragnie :)

Ja mam dziś trochę więcej luzu więc moge pogrzebac w internecie w poszukiwaniu brakujących rzeczy. Niestety tylko w internecie, bo z pracy wychodzę za późno, żeby oddac sie szałowi zakupów. Buszuję na dino.pl :)

Paulo Coelho

14 lata 4 miesiąc temu #22316 przez Katarzynka
Ja z wyprawki mam łózeczkow komplecie z pościelą i baldachimem, komode i wózek i nosidełko samochodowe a reszte czeka do sierpnia :)

14 lata 4 miesiąc temu #22320 przez rabarbar8210
Katarzynko, rzeczywiście my korzystamy z usług szkoły rodzenia, niestety płatnej. Koszt całego kursu to 280 zł. Odbywają się dwa razy w tygodniu po godzince. Starałam się dostać na bezpłatny ale niczego takiego u nas w mieście nie znaleźliśmy. Z resztą opuściałam już sporo ze wzgledu na pracę i naprawdę nie wiem jak to będzie z radzeniem sobie z bólem i rosnąca we mnie paniką.

Co od siary, to ja na razie nie mam żadnych sygnałów. Piersi rzeczywiście zmieniają sie bardzo intensywnie (brodawki są większe i ciemniejsze) i pewnie niedługo coś poczuję ale póki co nie widzę, by coś sie działo.

Ja też słyszałam duzo dobrego o porodach w wodzie, ale nie znam osobiście takiego przypadku :( jedyne co obiło mi się o uszy to, że ból jest mniejszy a poród szybszy i przyjemniejszy. I chyba tylko w niektórych szpitalach można wybrac taką opcję. Jak to jest dziewczyny? Mamy jakis wybór w jaki sposób chcemy rodzić? Ponoc najgorsze jest takie leżenie na plecach. Można w ramach gimanstyki poskakać na wielkiej piłce czy ulzyc sobie chłodnym prysznicem. Ciekawe swoją droga czy każdy szpital ma takie gadżety?

Paulo Coelho

Moderatorzy: kasiorailona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka