- Otrzymane podziękowania: 65
- /
- /
- /
- /
- Lipcówki 2014
Lipcówki 2014
- elmirka_20
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
I ja witam nową Mamusie!

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Agnilla
-
Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Najważniejsza :*
- Otrzymane podziękowania: 56

witam sie i ja z nowa kolezanka

- Cania
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- "mamo, słyszałaś kiedyś o cierpliwości?"
- Otrzymane podziękowania: 96
- marta0488
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 6
witam nowa koleżankę. Tez się zastanawiam nad kupnem stanika do karmienia. Na razie kupiłam dwa takie tańsze miękkie żeby za dużo w nie nie inwestować na początek. Mam nadzieje ze nie będe miała kłopotów z karmieniem to wtedy mam upatrzony z Triumpha taki usztywniany troszkę ale to dopiero kupie jak bede mogła przymierzyć na "piersi z zawartością"

- Cania
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

jej, dzis malenka dala pieknie w tylek... zaczela sie tak mocno przeciagac ze az mnie brzuch zaczal szczypac kolo pepka. Patrze pod bluzke, a tam nowy rozstep! Wiec to co jej powtarzam, ze mnie niedlugo rozerwie, wcale nie jest takie dalekie od prawdy heh... Ale ona ma sily...
- Ali
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- Otrzymane podziękowania: 39

Co do wdzianka małego, Tesco

Biustonosz tez kupiłam, ale juz jest ciasny i muszę wymienic na większy, bo przy nawale mlecznym nie będzie szans założyć. A kupiłam najzwyklejszy bawełniany, nie inwestuje, bo sama nie wiem jak będzie z tym karmieniem.
Brzuch mi się zaczął stawiać, obserwuje i liczę, mam nadzieję, że minie :/
- rewelka1312
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
- Otrzymane podziękowania: 23
Juz wkoncu mamy zmywarke zamontowana, zadowolona jestem i smieje sie ze juz widelca nawet nie umyje hahahah bede miala wiecej czasu niz mycie tych garów codziennie cala sterta
dzisiaj znowu jestem skazana na mecze bo moj to ma swira na tym punkcie a wczoraj to tak sie wydzieral ze az Lenka podskakiwala w brzuchu:)
- Cania
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

Melduje się dziś pierwsza

Acha, informacja dla Kingi i dziewczyn, którym zdarzyłoby się jednak urodzić maleństwa przed tym 37 tygodniem (albo po 37 tygodniu ale o masie mniejszej niż bodajże 2600): Wazne jest żeby mieć zapisane później w ksiazeczce, ze maluch to wcześniak lub wcześniak wagowy, bo wtedy przysługuje darmowe szczepienie na pneumokoki później w przychodni. W innych przypadkach jest to szczepienie płatne.
Rewelka zazdroszczę tej zmywarki, moi rodzice nie maja. A wiem ze to wręcz blogoslawienstwo

Po ostatnim wstawaniu po 4, 5 razy w ciągu nocy, dziś wyjątkowo wstałam tylko 1 raz

Milego dnia Mamusie

- staślubania
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- Otrzymane podziękowania: 21

- elmirka_20
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
- Otrzymane podziękowania: 65

Caniu, wczoraj już nie dałam rady, bo nie szukałam raportu z tego USG, ale dzisiaj opiszę co miałam robione - wtedy lekarz mówił, że to USG genetyczne, w 13 tygodniu ciąży:
- przeziernośc karkowa
- pomiar kości udowej,
- pomiar kości nosowej,
- pomiar główki,
- pomiar brzuszka,
- serduszo, tętno i przepływy w Dopplerze,
- pępowina w Dopplerze,
- pęcherz,
- linia kręgosłupa,
- łożysko,
- waga.
Później na USG już nie sprawdzał przezierności ani kości nosowej (bo to tylko w tym wcześniejszym okresie), a resztę sobie oglądał i mierzył.
A coś jeszcze można było pomierzyć/sprawdzić? Jak czytałam o badaniach w czasie ciązy, to wtedy miałam zrobione wszystko o czym pisano w takich wykazań badań.
Caniu, GRATULUJĘ skończonego 37 tygodnia !!!

Ja tak odetchnę w przyszły piątek

Bardzo dobra ta wiadomość o darmowej szczepionce na pneumokoki!

Rewelka, z tymi szczepionkami to naprawdę w Polsce mogłoby być lepiej.... Tak jak i z badaniami w okresie ciąży - tyle ich od nas wymagają a wszystko płatne :/ A powinno byc w ubezpieczeniu - skoro się płaci składki, to powinno to być zagwarantowane, ale to Polska.... Tu trzeba mieć wiecej cierpliwosci niż przeciętny mieszkaniec Ziemi...

Super sprawa z tą Twoją zmywarką !

Wczoraj po południu na dwie godzinki odespałam trochę fatalna poprzednią noc. Treaz spałam nie najgorzej, choc to sikanie

Również życzę miłego, spokojnego dnia wszystkim Mamusiom!

- Cania
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

mam taki opis badan:
badanie genetyczne - miedzy 11 a 13+6 dni, celem badania jest ocena ryzyka wystąpienia wady chromosomalnej plodu, np. zespołu Downa, w oparciu o tzw. ultrasonograficzne markery wad genetycznych. Można to badanie uzupelnic o badanie krwi.
badanie teratologiczne - miedzy 18 a 23 tyg ciąży, umozliwia wykrycie lub wykluczenie wielu wad rozwojowych takich jak wady serca, rozszczep kregoslupa, zespol Downa. Ocenie poddaje się m.in. mozg, rdzen kręgowy, kregoslup i czaske w tym twarz plodu, serce.
Pamietam ze na tym usg lekarz zatrzymywal każdy etap pracy seca i analizowal chwila po chwili, a nie tak jak widziałam na innych ze te kolory blyskaja na lewo i prawo i cos niby z tego maja wiedzieć

Mój wniosek: te badania mimoroznego opisu sa do siebie podobne

- Ali
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
U mnie nocka też nie najgorsza, malutki mało aktywny znów, także zaraz się biorę za słodkości. Chyba nie ma już za bardzo miejsca, bo teraz to odczuwam jego wiercenie a nie kopanie.
Cania 37 tydzień! Super! Ale przecież jesteśmy umówione na dzień ojca, pamiętasz?

- Cania
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

- Ali
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-

Teraz weszłam na fb i żona kolegi wczoraj urodziła po 40 godzinach katowania :/ tak napisał! Ale na szczęście maleńka Julka jest zdrowa 10/10

- MarzenaBZ
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
- Amor Vincit Omnia
Ale korzystam z życia, jak najwięcej chcę zrobić, bo mam dziwne przeczucia o zbliżającym się porodzie!!!!
Ale Emilki, nie wypuszczam do 38 tygodnia i tyle!!!

Chociaż na wszelki wypadek jestem już spakowana do szpitala:)
Życzę słonecznej i miłej niedzieli!!!!
Buziaczki:*:*:*
PS. Pierwsze co robię, gdy tu wchodzę, to patrzę na tabelkę, czy już są kolejne Lipcówkowe dzieciaczki:)