BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Maj 2015 :)

9 lata 9 miesiąc temu #970182 przez cranberries
Cześć Dziewczyny,
my w poniedziałek byliśmy na usg, wszystko jest ok, Synuś waży 1230gr i zastanawiam się czy to nie za dużo jak na 29 tydzień. Ja jestem raczej drobną osobą, a mój Mąż jest wysoki ale też szczupły. Zobaczymy co powie ginekolog i diabetolog.
Ja również zdecydowałam się na pieluszki pampers (te białe ze złotymi literami), szczególnie na początku, ponieważ podobno one są miękkie ii nie drażnią tak delikatnej skórki Maluszka.
Wiadomo, że co do kosmetyków to bardzo indywidualna sprawa, nam wczoraj na szkole rodzenia mówili, że najlepesze jest Oilatum, a co do posypek różnego rodzaju, że teraz się nie zaleca ich stosowania, tym bardziej w ciepłe dni, ponieważ się bryli gdy dziecko się spoci i podrażnia skórę. Poza tym zadaniem tych zasypek jest obsuszenie, a Maleństwo i tak na początku ma suchą i łuszczącą się skórę.
Słodkie Mamusie, mi również na samym początku było bardzo trudno utrzymać dietę, ja od początku miałam problem z rannymi cukrami, po posiłkach było ok. Biorąc pod uwagę, że u mnie wykryto tą cukrzycę w 14 tyg to już zdąrzyłam się przyzwyczaić do diety i poznać swój organizm, wiem co podnośi mi cukier a co nie, bo każdy reaguje inaczej. Moja diabetolog uważa, że godziny posiłków nie muszą być codziennie identyczne, tylko żeby nie było tak że jednego dnia śniadanie o 7 a drugiego o 10, małe rozbieżności nie mają znaczenia. Poza tym nie ma się co martwić, organizm po jakimś czasie tak się przyzwyczaja, że sam się domaga jedzenia,
Jeśli chodzi o przepisy dużo korzystam z diety Montignaca bo ona jest nisko glikemiczna, a co do zachcianek to czasami kostka czekolady z zawartością kakao 80% (nie podnosi mi cukru znacząco i moja diabetolog mówi, że jest zdrowa), sałatka owocowa, jogurt naturalny zmiksowany z owocami. U mnie najgorzej jest ze śniadaniami, bo ciągle to samo, po takim czasie już się nudzi. A jakie pieczywo wybieracie?

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

9 lata 9 miesiąc temu - 9 lata 9 miesiąc temu #970213 przez goniag12

9 lata 9 miesiąc temu #970216 przez goniag12
Cranberries oczywiscie ze twoj synus nie wazy za duzo. Ja mialam usg w 28 t.c (27t3d) i moja cora wazyla 1017 i to byla raczej dolna norma. Srednia w tym.czasie byla 1186g wiec twoj synek wg. mnie ma idealna wage jak na 29 tydzien.

Ja mam jutro wizyte. Troche sie denerwuje bo mam wrazenie ze moj brzuch stanal w miejscu. Bedziemy jutro mierzyc to zobaczymy czy to.tylko moje urojenia czy nie.

9 lata 9 miesiąc temu #970219 przez solenka89
cranberries Twój synuś waży dokładnie tyle co nasza córeczka i to podobno idealna waga :)

9 lata 9 miesiąc temu - 9 lata 9 miesiąc temu #970244 przez natkach
Cranberries mój syn w 28 tc ważył 1270g.

9 lata 9 miesiąc temu #970367 przez papryczkaczili
Cranberries ja mam dobry cukier po chlebie zytnim tylko tym z piekarni prawdziwy nie ten mokry kwasny z biedronki. Ja mam wizyte dopiero 14 juz sie nie moge doczekac

9 lata 9 miesiąc temu - 9 lata 9 miesiąc temu #970372 przez natali422
u mnie tez chleb żytni najlepiej się sprawdza , ale też czasem pozwalam sobie na grahamke bo po niej tez mam dobry cukier :) a wizyte mam 12 marca wie zobaczymy co tam u dzieciątka:)

9 lata 9 miesiąc temu #970426 przez kaikai
Cranberr moja córeczka w 29tc i 5 wazyla 1640 g :)
Też mam cukrzycę ciążowa i biorę insulinę.
Wg lekarza moja mała bardzo dobrze waży na swój wiek.

9 lata 9 miesiąc temu #970440 przez kima
Hej Dziewczynki, no niestety po Usg okazało się, że moja szyjka ma już tylko 13mm, więc musiałam iść na patologię ciąży;/ Założyli mi pesar no i teraz tryb już mocno oszczędzający. Trzymajcie kciuki, żeby udało się jak najdłużej wytrzymać w dwupaku!
Apropo wagi, to moja córcia w 30tyg. waży 2100, więc malutka to nie jest :-)

My na początek też Pampersy, ale zależy wszystko od dziecka, bo u nas np. Dady się nie sprawdziły, mieliśmy chyba 3 podejście, ale za każdy razem uczulały Młodego, choć większość znajomych właśnie ich używała.

Do kąpania natomiast polecam Oilatum, ale wiadomo, każdy coś pod siebie wybiera i nie każdemu dziecko coś leży.

9 lata 9 miesiąc temu - 9 lata 9 miesiąc temu #970464 przez goniag12
kima trzymamy mocno kciuki razem z Maja. Pamietaj ze juz blizej niz dalej. Dasz rade kochana :)
Swoja droga skad sie to skracanie szyjki bierze. U nas sie wogole tego nie sprawdza i jakos nikt z moich kolezanek tu mieszkajacych noe mial problemow z szyjka.

Ja jestem juz po wizycie i polozna rozwiala moje watpliwosci. Brzuszek rosnie, macica urosla 4cm w 3 tygodnie (1cm /1 tydz. norma) a wiec nadrabia wczesniejsze zaleglosci. Serduszko bije ladnie, miarowo. Glowka wciaz w dole i dosyc nisko wiec juz raczej sie nie przekreci. Nawet zelazo wciaz jest w normie. Wszystko idealnie.

A jak tam u was mamuski?

9 lata 9 miesiąc temu - 9 lata 9 miesiąc temu #970485 przez natkach
Kima dacie radę, tylko odpoczywaj i nie dźwigaj:-) została nam ostatnia prosta, juz niedługo :-)

Gonia dobre wieści to najważniejsze :-)

Ja mam wizytę w przyszły czwartek, tez jestem ciekawa ile maluch waży.

9 lata 9 miesiąc temu #970493 przez solenka89
kima trzymaj się, na szczęście zostało już niedużo czasu, więc z pewnością dasz radę :)

goniag12 to wspaniale, że wszystko jest ok. Też jestem ciekawa skąd się bierz to skracanie szyjki, skoro w wielu rajach w ogóle się nie mierzy szyjki.

no więc zakupiłam już laktator i podgrzewacz do butelek. Mam plan karmić małą, ale w przypadkach nawału pokarmu, chciałabym go móc zamrozić. Tez chciałam zacząć kurs, więc w przypadku gdyby mój mąż musiał z małą zostać to jedna butelka się przyda.
W przyszłym tyg przyjedzie do nas łóżeczko, a także znajomy pokaże nam swój wózek - jeśli nam się spodoba pożyczmy go od niego. Jeśli nie zakupimy nowy.

9 lata 9 miesiąc temu #970596 przez Adlenne
Kima ja w pierwszej ciąży miałam założony pessar w 29 tygodniu i wytrzymalam do 39 tygodnia, urodziłam tydzień przed terminem. Wiec oszczędzaj się i będzie dobrze.

Goniag super wiadomości.

9 lata 9 miesiąc temu #970605 przez kima
Adlenne no właśnie miałam Cię pytać, Ty teraz na ile masz szyjkę? Bo kojarzę, że też skrócona.
Tak samo mi lekarze powiedzieli, że z krążkiem można urodzić dziecko w terminie, żeby nie panikować.
A powiedz mi jeszcze, jaki tryb prowadziłaś? Mocno oszczędzający?
Ja zrezygnowałam już z jazdy autem, tzn. z dzieckiem do przedszkola i z powrotem, w ciągu dnia dużo leże i generalnie kręcę się tylko po chałupie :-)

I mam dzisiaj mega zgagę, chyba pierwszy raz w tej ciąży mnie tak dopadła.

Goniag12 super, że z dzidzią w porządku :-) My matki to ciągle się o coś zamartwiamy :-)

9 lata 9 miesiąc temu #970634 przez goniag12
A jaka dlugosc powinna miec szyjka?

U mnie tez, powoli zaczyna pojawiac sie zgaga, narazie delikatna. Pamietam ze pod koniec pierwszej ciazy tez mialam.

Myslicie juz dziewczyny o porodzie? Macie jakies wyobrazenia, planujecie znieczulenie, porod rodzinny itp.?

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka