BezpiecznaCiaza112023

Kwietniówki 2014

11 lata 1 dzień temu #817061 przez tolad662
A oto lista:

Wyprawka malucha:
UBRANKA: (wszystkie rzeczy należy uprać w dziecięcym proszku na min. 40 stopni)
Body na krótki rękaw 10szt.
Body na długi rękaw 6 szt.
Pajacyki 10szt.
Lekkie bawełniane czapeczki 3szt.
Skarpetki z szerokim ściągaczem żeby nie opinały nóżek 8-10 szt.
Rękawiczki niedrapki 6-8 szt.
Cieplejsze ubranko na spacer, np. pajac polarowy lub komplecik spodnie dresowe i bluza 2szt.
Kocyk lekki do domu i do wózka np. z polaru lub pluszu 3 szt
Podusia cieniutka (na początku super do lulania i karmienia + poszewki 2szt
Kołderka 1szt.+ poszewka 2 szt.
Prześcieradło z gumką 2szt.
Mata ochronna na materac łóżeczka 2 szt.
Osłonka na szczebelki łóżeczka (ważne aby osłaniały każdą krawędź lóżka)
Baldachim na łóżeczko (stwarza dziecku większe poczucie bezpieczeństwa) + pałąk do jego zamontowania
Osłonka frotte lub bawełniana na przewijak 2 szt.
Ręcznik kąpielowy z kapturkiem – 2 szt
Pieluchy flanelowe do podkładania gdy chcesz gdzieś położyć dziecko (ochroni bobasa przed bakteriami a kanapę przed ulewaniem)
Pieluchy tetrowe 20szt (część pociąć na mniejsze kawałki aby powstały mini pieluszki do ocierania małych ulań)
KOSMETYKI:
Linomag maść do pupy (tani ale najlepszy ze wszystkiego na rynku)
Do kąpieli najlepiej stosować tylko emolienty a nie mydło czy płyny (najlepszy Oilatum soft ale drogi lub Ziajka płyn natłuszczający – tani odpowiednik)
Szampon do włosów (stosować od 2 miesiąca życia)
Mydełko do umycia rączek (np. bambino)
Octenisept do pępka
Oliwka gdyby pojawiła się ciemieniucha
Waciki do przemywania pępka i oczu
Krem do twarzy a potem na jesień- zimę ochronny krem na wiatr i mróz
Patyczki do uszu (specjalne dla dzieci z szeroką końcówką)
Chusteczki nawilżane (ilości hurtowe) (dla nas najlepsze pampers)
Pieluszki (na początek małe opakowanie bo dziecko może być uczulone) (dla nas najlepsze na początku pampers premium potem zwykłe pampers i babydream z rossmanna)
Maść alantan gdyby maluch miał suchą łuszczącą skórę
Czopki przeciwgorączkowe, np. efferalgan (trzeba trzymać w lodówce)
Espumisan krople na wzdęcia i bóle brzuszka
Witamina K+D
Sol fizjologiczna w ampułkach do przemywania oczu gdy pojawi się zapalenie spojówek
AKCESORIA:
Wózek 3 w1 + śpiworek na zimę (parasolka to nieużyteczny denerwujący gadżet)
Przewijak najlepiej na łóżeczko aby nie zajmował dodatkowego miejsca)
Wanienka + stojak pod nią
Mała miseczka na przegotowaną wodę do mycia buzki
Łóżeczko (najlepiej z szufladą, materac
Przybornik na łóżeczko lub jakaś pólka obok na wszystkie przybory
Butelki 2 szt (na początku małe 125ml potem większe) + smoczki (my używamy philips avent)
Szczotka do włosów z miękkim włosiem
Obcinacz lub nożyczki do paznokci (pierwszy raz obcina się paznokcie po ok 2 tygodniach życia)
Termometr do wody
Termometr do mierzenia temperatury
Laktator elektryczny do ściągania mleka gdy zaczniesz wychodzić bez dziecka + małe słoiczki do mrożenia mleka, np. po koncentracie
Smoczki 2 szt.
Suszarka do osuszania po kąpieli
Kosz na pampersy + specjalne worki (zatrzymuje nieprzyjemne zapachy), np. angel care
Komoda lub szafka na ubranka dziecka ( najlepiej aby była w zasiegu ręki od łożeczka)
Lampka nocna
Nawilżacz powietrza
DLA CIEBIE:
Koszule do karmienia 2-3 szt.
T-shirty do karmienia
DO SZPITALA
Co zabrać powiedzą Wam na szkole rodzenia
Nie powiedzą zapewne, że warto zabrać do porodu wodę w mniejszej butelce z dziubkiem (dużej możesz nie dać rady utrzymać)
Pustą butelkę z dziubkiem zostaw sobie aby rozrobić roztwór z tantum rosa (kup 3-4 saszetki) do przemywania krocza po porodzie (można też polać cienką podpaskę roztworem i zrobić 15 min. Okład)
Kubek do picia
Jednorazowe majtki ale z siatki ( nie z fizeliny) bo przepuszczają powietrze – 3 szt. Przydadzą się też w domu przez pierwszy tydzień
Papier toaletowy bo może zabraknąć miedzy sprzątaniami sal
Podkład z ceratką pod łożko dla Ciebie i przewijania malucha na łóżku 3-4 szt.
Herbatka laktacyjna
Leki przeciwbólowe dostaniesz od pielęgniarki na żadanie
Poproś o konsultację z pielęgniarką laktacyjną podczas pobytu
Maść na bolące bądź pękające brodawki (taka, której nie trzeba zmywać do karmienia dziecka)
Aparat bądź kamera
Ciepły polar lub sweter bo w trakcie porodu a na pewno po będzie Ci zimno

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 1 dzień temu #817093 przez GabiSBB
Zaraz uważnie poczytam listę wyprawkową i najwyżej zaznaczę co ja mam innego lub dodatkowego.
Co do zdjęć brzuszka to chętnie Wasze pooglądam. Na zachętę wrzucam mój :)
Załączniki:

11 lata 1 dzień temu - 11 lata 1 dzień temu #817106 przez tolad662
A to mój :)
Załączniki:

11 lata 1 dzień temu #817110 przez Asia K
witam sie i ja

Jestem tak zalatana ze brak czasu na cokolwiek - tylko praca i praca - światki , piatki i niedziela :(

Mialam cos napisac ale pozapominalam - zapamietalam tylko dluuuuuuuuuuuuuuuuuuga liste wyprawkowa :ohmy: kurka ale mi sie wydaje ze jak mialam synka malego to tylke i tego nie bylo potrzebne :S

11 lata 1 dzień temu #817125 przez Ewelkaa
Dziewczynki dzięki za wszystkie info :)

Wiecie jak byłam po świętach u mojej fryzjerki, to powiedziała, że mam bardzo mały brzuch :( ale nie powiedziała tego min, chyba żeby mnie nie urazić, tylko mojej teściowej i teraz jak patrze na Wasze, to faktycznie tak jest :( a termin mam na długo przed Wami. Muszę zapytać w czwartek mojego gina, może to moje dziecko biedne głoduje i urodzi się maleńkie

11 lata 1 dzień temu #817133 przez tolad662
Ewelka każda ma inny brzuszek, nie martwiła bym sie tym za bardzo :) Nie raz mówi się że nie było po kimś bardzo widać że w ciąży był. Mi miesiąc temu stara baba jakaś dowaliła w przychodni że za duży mam jak na ten etap. Sama była wychudzonym przykurczem więc olałam :D

11 lata 1 dzień temu #817141 przez Ewelkaa
tolad teraz odniosę się pokrótce do tej wyprawki :)

1) ja do pupy używałam sudocremu i nie za każdym razem, tylko jak była zaczerwieniona, lekarz powiedział, żeby bez potrzeby nie smarować, bo pupa się niepotrzebnie przyzwyczai, uważam, że jest super, może nie jest tani, ale bardzo wydajny, używamy go do dziś, jak młody ma podrażnioną pupę po szkolnym papierze toaletowym :)
2) do mycia ciała używałam emulsji do mycia jonhsona, myliśmy nią też włoski zanim wymagały prawdziwego szamponu, też używamy jej do dziś :)
3) pieluszki u nas sprawdziły się pampers newborn, bardzo chłonne wyłapują też kupkę, która na początku jest bardzo rzadka,
4) na kolki nic u nas nie działało, to był jakiś koszmar, aż moja babia przypomniała sobie, że kiedyś było coś takiego jak proszek troisty i to nas uratowało,
5)do wanienki stojak jest raczej zbędny, łatwiej postawić na stole
6)a do mycia pupy po kupie przez pierwsze dni stosowałam takie duże płatki kosmetyczne, które moczyłam w ciepłej wodzie,
7) nie zapomnijcie o wkładkach laktacyjnych, bo jak was zaleje mleko, to będzie bieda :)

i to chyba wszystko :)

11 lata 1 dzień temu #817143 przez Asia K
ja slyszalam ze to jaki sie ma brzuch to tez zalezy gdzie sie umiejscowi malenstwo i tam rosnie - no niby w macicy ale tak mówili w programie "ciaza z zaskoczenia"

Alez jestem zmeczona dzisiaj :dry:

11 lata 1 dzień temu #817144 przez Joasia B
Witajcie dziewczynki :-) Dzisiaj wyszlysmy do domu! :laugh: Teraz mnie czeka wizyta u diabeteloga. Niestety trochę się przeziebilam więc kichamy i prychamy. Ale najważniejsze,że już jesteśmy w domu :) Dzięki za tą listę wyprawkowa, na pewno się przyda. Aaaa Ewelka! Mialas rację co do tych norm. Polozna wprowadziła mnie w błąd.

11 lata 1 dzień temu #817149 przez Asia K
Joasia - ciesze sie ze juz wyszliscie - teraz o sievbie dbaj :kiss:

11 lata 1 dzień temu #817151 przez [email protected]
Tolad662 dziękujemy dobra kobieto.
Na pewno taka lista się przyda. Jestem ci bardzo wdzięczna.
Brzuszki są różne wielkościowo widzę.

11 lata 1 dzień temu #817154 przez Ewelkaa
Trzymaj się Joasia, będzie dobrze :) U mnie cukier skacze jak szalony pomimo insuliny, dobrze, że już w czwartek mam wizytę u gina, to może mnie trochę uspokoi :) Udaje się u Ciebie samą dietą regulować cukier? a kiedy masz wizytę u diabetologa,bo u nas ciężarne przyjmują od ręki.

11 lata 1 dzień temu #817160 przez agulka901
Aaaaa jak tak patrze na wasze brzuszki to stwierdzam że ja nie mam co pokazywać jak narazie bo brzuszek wygląda jakbym się po prostu dobrze najadła xD no ale może coś wrzucę jak się przełamię:)

Tolad dzięki za listę - teraz jako tako wiadomo jak wszystko ogarnąć :)

Joasia zdrowiej szybko! U mnie w domu wszyscy kichają więc muszę wszystkich szerokim łukiem omijać...

11 lata 1 dzień temu #817167 przez tolad662
Asia regeneruj siły i wracaj do nas, za malo tu Ciebie

Ewelka ja z dystansem podeszłam do części z kosmetykami, mam jedna dobrą koleżankę która wprowadza nie we wszystkie tajniki ciążowe i w raz z nią zrobimy dokładną odrębną listę kosmetyków. A później i tak czas pokaże co się przyjmie, jeszcze się okaże jakiś uczuleniowiec i w ogóle będzie co innego potrzeba.
Pamiętam za to że sudocrem też mi polecała, do kąpieli coś Nivea... i to by było na tyle :D Więcej nie pamiętam :)

Joasia kuruj się :) i powodzenia.

Gdzie są Wasze fotki ciężarówki?! Szybko pokazywać!

11 lata 1 dzień temu #817215 przez Joasia B
Ewelka miałam robiony dobowy profil glikemii i niestety wszystkie proby były poza norma, jeden o dużo za dużo. Pocieszam się,że to dlatego,że to była dopiero druga doba na diecie. Do diabetologa jeszcze się nie umowilam, mąż dziś wyjeżdżał :dry: Planuje to zrobić jutro, a w czwartek się udać na wizytę. A co wyjdzie z tych planów to zobaczymy :-)

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka