- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- MAMUSIE 2009 :)
MAMUSIE 2009 :)
- skoreczka
- Wylogowany
- gaworzenie
- Rączki malutkie a chwyca cię za serce:)
Też uwazam ze jesien i zima są zbyt długie i to siedzenie w domu wyciaga z człowieka wszelkie pozytywne fluidy. A juz nie mówiąc o dzieciach. Kazdego dnia to samo
Nawet nie wiedzialam ze tu jakies problemy z forum
Miłego dnia:)
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Mirella
- Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Klaudia - najcudniejsze dziecię na świecie
- Otrzymane podziękowania: 72
Generalnie to jest tak, że chwalimy ją za co tylko się da i widocznie uznała, że tak trzeba bo dziś zamykałam szufladę w kuchni i usłyszałam "pięknie zamknęłaś"
A przed chwilą mąż chciał materac dmuchany napompować, niestety okazało się że jest całkiem spora dziura. Klaudia podeszła, oceniła i oświadczyła "całkiem dobra kapota, wystarczy łatę wstawić"
Ale chyba najlepsze wczoraj było, mąż rozmawiał przez telefon ustawiony na głośnik z biurem obsługi klienta od naszych fonów, no i tam pan się pluje co to on ma dla nas, ale okazało się że jak przyjmiemy jego ofertę to nie będziemy mogli fonów na nowe wymienić. A Duśka na to "a więc to tak, a więc to bylo nieporozumienie!"
- jedynaczka
- Wylogowany
- gadatliwa
- mamuśka Mikołaja ^^
uśmiałam się w głos
ja dalej czekam aż mój eM sie rozgada...
- Mirella
- Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Chłopcy często później zaczynają mówić, nie bojaj doczekasz się i Ty
- _aga86_
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 16/10/2009- najszczesliwszy dzien w moim zyciu:)
Mirella Julka tez mnie ciagle chwali- raz nawet pochwalila mnie, ze wypilam herbate mowiac: pieknie wypilas Pieknie i super to Julci ulubione slowa
Ostatnio pytam Julke "Jaka teraz jestes" (chodzilo mi o odpowiadz "niegrzeczna" , choc liczylam sie z tym, ze sie nie przyzna i powie grzeczna, a uslyszalam: "mala i slodka"
Kolejna smieszna sytuacja:
Zapytalam Julke, co by wolala: siostrzyczke czy braciszka- powiedziala braciszka. Potem przez dobre 10 min. mowila mamusia daj braciszka i probowalam Jej wylumaczyc, ze teraz mamusia nie ma braciszka. A Julcia powiedziala masz tutaj- wskazala palcem na szafke gdzie trzymamy slodycze:D Nie wiedziala co to znaczy, a u dzieci jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o slodycze Ale mielismy ubaw
Jedynaczka z pewnoscia sie doczekasz, a teraz ciesz sie "cisza" Mi czasami w uszach dzwoni jak Julcia usnie Sa dni, ze buzka Jej sie nie zamyka
- jedynaczka
- Wylogowany
- gadatliwa
- mamuśka Mikołaja ^^
Juz nie jestem taka spokojna jak wcześniej, Wasze maleństwa mówią wszystko a u mnie Mikołaj z tego co ostatnio dosyć konkretnie zwróciłam na to uwage to mówi jedynie 10 słów, a ma już no 2.5 roku... coś jest nie tak. nie wiem moze ja gdzies popełniłam jakiś błąd? jak myślicie?
a może znacie jakies sposoby na rozgadanie go?
- Moniq
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
jedynaczka, głowa do góry, będzie dobrze i zabraniam Ci myśleć że to Twoja wina
Mirella, Klaudia rządzi.
Domi często mnie zaskakuje, ostanio nasz kot wyrzucił z szuflady moją bieliznę, a Domi podeszła do kota, usiadła obok, popatrzyła jej w oczy i mówi: "dlaczego to zrobiłaś? bardzo brzydko (pogroziła kotu palcem), kto to bedzie sprzątał? rozumiesz że źle zrobiłaś?"
po czym odwraca się do mnie i mówi:"nie smiej się , mamusiu, juz podadałam z kotem"
ja już ledwo się toczę brzuch mam coraz większy i już nie mogę się doczekać, kiedy pojawi się drugie dzieciątko
- Mirella
- Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Widzę że Domi to już ładnie rozmawia, Klaudia jednak więcej mówi niż rozmawia, trudno to nasze gadanie nazwać prawdziwą rozmową.
Jedynaczka, no weź proszę Cię przestań, jaka Twoja wina???
Ja nie wiem jak się rozgaduje dziecko, ale coś mi się tak wydaje, że łatwiej śpiewać niż mówić, może piosenek popróbujcie? Klaudia spiewa razem z YouTubem bardzo dużo. Właściwie to łatwiej ją nauczyć nowej piosenki niż wierszyka.
- Emme
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 1
- gosia2324
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Mama ...
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
- gosia2324
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Mama ...
przedwoczraj, byłam z eM u lekarza, ma zapalenie oka. Lekarz pytał się czy w końcu Mikołaj się rozgadał, i jak tak bedzie dalej jak teraz to po świętach czekają nas wizyty u logopedy...
Juz nie jestem taka spokojna jak wcześniej, Wasze maleństwa mówią wszystko a u mnie Mikołaj z tego co ostatnio dosyć konkretnie zwróciłam na to uwage to mówi jedynie 10 słów, a ma już no 2.5 roku... coś jest nie tak. nie wiem moze ja gdzies popełniłam jakiś błąd? jak myślicie?
a może znacie jakies sposoby na rozgadanie go?
Jedyneczka Kuba tez BARDZO malo mowil (do tej pory nie mowi pelnymi zdaniami,ale np umie liczyc do 5 ) i u nas pomogly zabawy zręcznościowe(puzzle,ukladanki,przesypywanie makaronu w pojemniczki) nie wiem ile w tym prawdy ale ponoc ćwiczenia raczki,poprzez układanie,przekładanie itd pobudza cześć mózgu odpowiedna za rozwoj mowy... hmmmm u nas pomoglo.
POWODZENIA!!!!
- Mirella
- Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Manga
- Wylogowany
- gadatliwa
- Mama szczęsliwa to mama trochę leniwa
A ćwiczyć możesz - na pewno ćwiczenia oddechowe: puszczanie baniek i zdmuchiwanie świeczki - to dzieci baaardzo lubią, dmuchanie w piórka, wiatraczki.
Poza tym: cmokanie, posyłanie buziaków, parskanie jak konik, oblizywanie ust, chrumkanie, , ćwiczenia języczka - dotykanie ząbków, wysuwanie do przodu, do noska, do bródki itp.
Ściskam!
- jedynaczka
- Wylogowany
- gadatliwa
- mamuśka Mikołaja ^^
ciagle słysze że się w końcu rozgada, ze dzieci tak mają, że późno zaczynają, ale czemu akurat moje? i kiedy w końcu będzie to KIEDYS?
że będe miała dość jego gadania? Nie sądze...
nie zmuszam Mikołaja do mówienia, układamy puzzle, nie wiem jak wasze dzieciaki mojemu eM nie sprawiają trudności takie na 30 elementów, większe układamy razem, klocki towarzyszą nam w zabawach od bardzo dawna, w zasadzie jeszcze przed pierwszymi urodzinami...
jakoś nie opuszcza mnie myśl że gdzies jest moja wina.
eh
dzięki za podtrzymanie na duchu dziewczyny :*
- Mirella
- Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
a czemu akurat Mikołaj? No tak wyszło i tyle. Zresztą to nie jest jakaś stała wada, luuuuzik
Hmm, jak się peszy jak prosisz głośniej, to może nie proś? Klaudia najgłośniej śþiewa jak myśli że nikt nie słucha