BezpiecznaCiaza112023

Lipcówki 2014

10 lata 10 miesiąc temu #891387 przez elmirka_20
Ja tez miałam takie USG !!! A to nie jest standard ??? Chyba wszyscy lekarze gin. muszą je przeprowadzić lub na nie skierować ...

I ja witam nową Mamusie! :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 10 miesiąc temu #891392 przez Agnilla
cholerka, oprycha mi sie na ustach robi...a juz nawet nie pamietam, kiedy mialam ostatni raz :(
witam sie i ja z nowa kolezanka :)

10 lata 10 miesiąc temu - 10 lata 10 miesiąc temu #891393 przez Cania
Elmirka nie wiem, bo mowisz chyba o przesiewowym/polowkowym. Maja duzo wspolnego, ale to teratologiczne jest duzo dokladniejsze, wiecej rzeczy sie bada. Ja na polowkowym nie mialam polowy rzeczy z tego, co na tym teratologicznym na ktore poszlam tak 'poza konkursem', raczej nie jest ono standardem.

10 lata 10 miesiąc temu #891395 przez marta0488
hej, późno, ale melduje sie w dwupaku;)
witam nowa koleżankę. Tez się zastanawiam nad kupnem stanika do karmienia. Na razie kupiłam dwa takie tańsze miękkie żeby za dużo w nie nie inwestować na początek. Mam nadzieje ze nie będe miała kłopotów z karmieniem to wtedy mam upatrzony z Triumpha taki usztywniany troszkę ale to dopiero kupie jak bede mogła przymierzyć na "piersi z zawartością":P Ale słyszałam, że trzeba kupować stanik minimum o rozmiar większy( jeśli chodzi o miseczkę) w porównaniu do tego jaki teraz nosimy, niektórym nawet bardziej się powiększają.

10 lata 10 miesiąc temu #891399 przez Cania
ja kupilam wlasnie biustonosze o rozmiar wieksze. Mam nadzieje ze to wystarczy :D

jej, dzis malenka dala pieknie w tylek... zaczela sie tak mocno przeciagac ze az mnie brzuch zaczal szczypac kolo pepka. Patrze pod bluzke, a tam nowy rozstep! Wiec to co jej powtarzam, ze mnie niedlugo rozerwie, wcale nie jest takie dalekie od prawdy heh... Ale ona ma sily...

10 lata 10 miesiąc temu #891404 przez Ali
Rewelka w PL nie jest znowu aż tak źle, ja też miałam takie badania, co prawda płatne i z własnej inicjatywy (nie były konieczne), ale chciałam wiedzieć, że u mojego maluszka wszystko ok. Zresztą jak widzę, inne dziewczyny też miały takie pomiary :)
Co do wdzianka małego, Tesco :D hehe siostra mi kupiła, zdjęcie mam z neta, bo dopiero jutro odbiorę ;) ale zakochałam się w tym ciuszku, mój G. też :)
Biustonosz tez kupiłam, ale juz jest ciasny i muszę wymienic na większy, bo przy nawale mlecznym nie będzie szans założyć. A kupiłam najzwyklejszy bawełniany, nie inwestuje, bo sama nie wiem jak będzie z tym karmieniem.
Brzuch mi się zaczął stawiać, obserwuje i liczę, mam nadzieję, że minie :/

10 lata 10 miesiąc temu #891414 przez rewelka1312
z tymi badaniami to chyba tez zalezy od rejonu i lekarza bo u mnie w rodzinnych stronach dziewczyny mialy jescze inne badania a na polowkowym mniej rzeczy a za te dodatkowe musialy placic . z tego co sie narazie orientowalam to tutaj bede miala o 2 bezplatne szczepionki wiecej niz w PL, ale to jescze tak sie nie dopytywalam.. Ja wlasnie ostatnio szukalam w internecie jak dobrac taki biustonosz do karmienia ale ja chyba kupie zwykly bawelniany zeby nie sciskal piersi zeby nie zrobil mi sie zaden stan zapalny bo chyba ten z odpinanymi miseczkami mi sie nie przyda bo chce butelka karmic. Moja mama ze mna miala duze problemy z piersiami, dostala goraczki stanu zapalnego miala takie guzy ze az plakala z bolu a moj tato jej tak masowal az na sile musial te guzki rozbijac... podobno tez nie wolno piersi przeziebic itp, bede musiala poczytac o pielegnacji piersi po porodzie bo jak sie zaniedba to moze to byc bolesne .. nie dosc ze bedzie tylek bolal to jescze piersi, niewyspanie itp
Juz wkoncu mamy zmywarke zamontowana, zadowolona jestem i smieje sie ze juz widelca nawet nie umyje hahahah bede miala wiecej czasu niz mycie tych garów codziennie cala sterta
dzisiaj znowu jestem skazana na mecze bo moj to ma swira na tym punkcie a wczoraj to tak sie wydzieral ze az Lenka podskakiwala w brzuchu:)

[link=http://www.suwaczki.com/] [/link]

10 lata 10 miesiąc temu #891458 przez Cania
hej :)

Melduje się dziś pierwsza :) Od dziś oficjalnie Julka jest donoszona, kończymy 37 tydzień! :) WIec smialo może się już urodzić! :)

Acha, informacja dla Kingi i dziewczyn, którym zdarzyłoby się jednak urodzić maleństwa przed tym 37 tygodniem (albo po 37 tygodniu ale o masie mniejszej niż bodajże 2600): Wazne jest żeby mieć zapisane później w ksiazeczce, ze maluch to wcześniak lub wcześniak wagowy, bo wtedy przysługuje darmowe szczepienie na pneumokoki później w przychodni. W innych przypadkach jest to szczepienie płatne.

Rewelka zazdroszczę tej zmywarki, moi rodzice nie maja. A wiem ze to wręcz blogoslawienstwo :D mieszkałam przez chwile u siostry, która wlasnie zmywarke ma i mylo się dosłownie kilka rzeczy, które się do zmywarki nie nadawaly :) I już w planie swojej kuchni przewidziałam zmywarke, także za kilka miesięcy będę mogla powiedzieć to samo: nareszcie zamontowaliśmy :D zdecydowanie ulatwia zycie :)

Po ostatnim wstawaniu po 4, 5 razy w ciągu nocy, dziś wyjątkowo wstałam tylko 1 raz :) Szalenstwo :P bardzo dobrze mi się dziś spalo :)

Milego dnia Mamusie :)

10 lata 10 miesiąc temu #891464 przez staślubania
Cześć Dziewczny:-) witam nowa mamę:-) wczorajsze bóle przepowiadające trochę zelżały, ale wstawałam w nocy 4 razy. Jeśli chodzi o zmywarki to sobie chwałę tylko pamiętajcie żeby od początku przywyczajac rodzinę do jej obsługi, inaczej wszystko będzie i tak na naszej głowie. Pakowanie i rozpakowanie;-) pozdrawiam

10 lata 10 miesiąc temu - 10 lata 10 miesiąc temu #891466 przez elmirka_20
Witam i ja! :)

Caniu, wczoraj już nie dałam rady, bo nie szukałam raportu z tego USG, ale dzisiaj opiszę co miałam robione - wtedy lekarz mówił, że to USG genetyczne, w 13 tygodniu ciąży:
- przeziernośc karkowa
- pomiar kości udowej,
- pomiar kości nosowej,
- pomiar główki,
- pomiar brzuszka,
- serduszo, tętno i przepływy w Dopplerze,
- pępowina w Dopplerze,
- pęcherz,
- linia kręgosłupa,
- łożysko,
- waga.
Później na USG już nie sprawdzał przezierności ani kości nosowej (bo to tylko w tym wcześniejszym okresie), a resztę sobie oglądał i mierzył.
A coś jeszcze można było pomierzyć/sprawdzić? Jak czytałam o badaniach w czasie ciązy, to wtedy miałam zrobione wszystko o czym pisano w takich wykazań badań.

Caniu, GRATULUJĘ skończonego 37 tygodnia !!! :) No to teraz już kamień z serca i spokojne oczekiwanie na Skarbusia ;) Cudownie! ;)
Ja tak odetchnę w przyszły piątek ;)

Bardzo dobra ta wiadomość o darmowej szczepionce na pneumokoki! ;) Przynajmniej bedzie można z tego skorzystac jak już się wie i jest w takiej sytuacji ;)

Rewelka, z tymi szczepionkami to naprawdę w Polsce mogłoby być lepiej.... Tak jak i z badaniami w okresie ciąży - tyle ich od nas wymagają a wszystko płatne :/ A powinno byc w ubezpieczeniu - skoro się płaci składki, to powinno to być zagwarantowane, ale to Polska.... Tu trzeba mieć wiecej cierpliwosci niż przeciętny mieszkaniec Ziemi... :)

Super sprawa z tą Twoją zmywarką ! :) Moje marzenie... Ale my nawet nie mielibyśmy gdzie ja zamontowac w wynajętym małym mieszkanku a kuchnia to już w ogóle.... We dwoje z mężem jak tam jesteśmy to się dostaje klaustrofobii.... I tak się męczę z tymi garami dzien w dzień..... Mordęga.... Dobrze, że będziesz już miała takie udogodnienie :)

Wczoraj po południu na dwie godzinki odespałam trochę fatalna poprzednią noc. Treaz spałam nie najgorzej, choc to sikanie :D Ale ... :) Nie jest źle :)

Również życzę miłego, spokojnego dnia wszystkim Mamusiom! ;)

10 lata 10 miesiąc temu #891468 przez Cania
Elmirka az sobie sprawdze :P Bo tych usg to jest kilka :) najważniejsze ze nasze mauchy sa wysprawdzane :P :) Fajnie jeśli lekarz Ci cos takiego zrobil, bo u mnie robili tylko takie jak zwykle. Niby mierzyli mozdzek itd. ale np. kosci nosowych już nie sprawdzali. Dlatego na takie dokładniejsze poszlam prywatnie no i oczywiście musiałam zaplacic.

mam taki opis badan:

badanie genetyczne - miedzy 11 a 13+6 dni, celem badania jest ocena ryzyka wystąpienia wady chromosomalnej plodu, np. zespołu Downa, w oparciu o tzw. ultrasonograficzne markery wad genetycznych. Można to badanie uzupelnic o badanie krwi.

badanie teratologiczne - miedzy 18 a 23 tyg ciąży, umozliwia wykrycie lub wykluczenie wielu wad rozwojowych takich jak wady serca, rozszczep kregoslupa, zespol Downa. Ocenie poddaje się m.in. mozg, rdzen kręgowy, kregoslup i czaske w tym twarz plodu, serce.

Pamietam ze na tym usg lekarz zatrzymywal każdy etap pracy seca i analizowal chwila po chwili, a nie tak jak widziałam na innych ze te kolory blyskaja na lewo i prawo i cos niby z tego maja wiedzieć :D To samo z przepływami przez pepowine, rozkladal sobie to na czynniki pierwsze w jakims programie, a inni to po prostu sobie tylko na ten wykres patrzyli. I te wszystkie parametry o których mówisz tez miałam mierzone. Robil jeszcze analizę twarzy, pamiętam ze się nad oczodołami rozwodzil, ale nie pamiętam już o co dokładnie chodzilo :)

Mój wniosek: te badania mimoroznego opisu sa do siebie podobne :P

10 lata 10 miesiąc temu #891469 przez Ali
Dzień dobry dziewczyny!
U mnie nocka też nie najgorsza, malutki mało aktywny znów, także zaraz się biorę za słodkości. Chyba nie ma już za bardzo miejsca, bo teraz to odczuwam jego wiercenie a nie kopanie.
Cania 37 tydzień! Super! Ale przecież jesteśmy umówione na dzień ojca, pamiętasz? :) Właśnie dziś patrzyłam na kalendarz, że już 15 czerwca tak sobie myślałam, że część lipcówek może się już rozpakowywać. Moja babcia ma dziś urodziny, kiedyś się śmiała, że byłby fajny prezent ;)

10 lata 10 miesiąc temu #891470 przez Cania
Ali, wszystko się zgadza, jesteśmy umówione :) w przyszłym tygodniu jeszcze nie zamierzam rodzic :P Ale na dziej ojca jak najbardziej! :) zostaną mi wtedy 2 tygodnie do slubu siostry, wiec się już jako tako ogarne :) To jest mój plan idealny :P :) A malenka zweryfikuje, bo przyjdzie na swiat kiedy sobie umysli :P :) :D

10 lata 10 miesiąc temu #891472 przez Ali
Dokładnie Cania maleństwa same sobie datę wybiorą! :)
Teraz weszłam na fb i żona kolegi wczoraj urodziła po 40 godzinach katowania :/ tak napisał! Ale na szczęście maleńka Julka jest zdrowa 10/10 :)

10 lata 10 miesiąc temu #891473 przez MarzenaBZ
Cześć Mamuśki, ja jak zwykle nie w temacie!
Ale korzystam z życia, jak najwięcej chcę zrobić, bo mam dziwne przeczucia o zbliżającym się porodzie!!!!
Ale Emilki, nie wypuszczam do 38 tygodnia i tyle!!! ;)
Chociaż na wszelki wypadek jestem już spakowana do szpitala:)

Życzę słonecznej i miłej niedzieli!!!!
Buziaczki:*:*:*

PS. Pierwsze co robię, gdy tu wchodzę, to patrzę na tabelkę, czy już są kolejne Lipcówkowe dzieciaczki:)

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka