BezpiecznaCiaza112023

Mamusia WRZESIEŃ2010

14 lata 4 miesiąc temu #28068 przez Marysia27
Roxanko czy Twój przystojniak nie pokazuje przypadkiem środkowego paluszka :silly: ? no i Kochana, jak Ty mogłaś zdziałać Małemu ubranka szydełkowe, to ja zdziałam drutowe, a co... :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

14 lata 4 miesiąc temu - 14 lata 4 miesiąc temu #28076 przez roxana
Też mamy z mężem takie wrażenie i kto go tego nauczył w tak młodym wieku:)

W takim razie przesyłam zdjęcia moich robótek;)

14 lata 4 miesiąc temu #28081 przez Marysia27
Wyższa szkoła jazdy...Faktycznie, ja nie ogarniam aż tak drutów, żeby też móc się pochwalić własną "produkcją" dla Małego, a chciałbym... Szczególnie niebieskie butki są powalające ( o aniołku nie wspomnę :))... idę ćwiczyć ażurki :silly:

14 lata 4 miesiąc temu #28116 przez Katarzynka
Roxana cuda :)

14 lata 4 miesiąc temu #28166 przez Katarzynka
Hej Mamusie :)

Co tam u was jak nocka u mnie w miare dobrze wtawałam tylko 4 razy :woohoo:

Kasia co tam po wizycie ??? Melduj :side:

Miłego dnia :silly:

14 lata 4 miesiąc temu #28170 przez roxana
Cześć Dziewczynki

Dzięki Katarzynki - w zeszłym roku zrobiłam n szydełku ozdoby choinkowe:)
W wolnej chwli szydełkowanie mnie odpręża.

Kasia czekamy na wieści, wczoraj kilkanaście razy spradzałam czy już zdałaś relacje. Napisz koniecznie.

Ja ostatnio trochę mocniej spię, ale wszystko dlatego, że przenieśliśmy się z powrotem z mężem do sypialni. Wcześniej jak leżałam to miałam zaadoptowany salon na sypialnię, tam mam większy telewizor, książki pod ręką, no i jak ktoś przychodził mnie odwiedzić to więcej miejsca.
Ale teraz już spowrotem śpimy w sypialni i materac, który we wczesnej ciąży był za miękki okazał się cudowny. Wciąga mnie po prostu;)
Oczywiście muszę wstawać na siusiu, ale nie tak częśto jakieś 2 - 3 razy więc spoko.

pojechaliśmy rano na kontrolne badanie moczu i morfologię. Ale odbiłam sobię i po powrocie jeszcze godzinkę się zdrzemnęłam.

Palce u rąk mam jak serdelki - takie napuchnięte.

Pozdrawiam Was Mamusie i uściski dla Waszych Maluszków.

14 lata 4 miesiąc temu #28171 przez Katarzynka
Coś o palcach wiem :( nie sa jakieś mocno spuchniete ale obrączka jest ciansa, ale jak na razie zdejmować nie musze :)

14 lata 4 miesiąc temu #28175 przez Martynka__89
Witam :) to Wy dziewczynki często wstajecie w nocy ja wstaje tak ok. 2-4 pierwszy raz a potem jak o 6:20 robie mężowi śniadanie do pracy to też korzystam z toalety. Robiłam wczoraj liste zakupów dla maluszka i nie wiem czy wszystko umieściłam, Kobitki co macie już co kupujecie dla waszych Skarbów ?

Moja Kropeczka:(9.02.2015

14 lata 4 miesiąc temu #28189 przez roxana
Cześć Martynka
JA wcześniej też wstawałam tylko dwa razy, ale teraz bardzo dużo piję, a poza tym mój dzidzuś ma już pewnie koło 3 kg więc spory jest i uciska mocno na pęcherz.

Moja lista:
SEN:
1. łóżeczko,
2. materacyk,
3. prześcieradło x3,
4. ochraniacz na łóżeczko,
5. pościel x2,
6. ochraniacz na materacyk, antysiuśkowy,
7. kołdra i podusia,
8. kocyk x2 jeden ciepły a drugi lekki taki do fotelika do samochodu,
9. rożek x2,
10. grająca zabawka do łóżeczka.

SPACER I DOM:
1. wózek - gondola, spacerówka, folia przeciwdeszczowa,
2. mata do przewijania,
3. fotelik samochodowy,

PIELĘGNACJA:
1. chusteczki nasączone do pupci,
2. pieluszki pampers - new born 2 - 5 kg,
3. krem sos nivea do pupci,
4. krem bobas do buzi,
5. pieluchy tetrowe x 6,
6. płyn z oliwką do kąpieli nivea, i oilatum,
7. zasypka do pupci nivea,
8. oliwka jonson's,
9. patyczki do uszu,
10. sól fizjologiczna do przemywania oczek,
11. waciki do przemywania buzi,
12. wanienka,
13. szczotka do włosów z naturalnego włosia,
14. spirytus do przemywania pępuszka,
15. nożyczki, pilniczek, cążki,
16. aspirator frida,
17. płyn do prania lovela,
18. myjka do kąpieli,
19. termometr,
20. ręczniki w tym jeden z kapturkiem x4.

KARMIENIE:
1. wkładki laktacyjne,
2. butelka avent 260 ml,
3. butelka avent 125 ml,
4. dozownik do lekarstw,
5. szczotka do butelek i smoczków,
6. smoczek x2, avent i nuk,
7. łańcuszek do smoczka,
8. pojemniczek na smoczekh,
9. termoopakowanie,
10. zioła mlekopędne.

DODATKOWO:
1. wkłady poporodowe,
2. ręczniki jednorazowe,
3. koszule do karmienia x3,

no i do tego ubranka, ale to według uznania.
ja kupiłam dużo pajacyków, bodziaków, półśpiochów, nie podobają mi się kaftaniki więc ich nie kupowałam. Czapeczki, skarpetki, niedrapki i inne pierdółki. sweterki, bluzy ui inne...
Co idziemy do sklepu to coś wypatrzymy - mamy kurteczkę. Dużo ubranek mamy większych.

Mam nadzieję, że niczego ni zapomniałam, ale na szczęście teraz jest wszystkiego pełno w sklepach, tak że można jednego dnia się zaopatrzyć.

14 lata 4 miesiąc temu #28199 przez Marysia27
Niezła lista, ale jak przejrzałam swoje zakupy, to śmiało mogę się pod nią podpisać. I zupełnie z innej beczki- naumiałam się splotów ażurowych- pękam z dumy, i przejedzenia śliwkami :silly:

14 lata 4 miesiąc temu #28202 przez Aguśka
Witam Was dziewczynki po bardzo długiej przerwie.
Widzę , że się nie lenicie w przygotowaniach hi, hi
:)
Ja też już praktycznie wszystko mam przygotowane, czekam tylko na maluszka i na dużą porcję siły żeby go ,,wycisnąć":) Muszę przyznać , że chyba najbardziej się stresuje tym porodem.

14 lata 4 miesiąc temu #28212 przez Madzia89862
ja oliwki nie kupowalam bo uwazam ze ona wecej wchlonie w ubrania niz w skorke maluszka .zdecydowanie wiecej tetrowych pieluch kupilam gdyz balam sie ze maly moze ulewac,ale dzieki bogu tak nie bylo.rozek mielismy ale wcale nie uzywalam jedynie te dni co w szpitalu po powrocie do domku jakos juz nie uzywalam go,myjka(czy gabka)nie uzywałam bo to siedlisko bakteri chyba ze codziennie ja wygotowac lub kupowac nowa,do kapieli uzywalam na poczatku plastikowego podkladu a potem tylko na rece.zasypka-tez nie kupowalam.gdzies byl watek o wyprawkowych bublach czy co jest potrzebne i warto poczytac.ale jak uwazacie-tak zrobicie

14 lata 4 miesiąc temu #28225 przez Mirella
To ja powiem tak, a co mi szkodzi ;) :
Na liście Roxany brakuje mi moskitiery, co prawda lato się kończy ale jeszcze jakiś czas muchy osy i inne dziadostwa będą latały, na spacerek niezbędna moim zdaniem.
Pieluch tetrowych kupiłam 10 na początek i szybko dokupiłam drugie 10. Na początku zużywaliśmy kilka dziennie, chciałam mieć komfort a nie codziennie prać, 20 to akurat dobra ilość, dla mnie przynajmniej.
Mam nadzieję ze patyczki tylko z nazwy do uszu, bo małym dzieciom nie myje się uszu patyczkami, jedynie wacikiem z wierzchu przemywa. Później można w aptece kupić spray do uszu, i problem rozwiązany :)
Oliwki po kąpieli pediatra kazała nie używać. Jak dziecko ma normalną skórę to nie ma potrzeby, a jak przesuszoną to lepsze oilatum. Oliwka się wchłania w ubranie nie w skórę szkraba, to niezbyt higieniczne.
Rożka nie miałam wcale i ani chwili nie żałowałam, ale to jak kto lubi.
I jeszcze brakuje mi na tej liście laktatora albo choćby ręcznej odciągarki, awaryjnie lepiej mieć, ręczne odciąganie na początku jest trudne ;)
Na początku myłam ręką, myjki zaczęłam używać dopiero koło roku jak się zaczęła w piachu brudzić, wcześniej nie ma potrzeby. No i jak dziecko samo siedzi to przydatny jest wkład antypoślizgowy do wanienki, ale to jeszcze ho ho ho :D

No i to tyle mojego wtrącania się, potraktujcie z humorem i nie rzucajcie uroków ;)

14 lata 4 miesiąc temu #28231 przez Martynka__89
O to moja lista jest troche krótsza, bo co do kosmetyków dla dziecka to własnie nie wiem jakie wybrac.

Moja Kropeczka:(9.02.2015

14 lata 4 miesiąc temu #28235 przez roxana
Rożki akurat dostałam a do szpitala na pewno się przydadzą, szczególnie, ze mam taki wymóg, a patyczki to chodziło mi o takie specjalne dla dziecki - z taką większą główką.

A z oliwką nie ma problemu, jak się nie przyda Maluszkowi to ja chętnie zużyję i tak codziennie używam po kąpieli.

Moskitiery nie napisałam, ale chcę kupić koniecznie.

A laktator położna móiła, żeby nie kupować od razu bo zależy ile pokarmu będę mieć, jak dużo to każdy się nada a jak mało to podobno lepiej elektryczny żeby wywołać.

Ale to pierwsze dziecko więc wszystko robimy na czuja. Jak coś się nie przyda to trudno a jak zabraknie to się dokupi:)

Moderatorzy: kasiorailona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka