BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Maj 2015 :)

9 lata 9 miesiąc temu #969069 przez goniag12
Ja juz taka liste dawno zrobilam. Oczywiscie nie sama tylko wg. tego co znalazlam w necie i troche wg. wlasnego doswiadczenia. Moge napisac ale moze lepiej zrobic taki dokument do ktorego kazdy bedzie mogl cos dopisac jak nasza tabelka.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

9 lata 9 miesiąc temu #969070 przez GabrysiaSta
właśnie robię listę wyprawową, więc od razu wrzucam jak przyjdzie Wam coś do głowy do dodawajcie :)
Ubranka:
- body
-pajacyki
- skarpetki
- czapeczki (na spacer, może jedna po kąpieli)
- sweterki (?)
-spodenki/sukienki
- rękawiczki - niedrapki
- śpioszki na zatrzaski
Do spania
-kocyk (podobno te są super allegro.pl/kocyk-minky-75x100cm-ocieplan...tis-i4983119821.html )
- prześcieradła do łóżeczka
- ceraty do łóżeczka
-kołderka i poduszka oraz poszewki (ale to na później)
-rożek
Do kąpieli:
- ręczniki z kapturem
- wanienka do kąpieli
-stelaż
-szczotka do włosów z miękkiego włosia
-nożyczki do paznokci
-oliwka dla niemowląt (co polecacie?)
- płyn do kąpieli dla niemowląt (jakie propozycje macie?)
-waciki do przemywania oczu
- sól fizjologiczna
-frida do noska
Pielęgnacja:
-krem na pupę (np. sudokrem)
-proszek do prania (Jelp?)
-chusteczki nawilżane (jakie propozycje?)
-pieluszki jednorazowe
-pieluszki tetrowe
Do pokoju:
- łóżeczko i materacyk
-osłona na szczebelki łóżeczka
-przewijak
Akcesoria:
- Smoczek (?)
-pojemnik na wodę do przemywania pupy
-butelka ze smoczkiem o małym przepływie (tak na wypadek)
- szczotki do czyszczenia butelek
-termometr dla dziecka

to tak na pierwszy ogień :)

9 lata 9 miesiąc temu #969071 przez GabrysiaSta
goniag12 dopiero zobaczyłam Twojego posta , super pomysł z tym dokumentem..
cranberries witaj ! też chętnie dowiem się coś więcej o Twojej ciąży!

9 lata 9 miesiąc temu - 9 lata 9 miesiąc temu #969074 przez goniag12
Stworzylam taki dokument z wyprawka dla malucha. Link znajdziecie pod moimi suwaczkami. Mozecie go sobie skopiowac i wkleic tez na swoje profile oraz dopisywac wlasne pomysly. Mozemy tez dopisywac jakies uwagi w nawiasach typu (niezbedne) bo mysle ze warto wypisywac wszystko, rowniez gadzety ktore sa pomocne ale niekoniecznie trzeba je miec. Na dole listy jest rowniez oosno wypisane co trzeba spakowac do torby do szpitala.
GabrysiaSta pozwolilam sobie skopiowac twoja liste do dokumentu i od tego chyba zaczniemy. Mam nadzieje ze sie nie pogniewasz:)

9 lata 9 miesiąc temu - 9 lata 9 miesiąc temu #969076 przez a!gusia
Moja torba juz dawno spakowana :) zostalo mi 7 tyg to lepiej byc gotowym haha ;)
Ja np uzywam chusteczek pampers nie wody..i sudocremu na codzien tez nie bo potem nie dziala jak naprawde jest potrzebny,ja mialam wazeline a sudocrem juz na odpazenia..
Tu tez nie przemywa sie oczek sola fizjologiczna
No i ja mialam body i pajacyki zamiast spiochow

9 lata 9 miesiąc temu #969096 przez natkach
Napisze Wam co mam w notatkach ze szkoły rodzenia na temat wyprawki.

Przewijak z zabezpieczeniami pod spodem bo niektóre nie mają.
Octenisept do pielęgnacji pępuszka.
3-4 pieluszki flanelowe.
W Ikei są ponoć dobrej jakości pieluszki tetrowe. Jeszcze tego nie obczaiłam.
Nożyczki najcieńsze są z firmy Baby Ono
Do kąpieli przez pierwsze 2 miesiące lepiej używać emolienty np. z firmy Emolium, Oilatum Baby, Oillan Baby. Nalewać do wody w wanience a nie mydlić dziecka.
Położna nie polecała oliwki bo zapycha pory (wyjątek to bardzo sucha skóra dziecka), w to miejsce lepiej używać jakiegoś mleczka nawilżającego np. z Johnson &Johnson.
Na pupe polecała Alantan lub Bepanthen

Laktator, butelki z małym przepływem Calma i kapturki na brodawki kupie z firmy Medela.

9 lata 9 miesiąc temu #969100 przez goniag12
Natkach nie polecam laktatora elektrycznego mini elektric MEDELA jest bardzo glosny, kupilam i uzywalam bo zaplacilam za niego prawie 500zl w Szwecji, ale zalowalam, teraz sprzedalam i kupie inny. Nakladki u mnie tez sie nie sprawdzily ale oczywiscie dla ciebie moga byc ok.
Wklejajcie tez swoje pomysly do listy w dokumencie.

9 lata 9 miesiąc temu #969102 przez natkach
U mnie w szpitalu nie musze brac rzeczy dla dziecka - to co trzeba zabrać to tylko pieluchy, chusteczki nawilżone.

9 lata 9 miesiąc temu - 9 lata 9 miesiąc temu #969103 przez natkach
goniag12 a ktory mialaś mini electric czy ten swing? A teraz jaki kupujesz?

9 lata 9 miesiąc temu #969106 przez goniag12
natkach jako bylam w ciazy po raz pierwszy to spakowalam sie wg listy znalezionej w necie na polskiej stronie. Potem znalazlam liste co musze miec na szwedzkiej stronie i okazalo sie ze wypakowalam 3/4 rzeczy bo tutaj musze miec tylko ubranie na wyjscie dla mnie i dla dziecka + kosmetyki dla mnie. Wszystko inne dostaje w szpitalu.
W liscie wypisane jest wszystko co znalazlam ale wiadomo ze w roznych szpitalach jest inaczej. I wszystko jest orientacyjne.

Mialam laktator Mini elektric. Nie wiem jak inne modele, ale tego nie polecam. No chyba ze akurat mi sie taki trafil, ale musialam zamykac sie w lazience zeby nie budzic dziecka, a sciagalam mleko 4 razy dziennie przez 3 miesiace.

Teraz mam tommee tippee elektryczny. Mam go bo sama sprzedaje art. dzieciece i dostalam zwrot ze wzgledu na pekniete pudelko do sterylizacji i go sobie zostawilam. Nie wiem jeszcze jak sciaga pokarm, ale napewno jest cichszy.

Mysle jednak ze nie warto na poczatku inwestowac w elektryczne laktatory bo sa drogie a nie wiadomo czy wogole sie przyda. Przydatne sa kiedy z jakiegos powodu trzeba odciagac pokarm czesto. Do sytuacji awaryjnych i sporadycznego odciagania wystarczy reczny. Podobno Avent sa dobre, ale radze poczytac troche opinii www.ceneo.pl/Laktatory
Ja na poczatku uzywalam recznego, ale kiedy moj syn odrzucil piers to kupilam elektryczny.

9 lata 9 miesiąc temu #969108 przez GabrysiaSta
goniag12 super, że zamieściłaś tabelkę. Ja dodatkowo na pierwszej stronie w naszej tabelce ale w 2 arkuszu skopiowałam Twoje rzeczy. Tam będzie łatwiej nanosić uwagi :)

9 lata 9 miesiąc temu #969110 przez goniag12
Jesli ktos bedzie mial problem z dopisywaniem swoich rzeczy do listy to ja bede wklejac na bierzaco z forum.

9 lata 9 miesiąc temu #969149 przez cranberries
To będzie moje pierwsze Maleństwo, więc wszystko jest dla mnie nowe i interesujące. Chłonę więc wszelkie rady doświadczonych już mam;) Dlatego bardzo się cieszę, że jest tu tyle tematów poruszanych, co prawda zaczeliśmy chodzic z mężem na szkołę rodzenia, ale mimo wszystko wiedza tam jest okrojona, gdyż nie da się przekazać wszystkiego w tak krótkim czasie. Dzisiaj zaczeliśmy 29 tydzień więc już coraz bliżej, odliczamy czas do rozwiązania. W brzuszku mam synusia Aleksandra, który jest niesamowicie aktywny zwłaszcza w nocy;) Jak do tej pory przez całą ciążę czuję się wyśmienicie, gdyby nie rosnący brzuszek z przodu w ogóle nie wiedziałabym, że jestem w ciąży, teraz doszła tylko zgaga. Do tej pory przytyłam +300gr (załuga diety cukrzycowej, cukrzycę wykryto u mnie już w 14 tyg). W poniedziałek idziemy na usg więc zobaczymy jak się ma nasz mały Skarb i jak duży już jest, na ostatnim usg w 22 tyg ważył ok 400gr. Co do wyprawki to jak czytam Wasze wpisy to dochodzę do wniosku, że jestem w lesie. Mam trochę nowych ciuszków, dostałam sporo od siostry ale jeszcze nie zdążyłam jeszcze tego przejrzeć. Nie mamy jeszcze wózka ( ale wiemy już jaki chcemy, zamówimy na początku marca, bo trzeba na niego czekać 2 m-ce), ani łóżeczka, nie mam też z żadnych rzeczy dla mnie. Co do torby do szpitala, to na stronie szpitala w którym chcę rodzić jest lista, i chyba jest tam wymienione wszystko co trzeba. A co do reszty rzeczy to mam mętlik co kupować a co nie. Dlatego napiszcie proszę czy przydały Wam się laktatory, podgrzewacze do buterek, sterylizator do butelek itd. Co prawda nastawiam się, że będę Alka karmić piersią, ale zobaczymy co z tego wyjdzie.

9 lata 9 miesiąc temu - 9 lata 9 miesiąc temu #969163 przez goniag12
W liscie zawarte jest to co moze sie przydac ale nie koniecznie musi. Niektore rzeczy sa niezbedne a inne tylko ulatwiaja zycie. Wiekszosc mozna tez kupic juz po urodzeniu maluszka w miare rosnacych potrzeb. Szczerze powiem ze u mnie uzywane bylo ok 97% a moze wiecej rzeczy z listy. Chyba tylko niani nie mialam bo nie potrzebowalam a reszta sie przydala.
Poza lista wyprawkowa do szpitala z tego nie korzystalam.

9 lata 9 miesiąc temu #969178 przez Adlenne
cranberries witaj i rozgosc się.

Ja mam praktycznie wszystko gotowe, z USG wychodzi ze urodze w kwietniu i szyjka tez raczaj dluzej nie wytrzyma wiec wole być gotowa. Juz mam prawie wszystko poprane, zostało prasowanie no i torbę muszę spakowac.

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka