BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Maj 2015 :)

9 lata 10 miesiąc temu #967620 przez kima
Oj chyba wszystkie się wekendują, bo cisza okrutna :-)

Miłego odpoczynku :-)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

9 lata 9 miesiąc temu #968196 przez natkach
Hej:-) ahh wreszcie wróciłam :-) ostatnie dni to masakra jakaś była. Urodziny męża i całe zamieszanie z organizacja, wyjazd weekendowy itp. Remont i wszystko z tym związane, chorobowe męża przez tydzien był chory- a wiecie jak to przy chorym facecie, gorzej jak z dzieckiem hihi. Ale w końcu zasłużony odpoczynek.

Z nowości to mamy juz kupione łóżeczko, materacyk, wanienkę i stelaż do niej:-) także juz coś tam mamy :-) w tym tygodniu robię ostateczna listę co muszę kupić bo czas ucieka, a mi coraz ciężej juz chodzić całymi dniami po sklepach bo nie dość ze plecy to jeszcze więzadła po boku brzucha bolą jak za długo chodzę. Dla siebie juz tez muszę powoli kompletowac rzeczy do szpitala.

Jak byłam ostatnio na usg to doktor powiedział żebym do niego do szpitala na dodatkowe usg przyszła bo nie widział czegoś w serduszku i byłam w piątek, na szczęście okazało sie że synek ma wsYstko to co powinien mieć i jest zdrowy.

9 lata 9 miesiąc temu #968251 przez solenka89
natkach to sporo już macie :) my jesteśmy na etapie zastanawiania się i analizowania :) co potrzebujemy, co by było najlepsze i jakoś ostateczne decyzje nie mogą zapaść :) wózek co prawda mamy wybrany, ale jego zakup odkładamy na kwiecień. Ciuszków staram się nie kupować (choć pokusa jest tak ogromna!!!!) bo wiem, że sporo dostaniemy od dziadków i od rodziny i nie chce rzeczy te rzeczy leżały nieużywane. Zastanawiam się na wanienką czy faktycznie jest nam potrzebna. Bo z jednej strony jest wygodna, a z drugiej zajmuje masę miejsca.

Też chcę zacząć kompletować rzeczy dla siebie do szpitala i zastanawiam się czy dwie bawełniane koszule nocne starczą? Nie znoszę koszul nocnych i muszę specjalnie na pobyt w szpitalu zakupić, ale nie chce tez przesadzić, bo wiem że w domu w nich chodzić raczej potem nie będę. Jednak na czas połogu koszule nocne wydaja się być najlepszym rozwiązaniem :) Sama nie wiem jak to rozwiązać. :huh:

9 lata 9 miesiąc temu #968255 przez GabrysiaSta
Witam!
goniag12 ja też czasami miewam opryszczki i wiedziałam, że najgroźniejsza jest ta pierwsza ale nie zdawałam sobie sprawy , że też ma znacznie czy jest ona wirusowa czy bakteryjna dla mnie zawsze wygląda tka samo ;).. choć w tej ciąży nie miałam jeszcze ... dobrze, że nic nie musisz z tym robić. Dla Małego życzę dużo zdrówka!
natkach pochwal się zakupami! jaką wanienkę i stelaż wybrałaś? bo ja muszę też kupić. Dobrze że serduszko jest ok.. :)
W weekend u nas też było imprezowo! 3 imprezki w 2 dni :blink: :blink: na tort już nie mogę patrzeć :sick: :sick:
Dziewczyny jestem przerażona dużo osób mi mówi, że wyglądam na chwilę przed porodem a nie na 3 miechy przed :S chyba już nie wystawię brzucha z domu to skończą się te nie fajne komentarze :P

9 lata 9 miesiąc temu #968257 przez natkach
Gabrysia kupiłam wanienkę i stelaż z Tega Baby w kolorze żółtym. Zwykła, bez żadnych udziwnień, stelaż jest stabilny i mocny wiec chyba bedzie wygodnie przy kąpieli :-) niestety nie wiem z jakiej firmy jest łóżeczko, mąż wybrał w kolorze białym. Do tego materacyk gryka - kokos.

9 lata 9 miesiąc temu #968331 przez a!gusia
A my mamy juz wszystko i nawet wiecej!!!
Szczerze nie wyobrazam sobie pierwszych kapieli bez wanienki..wlasnie tez zakupilam w weekend :) ja ja zostawiam w wannie po kapieli i juz..
Moja torba juz spakowana..
Co do koszul to ja mialam poprzednio jedna do porodu i 3 do karmienia- tez nie lubie ale wiedzialam ze ok 3 dni bede w szpitalu i chcialam miec co dzien czysta..a skonczylo sie na cc i 5 dniach w szpitalu haha wiec i tak bylo pranie na bierzaco..teraz biore tylko pizame bo juz wiem ze bedzie cc.mam przygotowane w torbie 2 a w szafce 2 zeby maz dowiozl..
Och juz sie nie moge doczekac!!!w polowie kwietnia zlozymy lozeczko ;)
Ile przytylyscie? Ja dzis bylam u poloznej i 10 kg..powiedziala ze w sam raz?

9 lata 9 miesiąc temu #968357 przez natali422
o patrze przygotowania pełną parą :) u mnie tez juz troche rzeczy jest łóżeczko materac wózek i fotelik, wanienke i kilka rzeczy dokupimy wekeend , i zostanie mi jeszcze spakowanie torby do szpitala chociarz wszystkie rzeczy juz mam, a co do koszul to mam 2 do karmienia i chyba jeszcze jedna dokupie ale to juz na sam koniec bo jeszcze do konca nie wiem czy bede rodzic sama czy cc.a do porodu w moim szpitalu daja swoja koszule . Ja do tej pory przytyłam 4 kg wiec całkiem niezle to wyglada , a teraz jeszcze dieta wiec raczej duzo mi nie przybędzie:)

9 lata 9 miesiąc temu #968373 przez vicctory
solenka89 ja też się nad wanienką zastanawiam, bo faktycznie miejsca zajmuje sporo. Tylko jeszcze nie wymyśliłam jak mogłabym dzidzię kąpać nie wchodząc z nią do wanny. Podoba mi się jak położne myją pod kranem, ale ja chyba się na coś takiego nie zdecyduję... chociaż... kwestia wprawy pewnie :)

Ja to mam ciągły dylemat co do wózka, zdanie zmieniane jest już po raz enty. Ale udało mi się podjąć decyzję i zakupić dostawkę z kołyską do naszego łóżka i łóżeczko turystyczne z materacami. Chociaż tyle, bo moja decyzyjność jest obecnie poniżej poziomu krytycznego ;)

A poza tym, to sprzątanie mi się włączyło... zaczynam powoli wić gniazdko :) Takich czystek jak teraz to nigdy nie robiłam. Miejsca się zrobiła na co najmniej dwie dodatkowe osoby :D a całkiem niedawno zastanawialiśmy się nad dokupieniem szafy bo się nie mogliśmy we dwójkę zmieścić ;) hehe

a!gusia u nas od wagi sprzed ciąży raptem + 5 kg. Zastanawiam się ile jeszcze można przytyć przez 3 miesiące. Dzidzia pewnie z 2,5 kg sama będzie więcej ważyć + te wszystkie niezbędne dla niej płyny itp. :)

Mi już serducho się buntuje. Takich uderzeń i przyspieszeń pulsu w życiu nie miałam, nawet jak mnie wściekły pies gonił ;) Też tak macie? Jak sobie z tym radzicie? Ja zwalniam, odpoczywam, ale czasami i to nie pomaga. Może to po prostu emocje?

Pozdrawiamy wszystkie mamy :)

9 lata 9 miesiąc temu #968375 przez Adlenne
Ja mam jedna gorsza koszule do porodu a na pozniej 3 do karmienia.
Tez nie wyobrazam sobie kapieli noworodka bez wanienki.
Mam juz praktycznie wszystko skompletowane, wozek, lozeczko, posiel itp mialam po Paulince. Mnostwo ubranek dostalam od siostry po jej synku. Dokupilam tylko pare sztuk. Ostatnio zrobilam zamowienie w aptece gemini i czekan na dostawe. Ja mam termin na 1 maja a ginka mowi ze z moja szyjka na bank urodze w kwietniu wiec wole byc gotowa na wszystko.

9 lata 9 miesiąc temu #968422 przez natkach
Agusia ja mam na plusie 5,5 kg.

Koszuli nocnej tez nie lubię, no ale trzeba to bedzie przeżyć. Kupie z 3, więcej nie, w szpitalu dostanę do porodu szpitalne wdzianko.

Vicctory to pewnie emocje, a poza tym wszystko pracuje na zwiększonych obrotach wiec nie ma sie co dziwić ze organizm sie buntuje.

9 lata 9 miesiąc temu #968437 przez RozowaKokaina
Oj my już mamy chyba wszystkie ciuszki. Moja mama dostała zakaz kupowania nowych bo już nie mamy miejsca. Mam już posegregowane rozmiarami wiec zostało pranie i prasowanie. No i szukamy komody która to pomieści.
Wanienkę i wózek też już mamy. Łóżeczko , materacyk i fotelik dopiero w kwietniu.
Najgorsze że składujemy to w kącie w pokoju i z tygodnia na tydzień rzeczy przybywa.A przeprowadzka chyba dopiero w połowie kwietnia (nie wiem jak dam radę) na szczęście mogę zawsze liczyć na pomoc mojej mamy.
Brzuszek rośnie :) Franek dużo skacze w czwartek wizyta u Gin i zobaczymy maluszka.
Ja przytyłam już ok 14kg. wiec sporo a ile jeszcze przed nami... muszę zdrowiej się odżywiać i więcej spacerować.
Torby nie mam spakowanej dopiero 2 koszule kupiłam. Jakoś nie mogę się do tego zabrać.
Na zajęciach ze szkoły rodzenia mieliśmy opis porodów naturalnych i cesarki. I potem przez kilka nocy sny o porodzie.
Ogólnie noce są najgorsze, nie mogę ruszyć prawą nogą i czasami łapią nas skurcze w łydce, co godzinę wstajemy na siku i mam strasznie dziwne sny.

9 lata 9 miesiąc temu - 9 lata 9 miesiąc temu #968439 przez goniag12
Hej mamuski. Moj synek sie strasznie rozchorowal, trzy dni wogole nie jadl a trzy ledwo co. Od tygodnia prawie nie spie. Koszmar jakis ale juz zaczyna sie poprawiac. Dostal aft w buzi i strasznie go boli. A lekarstwa w Szwecji oczywiscie nie ma, musi przejsc samo. Dacie wiare?
A teraz przyjemnie. Moje gniazdo tez juz prawie uwite. Zostaly tylko hustawka i monitor oddechu. Koszule mam tylko jedna. Tu wychodzi sie ze szpitala zazwyczaj na drugi dzien po porodzie,.do porodu daja wlasne w szpitalu a jesli bedzie trzeba zostac dluzej to na oddziale jest cala szafa koszul, recznikow itp. do dyspozycji.

Wanienka moim.zdaniem jest niezbedna. Ze stelazem jeszcze lepiej. Bardzo niewygodnie myje sie dziecko jesli wanienka jest za nisko, a w duzej wannie to juz wogole sobie nie wyobrazam. Nie polecam wanienek z ikei. Niewygodne sa.

Przytylam juz 6kg ale od wagi sprzed ciazy 4kg. W pierwszej przytylam 14kg a sprzed ciazy 9kg wiec teraz.pewnie bedzie podobnie.
Adlenne ja tez kupuje w tej aptece. W weekend bede miala dostawe. Wiec kosmetyki i leki juz tez ogarniete.

9 lata 9 miesiąc temu #968516 przez papryczkaczili
Goniag12 dobrze ze z synkiem lepiej:)
My kupimy lozeczko na poczatku marca bo maja byc wtedy te kolory co nas interesuja takie najzwyklejsze ale biale. Wozek tez wybrany ale kupimy moze pod koniec kwietnia dziadki chca sie naszczescie dolozyc;p ciuszkow mi brakuje mam narazie tylko bodow pod dostatkiem reszty prawie brak bo po jeden dwie szt. Nie wiem ile spiochow pofrzeba i pajacykow. Rodze pod koniec maja co kupic na takie chlodniejsze dni? Niby lato ale roznie to bywa. Chwalcie sie swoimi wozeczkami lozeczkami brzuszkami i cala reszta. Ja wanienke kupilam zwykla w tesco tylko ta wieksza bez stojaka bo nie mam gdzie tego trzymac, na stole wykompiemy w salonie bo i tak przewijak bedzie na lozeczku w tym pokoju

9 lata 9 miesiąc temu #968518 przez papryczkaczili
Jeszcze jedno pytanie czy warto kupic ten monitor oddechu? Na jakiej zasadzie to dziala?

9 lata 9 miesiąc temu #968556 przez kima
I ja też nie wyobrażam sobie bez wanienki, polecam też stelaż, bardzo wygodna sprawa.

Ja mam +12kg, brzuch mam też bardzo dużo i kręgosłup mi wysiada, chodzę jak pingwin ;)

Koszule do karmienia mam narazie 2, może jeszcze jedną dokupię, zobaczę, potem w domu i tak w nich nie będę spała, bo nie lubię takich.

Co do monitora oddechu nie wypowiem się, bo nie miałam.

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka