BezpiecznaCiaza112023

Mamusie pazdziernik 2014

10 lata 6 miesiąc temu #927097 przez KasiaLis
Witam wszystkie przyszłe mamy :-)
Jakoś tak wczesniej czytałam różne fora, ale nie odczuwałam potrzeby udzielania się osobiście, bo to moje pierwsza ciąża i co ja tam mogę wiedzieć. Jednak dzisiaj po wizycie u lekarza trochę się zestresowałam i naszła mnie ochota na rozmowę z kimś, kto podobnie jak ja siedzi dobrze w temacie :-)
Jestem w 38 tygodniu ciąży, dokładnie to już 37 tygodni i 3 dni. Termin porodu na 10-tego października, a tu dziś słyszę, że czop śluzowy już odszedł, rozwarcie na palec jest, a że mój lekarz wyjeżdża z Krakowa się szkolić, mam już w tym tygodniu zgłosić się do szpitala.
Właściwie to nawet bym nie panikowała, gdyby nie to, że narzeczony po prawie dwóch miesiącach pracy poza domem wraca dopiero pod koniec tygodnia. No i nie wiem czy na Niego czekać. I czy jest sens jechać do szpitala, kiedy ja się świetnie czuję! Dziś rano pobolewał mnie brzuch i plecy jak przed miesiączką, a nawet delikatnie. I tyle. A co Wy byście zrobiły?
Z góry dziękuję za odpowiedź i wszystkie Was gorąco pozdrawiam :-)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 6 miesiąc temu #927102 przez malvi
Munkki tak mam laktator ręczny też Aventu i jestem z niego mega zadowolona :) to teraz mój podstawowy sprzęt codzienny :D

Dotkawy współczuję kochana. Kto jak kto ale ja najlepiej wiem jak się dłuży w szpitalu...

10 lata 6 miesiąc temu #927105 przez munkki
czesc Kasia,
skoro nie masz skurczy i czujesz sie ok, ja bym poczekala.
Odejscie czopu to zwiastum porodu ale na szkole rodzenia mowili ze to wcale nie musi sie odbyc lada dzien... dlatego ja bym sie obserwowala i pojechala do szpitala w momencie pojawienia sie skurczow... tym bardziej ze lekarz ci tez jasno nie powiedzial ze musisz isc juz do szpitala...
gdzie planujesz rodzic?

10 lata 6 miesiąc temu #927112 przez KasiaLis
Munkki uspokiłaś mnie. Tak jak pisałam wcześniej, czuję się świetnie, więc może jeszcze trochę wytrzymam :-)
Planuje rodzić w Szpitalu Akademickim na Kopernika, chociaż ostatnio słyszę masę złych opinii.
Ale widzę, że planowanie w ciąży mi nie wychodzi, w końcu do dziesiątego października jeszcze trochę czasu :-D

10 lata 6 miesiąc temu #927114 przez Caroina
Kasia Witaj,
Dokładnie, zgadzam się z Munkki. Ja też bym się nie spieszyła do szpitala. Po co skoro skurczy nie ma i nic Ci nie dolega. Jeśli odejdą wody lub zaczniesz plamić krwią to tak, bądź jeśli pojawią się regularne skurcze, brak ruchów dziecka. W przeciwnym razie korzystaj z pobytu w domu :) Ja mam zamiar do ostatniej chwili poczekać jeśli nie pojawi się żaden niepokojący czynnik.

Tak przy okazji, czy któraś z Was rozważa poród w wodzie?

10 lata 6 miesiąc temu #927115 przez yoozia
dzieki dziewczyny :* jestem troche spokojniejsza, ale nie powiem pan ginekolog mnie ostro nastraszyl tym telefonem, bo slyszal, ze sie zdenerwowalam, a nawet nie probowal mnie nijak uspokoic, nic nie wytlumaczyl. uslyszalam tylko, ze moj maz ma szybko przyjechac po antybiotyk, bo mam paciorkowca i to moze byc niebezpieczne dla dziecka :S no to w pierwszej chwili po takich slowach mozecie sobie wyobrazic jakie mialam mysli :S ale troche o tym poczytalam i mam nadzieje, ze bedzie dobrze :unsure:

10 lata 6 miesiąc temu #927117 przez Caroina
Yoozia To ten lekarz nie ma za grosz wyczucia, że tak z grubej rury zaczyna. Tak samo bym sobie pomyślała :ohmy:

10 lata 6 miesiąc temu #927118 przez KasiaLis
Dzięki Caroina :-) Właśnie zależało mi żebym jeszcze ten tydzień wytrzymała.
Yoozia kurde, a to antybiotyku przy paciorkowcu nie dostaje się przy samym porodzie?

10 lata 6 miesiąc temu #927120 przez kacha
Caroina Cieszę się, że na usg w porządku. Moje ostatnie badanie trwało 3 minuty i wyglądało tak - jakiś taki starszy lekarz w szpitalu, ledwo mi przyłożył głowicę do brzucha i mówi - no tu widzi Pani dziecko, żebra, kręgosłup, kość udowa, wymiary prawidłowe, a tu są wargi sromowe a tu ręcznik i się może Pani wytrzeć. I do położnej - Pani woła następną Panią a ja tu opis wydrukuję. I tyle. Choć najistotniejszą informację podał - bo do tego badania, czyli do 33 tc nie znaliśmy płci. Na połówkowym usg Mała była tak skręcona, ze nic nie dało się zobaczyć- majtała nogami jak szalona i zwijała się w rogala na zmianę. Ona chyba w ogóle usg nie lubi, Na genetycznym w 12 tc zasłaniała rączka nosek i nie było widać czy jest kość nosowa - powtarzaliśmy badanie po kilku dniach,
Moja Wandziocha też rozpycha się i kopie naprawdę mocno. Wbija mi nózki pod żebra z prawej strony bywa to bolesne. Ale tez wydaje mi się, że już mnie zaczyna zaczepiać, że coś tam do niej dociera, że jest świat z drugiej strony brzucha. W pierwszych tygodniach kiedy udawało mi się wyczuć i pogłaskać jej nogę lub pupę to zaraz szybko się chowała. Teraz jest inaczej - wydaje mi się, że oddaje dotyk, że sama szuka dłoni. Co ciekawe - bawi się tak tylko ze mną albo z moim mężem - próbowały babcie i moja przyjaciółka - bez skutku. Mała ucieka od ich dłoni.

10 lata 6 miesiąc temu - 10 lata 6 miesiąc temu #927136 przez yoozia
aaa nawet mi nic nie mowcie.. szkoda, ze nie zmierzylam cisnienia po jego telefonie. albo w sumie moze i lepiej, bo jeszcze gorsza panika by byla :dry: ale spieprzyl mi tym humor na caly dzien :angry:

Caroina jesli nie wyjdzie u mnie w ostatniej chwili koniecznosc robienia cc, to bede rodzic w wodzie. tutaj probuja wszystkiego co sie da, zeby kobieta urodzila w miare godnych warunkach. na kazdej sali jest wanna czy basen czy nie wiem co. ja sama podejmuje decyzje czy chce do niego wejsc czy nie. nic za to nie place wiec nie omieszkam wyprobowac :P

KasiaLis z tego co wyczytalam, to wlasnie przy porodzie podaja dozylnie antybiotyk, ale dali mi tez jakis w tabletkach na 3 dni. w sobote mam wizyte, pewnie znowu zrobia wymaz, zeby sprawdzic czy to pierunstwo zniknelo. ja mieszkam w trzecim swiecie, tu wszystko jest inaczej i sama musze sie dowiadywac wszystkiego z neta, bo moj gienek nie raczyl mnie powiadomic np o badaniu na gbs. tak naprawde to dzieki wam sie o tym dowiedzialam i kazalam mu to zrobic, bo sam z siebie pewnie by nie zrobil tego :dry: zastanawia mnie tylko dlaczego moj maz tez ma brac ten antybiotyk, skoro nawet nie byl badany na paciorkowca :S

10 lata 6 miesiąc temu #927143 przez Ania86
Caroinka, super że usg wykazało że ta pępowina nie jest owinięta a lekarz widać sumienny, za taką kasę naprawdę zrobił Ci dokładne badanie :) Ja mam w środę i już nie mogę się doczekać.... do tego nie wiem ten dziwny czop czy śluz.... mam nadzieję że zbada mnie na fotelu i usg bo od 3 tygodni mogło się co nieco zmienić. A rozpychanie w brzuchu już jest bolesne i u nas ;) choć wolę jak się kręci i wierci, bo jak nie czuję ją przez jakiś czas to zaczynam panikować :/

KasiaLis, witaj :) Ja nie wiem czy mi ten czop właśnie nie odchodzi ale do szpitala się nie wybieram, chyba że mi coś w środę lekarz zapowie :/ Chciałabym też bardzo pojechać dopiero jak się rozkręci na dobre, w ogóle moim marzeniem jest szybki poród ;)

W biedronce są znowu w promocji pampersy Dady i takie misie różne

nie mogłam się powstrzymać a tylko 17 zł :)
Załączniki:

10 lata 6 miesiąc temu - 10 lata 6 miesiąc temu #927148 przez Marza
Cześć dziewczyny :kiss:
Dawno nie pisałam :S ale to przez lenistwo :whistle: bo czytać czytałam ! :P
U nas bez zmian, wszystko w porządku, mały się wierci i pozdrawia forumowe ciocie :laugh: Czop też się trzyma, bo nie zauważyłam jakiejś dziwnej wydzieliny :P
Pogoda jesienna, zimno i leje... W nocy był wiatr i orzechy włoskie nam spadały na dach, a że mieszkamy na poddaszu to strasznie to było słychać i ciężko się spało... Coraz bardziej jestem ociężała i leniwa... Dzisiaj byliśmy z M w sh i zrobiliśmy już końcowe zakupy dla młodego :) Bo jednak zdałam sobie sprawę po pogodzie, że brakuje nam sweterków i bluzeczek :) Jestem bardzo zadowolona z łowów :) teraz już mam pewność, że nic więcej mi nie potrzeba ! :)
W sobotę byliśmy z M u jego kuzynki, która urodziła niecały miesiąc temu i to jakie mi zdała relacje z porodu mnie mega przeraziło ! Strasznie się dziewczyna nacierpiała... Parła 7 godzin i założyli jej 14 szwów !!! Nie będę Wam ze szczegółami opowiadać, bo szkoda straszyć. Miesiąc minął i straciła pokarm, a cycuszki ma spore co mnie zdziwiło... Mały nie umiał chwycić sutka to może też dlatego... Ale synusia ma cudownego :) Mówiła, że tak przeklinała w szpitalu, że więcej dzieci nie będzie chciała, a już myśli o następnym :D Mówiła, że ból straszny, ale szybko się o nim zapomina :)

W ogóle jak nas tu przybyło !!! :woohoo: Super, że dalej się ujawniają mamusie październikowe ! :) Witam serdecznie :)

Minnie chyba Ty pisałaś, że córcia siedzi główką do góry. Mam ten sam problem, bardzo bym chciała, żeby mój synuś się odwrócił, bo też czeka mnie cc :( 1 października mam wizytę i dostanę skierowanie już do szpitala i nie wiem czy będę musiała czekać, aż poród się zacznie czy od razu na drugi dzień mnie będą kroili, bo nie chcę tam siedzieć długo. Też cały czas czuję jak mi wierci pod żebrami główką, a stopami okłada mi pęcherz. Wczoraj mi dawał tak popalić, że większość dnia szczypał mnie pęcherz...

Caroina super wieści ! :) Nic tylko się cieszyć :kiss:

yoozia Ci lekarze to są daremni... Nie przejmuj się :* Przy paciorkowcu wystarczy, że dostaniesz antybiotyk podczas porodu i dzidzi nic nie grozi ! :) Tak jak piszą dziewczyny. Szkoda, że się musiałaś zdenerwować...

Aniu śliczny misiaczek ! :) Dady też widziałam w promocji, bardzo się opłaca, ale mój M uznał, żeby nie szaleć na razie... Mam jedną paczkę dwójek i dwie tych newborn. Uznał, że najwyżej sam potem podjedzie.

10 lata 6 miesiąc temu #927153 przez Ania86
Marza, super że zakupy się udały. Też w środę planuję jeszcze zajrzeć do sh może coś się trafi bo później to już będziemy trochę uziemione ;) A te opowieści porodowe też mnie przerażają ale trudno musimy to jakoś przejść, szkoda że tylko jednym mija łatwiej a inni konają godzinami :/
Ja też nie kupowałam tych pampersów bo nie mam zbytnio gdzie trzymać a jak by miała jakieś uczulenie albo coś na Dady to co potem z tym zrobię. Też mam paczkę tych Dada Newborn 1, paczkę Pampersów 1 i jedne Dady 2 i na razie dość :)

10 lata 6 miesiąc temu #927155 przez Marza
Aniu też właśnie biorę pod uwagę to, że będziemy potem uziemione... Dlatego ruszyłam dupkę z domu :lol: Z tymi pampersami masz rację, nie wzięłam pod uwagę, że mogą niespasować małemu i uczulić...

10 lata 6 miesiąc temu #927156 przez yoozia
Marza siemaneczko ;) a probowalas tego patentu z latarka? jak maly reagowal?

dziewczyny, ale jesli dostane dozylnie ten antybiotyk przy porodzie, to jest 100% pewnosc, ze mala sie nie zarazi tym paciorkowcem? czy to wcale nie jest takie pewne? ja chyba osiwieje do porodu... :S

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka