BezpiecznaCiaza112023

Styczniówki 2014 =)

10 lata 11 miesiąc temu #822200 przez Asia18
Gratuluję nowo rozpakowanym mamą :) ... Ja z mała od nie dawna w domku i już błagam o więcej godzin do snu :P .... mam małego nerwuska :silly: ... mała przez to że była tyle w szpitalu przyzwyczaiła się do butelki i nie ciągnie cyca, muszę spuszczać pokarm i jej dawać...a jeszcze do tego nie mam aż tyle pokarmu i muszę ją dokarmiać mm...ale jakoś dajemy radę :)

<3b :*

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 11 miesiąc temu #822207 przez Dominiczka
Co do teściowych, to ja nigdy nie rozumiałam tych kawałów i narzekania na nie dopóki nie poznałam swojej bliżej :D haha
Chociaż z moją nie jest najgorzej, bo ma sporo dzieci i nie czepia się bardzo. Poza tym jak piszecie. Teściowa to nie rodzina. Nie wiążecie się z nią na całe życie, tylko z synem..

Nie warto się przejmować. Trzeba myśleć o sobie i dzidziusiu :D

10 lata 11 miesiąc temu #822210 przez Mag
Dagnes z tego co znalazłam nie jest prawda ze macierzyński mogłaś wziasc 2 tyg przed porodem , poszukałam trochę i znalazłam , ze ustawa się zmieniła w 2013
orka.sejm.gov.pl/proc7.nsf/ustawy/1172_u.htm
i nie ma tam już tego art o tym ze musi to być 2 tyg przed data porodu (art 180 §3 to był) sprawdziłam bo ja tez mam l4 tylko do terminu porodu a chyba już do lekarza nie będę szla, i tez myslalam żeby od razu przejść na macierzyński. zresztą nie możesz mieć luki.

10 lata 11 miesiąc temu #822211 przez MoNiaaa
ja to juz sie smieje ze wyspie sie chyba dopiero po smierci :P
choc(odpukac) Julka zaczela cos lepiej sypiac i nawet sie juz tak nie budzi w nocy czasem przebudzi sie zeby sie napic bo gorco od tych kaloryferow ale zasypia od razu.
ja sobie chyba wykrakalam bo w nocy rzeczywiscie mialam mniej pokarmu Zuzka jak sie normalnie budzila co 3 godziny to dzis w nocy budzila sie co 1,5/2 o 6 rano dalam jej butle bo sama juz czulam ze mam puste cyce no i pospala do 10 wiec i ja odespalam troszke :lol: :lol:
chce jej teraz calkiem butle zabrac 2 dni sie juz udalo no i wczorajszy bol brzucha zniszczyl moje wysilki...
a my planujemy kupic dzialke taka rekreacyjna ciesze sie tym jak dzieciak juz sobie wyobrazam w lecie jakby bylo cudnie :) rozlozyc dzieciakom basenik mama na lezaczek i blogie lenistwo mam nadzieje ze uda nam sie cos znalesc w rozsadnej cenie.mielismy jechac na wakacje ale maz stwierdzil ze lepsza dzialka bo bedzie na wiele lat a wakacje na tydzien tylko

joanna szacun dla twojej figury.ja szybko zrzucilam ok 7 kg i zatrzymala sie waga...jeszcze troche i sprobuje troche pocwiczyc zeby chociaz brzuch troche spadl bo zostal mi taki wiszacy flaczek do wakacji moze sie uda jeszcze cos zrzucic

a tesciowymi nie ma sie co przejmowac.najgorsze w tym jest to ze faceci tak stja po stronie mam przeciez juz teraz maja swoja rodzine wiec powinni odciac pepowine od mamy!!!

dziewczyny teraz pelnia wiec moze sie wypakujecie szybciej niz sie zapowiada:)
pipinka zycze ci zeby sie samo ruszylo. szkoda ze dopiero w pon nie masz isc do szpitala w weekend wiadomo ze nic nie robia wiec po co masz sie meczyc w szpitalu?ale taka juz polityka

http

]

10 lata 11 miesiąc temu #822221 przez Dagnes
Mag wlasnie na PIT jest 7,75% skladki zdrowotnej ale to zaden problem wyliczyc z tego 9%. Ja tak zrobilam, pani w urzedzie sprawdzila i bylo ok.
Monia na bolacy brzuszek my kupilismy tez espumisan. Polozna mowila ze mozna go od poczatku stosowac mimo ze na opakowaniu pisze od 1 miesiaca. Zalecala 2 kropelki. U nas na szczescie sie jeszcze nie przydal i oby tak zostalo. A witaminki wyciskam z kapsulki prosto buzi.
Joanna wow, ale super wygladasz. Naprawde mialas 17 kg na plusie? Az nie wierze. Laska z ciebie :)
Kociaczek gratuluje! Moja Wiki nie jest juz najwiekszym bobaskiem styczniowym :) Szacunek ze urodzilas naturalnie.
Pozostalym dziewczynom tez gratuluje. Sliczne maluszki macie.
Ja karmie samym cycem. Nawalu nie mam ale mala sie najada bo po karmieniu spi nawet 4 godz. W nocy tylko raz sie budzi. Nie wybudzam jej, tylko karmie na zadanie. W ogole jest bardzo grzeczna. Kapiemy co drugi dzien.

Wiktoria

10 lata 11 miesiąc temu #822228 przez MoNiaaa
ja dalam wczoraj jej 5 kropelek i naprawde pomoglo jej bardzo szybko juz teraz odpukac jest dobrze:) i chyba wiem co jej zaszkodzilo...zjadlam kanapki z takim wiejskim maslem pewnie bylo za tluste zreszta sama mnie troche po nim brzuch bolal wczesniej nigdy nie jadlam takiego masla i chcialam dla sprobowania...
my witaminki mamy takie w kropelkach z taka pompka kosztowaly 30 zl a ile placisz ze te w kapsulkach??

http

]

10 lata 11 miesiąc temu #822238 przez kasiek21
witam sie i ja...
nocka mineła całkiem całkiem, tylko moje dziecie co 2 godziny jak z zegarkiem w reku budziło się na żarcie :D i kurcze wypijało po 30 ml... ogólnie chyba coś mu nie pod pasowało z tego co jadłam bo jakąś taka wodnista kupe maa... mnie zresztą tez rano pogoniło do wc, hmmm a w sumie nic takiego nie zjadłam... no nic zobaczymy jak będzie poźniej, najwyżej dam mu mm. bo wczoraj udało nam sie byc tylko na moim melczku, no i w ogole chciałabym jak najmniej tego mm podawać...

zrobiłam dzis porządek w ciuszkach młodego bo kurcze codziennie mam problem co mu zakładać, mamy tylko zaledwie 3 komplety takich malenkich ciuszków w rozmiarze 50, a i tak sa na niego za duże... uszz... strasznie mnie to irytuje, chciałam dokupić no ale szkoda mi troche kasy, bo przecież lada moment i tego nie założy.

dziewczyny nie mam juz siły a mojego pracodawce, nie wiem co i jak, nie odbiera ode mnie telefonów, nie odpisuje na moje smsy, a ja jestem nadal bez kasy, do zusu dodzwonic sie to tez jakas masakra, z jednego numeru odsyłaja do innego i tak w kóło, już nie mam siły, nie wiem co mam robić... mam wszystko przygotowane żeby wysłac o macierzyńskie, no ale on nawet nie odbiera moich telefonów, nie wiem nawet czy moje zwolnienie sa w zusie :/ liczyłam na to ze jak dostałam kase 13 grudnia, to teraz tez jakoś tak dostane. a tu dupa, dzis 16 a kasy jak nie było tak nie ma :( jestem załamana...

MOnia
co do podawania witamin, my kupiliśmy te witaminy w kapsułkach "twist off". odrywasz górę i wyciskach witaminke do buziaczka dziecka, wygoda nieziemska, fakt faktem drozsze sa niz te w kroplach, ale w kroplach a recepte a ja nie miałam skąd załatwić, no ale nie nic. za 42 kapsułki zapłaciliśmy 15 zl. no ale co z tego jak od jutro musimy juz podawać ta D+K no i ja tez trzeba kupić... ale wiem ze tez sa właśnie w tych kapsułkach twist off.

10 lata 11 miesiąc temu #822256 przez Mag
Dagnes dzięki, to ja tez tak zrobię ze wypisze sama a one niech sprawdzają, w końcu od czegoś tam są w tym urzędzie.

Tak was czytam i przynajmniej dużo się dowiedziałam o karmieniu itd, zobaczymy teraz jak to u mnie w praktyce wyjdzie :)
A teraz pozostaje mi zabrać się za porządki żeby małego coś ruszyć do wyjścia na świat.

10 lata 11 miesiąc temu #822281 przez Dominiczka
ale jajca, nie wiedziałam że na pełnie się szybciej rodzi.. może się uda :D hahah

10 lata 11 miesiąc temu #822307 przez mokka
Witam się po chwilowej nieobecności :)

Dziewczynom które urodziły gratuluję ! :) próbowałam ogarnąć zaległości na forum, ale średnio mi to wychodzi bo Zuzka ma jakiś radar wbudowany chyba i co usiądę przy kompie zaczyna popiskiwać-piszczałeczka malutka ;P Widziałam aktualną tabelkę i widzę, że juz nieweiele dziewczyn zostało w dwupaku :)

kociaczek, jakim sposobem urodziłaś naturalnie????? Szacun! i gratulacje oczywiście :)

My się z Zuzką ogarneliśmy jakoś. Generalnie młoda już w szpitalu jadła co 2,5-3 godziny i nadal jej sie to utrzymuje z jedną dłuższą przerwą do 4 godzin która czasem wypada w nocy.
Niestety straszne ma kolki ostatnio :/ dzis idziemy na kontrole do pediztry więc mam nadzieję że cos na to przepisze

Fasolek [*] 10tc (2016)

10 lata 11 miesiąc temu #822314 przez krecia88
dominiczka nam nawet na zajeciach z ginekologii i poloznictwa na studiach mówili ze najwięcej porodów w czasie pełni wypada

Kasiek lipa z tym Twoim szefem..

Dagnes ja termin porodu mialam na 14, ale ze nie urodzilam to od 15 musialam wziac zasilek macierzysnki - nie rzutuje kiedy urodze (jesli to nie Ty o tym pisałas to sorki..)
Wogole wczoraj zalatwilam sprawy w zusie, a dzis dzwonia ze mam przyjechac i odkrecic to co wczoraj zostawilam, bo zle to jest. Jak sie okazalo wszytsko bylo w porzadku i nic nie musialam odkrecac. One juz same nie wiedza co tam trzeba robic... Chociaz szczerze dopoki nie dostane kasy z zasilku to nie bede spokojna czy aby na pewno wszytsko ok zostalo zalatwione.

Dzisiaj mialam wizyte ale pani doktor stwierdziła ze nic nie wskazuje na porod i ze jesli nic sie dziac wczesniej nie zacznie to 21 mam sie na oddział zgłosic i bedą wywoływac.. KTG tez nic nie pokazalo. W sumie juz mi to obojetne kiedy sie urodzi, chociaz to jezdzenie codziennie do szpitala mnie meczy - raz ze kiepskie połaczenie, a dwa ze po tym sniegu ciezko mi sie chodzi :(

10 lata 11 miesiąc temu #822318 przez kasiek21
dzewczyny am problem, kurcze musze sie wziac za napisanie tego wiosku o urlop macierzynski i w ogole a kompletnie nie wiem jak to napisac. POMOCY !!

10 lata 11 miesiąc temu #822327 przez Mag
kasiek tutaj masz www.sosrodzice.pl/kalkulator-urlopu-macierzynskiego/ ten link któraś z dziewczyn tutaj podawala i sobie zapisalam

10 lata 11 miesiąc temu #822338 przez krecia88

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

Kasiu jak w google wpiszesz sobie: wniosek o urlop macierzynski to Ci wyskocza gotowe wzory

10 lata 11 miesiąc temu - 10 lata 11 miesiąc temu #822381 przez MoNiaaa
kasiek podaj maila to ci wysle takie wnioski jak ja skladalam a w necie poszukasz sobie takiego kalkulatora to ci wszystko wyliczy i tylko powypelniasz i gotowe :)

my na witamine D dostalismy recepte przy pierwszej wizycie poprosilam o nia i kropelki kosztowali ok 3 zl ale ze karmie piersia to tez musze podawac K+D i za nie zaplacilismy 30 zl mamy takie z pompka ciekawe na ile wystarcza?
takie mamy

mokka super ze sobie radzicie :)
krecia ja po badaniu ginekologocznym tez krwawilam prawie caly dzien ale to chyba o niczym nei swiadczy.czop podobno taki gesty jest ale nie wiem bo ja u siebie go niezaobserwowalam

http

]
Załączniki:

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka