- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- Mamusia WRZESIEŃ2010
Mamusia WRZESIEŃ2010
- roxana
-
- Gość
-
Nie napisałam kaftaników bo nie bardzo mi się podobają, a koleżanka mi mówiła, że u niej kompletnie się nie sprawdziły, bo się zwijały i po kilku razach przestała je używać. Mam zamiar używać body pod pajacyki, które z kolei bardzo mi się podobają i koleżanka mówiła, że używała głównie ich.
Masz rację, każdy ma inną wizję ubierania maleństwa.
A rożki będę miała 2 lub nawet 3 bo w związku z tym, że nie mogę wyjść do sklepu to rożki i kocyki kupuje mi teściowa i uznała, że jeden rożek to za mało. Zdaję się na Jej doświadczenie - 3 dzieci.
Wyślę męża w weekend do mothercare na pierwsze zakupy.

Najważniejsze, że jutro mam wizytę u lekarza:)
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- iwo23_1990
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
ale z tego co wiem bo miałam doczyniennia z niemowlakami to nie kupuj dużo w rozmiarze 56 poniewaz nie wiesz jaki sie malutki duży urodzi moja bratowa nawet raz nie ubrała w romiarze 56 poniewaz mały urodzil sie i mial 60 cm... w rozmiarze 62 mozesz wiecej pokupic ale takie malutkie dziecko bardzo szybko rosnie...
body sa bardzo przydatne, a na wrzesien to najlepsze z dlugim rekawkiem, kaftaniki, spioszki, pajacyki srednio mozna miec jakas pare ale nie tyle... lepiej jakies dresiki... rożek mam jeden... i kocyk rowniez jeden nie sa potrzebne dwa... z lozeczku masz kolderke wiec kocyk to tylko do wozka... ale tak jak napisala kasia86 kazda ma swoje widzimisie:)
- kasia86
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-

- roxana
-
- Gość
-
Apropos kołderki - czytałam, ze do pół roku nie używa się kołdry ani poduszki. Kołdry ze względu na śmierć łóżeczkową a poduszka ze względu na kręgosłup.
Podobno najlepiej jak dziecko śpi w rożku.
Muszę chyba faktycznie zaufać intuicji - na szczęście sklepy są pełne ubranek:)
- iwo23_1990
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-

- Batmanik
-
Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- ,,Rączki malutkie a chwycą Cię za serce na zawsze"
krotszej nieobecnosci

podjelyscie moj najlepszy temat

- iwo23_1990
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-

- Batmanik
-
Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
ja wedlug ostatniej miesiaczki termin mam na 11 wrzesnia i jetem obecnie w 28 tyg i 6 dniu...a wedlug usg ktore mialam w tamtym tyg to termin porodu wypadl na 6 wrzesnia

ps ale ze mnie gapa teraz dokladnie czytam; na wizycie bylam w ubiegly piatek i wg miesiaczki byl to 28 tydz a wedlug usg 28 tydz i 6 dzien i termin porodu wedlug usg na 4tego wrzesnia...a co do parametrow znacie sie na tym cos??bo BDP wyszlo-80.89- 32tydz3dzien a normy sa 29tydz2dzien do35tydz4dzien...kurcze musze poszukac tabeli gdzie mialam to rozpisane co to oznacza...ale z tego wynika ze moj szkrab ma ta czesc ciala wieksza niz malenstwa w 28 tyg na to wyglada

- roxana
-
- Gość
-
Z tym terminem to z tego co zdążyłam się zoriętować będąc w szpitalu - taki pobyt to skarbnica wiedzy, kilka przyszłych mamuś i każda ma jakieś inne doświadczenia - pierwszy termin liczy się dokładnie 40 tygodni od dnia pierwszego ostatniej miesiączki. Ale przy każdym usg da się w przybliżeniu określić termin porodu na podstawie parametrów dzidziusia. Mierzy się długość kości uda, obwód główki i obwód brzuszka i na tej podstawie wylicza się termin porodu. Możliwe, że różni się od pierwszego terminu. Ale pamiętajmy że istnieje jakaś tolerancja błędu przy usg - +,- 25 %.
Mam taki fajny poradnik i wynika z niego, że skoro Iwo masz termin na 29 września to pierwszy dzień ostatniej miesiączki musiał być - 23 grudnia.
Tak naprawdę każdy z tych terminów porodu jest terminem przybliżonym, a dlatego są takie rozbierznośći, że gdy znamy datę ostatniej miesiączki możemy równo odliczyć 40 tygodni, tylko że to i tak jest przybliżona data porodu bo poród może być 2 tygodnie wcześniej lub później.

Ja termin z miesiączki ( 28 listopada pierwszy dzień )mam na 4 wrzsśnia i jestem teraz w 30 tygodniu, dokładnie 29 tygodni i 6 dni. Jutro dokładnie będzie 30 skończonych tygodni.
Terminy:
RR- ciśnienie krwi,
HGB- hemoglobina,
WBC- krwinki białe,
RBC-krwinki czerwone,
PLT- liczba płytek krwi,
Wymiary płodu:
CRL- długość od główki do pupki,
HC- obwód główki,
AC- obwód brzuszka,
BPD- wymiar dwuciemieniowy, czyli szerokość główki,
FL- długość kości udowej,
EFW- szacunkowa masa płodu,
HBD- tydzień ciąży,
EDD- spodziewana data porodu.
Ja też bym nie chciła sierpnia, ale cóż w mojej sytuacji... choć mam nadzieję, że się Maluch przestanie tak pchać do nas:)
O 13:50 mam wizytę - napiszę potem co i jak.
Jeszcze raz dziękuję za rady dotyczące ubranek - całą resztą zajęłam się wcześniej i mam spisaną listę z firmami konkretnych gadżetów, ale miałam nadzieję, że po ubranka po prostu pojedziemy razem z mężem i będziemy kupować to co akurat nam się spodoba, wtedy żadna lista nie byłaby potrzebna. A tu taki numer nam synek zrobił i mam teraz dwie opcje albo przekazać listę przyjacółce albo zrobić zakupy na allegro.
- Batmanik
-
Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
Roxana ja tak wlasnie kupuje to co mi sie akurat podoba i tak nakupywalam ze martwie sie czy te na 56 ktore sa tak slodkie bede miala okazje zalozyc wogole malenstwu

a co do terminu porodu to dokladnie tak jak piszesz plus minus dwa tyg moze byc rozbieznosci chociaz z tego co slyszalam to chlopcy zazwyczaj rodza sie po terminie... ale kiedy by moje malenstwo sie nie urodzilo czy 2 tyg przed czy 2 po to juz jestmi to obojetne byleby byl zdrowy i przedwczesny porod nie zagrazalby jego zyciu...a z kolei ciaze donoszona uwaza sie juz po...( i tu mam 2 informacje)...36 tyg lub 38 tyg...takze badzmy dobrej mysli...
- iwo23_1990
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
roxana wiem własnie ze to sie liczy od pierwszego dnia ostatniej miesiaczki ale mi sie tego nie da wyliczyc poniewaz ja okres mialam jak sie mu podobalo czasami nawet dwa miesiace go nie bylo i dluzej... a ostatni okres mialam 8 grudnia 2009 wiec nie wiem moze dni plodne sie mi przestawily

Nie mam juz zielonego pojecia... W srode mam wizyte to sie doklanie dopytam o termin i w ktorym tygodniu w koncu jestem...
Batmanik a ja znowu slyszlam i nawet wyczytałam że chłopcy sie bardziej spiesza na ten swiat niz dziewczynki... ale jak widac roznie mowia:)
Ja mam termin na 29 ale i tak czuje ze bedzie malutki juz z nami miedzy 17-19 wrzesnia zobaczymy czy mam dobre przeczucia:) byle by nie byl wczesniej niech sobie siedzi u mamusi w brzuszku najdluzej jak sie da:)
- roxana
-
- Gość
-
Też słyszałam ze chłopcy siedzą u mamy w brzuszku dłużej - ale mój jakiś niecierpliwy:)
- roxana
-
- Gość
-
Wróciłam od lekarza - szyjka bez zmian.

Zamknięta, twarda 3,5 cm.
Byłam tak szczęśliwa, że w drodze powrotnej zachaczyłam o mothercare i wykupiłam pół sklepu:)
bardzo mi się humor poprawił

te rzeczy są takie cudowne - wszystko maleńkie i śliczne:)
Buziaki Maluch i ich Mamusie
- kasia86
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-

ale co najważniejsze roxanko suuuuuuuuuuper...aż mi się banan na buzi pojawił

a napisz jeszcze jak z lekami? gin kazał odstawić?zmniejszyć dawkę?? a może przepisał coś innego ?? pisz tutaj wszystko dokładnie!!! nadal masz kategorycznie leżeć??
a co kupiłaś??

- roxana
-
- Gość
-
Ale jak to ma pomóc mojemu bąbelkowi to nie ma sprawy. Mam na te 7 tygodni 5 książek więc spoko.
Co do zakupów to sprawiły mi ogromną przyjemność, kupiłam 2 sweterki jeden cieńszy a drugi z polarem w środku, 3 pary półśpiochów, 8 bodziaków z długim rękawkiem, jedno ( bo było w kąplecie ) body z krótkim, 4 czapeczki, 2 pary niedrapek, 5 pajacy i śliniaczek.
Muszę jeszcze dokupić skarpetki - bo żadne mi się nie podobały. Ale to już nie problem.
Cieszyłam się jak dziecko robiąc te zakupy.
A jaki wózek wybrałaś??
Ja już mam upatrzony - tylko mój Miś musi pojechać i kupić.
Niech nasze Maluszki siedzą w brzuszkach:)