BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Maj 2015 :)

9 lata 9 miesiąc temu - 9 lata 9 miesiąc temu #969250 przez natali422
hej mamuśki ta lista fajna sprawa i tak jak na nia patrze to juz jestem praktycznie gotowa :) ja mam wizyte 11 marca u diabetyka wiec zobaczymy co dalej narazie ciezko z ta dieta idzie ale na szczescie nie mam przekroczonych cukrow mocno i zwylke mam w normie, a do ginekologa ma 12 marac wiec zobaczymy co u malenkiej slychac :) jak mialam spotkanie z polożna to bylo wszystko dobrze wiec teraz tez powinno byc :)

cranberries witaj u nas :)

widze tez ze jesteś na diecie cukrzycowej dluzej niz ja wiec moze masz jakies praktyczne , sprawdzone rady :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

9 lata 9 miesiąc temu #969293 przez papryczkaczili
Natali422 u mnie tez ciezko z dietka bardziej z ta systematycznoscia godzinami posilkow itd. Cukier tez mam w normie czasem skoczy do 125 maksymalnie w poniedzialek mam wizyte. Tez bym chetnie poznala jakies wasze rady jak sobie radzicie z zachciankami

9 lata 9 miesiąc temu - 9 lata 9 miesiąc temu #969298 przez natali422
ja czesto podgryzam surowa marchewke w koncu surow nie jest zabroniona :) i narazie jakos panuje nad zachciankami ale mimo to chodzi za mana budyń i chyba w koncu na troche sie skusze :) a z tym pilnowaniem posiłkow to tez u mnie kiepsko jedynie co to sniadanie jem o stalej porze z reszta to roznie bywa szczegolnie z obiadem .

9 lata 9 miesiąc temu #969492 przez solenka89
No więc byliśmy wczoraj na wizycie i jest ok, tylko niestety mam anemie. Dostałam żelazo i będę je teraz łykać :) Lista jest świetna, ale jak tak na nią patrzę to widzę, że jeszcze nic nie mamy :P W marcu muszę się zebrać i kupić wszystkie potrzebne rzeczy :) W kwietniu chcieliśmy kupić wózek, no i chciałabym do połowy kwietnia zapakować torbę do szpitala :)

9 lata 9 miesiąc temu #969673 przez papryczkaczili
A jakiej firmy polecacie kosmetyki te do kapieli i po. Myslalam nad hippem bo nawet mnie wszytsko uczula a po hippie mam fajna skore. Na lato to chyba jakis balsam albo mleczko nawilzajace zamiast oliwki? Na dwor do buzki to cos z filtrem? Bo na wiatr i mroz to chyba za ciezkie kremy beda nie? A chusteczki do pupy jakie polecacie. Slyszalam ze dziewczynek sie nie pudruje bo moga byc infekcje a krem na odparzenia to lepiej profilatycznie czy dopiero gdy sie cos pojawi?

9 lata 9 miesiąc temu - 9 lata 9 miesiąc temu #969686 przez natkach
Ja mam info ze szkoły rodzenia ze do kąpieli fajne są emolienty np. Oilatum baby, Emolium, Oillan baby. Wlewasz je do kąpieli, nie mydlisz dziecka. A po kąpieli to mleczko nawilżające, oliwka przy suchej skórze. Na dwór krem z filtrem mineralnym bo chemiczne są za mocne.
Nie wiem właśnie jakie chusteczki, trzeba bedzie potestowac. Ostrożnie z sudokremem tylko jak rzeczywiście coś sie bedzie działo, zawsze na sucha skore i cienka warstwa. Pupę można spokojnie smarować alantanem albo bepanthenem.

9 lata 9 miesiąc temu #969688 przez goniag12
Chyba ciezko tak doradzac w sprawie kosmetykow, bo kazde dziecko jest inne. Moje nigdy nie mialo wrazliwej skory wiec uzywalam roznych, np.
Do kapieli: Nivea plyn do kapieli i mleczko do smarowania bardzo fajne i delikatne. Raz na kilka kapan oliwka zamiast mleczka.
Buzie na dwor i pupe smarowalam kremem bambino. A sudokremem lub innym tego typu raz.na jakis czas. Nie uzywalam talku wogole. W lato trzeba pamietac zeby raczej chronic noworodka przed sloncem nie przebywajac na nim lub zaslaniac czyms dziecko nawet jesli jest posmarowane kremem z filtrem. Trzeba tez pamietac ze w lato czesciej wystepuja odparzenia, wiec specjalne kremy moga sie przydac czesciej i trzeba czesto wietrzyc pupke.
Chusteczki dla mnie najlepsze Pampers. Dobrze nawilzone,.super myja pupke.

9 lata 9 miesiąc temu #969694 przez papryczkaczili
No to trzeba bedzie testowac:-) a jakie pampersy kupujecie swoim maluszkom?

9 lata 9 miesiąc temu - 9 lata 9 miesiąc temu #969714 przez natkach
Ja do szpitala zabiorę pieluchy z Pampersa. A w domu to zobaczę, jestem ciekawa tych z Bierdy Dada bo u szwagierki sie sprawdziły i maja dobra opinie- napewno to sprawdzę :-) chyba że mój maluch ich nie polubi to będę szukać innych. A Ty jakie ?

9 lata 9 miesiąc temu #969718 przez papryczkaczili
Ja na poczatek tez chce te biale z pampersa a potem wlasnie zastanawialam sie nad dada:)

9 lata 9 miesiąc temu #969725 przez solenka89
Hipp ma bardzo naturalny skład. Nam na szkole rodzenia mówili, że talku w tej chwili praktycznie się nie używa, oliwki tylko do masażu. Na codzie dzień można delikatnymi mleczkami smarować maluszka. Do kąpieli położna zalecała emolienty. No i wiadomo też zaznaczała, żeby często pupę wietrzyć, a jak coś się dzieje to Sudocrem. Mówiła tylko, że sudocrem jest świetny ale wystarczy kupić najmniejszy z możliwych słoiczków - cienka warstwa wystarczy jak coś się dzieje. Stosowany codziennie może nawet wysuszać skórę. Tak nam mówiła na zajęciach i wydaje się być to dosyć rozsądne, więc będę się tego trzymać :) Pieluszki też kupie Pampmersa na początek, potem zobaczymy- będziemy testować :) Chusteczki tez kupię Pampersa do skóry wrażliwej na początek, zobaczę jak się sprawdzą.
Do pielęgnacji pępka mały Octanisept i gaziki, a do przemywania oczek sól fizjologiczną :)

9 lata 9 miesiąc temu #969727 przez solenka89
Ahh i dziewczyny jak uważacie jednen rożek czy dwa? Jak Wam się rożki sprawdziły? Kupiłyście z usztywnieniem czy bez??

9 lata 9 miesiąc temu #969758 przez goniag12
Ja mam jeden rozek. Syna rodzilam w zime i mialam 2 albo 3. A teraz zostawilam jeden bo w koncu juz bedzie cieplo, a ja nie jestem za przegrzewaniem dZieci. Tylko na poczatek zostawiam zeby mi bylo wygodnie trzymac noworodka.
Ja zawsze uzywalam pampersow albo libero na zmiane, ale jak kiedys kupilam tez te z biedronki dada tez byly ok, ale jak dla mnie tylko na dzien. Na noc jednak zawsze Pampers (bardziej chlonne). Najlepiej sprawdzic w praktyce, bo przeciez pieluszki tez moga uczulac.

9 lata 9 miesiąc temu #969824 przez maria22
Po rozmowach z wieloma mamusiami, my również zdecydowaliśmy się najpierw na pieluszki Pampers, pozniej Dada. Kilka osób polecało Nam także pieluszki z Lidla. Podobno, jak na swoją niższą cenę, są dobre.

9 lata 9 miesiąc temu #969833 przez goniag12
Maria22 mozesz sprobowac, ale jak dla mnie pieluszki z Lidla byly na jedno siku. Za to chusteczki nawilzane sa calkiem calkiem. Moze ja mam za duze wymagania, ale dla mnie nie ma lepszych pieluszek jak pampers i libero. Szczegolnie na pierwsze kilka tygodni kiedy dziecko czesto robi kupke oraz potem kiedy przesypia noce lub wiekszosc nocy.
WiEm ze te pieluchy sa drogie, ale w.porownaniu do jakosci moim zdaniem wychodzi taniej. Bo Dada albo z Lidla musialam.czesciej zmieniac i zuzywalam ich wiecej.
Ja zapisalam sie do klubu pampers i libero i dostawalam duzo kuponow, rabatow a dodatkowo u nas sa zawsze w nizszej cenie dla klientow z karta sklepu, wiec mnie te pieluszki kosztowaly grosze. Mozna zorientowac sie gdzie mozna dostac tanio, zamowic na allegro.
Dla mnie paranoja jest to,ze w Szwecji pieluchy sa tansze niz w Polsce i ja jadac do kraju (samochodem)zawsze przywoze ze soba kilka paczek. Najlepsze jest to ze tu rowniez pampersy sa importowane z Polski wiec nie rozumiem skad ta roznica w cenie.

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka