BezpiecznaCiaza112023

Mamusie pazdziernik 2014

10 lata 7 miesiąc temu #876807 przez Marza
Moj lekarz mi tlumaczyl ze bezplatne badania prenatalne wykonuje sie po 35 roku zycia. Lub w przypadku gdy ginekolog podejrzewa cos zlego z dzieckiem i ma podstawy zeby zalecic takie badanie bezplatnie ale to tylko w wybranych placowkach. Moja znajoma ponoc w Zorach za darmo zrobila a nie miala ani skierowania ani 35 lat takze nie mam pojecia od czego to zalezy... Moze dziewczyny beda mialy lepsze info Caroina :-*

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 7 miesiąc temu #876812 przez jagodzianka44
Mi sie wydaje,że nie miałam tego badania, ale jak zjebałam lekarza to on mi tłumaczył,że robił mi badania w kierunku wad rozwojowych, chyba chodziło mu o badania prenatalne nieinwazyjne czyli samo usg z pomiarem chyba to się zwie test PAPP-A, ale ja sama nie jestem pewna. Badania przesiewowe mi w szpitalu robili, jeden i drugi twierdzi,że wszystko jest w porządku.

Każda z nas urodzi pięknego, zdrowego Bobasa ! <3 :*

10 lata 7 miesiąc temu - 10 lata 7 miesiąc temu #876815 przez jagodzianka44
Caroina Proszę coś dla Ciebie :)

Bezpłatne badania prenatalne (refundowane przez NFZ) przysługują, jeżeli:

-kobieta ukończyła 35 lat;
-kobieta lub partner mają choroby genetyczne;
-w rodzinie kobiety lub partnera występowały choroby genetyczne;
-kobieta przeszła w czasie ciąży infekcję, która może uszkadzać płód (różyczka, toksoplazmoza);
-poprzednia ciąża zakończyła się poronieniem lub urodziło się dziecko z chorobą genetyczną;
-kobieta uzyskała wynik dodatni w badaniach nieinwazyjnych, świadczący o wysokim ryzyku wystąpienia choroby genetycznej u dziecka;
-kobieta znajduje się w grupie podwyższonego ryzyka urodzenia dziecka z wadą, gdyż we wczesnej ciąży stosowała leki przeciwpadaczkowe i inne teratogenne, została wystawiona na działanie promieni rentgenowskich, została poddana chemioterapii, zapłodnieniu in vitro lub inseminacji.

Badania nieinwazyjne w ciąży:

Między 10 a 14 tygodniem ciąży – test PAPP-A oraz pierwsze badanie USG
Między 15 a 21 tygodniem ciąży – USG genetyczne
Po 14 tygodniu ciąży – test potrójny
Koniec pierwszego trymestru ciąży (ok. 12, 13 tygodnia ciąży) – badanie przepływu w obrębie przewodu żylnego oraz Przepływ przez zastawkę trójdzielną

Badania inwazyjne w ciąży

Od 14. tygodnia – Amniopunkcja
Od 18 tygodnia ciąży - Kordocenteza
Między 18 a 20 tygodniem ciąży – Fetoskopia

Podobno jeśli się ma skierowanie na badania można zapłacić od 100 do 300zł, a jak nie to ponad 300, gdzieś wyczytałam że od 300-700 ;/ koszt w cholerę ;c

:*

10 lata 7 miesiąc temu #876916 przez malvi
I znów był problem z wejściem na forum :angry:

Caroina mi jeszcze nawet nic nie sugerowali co do płci, jakoś nie chce się maluszek ujawnić ;)

Marza mnie bardzo często boli głowa. Nie codziennie, ale jak już dopadnie mnie migrena to męczy przez cały dzień. Biorę Paracetamol, ale nie zawsze mi pomaga :P

Jagodzianka bardzo duży masz już ten brzuszek, fajny :)

10 lata 7 miesiąc temu #876919 przez jagodzianka44
No i to jaki problem z wejsciem na to forum, jakies bledy wyskakiwaly itp. ;/

10 lata 7 miesiąc temu #876920 przez Kinga2424
Cześć Dziewczyny:)

Byłam dziś na badaniach: krew, mocz, TSH. A jutro na wizytę. Może dowiem się, czy będę miała dwie dziewczynki, dwóch chłopców, czy parkę;)

Miłego dnia dla Was wszystkich

10 lata 7 miesiąc temu #876924 przez jagodzianka44
Trzymam kciuki ! ;*

10 lata 7 miesiąc temu #876959 przez jagodzianka44
Dziewczyny co wy na to zeby zalozyc grupe na facebooku bo te problemy z forum sprawia ze w koncu kiedys kontakt stracimy ;/

10 lata 7 miesiąc temu #876969 przez Caroina
Hej :)
Dzieki dziewczyny za odpowiedzi w sprawie USG. Powinno mi w takim razie przysługiwać bo u nas jest spore ryzyko wady serca u maluszka. Tylko trzeba mieć na to zaświadczenie więc będę jeszcze pytać lekarza czy wystarczy, że mąż załatwi na siebie (wada jest po jego stranie).

Kinga Powodzenia na jutrzejszej wizycie. Fajnie jakbyś już się dowiedziała jakiej maluszki są płci. Ja dowiem się najwcześniej za miesiąc na kolejnej wizycie :dry:

Jagodzianka Masz racje, może się to tak skończyć. Można by też zalożyć wątek na innym forum bo nie każdy ma facebooka

10 lata 7 miesiąc temu #876977 przez jagodzianka44
Caroina zalatw to, lepiej sprawdzic i sie potem niedenerwowac,co do forum masz racje bo tu co chwile cos znika,albo bledy z logowaniem ;/

10 lata 7 miesiąc temu #876994 przez Caroina
Tak, wiem. Na to USG genetyczne w 20tc wybiorę się na pewno. Tylko fajnie było by móc skorzystać z tego skierowania i zapłacić mniej bo w końcu wydatków mamy wszystkie teraz nie mało.

10 lata 7 miesiąc temu #876997 przez jagodzianka44
Wg mnie to i za darmo powinnas miec to badanie bo w koncu jest ryzyko wady u dziecka, musialabys sie lekarza dopytac co i jak.

10 lata 7 miesiąc temu #877053 przez nelka
Cześć dziewczyny ale dzisiaj u mnie super pogoda! Idę popołudnie do lekarza żeby mnie osłuchał i sprawdził gardło bo nic mi się nie poprawia a głowa to mnie boli na okrągło:-( moja dzidzia chyba się uzależni od paracetamolu i tak staram się go brać jak najrzadziej ale nie mogę normalnie funkcjonować. Jak się okaże że płuca czyste a gardło lekko zaczerwienione to chyba rzeczywiście mam alergie. Czytałam że w ciąży organizm równie reaguje może się alergia pojawić, nasilić lub poprawić. Martwię się bo niechce żeby dzidzi coś się stało przez to moje chorowanie:'( dobrze że jutro mam wizytę u gin to może on coś poradzi bo lekarze rodzinni w mojej przychodni są beznadziejni....

No i oczywiście liczę że poznamy jutro płeć, choć na ostateczne potwierdzenie to poczekamy jeszcze miesiąc. Idziemy wszyscy z Zosia podglądać dzidzie:-D

10 lata 7 miesiąc temu #877066 przez jagodzianka44
Opisz reakcje Zosi ;d

10 lata 7 miesiąc temu #877089 przez Ania86
Cześć :)
Widzę że to nie tylko ja mam problem z forum, wczoraj wieczorem nie dało się wejść mimo kilku prób :/ wkurzające to jest.
Pogoda śliczna, oby tylko na weekend majowy wytrzymało, taką mam ochotę na kiełbaskę z grila :laugh: zaczynają mnie brać jakieś takie dziwne smaki :)
Byłam dziś w ciucholandzie i nakupiłam troszkę ubranek, ale niektóre były cudne w ogóle nie zniszczone, mam już trochę różowych :laugh:

Nelka, powodzenia na jutrzejszej wizycie, fajnie że idziecie wszyscy. Sama liczę że mój M ze mną pójdzie na genetyczne tylko z tą jego pracą to nigdy nie ugadnie :/

Jagodzianka, cudny brzuszek, co do grupy na fb, za bardzo się na tym nie znam ale jak dalej to forum będzie tak szaleć to myślę że to dobry pomysł.

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka