BezpiecznaCiaza112023

Lipcówki 2014

10 lata 4 miesiąc temu #910651 przez MarzenaBZ
Czesc. Ale jestem spiaca. Mimo ze przespalam noc.
Ja nadal w dwupaku,mimo skurczy,bezbolesnych w sumie. Chociaz w nocy szly wszystkie w krzyze.
Skakalam sobie troche na pilce ale nic to nie dalo.
Dzis z badan wychodzi ze wszystko ok- i dzidzius i przeplywy i plyn. Jutro bede miec balonik,jesli nie pomoze to nastepnego dnia oksytocyne. Wiec jesli to nie zadziala to czeka mnie cesarka. Ale szczerze,to jakos nie mam stresu.

W nocy przywiezli dziewczyne ktorej wody odeszly a ani jednego skurczu nie ma. I czekaja 24h a potem indukcja.
Tak wiec,ja przynajmniej mam jeszcze te wody.

Milego dnia zycze dla Was i skarbeczkow!
Bede dawac znac w miare mozliwosci!
Buziaki!

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 4 miesiąc temu #910655 przez agnieszka89
U nas dziewczyny podobnie Maly pierwsze 1,5 tyg to istny aniolek A teraz w dzien ciagle grymasi Jak wstaje o 4 nad ranem na karmienie to juz rytuał ze do minimum 6 nie spi tylko smok butla woda itp albo porostu nerwowy jest

meniado współczuję z ta kupka A dajesz malemu jakies kropelki czy cos? Moj kupki robi 2-3 razy dziennie ale mimo to widze czesto jak sie prezy steka ale jak zagladam do pampersa to czysto :/

Moj maly dzisiaj ma 2 tyg pierwszy tydz byl tylko ze mna bo lezelismy w szpitalu, a teraz maz wyjechał i znow zostalam sama

a i byla Pani polozna u mnie dzisiaj i stwierdzila ze do niedzieli kikut pepuszka powinien odpasc
a jak wasze pepuszki? Tzn waszych dzieci !)

10 lata 4 miesiąc temu #910669 przez Cania
Hej Dziewczyny :)

Julka zostala z babcia i zapasem odciagnietego mleka w lodowce, a ja w krk czekam na ziomka z energetyki zeby licznik podpial :)

Oj powiem Wam ze ja tez nie raz placze z bezsilnosci bo nie raz to siedze do 15 nieumyta i w pizamie z balaganem bo taka mala jest absorbujaca. Ale maz rozumie i stara sie mnie pocieszac i po powrocie z pracy wyreczac w opiece nad Julka. Wtedy ja mam wyrzuty sumienia ze jestem taka zmeczona i mam dosc a on z takim usmiechem wkracza do akcji. Ale gdyby caly dzien z nia siedzial a ja bym wracala po pracy pewnie by sie tak szeroko nie usmiechal :D heh. Wszystko zalezy od dnia.

A w nocy mala przestawila sie na wstawanie co 3 godziny z zegarkiem w reku. W ogole ostatnio jej sie straszny apetyt wlaczyl i zjadlaby mnie w calosci. Potrafi wtrabic butle 140 odciagnietego pokarmu i dalej o cyca wolac. Na szczesciee mam duzo pokarmu ale efekt jest taki ze wisi mi na cycu caly dzoen, naje sie i jej sie ulewa po czym wola o jeszcze... Ale takie rzeczy jak jej usmiechnieta minka jak zasypia mi ma rekach o 5 nad ranem sa bezcenne :) a tez na rekach usypia w momencie a w lozeczku sie budzi... Ale te dzieciaczki spragnione ciepla :)

Malgorzatawalak nie czuj sie wyrodna matka! Robilas co w Twojej mocy zeby karmic, czasami sie po prostu nie udaje. A najwazniejsze zeby dziecko bylo najedzonei zadowolone :) a co do cc to ja jestem 3 tyg po i czuje sie tez wrecz rewelacyjnie :)

Marzena trzymam kciuki, juz na pewno blizej jak dalej :) i nie boj sie, wzzystkie mialysmy obawy czy bedziemy umialy sie dzieckiem zajmowac i dalej sie zastanawiamy czy wszystko dobrze robimy :) to takie malenstwa. Choc akurat tu sie ciesze ze moja Julka urodzila sie taka duza - przynajmniej nie balam sie jej wziac na rece :)

Meniado trzymam kciuki za proby z laktacja! Musi sie udac! :) co do aktywnosci maluszkow to Julka potrafi nie spac przez 4-5 godzin ale jest to na przemian jedzenie i kupka i robienie wielkich oczu bo cos jest w pampersie :) a ze nie placze to po prostu spokojne dziecko :p w nocy tez wlasciwie nie placze tylko sie kreci i marudzi. Jakims cudem to slyszymy :) chyba ze spimy twardo i marudzenie nie wsystarczy to dopiero mala siega po ciezki kaliber :)
Podziękowania: malgorzatawalak

10 lata 4 miesiąc temu #910674 przez Cania
Agnieszka pytalam wczoraj polozna o to prezenie sie i stekanie. Powiedziala ze dopoki kupki sa dobre to wszystko jest ok, bo dziecko nie ma takiej perystaltyki jelit jak dorosly poza tym robi ta kupke w pozycji lezacej wiec musi ja wypchnac cisnieniem i dlatego tak sie prezy i steka. I jest to najzupelniej normalne... I ze przez mlode mamy jest to czesto z zatwardzeniem mylone a dziecko po prostu musi sie napracowac zeby ukrecic kupke.

10 lata 4 miesiąc temu #910685 przez natalii
Cześć!
Ewa pozwoliłam sobie napisać do Ciebie, bo piszesz że zastosowałaś tormential na odparzenia, a wychodzi na to, że jest to specyfik kontrowersyjny. Na pewno po sporadycznym zastosowaniu nie ma zagrożenia, ale załączam link do artykułu o nim, możesz się zapoznać w wolnej chwili. Pozdrawiam i życzę wytrwałości :)
www.srokao.pl/2013/02/uwaga-szkodliwy-tormentiol.html

10 lata 4 miesiąc temu #910722 przez agnieszka89
Cania dzieki za info bo juz sie balam ze jakieś problemy ma ze sie tak meczy przy kupce ;)

10 lata 4 miesiąc temu - 10 lata 4 miesiąc temu #910747 przez Ali
Cześć dziewczyny!
Mój mały śpi to mogę nadrobić :)
Agnieszka89 pytałaś o pępuszek. Dziś była u nas położna po raz trzeci (jeszcze co najmniej raz do nas powinna przyjść) i oderwała nam pępuszek, tzn. już był na jednej niteczce i jak mu go oglądała to go ukręciła i koniec :) cieszę się, bo miałam ogromny stres z tym pępkiem przy myciu, przebieraniu, żeby małemu czasem nie uszkodzić. Wogóle ślicznie mu związali pępuszek, ma taką słodką dziureczkę :) Nawet położna pochwaliła dobrą robotę ;)
MarzenaBZ trzymam kciuki, żebyś już wkrótce tuliła maluszka! :)
Malgorzatawalak ja kąpie małego codziennie, chociaż co drugi dzień zalecała położna. Ale wolę codziennie, bo teraz przez tą płynną kupkę muszę go dobrze umyć, nawet go w ciągu dnia podmywam w misce, bo czasem ma aż na pleckach. I fakt - też wczoraj stwierdziłam, że niemowlę jest strasznie kosztowne :whistle: ale warto :)
Martyska trzymam kciuki za Twoją siostrę! Będzie dobrze! Moja mama ze mną w ciąży miała krwotok w 4 miesiącu, potem w 8, a urodziłam się cała i zdrowa w terminie. Także wierzę, że i u Twojej siostry wszystko będzie super, tym bardziej, że teraz medycyna poszła o wiele do przodu i na pewno lekarze zrobią wszystko co najlepsze dla maluszka :) aa i śliczny ten Twój Igorek :)
Maggi gratulacje! :)
Podziękowania: martyska

10 lata 4 miesiąc temu #910795 przez Lyanka
Dziewczyny, ja już zgłupiałam... Synek śpi, a ja czytam o szczepionkach. Rozmawiałam też z koleżankami i stwierdziłam ile ludzi tyle opinii...
Wiem, że już bylo trochę na ten temat. Ale będę jeszcze raz prosić o jakies wskazówki. Co prawda my mamy na 1 września pierwsze szczepienia....ale czas szybko zleci, a decyzje trzeba podjąć.
Zaznaczę, że nasz synek na pewno będzie chodzić do żłobka i przedszkola.

10 lata 4 miesiąc temu #910801 przez malgorzatawalak
Hej mamuski :)
Lyanka ja rowniez zastanawiam sie nad szczepieniami i szczerze mowiac mozna pd tego wszystkiego dostac swira :silly: najpierw z mezem mowilismy ze wezmiemy bezplatne szczepienia te obowiazkowe ale po wizycie u pediatry zaczelismy sie zastanawiac czy nie zaplacic by maly byl mniej razy kluty bo jak pomyslalam jak on bedzie plakal to az mnie serce zaczelo bolec... :( trudno trzeba bedzie wyciagnac kase. Moj synus tez bedzie chodzil do zlobka i przedszkola wiec ja rowniez zastanawiam sie czy nie szczepic na pneumokoki i rotawirusy ale to tez dodatkowy wydatek...no coz trzeba sie zastanowic nad tym :unsure:
Moj synek ma jakies chrapki w nosku i nie wiem czy to nie katar a moze cos normalnego...wczoraj bylismy u pediatry i bylo wszystko dobrze :( powiem wam ze czasem czuje sie bardzo glupia... :dry: moze zaaplikuje mu do noska wode morska :)
Dziewczyny powiedzcie mi a jak u waszych dzieci z obrzekiem sutkow? Jak ostatnio byla u nas polozna to powiedziala ze jest maly obrzek i trzeba robic oklady z wody z sola i odciagac brodawke tak by mleko z sutka pocieklo...az bylismy w szoku z mezem :huh: czytalam w ciazy ze to tak moze byc bo moje hormony jeszcze sa w organizmie malego ale szok i tak byl...

Ach i mam pytanie...dziewczyny czym smarujecie brzuchy? Mnie przeraza moj brzuch jest obwisly i sie trzesie...chcialabym smarowac jakims kremem ujedrniajacym ale nie wiem czy dwa tyg po cc mozna juz smarowac...jak wy robicie zeby ujedrnic swoje pociazowe ciala? :)

Milego dnia laski :)

10 lata 4 miesiąc temu #910803 przez agnieszka89
lyanka podłączamy sie do Twojego pytania Ja tez duzo czytam o szczepionkach i zamiast madrzejsza jestem jeszcze glupsza U mnie akurat zlobka nie planujemy i tex sie zastanawiam co z rotawirusami i co ze zwykłymi bo jedni wychwalaja skojarzone a drudzy refundowane

10 lata 4 miesiąc temu #910850 przez Cania
malgorzatawalak moja mala ma tez dalej trochę nabrzmiałe, ale i polozna i pediatra nic nie mówili żeby cos trzeba było wyciskac (?!). Tylko ze mogą jeszcze takie chwilke być. W gole pierwsze slysze o tym żeby cokolwiek wyciskac :/ a co do brzucha to ja mam z ziaji kupiony krem ujedrniajacy, nie wiem co to da ale smaruje rano ujedrniajacy a wieczorem na rozstępy :P na tym ujedrniajacym jest napisane ze mozn stosować już w kilka dni po porodzie, wiec zaczelam stosować po wyjsciu ze szpitala :) i nie martw się, mój brzuch tez jest obwisły i się trzesie heh... a cod o noska to ja już 2 razy stosowałam wode morska + aspiratorek, bo moja mala czasem jak się jej ulewa to zdarzylo się, ze ulalo jej się nawet noskiem i go przytkało... jeśli o kapiele chodzi to na upal kapiemy codziennie, jak chłodniej i w ciągu dnia nie spaskudzi bardzo (:P) to co dwa dni :)

agnieszka proszę bardzo :) choć i tak serce mi się kraja jak się tak czasem prezy, mam wtedy wrazenie ze cos jest nie tak i ze ja bardzo boli i dlatego tak się kreci i prezy... Ale skoro kupka się pojawia i prawidlowa, to tak ma być. i polozna mowila ze wlasnie podejrzane by było, gdyby dziecko się w ogole nie prezylo.

10 lata 4 miesiąc temu - 10 lata 4 miesiąc temu #910853 przez Agnilla
Maggi gratuluje :kiss: wymiary identyko jak moja Pola :)
Marzena Twoja kolej, trzymaj się!
Pola tez ma lekko twarde sutki, ale pediatra nic nie mówił
Ja na brzuch uzywam krem Tolpa mum, szukałam z tej firmy na biust ale nie było w rossmannie
My kapiemy Pole codziennie, bo wtedy je mleko i ładnie zamula ;)
Dziś mały sukces bo spala w dzień prawie 3h ;) z czego ponad godz bujania ale udalo się, potem spacer i teraz znowu walczymy maz mnie zmienił, ona w dzień kurcze nie umie zapaść w ten głęboki sen, trzeba jej pomoc
Dziewczyny myślałam, ze po CC mnie to ominie, a tu tyle czasu po porodzie nabawilam się hemoroidow matko co za bol :(

10 lata 4 miesiąc temu #910880 przez meniado
co do szczepionek my zdecydowaliśmy że bierzemy te refundowane - trochę się martwię że mała będzie bardzo płakać - ale pocieszam się że nie będzie tego na pewno pamiętać jak dorośnie - ale wolę te pieniążki przeznaczyć dla niej na coś innego. Pneumokoki mamy za darmo więc skorzystamy - a tak to pewnie bym ją i tak zaszczepiła, a co do rotawirusów to podobno jak ze szczepionką na grypę nigdy nie wiadomo jaki szczep dopadnie maleństwo, ale jakby mała miała iść do żłobka to na pewno też bym ją zaszczepiła.Chociaż powiem Wam że moja znajoma szczepiła swojego synka na wszystko a i tak ciągle na coś chorował - także dużo pewnie zależy też od dziecka.
małgorzata takim maleństwom często zasycha w nosku i mają taki suchy katarek który im "furka" - warto wtedy często nawilżać nosek wodą morską albo solą fizjologiczną, a co do brzucha to też mam jeszcze obwisły i trzęsący się i do tego cały w bliznach rozstępowych - okropność, jak na razie stosuje krem na rozstępy z musteli ale właśnie też się zastanawiam co jeszcze używać żeby wspomóc brzuszek
Agnilla jak to możliwe że teraz masz hemoroidy - współczuję i mam nadzieję że Pola się rozkręci ze spaniem i będzie w dzień dłużej spać.

Ja dziś jestem szczęśliwa bo Helena w końcu po 4 dniach zrobiła kupę - ale o dziwo nie jest po niej spokojniejsza a wręcz odwrotnie jest niespokojna, płacze i się męczy i nie wiem dlaczego - to jest strasznie zakręcone.

10 lata 4 miesiąc temu #910934 przez meniado
dziewczyny szczególnie te które karmią mm, mam pytanie - czy któraś z Was używa podgrzewacza albo sterylizatora do butelek? Sprawdza się?

10 lata 4 miesiąc temu #910948 przez malgorzatawalak
Meniado ja wyparzam butelki wrzatkiem i nie stosuje zadnego podgrzewacza bo w czajniku mam zawsze wrzatek a w dzbanku mam zimna przegotowana wode i dorabiam mleko zeby bylo dobre :) trzeba sobie jakos radzic :)

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka