- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- Kwietniówki 2014
Kwietniówki 2014
- Aga77
- Wylogowany
- budujemy zdania
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- GabiSBB
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Przyszła szczęśliwa mama
Wiekszosc tekatow ktore poruszylyscie ostatnio mialam omawiane na szkole rodzenia wiec postaram sie odpowiedziec na to co zapamietalam.
Laktator do szpitala powinnysmy miec i to dla naszego dobra,bo nie wiadomo jakiego bedziemy miec jadka lub niejadka. Na Szkole polecali Avene przy czym zaznaczyla ze jal najbardziej moze byc uzywany. Nalesy go oczywiscie wyparzyc przed pierwszym uzyciem.
Jesli chodzi o biustonosz do karmienia to na poczatek najlepiej kupic najzwyklejszy bawelniany i nalzy moec go zebsoba w szpitalu. Rozmiar dobiera sie w trn sposob ze pod biustem biersemy tyle ile mamy teraz a miseczka o 1 rozmiar wieksza.
Moeilismy tez o poscieli dla dziecka i polrcila nam pod glowke zwykla flanelowa pieluszke bo przeciez dzidzius nie moze miec poduszki a do przykrycia akrylowy kocyk poniewaz szczelnie przykryje malucha a kolderki sie zsuwaja i jest dzirciom pod nimi czesto zimno. Spiworek jest dobrym rozeuazaniem dla zmarzluchow ale dziecko w lecie moze miec w nim za cieplo. Zobaczymy jskie tenperstury beda lubiec nasze bobssy i trzeva bedzie sie dostosowac
Do prania polrcila playki mydlane bo tylko one nie uczulaja, nie powinno sie uzywac zadnych plynow do plukabia dla noworodkow bo sa silnie perfumowabe i moga uczulac malensteo.
Jesli chodzi o wyprswke to mam cals liste zarowno do szpitsla jsk i dodomu. Z tego co wiem to kazfy dzpital ma inns wyprawke wiecproponuje kazdej z Was dowiedziec sir co musicie przywiezc ze soba na porod. Wyprawke do domu msm zamiar dzis przepisac wiec podelse Wam plik. Z tego co na nia zerkam to mam wpisane 20 tetrowych pieluch i 3 flanelowe.
No a wczoraj szwagierka podzielila sie z nami rsdosna nowina ze jest w ciazy. Cieszymy sie bardzo z tym ze lekko nsm to pokomplikowalo sprawy bo wozek, lozeczko i wiekszosc wyprawki lacznie z fotelikiem mielismy miec od niej a teraz wychodzi nabto ze musimy eszystko kupic. Ide dzis do komisu zorientowac sie w cenach uzywanych wozkow, lozeczek itp.
Co do rozstepow to ja smaruje sie ziaja dla kobiet w ciazy i oliwka i mimo wszystko na boczkach sie pojawily biale linie. Tez mi sie wydaje ze to kwestia genow ale smarowanie moze sprawi ze beda bledsze i mniej widoczne...
I co do ciuszkow to tezvwlasnie mwila zeby kupowac tylko takie ktore sie jak najwiecej rozpinaja bo dziefk nienawidza bierania przez glowe i eciskania w obisle ubranis.
No, to chyba tyle jesli chodzi o wasze poprzednie pytania
Oczywiscie witsm wszystkie nowe mamusie i przyznsm ze jestem w ciezkim szoku jak chlopcy zdominowali kwiecien
Aha! Co do ruchow to ja mam wrazenie ze maly bardzo malo sie ruszs. Raz za czas cos tsm pofika i tyle. Najeiecrj w nocy ale w ciagu dnia prawie wogole W piatek mam kontrole i mam nadzieje ze p. Dr mnie uspokoi
- tolad662
- Wylogowany
- gadatliwa
Renata hihi Kondziu fajnie brzmi może być Koniu albo Kondi, co tylko do głowy przyjdzie U nas siostra mojego NieMęża ma Grzesia a mało kto mówi poprawnie. Zawsze Gregorek, Grzechula albo co lepsze Prutówa bo dużo bączków puszczał jak był mały
Ewelka tak właśnie pomyślałam, że owoców najbardziej szkoda by mi było odstawić dlatego też do tej wizyty czwartkowej najem się ile wlezie na wszelki wypadek
Jest sens kupować specjalne biustonosze? Koleżanki mi mówiły, że nie i myślę podobnie. Tradycyjny z odpinanymi ramiączkami sprawdzał się w ich przypadku bardzo dobrze. Jeszcze to przemyślę ale chyba nie kupię.
A z tymi ruchami to może któraś wie czy to nie jest przypadkiem spowodowane zmniejszającym się miejscem, w końcu maluchy rosną i coraz ciaśniej mają.
- Ewelkaa
- Wylogowany
- rozmowna
Ja jutro ide na podstawowe badania krwi, zeby srawdzic czy mala cos mi jeszcze zostawila cz wszystko ze mnie sciagnela i mam anemie a w czwarteg wizyta u gin i podejrze moja Zosie
- Italia
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Do Konrada Konradek jest ładnym zdrobnieniem Albo można też w drugą stronę, Radek, Radzio(chociaż to bardziej od Radosława, ale skoro Magdaleny można zdrabniać na Magdy i Leny, to czemu nie). Renata, na pewno coś wybierzecie fajnego Ja się często łapię na tym, że imię w oryginale mi się podoba, a zdrobnienie nie, albo na odwrót. Mi się np. podoba Julian i Julek, ale mojemu mężowi Julek tak, ale Julian nie. I weź tu człowieku bądź mądry
Laktator mam od koleżanki, nawet się nie prosiłam a mi wrzuciła Chyba elektryczny, ale w sumie to pewna nie jestem bo wrzuciłam do torby "na później" W każdym razie ona była z niego zadowolona. Ale tak jak rozmawiam z doświadczonymi koleżankami, to każdej się przydawał, szczególnie na początku. A właśnie, można te końcówki/przyssawki gdzieś kupić żeby mieć swoje?
Tolad, trochę mnie podbudowałaś, że nie tak strasznie było, ja jutro na to jadę A dziewczynki powiedzcie, siedziałyście tam te dwie godziny czy gdzieś szłyście? Bo moja kuzynka teraz mieszka obok i się zastanawiam czy śmignąć do niej, czy tam gnić. I jak jest z kolejką, pielęgniarki same wywołują czy trzeba się wpychać po tej godzinie czy dwóch do laboratorium? Ja tam gdzie będę miała robione jadę dopiero drugi raz i nie wiem jakie tam zasady obowiązują, koleżanka mi niby pisała, że jest kartka na drzwiach, że na pomiar cukru bez kolejki, ale podobno jak chciała wejść to ludzie ją linczowali Cholera, ja tak nie umiem się wpychać bez kolejki
Co do rozstępów, mnie jeszcze nie dopadły, ale ostatnio strasznie mnie swędzi skóra na brzuchu więc smaruję się częściej. Do tej pory samą oliwką w żelu, teraz czasem też kremem na rozstępy z Daxa. Ale koleżanka też mówiła, że jej siostra pod koniec ciąży dostała strasznych rozstępów, takie czerwone bruzdy aż jej się porobiły. I jak była po porodzie u kosmetyczki to ta poleciła jej krem Pharmaceris Tocoreduct Forte, u niej podobno bardzo dobrze zadziałał na już istniejące wiec może zapobiegawczo jest jeszcze bardziej skuteczny.
- tolad662
- Wylogowany
- gadatliwa
PYtałam babki czy musze siedziec to powiedziała, że tak. Ruch spowodował by wieksze spalenie cukry i wynik był by mylący.
- Ewelkaa
- Wylogowany
- rozmowna
Na rozstepy uzywam balsamu przeci rozstepa Palmers sprawdzil sie w pierwszej ciazy i narazie tez daje rade, chociaz faktycznie polozna kiedys powiedziala mi ze to sprawa elastycznosci skory,a le zawszd lepiej ja wspomoc.
A jak juz wczesniej pisalam Adasie to fajne chlopaki, wiem bo mam jednego takiego malego w domu Imieniny obchodzimy razem w wigilie i jest fajnie, coprawda imprezy nie robimy, ale zawsze sa drobne upominki od rodziny. Jak bedzie chcial robic impreze to moze wybrac inny termin imieniun, albo wyprawiac urodziny.
- Italia
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Ewelka, a to Ty Ewa jesteś czy Ewelina też ma imieniny 24 grudnia?
No właśnie Adaś nam się podoba i jeśli się zdecydujemy na to imię, to na pewno nie będziemy się sugerowali opiniami innych Ale to jeszcze długa droga, bo prócz Adasia mamy też kilka innych w zanadrzu.
A dziecku imienin nie mam zamiaru wyprawiać, owszem, jak ktoś będzie miał ochotę wpaść to zaproszę na ciasto, ale bez większych akcji. Urodziny tak, ale imieniny jak będzie duży
- tolad662
- Wylogowany
- gadatliwa
Co przychodnia to co innego...
- Zuza_204
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- GabiSBB
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Ewelkaa
- Wylogowany
- rozmowna
Zuza współczuję, ale ciesz się, że u Ciebie obeszło się bez insuliny
tolad nie wiem co Ci powiedzieć... Jak Ci pielęgniarka nie mówiła, że masz nie pić, to może nie jest to aż tak ważne.
Dziewczyny powiedzcie mi jak to jest z położną, bo słyszałam, że trzeba wybrać i potem ona przychodzi do domu. JA chodzę prywatnie do lekarza i z żadną położną nie mam do czynienie i nie wiem czyj taki wybór jest konieczny czy jak nie chcę, to nie muszę.
I jeszcze jedno mam już listę zakupów dla małej i dla mnie i zastanawiam się czy coś mi nie umknęło. Macie jakąś ciekawą stronę, w której jest wyczerpująca lista ?
- GabiSBB
- Wylogowany
- budujemy zdania
Jeśli chodzi o położną to nie jest tak, że MUSISZ sobie wybrać, jednak już przed porodem musisz się zdecydować do której przychodni będzie należało Twojego dziecko. Po porodzie Twój mąż/partner otrzyma ze szpitala taką specjalną kartę, którą musi zanieść do wybranej przychodni i z pieczątką tej przychodni oddać w szpitalu jeszcze zanim Cię wypuszczą. I z tej przychodni przyjdzie do Ciebie położna środowiskowa. Ustawowo przysługuje nam 5 wizyt położnej w domu (za tyle wizyt przychodnia otrzymuje z NFZ pieniądze), w praktyce wygląda to tak, że przychodzą góra 2 razy. Aktualnie jest prowadzona kampania społeczna, która ma na celu uświadomienie nam młodym mamom, że opieka położnej jest nam należna i powinnysmy z tego korzystać.
Jeśli chodzi o położną do porodu to u mnie w mieście jest możliwość wynajęcia prywatnej położnej, która jednocześnie jest pracownicą szpitala. W praktyce wygląda to tak, że płacisz położnej, która przychodzi do Ciebie 3 razy przed porodem, wazy Cię, mierzy, bada, ocenia położenie dziecka itd, rozmawiacie na temat Twoich oczekiwań co do porodu, przedstawiasz jej swój Plan Porodu jeśli taki spisałaś i potem dzwonisz do niej jak zaczynasz rodzić. Ona przyjezdza do szpitala i jest z Tobą przez cały poród, a także odwiedza Cię później w szpitalu, pomaga Ci przy karmieniu. Przychodzi również na ostatnią wizytę do domu i pomaga Ci przy pierwszej kąpieli i innych rzeczach związanych z opieką nad noworodkiem.
Oczywiście wszystkie te informacje mam ze Szkoły Rodzenia hehe
- Italia
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Tolad, nie stresuj się, skoro Ci pozwoliła wypić wodę to może nie jest to zabronione.
Ewelka, z tego co mi kumpela mówiła odnośnie położnej, to u niej wyglądało to tak, że jak wróciła do domu z dzieckiem to zadzwoniła do przychodni, że maluch jest już na świecie, a oni wysłali położną na wizytę. Mówiła, że wcześniej niczego nie zgłaszała. Ale może lepiej zadzwoń do przychodni gdzie jesteś zapisana się dowiedzieć bo może co rejon, to inne teorie.
Ja w ogóle się ostatnio wkurzyłam bo dowiedziałam się, że mój lekarz rodzinny odszedł na emeryturę. I teraz nie wiem czy automatem kierują mnie do tego, który jest w przychodni, czy do tego, który przyjdzie na jego miejsce, czy może mogę sobie sama wybrać w ogóle kogoś innego. A szkoda bo z tym moim nigdy nie było problemu, i skierowania wypisywał, i zwolnienia bez problemu dawał. A ten co był oprócz niego to masakra, nic nie można od niego wyprosić, jak kiedyś chciałam skierowanie do kardiologa bo źle się czułam to stwierdził, że w tym wieku nie mam prawa mieć problemów z sercem, masakra. Też chyba muszę się udać do przychodni dowiedzieć jak to będzie teraz wyglądało.
- tolad662
- Wylogowany
- gadatliwa
Ja dostałam wczoraj mailem listę od żony kumpla, zaraz wkleję i może jakieś fajne uwagi będziecie miały bo jak dla mnie jest za krótka
Wiecie co Z ciekawości zmierzyłam obwód brzuszka, wcześniej sprawdzałam jakoś w grudniu i do tej pory było cąły czas tyle samo, a dziś patrzę że 5 cm więcej Nawet mój NieMąż mówił ostatnio że takiego płaskiego pępka jeszcze nie widział
Może odnowimy akcję i powrzucamy fotki brzuszków ?