BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Maj 2015 :)

10 lata 3 tygodni temu #972066 przez solenka89
papryczkaczili wchodzę w tę grupę :D

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 3 tygodni temu #972068 przez goniag12
Ja w pierwszej ciąży przytyłam 14kg (od wagi sprzed ciąży 9kg) a 3 miesiące po porodzie schudłam w sumie 17 kg i wazylam 8 kg mniej niz przed ciaza dzięki karmieniu piersią. Rodziłam w listopadzie i to była sroga zima ale spacerowalam codziennie, warunki trudne, dużo śniegu No i oczywiście dieta. Tzn jadłam wszystko, nawet slodycze ale nie jadlam smazonego i u mnie to poniglo bardzo. Nawet sie specjalnue nie odchudzalam a niklam w oczach. Ale jak przestałam karmić to momentalnie wróciłam do wagi sprzed ciąży.

Teraz mam już +7kg (5kg od wagi sprzed ciazy) i żadnej diety a wręcz przeciwnie. Chyba gdybym nie jadła tyle ciast to nawet tego bym nie przytyłam. No ale każdy organizm jest inny. Ja zawsze byłam szczupła z natury ale moja zmora jest brzuch. Tylko w tym miejscu tyje niestety zawsze.

10 lata 3 tygodni temu #972109 przez papryczkaczili
my już po wizycie. maleńka waży 1276g i mamy nawet filmik jest taka slodziutka:D dostalysmy skierowanie na echo serca plodu ale tylko profilatycznie ze wzgledu na cukrzyce i nadcisnienie. czy ktoras miala to echo robione? to zwykle usg czy jak?

10 lata 2 tygodni temu #972167 przez solenka89
My mieliśmy w trakcie USG 3d i oceniała wtedy serduszko oraz zastawki i czy nie ma jakiś otworów w sercu żeby krew się mieszała

10 lata 2 tygodni temu #972170 przez papryczkaczili
Ja mam przy kazdej wizycie 3 i 4 d ale widpcznie babka moze sie nie zna. Mowila ze wyglada ze wszystko wporzadku ale woli wyslac mam nadzieje ze bedzie dobrze

10 lata 2 tygodni temu #972198 przez solenka89
Papryczkaczili może to echo na które Ciebie wysłali będzie jeszcze bardziej szczegółowe.

10 lata 2 tygodni temu #972210 przez papryczkaczili
Mamusie a czy nosiłyście swoje dzieci w chustach? albo czy planujecie? zastanawiam sie nad taka chusta ale za duzo jeszcze o niej nie wiem, zbieram informacje

10 lata 2 tygodni temu #972216 przez kima
Papryczkaczili, ja z Kubusiem się jakoś nie odważyłam, bałam się, że źle go zawiążę i obciążę kręgosłup, ale byłam na spotkaniu gdzie babki pokazywały jak to robić, itd. Wydaje mi się, że to fajna sprawa, o ile rzeczywiście umiejętnie się to zrobi, zwłaszcza gdy ktoś ma więcej jak jedno dziecko, czy zwyczajnie chce coś zrobić w domu, a trafi mu się "stękający" maluch. A z tym echem to niestety nie pomogę...

Śliczne Wasze brzuszki dziewczyny, też muszę się zfotografować i wkleić mojego bzunia :)

10 lata 2 tygodni temu - 10 lata 2 tygodni temu #972237 przez goniag12
Ja tez chusty nie używałam. Miałam nosidełko z babybjörn i one są niby od noworodka ale pierwsze miesiące w ogole go nie używałam bo była zima a w domu nie miałam potrzeby. Ogólnie użyliśmy może tylko kilka razy w lato. Mój synek jak poczuł wózek to zasypial w ciągu kilku sekund wiec to był jego główny środek transportu.

10 lata 2 tygodni temu #972307 przez Adlenne
Papryczkaczili ja parę razy pozyczylam chuste od siostry ale dla mnie bardzo uciążliwe jest to wiazanie, a juz podczas upałów to sobie w ogóle nie wyobrazam.
Bardziej polecalabym nosidlo, ale ergonomiczne. W skrócie takie w którym dziecko ma szeroko rozstawione nóżki i bardziej siedzi na pupie a nie wisi. Warto przed zakupem poczytać o tym trochę żeby wiedzieć na co zwracać uwagę.

10 lata 2 tygodni temu #972386 przez cranberries
Papryczkaczilija też dostałam skierowanie na echo serca płodu, termin mam na 27.03. Ale szczerze miałam dość duże problemy żeby zapisać się na NFZ na to badanie. Z tego co wiem to echo serca to takie specjalistyczne, sprawdza bardzo dokładnie funkcjonowanie serca, wszystkie przepływy itd
Ja też się dopisuję do grupy odchudzających się mam;) Co prawda od początku ciąży przybyło mi 1,5 kg, ale przed ciążą miałam problemy z hormonami i przybyło parę nadliczbowych kg i mam silne postanowienie to zgubić;)
My byliśmy wczoraj na USG, Alek wazy 1513g, lekarz stwierdził, że wielkoludem nie będzie;) Najważniejsze, że wszystko jest ok, już jest ułożony główkowo i mam nadzieje, że już tak zostanie.

10 lata 2 tygodni temu #972390 przez papryczkaczili
Jeju to moja to jakas kruszyneczka takie duze te wasze dzieciatka.moja tylko 1270g w 29 tyg. cranberries ja dzwonilam wczoraj do osrodka i echo mam na 28.03. obie nadrobilysmy ciazowe kg przed ciaza:d

10 lata 2 tygodni temu #972415 przez cranberries
papryczkaczili nie martw się, mój Synuś w 29 tyg ważył 1230g, teraz jesteśmy w 31 tyg i waży 1513g. Lekarz powiedział, że olbrzymem nie będzie, pewnie w okolicach 3000g-3300g. Jak dla mnie to idealna waga, tym bardziej, że wszyscy mi mówią, że to dobrze ze względu na tą cukrzycę.
Ja miałam się umówić na to echo w śpitalu na Karowej w Warszawie, natomiast Pani tam powiedziała mi, iż cukrzyca ciążowa nie kwalifikuje mnie do tego zeby wykonać to badanie, gdyż NFZ nie zwróci im za to pieniędzy, nie przekonało ją nawet to, że pierwsze Maleństwo z Mężem w 8 tyg, po prostu serduszko przestało bić oraz to, że mój teść oraz jego rodzina mają problemy z sercem. Przyjmują tylko z cukrzycą przed ciążą i insulinozależną, albo jak na usg wyjdzie jakaś wada w budowie serca Maluszka. Co jest dla mnie bez sensu. Natomiast Pani w Instytucie Matki i Dziecka zapisała mnie od razu, ale co szpital to obyczaj. Ja mam nadzieję, że to badanie tylko profilaktycznie.

10 lata 2 tygodni temu #972420 przez papryczkaczili
Nie martw sie to napewno tylko profilaktyka by nam pptwierdzili ze wszystko jest z serduszkami wporzadku:)

10 lata 2 tygodni temu #972477 przez vicctory
papryczkaczili nasza Księżniczka w 30 tygodniu ważyła 1400 g, inne dziewczyny ze szkoły rodzenia w tym czasie miały już 1600-1800 maluchy, ale lekarz pokazał nam, że jesteśmy w środku siatki centylowej, więc wszystko jest OK :) Sprawdzałam swoją wagę urodzeniową i widzę, że w 38 tygodniu ważyłam 2800 więc nie podejrzewam żeby mała znacząco odbiegła od mamusi ;)

Co do chusty to absolutnie TAK! To moje pierwsze dziecko, ale wiem, że sobie poradzę, kwestia wprawy. Nie mam jeszcze rozeznania jaką kupić, ale z tego co się orientowałam to na początek najlepiej plecioną (taką z kolorowymi paskami żeby wiedzieć jak wiązać) i podobno najlepsza jest używana bo łatwiej jest ją wiązać ze względu na to, że już ją ktoś złamał :)

U nas jest Klub Kangura, zamierzam się do nich uśmiechnąć po porady :)

Na razie zakupiłam sobie piłkę do fitness żeby na niej siedzieć przed kompem i kręcić bioderkami :) Mała na ostatnim USG była ułożona miednicowo, ale odkąd właśnie bujam się na lewo i prawo zaczyna dokazywać w całym brzuszku :) Chyba jej się te moje kołysania podobają :) Za 2 tygodnie mamy kolejne USG, mam nadzieję, że już będzie pikowała główką w dół :)

W załączeniu wrzucam brzusia z sesji brzuszkowej, polecam - magiczne zdjęcia :)

Pozdrawiamy wszystkie mamy :)
Załączniki:

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka