BezpiecznaCiaza112023

Styczniówki 2014 =)

10 lata 8 miesiąc temu #853522 przez MoNiaaa
a my kisimy sie w domu.nos mi odpada od tego kataru caly mnie piecze gardlo mnie nawala strasznie i glowa boli..esh jak sie cieplo zrobilo to ja w domu musze siedziec;/
dalam dzis Zuzi butle bo wogole cyca nie chciala za to po tej butli poszla spac wiec troche odpoczelam :)
czym moge sie leczyc?narzie zazylam apap i amol.

http

]

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 8 miesiąc temu - 10 lata 8 miesiąc temu #853550 przez anitkade
Monia - Oj jakiś czas temu dziewczyny pisały, czym leczyć. Ja brałam Prenalen tabletki i syrop. Tyłka mi nie urwało z wrażenia, że tak powiem, ale można brać przy karmieniu bezpiecznie. To są wyciągi z jakichś malin i innych paści.
Byłam w aptece po przepisane specyfiki i 90zł nie moje. A dopiero co wydałam 24zł na te saszetki durne. No nic, dziecko kosztuje. Chociaż 44zł za 5ml probiotyku to chyba naciąganie.
Joanna - ale słodzinka, nic tylko schrupać :) Robicie 8-godzinne przerwy w jedzeniu? Ja też robiłam i mi lekarz powiedział, że mam po 4 godzinach budzić do karmienia, ale chyba oleję to zalecenie, bo kretyńskie mi się wydaje. Potem tylko problem uśpić z powrotem. Tylko czasem to ja już sama budzę po tych 8 godzinach, Hania by spała dalej, ale już za długo jak dla mnie. Inny lekarz z kolei mówił, że spokojnie mogą być dłuższe przerwy, nawet jak mi 5 karmień na dobę wyjdzie to ok.
Krecia - bomba, że szczepienie dobrze poszło i nie było się czego bać. Dzielną masz córcie, nie ma co :)
My też po dwugodzinnym spacerze. Żal było wracać szczerze mówiąc, ale obiad czekał do zrobienia no i Hania jednak miała przerwę bez jedzenia, nie chciałam jej przetrzymywać, tylko w nocy ją trzymam. Jak się zrobi cieplej to będzie można gdzieś karmić na ławce, ale póki co to nie wchodzi w grę :( W każdym razie widziałam fajną rzecz - taki jakby wielki komin (typ szalika), który się zawija na szyję, a rozwija do karmienia, żeby się zasłonić. Uszyję sobie takie, mogą się nadać :) Albo zwykłym szalikiem się można zasłonić i też będzie. Jejku, pogoda taka boska, poszłabym na drugi spacer chętnie :P Monia, tak mi Cię żal. Ale musisz siedzieć w domu? Ubierz się ciepło jutro, świeże powietrze Ci nie zaszkodzi. Chyba, że gorączka, wtedy to kiepsko :(

10 lata 8 miesiąc temu #853595 przez MoNiaaa
joanna swietne zdjecie!!:)

anitka pewnie bym mogla wyjsc ale tak kiepsko sie czuje ze nie mam sily.dobrze ze julka w dziewn troszke sieprzespala to ja polezalam niestety nie pospalam bo mama u mnie byla ale dobre i to :)
mam nadzieje ze mi to rzejdzie szybko bokoszmarnie sie czuje :(
wy macie problem ze wam dzieci za dlugo spia a ja wrecz przeciwnie chcialabym zeby zuzia 8 godzpospala

http

]

10 lata 8 miesiąc temu #853602 przez motylek19
Czesc mamusie :*

Joannap super zdjęcie:)

Krecia, to wspaniale ze tak łatwo poszło i Julia.dzielna!

Monia współczuje, mam nadzieje, ze szybko przejdzie :*
Też bym chciała żeby Dawid tyle przesypial. Dzisiaj pierwszy raz nie chciał jeść dlugo. O 24 zjadł 120ml o 3 tylko 30 i dopiero o 8, niestety od tej 3 do 6 płakał co chwile, chyba bolal go brzuszek bo jeść nie chciał..

Anitkade a na co te kropelki ?

Też dzisiaj dlugo byliśmy na spacerku, piękna pogoda

10 lata 8 miesiąc temu #853626 przez Iciulinka
Joanna,ale śliczne niebieskie oczka ma toja córeczka!
My też po szczepieniu, Emilka trochę płakała, ale bardziej przy ubieraniu czapki niż przy samym zastrzyku :blink:
Monia ja na ból gardła ssałam tantum verde po pół tabletki i płukałam szałwią, na katar maść majerankową używałam, robiłam sobie takie parówki z amolu i gorącej wody, piłam calcium+witamina C. NAjdłużej trzymał mnie katar, już myślałam żeto zatoki, alew końcu przeszło. Można też paracetamol.

10 lata 8 miesiąc temu #853634 przez kociaczek1610
joanna ale sliczna coreczka i jakie sliczne oczka :)
monia dziewczyny to takie male modelki a Ty przy nich promieniejesz :) jednym slowem super:)

no wkoncu naprawili nam pralke :) odrazu zrobilam 3 prania :) a jutro wypiore malego ciuszki :)
u nas nocka nawet nawet o spal od 19-1 i od 2-6 wiec nawet ladnie:) w dzien drzemi sobie urywa po 15min wiec za duzo nie moge porobic ale jakos mi sie udaje. drzewo nanosic do kotlowni ( tesc nie moze bo jest glupi:D tzn woli caly dzien przelezec a itak powie ze jest zmeczony ) no ale nic. podlogi zmyte gary omyte obiad zrobiony a w naszym pokoju jak by tornado przeszlo :P w kazdym kacie jakies ciuchy leza i powiem wam szczerze ze nie chce mi sie ich sprzatac ;/

no nic jeszcze 40 min i Filip idzie spac :D

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

jeszcze jak na zlosc glowa mnie zaczyna bolec ;/

no i dzis Filip porobil 2 kupki pierwsza to taka twarda byla i troszke zielona co mnie zmartwilo a druga to po same jajca i az body sie upitolily :P teraz zrobi kupcie w czwartek juz go rozgryzlam hihi co 2 dzien :D

Filip coraz wiecej sie smieje :) i opowiada no ale tez jest cwany drze sie wnieboglosy jak chce byc na rekach i musze go wziasc bo inaczej sie nieuspokoi i az wymusza ten ryk :P cwaniak maly

monia zdrowka zycze :*

no nic uciekam pranie wyjac i troszke ogarne i o 20 do lozka :D

10 lata 8 miesiąc temu #853635 przez Iciulinka
Mam pytanie, może głupie, ale czy nie ma przeciwwskazań do kapieli po szczepienieu? Pani pediatra nic nie mówiła, ale może jest tak że nie powinno się po kilku godzinach moczyć tych miejsc po szczepieniu :unsure:

10 lata 8 miesiąc temu #853671 przez krecia88
Iciulinka chyba jakby byly przeciwwskazania to by powiedzieli. Ja normalnie wykapalam.

10 lata 8 miesiąc temu #853697 przez pysiaczek19918
Hej dziewczyny mam juz dosyc tego internetu jak chce wejsc to sie zawsze psuje zawiesza albo kasuje mi sie wszystko mam nadzieje ze teraz mi nie skasuje. Bylysmy dzisiaj na szczepieniu na rotawirusa mala z wielkim smakiem wypila 5100 juz wazy. Rosnie szybko. Chociaz ostatnio jak bylismy dwa tyg temu to wazyla 4700 wiec niewiem w sumie czy to duzo. Niewiem niuni jakies policzki sie robia na wieczor niewiem od czego to moze na dworze jej bylo za goraco. Juz sama niewiem. Ja jeszcze u gin nie bylam okresu tez nie mam. Niemoge jakos za bardzo sie ogarnac po powrocie meza do pracy. Badania tez musze porobic a narazie nie ma kto z mala zostac a z tym wozkiem to wogole ciezko gdzis sie ruszyc.

10 lata 8 miesiąc temu #853700 przez anitkade
Ja kąpałam normalnie i byłam 1,5 godziny na spacerze. Dzień jak co dzień :)
Kociaczek - co ja bym dała, żeby Hania zasnęła po kąpieli do 1.00. Rany, do 1.00 to ona usypia. Potem pośpi, owszem, ale i my padamy z mężem, nic obejrzeć razem, nic porobić wieczorem, tylko dokładam tego smoka w kółko i uciszam. A mąż wtedy zmyka do swojego kompa. Ech... Oby problemy brzuszkowe się szybko skończyły.
Ta Biogaja za 44zł to probiotyk, czyli ma bakteria kwasu mlekowe, żeby zasilić florę bakteryjną jelit. To ma wyregulować trawienie i wypróżnianie. I do tego lek Debridat - to jest z kolei na regulację perystaltyki jelit i na bolesność. Nie jest dedykowany dzieciom, ale mogą brać. Tylko przed kąpielą Hania połowę wypluła, potem ulała, nie wiem, czy cokolwiek jej zostało. Rano znów damy, podwójnych dawek nie będę dawać. Tego mam dawać 2,5ml - to jest pół łyżeczki, ale na dziecięcej łyżeczce na 4 razy daję. Co więcej to ma w składzie aromat pomarańczowy i może uczulić. No i Hani nie smakuje :(

10 lata 8 miesiąc temu #853704 przez pysiaczek19918
O czerwone policzki mi chodzilo.

10 lata 8 miesiąc temu #853719 przez pysiaczek19918
A mam pytanie niewiecie moze dziewczyny bo szczepilam mala normalnymi szczepionkami a teraz zaluje i chcialabym ja zaszczepic na te pneumokoki i to drugie myslicie ze sie da? A ja ostatnio mialam stracha bo Zuzia miala biegunke co puscila baka to jej lecialo odrazu jeszcze do tego byla zielona a dwa dni wczesniej jadłam pizze z papryka feta i oliwkami. Myslicie ze to cos jej zaszkodzilo. Bo na nastepny dzien juz bylo lepiej goraczki niebylo. Balam sie zeby to niebyl jakis wirus.

10 lata 8 miesiąc temu #853786 przez krecia88
Na pneumo i rota chyba mozesz zaszczepic spokojnie. Jest taka strona szczepienia.pl i tam powinnas znalezc info

10 lata 8 miesiąc temu #853787 przez ulcia78blondi
Czesc dziewczyny! U nas pierwsza noc z pobudka bo się malutka wysłała w ciągu dnia. Dostaje uśmieszki, jakie to mile:) U nas szczepienie przesunięte o tydzień przez katar. Mamy troszkę stresa bo musi być rozoczete przed ukończeniem 12 tygodnia. Malują od porodu w 9 tygodni przybyła ponad 2 kg, ma juz 5760g i jest na 90 centylu wagowo. Pani doktor śmiała się, ze nie moze nam dać żadnych zaleceń co do karmienia skoro jest tylko na piersi.
Monia, paracetamol jest bezpieczny przy karmieniu. Ja piłam syrop prenalen i tej samej firmy zdałam tabletki na gardło.
Joannap, cudna masz coreczke:)

10 lata 8 miesiąc temu #853812 przez kasiek21
hej kobitki ja tak na chwilę. i wybawcie że wam nic nie odpisze ale nawet nie mam kiedy was na spokojnie poczytać. Igor w ciągu dnia już od 2 dni robi sobie drzemki dosłownie po 10 minut... albo i krótsze... o godzinie 18 jest już jak zmęczony że aż marudny no ale spać nie chce... a więc do 19 trzeba go przetrzymać... kąpiel, lekarstwa i mleko... przy butli przy połowie już usypia... ale jak tylko wyciagam butle to się budzi... eh. w nocy śpi ale tak płytko że nawet tupanie psa o panele na korytarzu go budzi... wrr jestem już tak zmęczona że nie mam siły wstawać do niego w nocy... no ale nikt za mnie tego nie zrobi a więc karmiąc go w nocy praktycznie śpię.. plus to że jak idę zrobić mu mleko to krzyczy w niebo głosy.. eh. a takie kochane miałam dziecko... a w dodatku byliśmy dziś u lekarza bo mały ma całe ramionka i górę brzuszka wysypana jakimiś krostkami... myślałam że to potowki no ale nie wyglądało mi to na potowki a więc poszłam do lekarza... jest to coś uczuleniowego ale doktor nie wie na co... mówi że skaza białkowa to nie jest i że to nie od mleka.. a w sumie zupełni nic nowego mu nie dawałam... ani balsam nie zmieniałam... nic kompletnie... dostaliśmy do picia wapno no i puder w płynie... zobaczymy co to będzie eh... może te jego nie spanie i w ogóle to przez te krostki bo może go swedza... no nie wiem już sama...

waży 5250 :-D a więc kawał chłopa...

eh no i zaś kupy dziś nie było...

no nic idę spać bo padam na twarz... dobranoc.

napisałam wczoraj i co... zasnelam... a więc wrzucam to dziś... i już nawet nie poprawiam... moje dziecię nie śpi od 5 :-o a ja razem z nim...

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka