- Otrzymane podziękowania: 39
- /
- /
- /
- /
- Lipcówki 2014
Lipcówki 2014
- Ali
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
Ja tylko na moment, korzystając z okazji, że mały śpi. Długo mnie nie było, bo tatuś nam zrobił niespodziankę. Przyleciał do nas w nocy, akurat babralismy się w kupie, a tu chodzi mój G. do pokoju z bukietem róż - 9 róż za każdy miesiąc. Moja mina bezcenna, włosy rozwichrzone na każdą stronę

Dziewczyny mam pytanie do tych "szczęściar" z rozstępami po ciąży. Czym smarujecie? Jakiś magiczny środek? Moja położna mnie zmartwiła, bo powiedziała mi, zebym nic nie kupowała, bo to pieniądze wydane w błoto. Rozstępy i tak nie znikną, tylko zrobią się z czasem bledsze.
Wogóle jak tam Wasze brzuszki. Mnie zostało tylko 4 kg na plusie, ale zamierzam je zatrzymać, bo przed ciążą byłam masakrycznie chuda. Teraz mam tylko fałdę skóry, ale ściągam się pasem i nic nie widać. Tylko te rozstępy mnie martwią

A i jeszcze pytanie o laktator.. Kupiłam ręczny z tommee tippee, pamiętam, że kilka z Was też miało. Jesteście zadowolone? Ja uważam, że pieniądze wydane w błoto. Mogłam dołożyć i kupić elektryczny. Ręczny jest strasznie męczący w użytkowaniu, chyba, że ja nie wiem jak się nim posługiwać. Jakieś rekomendacje elektrycznych? Bo nie wiem czy się jeszcze nie skusze i nie kupie.
Jeszcze raz gratulacje dla Was mamuśki! MarzenaBZ trzymam za was kciuki! Już niedługo!

A tu my z Andreaskiem i z tatusiem

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- agnieszka89
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- Otrzymane podziękowania: 23
pomoże mi któraś z becikowym itp?
Wiec becikowe czyli jednorazowa zapomoga za urodzenie dziecka składamy w MOPS i dochody za 2012 rok (jeśli zrobimy to do konca pazdziernika) a co z dodatkiem z tyt urodzenia dziecka? bo to chyba drugi 1000 by byl Tez składa sie w MOPS? jakie dokumenty potrzebne? moze ktos dodac wzory wniosków?
z gory dzieki za odpowiedz

- agnieszka89
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
Ale dziewczyny po porodzie miałam calutki brzuch pomarszony i w rozstepach i nie wiem czy to mozliwe ale wraz z wciaganiem skory rozstepow jakby mniej te najblizej pepka sa nadal wielkie
A po ciazy zostało mi 5-6 kg i powiem wam ze jestem pozytywnie zaskoczona bo miesiac przed porodem miałam +18 a potem juz sie wolałam nie ważyć i miałam nadzieje ze zostanie mi tak z 10 kg po porodzie nie wiecej a tu taka niespodzianka

- Ali
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
- agnieszka89
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- elmirka_20
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
- Otrzymane podziękowania: 65

Wiem, że laktator Aventu wygląda identycznie i działa identycznie bo nauczylam korzystać z niego ta kolezanke w szpitalu, co jej mąż tak siedzial i siedzial od świtu do 22.00. Ona też najpierw płakała ze laktator do bani, pożyczała szpitalny elektryczny a jak wychdozila do domu to ją nauczylam korzystac z ręcznego i ona stwierdzila, że lepiej jej sie ręcznym ściąga jednak niż tym elektrycznym. Ale to wedle gustu. Jej było już lepiej ręcznym, mi jest dobrze ręcznym (ale ja nie znam elektrycznego) i nawet sobie zapasowy ręczny już kupiłam i leży (tyle że jakiś najtańsyz z firmy TUF, bo widzę że to raczej wszystko na jedno kopyto te ręczne laktatory

Mocno trzymam kciuki, żeby sie udalo Ali!

P.S. Śliczna z Was rodzinka

Agnieszka89, można dostac drugie 1000 zł jako jednorazowa zapomoge z tytułu urodzenia dziecka, tylko tam nie wolno przekroczyc dochodu ok 500 zł (nieco powyżej 500 zł na osobę ale nie pamiętam dokładnie a pytałam o to jak bralam wniosek na becikowe w MOPSie).
Tak, do becikowego dochody za 2012 r. ale nie mam jak Ci dodac wzory wnioskow bo nie mam skanera :/ ....
- ASIczka 07
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
- Otrzymane podziękowania: 1

Korzystając z okazji , ze mały spi na polku we wozku a tatuś obok pilnuje , . Mam chwilke czasu . .
Elmirka moj mały też nie zbyt chciał chwycic brodawke , wiec zakupiłam kapturki sylikonowe z Aventu i powiem ze super sprawa . Mały juz super chwyta , nauczył sie i polecam . Ale nie ukrywam ze chciałabym go nauczyc normalnie .. choć nie wiem czy jest jeszcze taka szansa ... Jest jeszcze jeden plus - brodawki nie sa podraznione, nie bolą . Ja używam laktatora ręcznego z firmy "Mila" Pani w aptece poleciła ze cały czas tylko te im schodza . Powiem ze jestem zadowolona bo reguluje sobie sama . Nie miałam elektrycznego wiec nie wiem jaki jest , słyszałam rozne opinie , ze lepszy , ale skoro juz mam reczny to przy tym zostane .
Lyanka to mogą byc już kolki . Nasz Kubuś dzis skonczył 2 tyg

Dziewczyny powiedzcie co stosujecie na obolałe piersi ?
Kurcze mały sie obudził na karmienie .. wiec koncze ..
Milego Dnia

- Cania
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- "mamo, słyszałaś kiedyś o cierpliwości?"
- Otrzymane podziękowania: 96

A Andreas... musisz wybaczyć ze to powiem, ale... caly tatuś!!!

Elmirka, zrob zdjecie tego wniosku i wyślij

ASIczka na obolale piersi podobno najlepsza kapusta

a powiedzcie mi, zaświadczenie o opiece w ciąży to po prostu od reki wypisal Wam lekarz prowadzący? Musze o to zapytać lekarza przy okazji wizyty na koniec pologu, bo poki co nic takiego mi nie dawala. Smieszne to takie, bo niby w karcie ciąży sa wszystkie wizyty wpisane to się jeszcze bawic w takie dodatkowe papiery

kurcze, co do wagi, to ja miałam +15, przez ostatnie 2 tyg się nie wazylam wiec pewnie było więcej, a też zostały mi tylko +2kg

Powiedzcie mi, co robicie lub czego używacie/nie używacie ze Waszych maluchow nie odparza? mi mala chyba po firmowych pampersach odparzylo i to tak nieładnie ze jej się ranka na pupci zrobila, już nie wiem co mam robic

- kinngga87
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 32
Jeżeli chodzi o pampersy to ja używałam dadę i mi przeciekała kupka często i sstosuję orginalne pampersy i jestem zadowolona.
Co do wózka to ja na chwilę zpstawiam małą w domu znosze stelaż a potem małą z gondolą i idziemy na spacer.
http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=68710 [/url]
- Cania
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- "mamo, słyszałaś kiedyś o cierpliwości?"
- Otrzymane podziękowania: 96

- rewelka1312
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
Lyanka od wczoraj w nocy podajemy do kazdego karmienia 15 kropelek. Dzisiaj rozmawialam z kolezanka to ona juz w pierwszym tygodniu je dawala. Od razu one nie dzialaja mowia ze po 2-3 dniach ale jak narazie widze juz poprawe, mala spi po 4 godziny normalnie jak my przysnelismy to dobrze ze moj sie obidzil bo juz ponad 4 godziny spala a ja spalam jak zabita bo cala noc nie spalam tak nam dawala ja juz bylam zalamana. Teraz widze ze juz mnie sie prezy, dalej marudzi troche przez sen ale jak usnie to spi spokojniej wiec mam nadzieje ze w nocy tez tak bedzie bo ja to placze razem z nia tak sie martwie bo to malenstwo 2 tyg dopiero:(
Co do laktatora to ja kupilam reczny i nawet go nie uzylam , kupilismy elektryczny na 2 piersi wydatek kosmiczny bo 1000 zl z medeli ale bez niego bym sie zarobila, mam sporo pokarmu mala je juz po 80 ml to ja bym nie nadazyla recznym sciagac a tak 10-15 minut i mam pokarmu na 2 karmienia
- Ali
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-

Elmirka dzięki za pomoc, będę jeszcze próbować. W sumie czasem jak dobrze przyłożę pierś to fajnie ciągnie i leci, ale to nie zawsze tak jest i strasznie się denerwuję, bo nie mam czasu za bardzo. Już dwa razy wyciskałam wręcz dłonią, bo szybciej mleko leciało niż laktatorem. O tym elektrycznym z Medeli też właśnie słyszałam, szkoda, że taki kosztowny jest. No ale jak nie opanuję ten ręczny to chyba będę musiała kupić.
Dziewczyny jeszcze jedna sprawa.. Mój mały ma ponad dwa tygodnie i od dwóch dni robi strasznie rzadką kupę, jak biegunka. Dzwoniłam do położnej, ale powiedziała, że ponoć tak się zdarza przy karmieniu piersią. Dopiero jak zobaczę śluz czy krew to mam się martwić. W sumie to małemu nic nie dolega, bo ani nie płacze ani nic, ale martwi mnie ta kupa. Czy Wasze maleństwa też tak mają/miały? Bo mojemu czasem wręcz wylewa się z pampersa i za każdym razem muszę mu umyć pupę, bo ma aż na plecach. Nie wiem sama co myśleć.
- Lyanka
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
Jeśli u was jest po prostu duża kupka, to nic strasznego. Ale obserwuje synka jak będzie dalej

Rewelka, to fajnie, że mała lepiej wam śpi. U mnie na razie spokojnie z synkiem. Ładnie spał w dzień i kupki robił...zobaczymy co wieczór i noc przyniesie, tym bardziej że jestem sama na siebie teraz skazana. No ale damy radę

- iza1988
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
- Otrzymane podziękowania: 1
- MarzenaBZ
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
- Amor Vincit Omnia
Pokrotce streszczam co u mnie.
Mowilam Wam ze bole jako takoe minely? Za to mam porzadne skurcze- do setki siegajace i trwajace kilka sekund-i tak mi wychodzi na ktg,ale czy bola? No wlasnie nie za bardzo bola.
Sluz mam tez dosyc obfity i rozwarcie na 2cm:)
Z USG wyszlo ze wody sa ok,jest ich duzo i lizysko juz "gdzie nie gdzie swieci" co oznacza ze juz sie stazeje ale jeszcze w normie. Przeplywy tez ok.
A NO I KOBITKA PIERWSZA KLASA-wiec obalamy durne mity o tym ze tylko chlopcy rodza sie po terminie!
Wypytalam w pierwszej kolejnosci o to jak to jest czy do konca 42tyg musze urodzic i doktorka powiedziala ze tak,ale oni wczesniej beda dzialac. Mysle ze kolo srody cos zrobia jesli samo sie nie rozkreci. Bo jak juz pisalam,ciagle napina mi sie ten brzuch.
Czekam wiec cierpliwie.
A jesli chodzi o laktatory to ja mam tez medeli mini electrick. Powiem ze wszyscy polecaja Medele bo ma ssanie jak dziecko. Ja go wygralam,wiec mialam z glowy.
No nic,zaraz czeka mnie kolejne KTG. Bede informowac was na bierzaco. A nasza Maggi pewnie juz urodzila albo rodzi,skoro jej dzis mieli cos juz robic,a nadal nie pisze nic;)
Pozdrowionka!