BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Maj 2015 :)

9 lata 9 miesiąc temu - 9 lata 9 miesiąc temu #968563 przez goniag12
Nie wiem jak inne mamy ale ja spiochow wogole nie uzywalam przy pierwszym dziecku i teraz tez nie bede. Ja wolalam same body i spodenki a do spania pizamki.

papryczkacziliJesli chodzi o monitor oddechu to przy pierwszym dziecku nie mialam ale spal z nami na lozku pierwsze miesiace bo balam sie go odkladac a teraz chce miec bo nie bede juz spala z noworodkiem ze wzgledu na synka ktory lubi nas rano odwiedzic i polezec z nami.
Wole miec dla wlasnego spokoju. Raz mielismy taka sytuacje, ze myslelismy ze Alex nie oddycha i bardzo sie wystraszylam. Potem co chwile do niego zagladalam jak spal i sprawdzalam.czy zyje. Tym razem wole sobie zaoszczedzic takiego stresu.
Monitor dziala na.zasadzie plytek wkladanych pod materac lub sa tez.takie przenosne przypinane np. do pieluszki. Jesli dziecko nie oddycha przez 10 sek. to alarmuje. Wiadomo, ze.u dzieci zdarzaja sie bezdechy i wystarczy dziecko tylko dotknac zeby zlapalo oddech. Monitor ogolnie ma na celu unikniecia tzw. smierci lozeczkowej. Zdarza sie to bardzo zadko, ale plecam przewrazliwionym mamom jak ja.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

9 lata 9 miesiąc temu #968662 przez solenka89
Hmm chyba jednak zdecydujemy się faktycznie na wanienkę, wydaje się ona bardzo wygodna na pierwsze miesiące :) Tez chyba zakupię trzy koszulki, żeby móc zmieniać na świeża co dziennie. Podobno kobiety po porodzie mocno się pocą, a poza tym to będzie maj więc może czasami być gorąco.

Też się zastanawialiśmy nad monitorem oddechu, ale jego zakup odkładamy na późniejszy czas. Bo jeszcze brakuje nam wielu podstawowych rzeczy :) Ja mam jakieś plus 9 kg. Myślę, że mogę dojść do 12, może 15kg. ale zobaczymy. Zostało nieco ponad dwa miesiące!!!! Ten czas tak szybko leci! Mam wrażenie, ze dopiero co robiłam test, a tu już 7 miesiąc!!!! :laugh:

9 lata 9 miesiąc temu #968746 przez a!gusia
Ja przy synku mialam monitor oddechu ale nie uzylam ani razu,teraz nie kupuje ale to indywidualna sprawa :)

9 lata 9 miesiąc temu #968837 przez maria22
U Nas już wszystko przygotowane. Do zakupienia zostaną Nam ewentualnie ciuszki ze wzgledu na to, że Nasz chłopiec po ostatnim badaniu okazal się raczej byc dziewczynką, choć do końca nadal nie wiadomo :)

Mamusie, chciałam zapytać o coś z zupełnie innego tematu... Czy podjęłyście już decyzje odnosnie szczepień? Będziecie szczepic swoje maluszki? A jeśli tak to jaki rodzaj szczepionek wybieracie? Czy dobieracie któreś z dodatkosych szczepień? Jak to wygląda u Was? :)

9 lata 9 miesiąc temu #968855 przez solenka89
My zdecydowanie będziemy szczepić. Troszkę się wahamy czy samemu zakupić szczepionkę skojarzoną. Ja jestem jednak za szczepieniem dzieci obowiązkowymi szczepieniami, a jeśli chodzi o dodatkowe szczepienia, to rozważymy szczepienie na pneumokoki.

9 lata 9 miesiąc temu #968862 przez kima
Hej Mamusie :)

Ja synka szczepiłam obowiązkowymi, a z tych dodatkowych to miał tylko pneumokoki (jako wcześniak miał za darmo i obowiązkowe). Córeczkę też zamierzam szczepić oczywiście, też tymi bezpłatnymi.

A ja mam dzisiaj usg, trzymajcie kciuki za moją szyjkę!!!

9 lata 9 miesiąc temu #968873 przez GabrysiaSta
Hej!
poruszany był temat monitora oddechu. Przy dwóch córkach nie używałam i teraz też nie zamierzam. Uważam, że przy zdrowym noworodku jest to zbędny wydatek. Co innego przy wcześniakach lub dzieciaczkach z wadami serca. Położna przy pierwszej córeczce mówiła mi aby podczas drzemki nie układać Małej na brzuszku oraz aby w dzień nie tłumić żadnych dźwięków (typu nie wyłączać radia, telefonu itp.) aby dziecko słyszało odgłosy dnia codziennego. Małe dzieci często mają bezdechy a to pomaga przypomnieć im o oddychaniu. Rady radami ale oczywiście raz na jakieś czas zaglądałam czy dziewczynki oddychają :) Ale wiadomo jest to sprawa indywidulana :)
A jeśli chodzi o szczepienia to będę szczepiła obowiązkowymi. Też nie wiem czy szczepić skojarzonymi, muszę zasięgnąć kilku opinii. W późniejszym okresie na pewno zaszczepię na ospę. Obydwie moje córki zaszczepiłam w tym roku. U nas był istny wysyp i niektóre dzieci strasznie przechodziły tą chorobę. Krostki na całym ciele, nawet w buzi, oczkach czy narządach rodnych u dziewczynek. Także uważam, że warto.
a tutaj artykuł do poczytania na temat szczepień szczepienia-dzialaja-oto-fakty.stopstopnop.pl/
kima trzymamy mocno kciuki rękami i nogami ;) daj znać jak już będziesz po
maria22 to nieźle że teraz okazało się, że jednak dziewczynka.. może wstrzymaj się z tymi ciuszkami do następnego usg ;)
Ja od poniedziałku chorowałam ale mleko z miodem i czosnkiem zadziałało i nawet obyło się bez wizyty u lekarza. A już podejrzewałam zapalenie oskrzeli ale jest już dobrze :)
Pozdrawiam Was gorąco która z Was oprócz kimy ma w najbliższym czasie wizytę?

9 lata 9 miesiąc temu - 9 lata 9 miesiąc temu #968876 przez goniag12
Ja tez szczepie wg programu, ale tutaj jest on inny niz w Polsce. Pierwsze szczepienia sa dopiero w 3 msc. chociaz od zeszlego roku wszedl tez obowiazek szczepien przeciw rotawirusom od 6t.z.
Kima powodzenia
GabrysiaSta nie wiem co sie dzieje,.ale wszyscy dookola chorzy. Zaczyna mnie to przerazac bo od stycznia u mnie nie bylo dnia zeby jedno z nas nie bylo chore a i znajomi i rodzina tez. Niech juz przychodzi ta wiosna. A najlepiej maj:)

Ja mam wizyte za tydzien w czwartek. Ale ja juz usg miec nie bede wogole. No chyba ze cos byloby nie tak. Oby nie.

9 lata 9 miesiąc temu #968878 przez natkach
Ja sie jeszcze nie zastanawiałam na temat szczepień, ale obowiązkowymi napewno zaszczepie. A co dalej to zobaczymy.

Ja mam dopiero 12 marca wizytę.
Wczoraj byłam na zajęciach w szkole rodzenia, było na temat wyprawki i pielęgnacji dzieci. Za tydzien bedzie kąpiel i tatusiowie bedą sie mogli wykazać hihi. Zostały mi jeszcze 2 zajęcia a potem można uczestniczyć w ćwiczeniach i jodze. No i położna bedzie przyjeżdżać do domu na pomiary. Ale to od 34 t.c.

Lecę robić pranie i trochę ogarnąć w domu.

9 lata 9 miesiąc temu #968883 przez papryczkaczili
Ja nie bede szczepic skojarzonymi. Wszytskie obowiazkowe pczywiscie ze tak plus po drugim roku zycia pneumokoki jedna dawka zanim pojdzie do zlobka o ile pojdzie.
Wizyte mam 14 marca dopiero juz sie nie moge doczekac co u mojego brzdaca slychac.
Kima trzymam kciuki:)

9 lata 9 miesiąc temu #968909 przez RozowaKokaina
U nas raczej będziemy szczepić tymi obowiązkowymi. Chociaż u mnie w rodzinie po jakiejś szczepionce dzieci lądowały w szpitalu bo miały problemy z oddychaniem, wiec dowiem się więcej i może jedną sobie odpuszczę .
Dziś na wizycie okazało się że mam skróconą szyjkę i muszę się oszczędzać.Do tego od tygodnia bóle w pachwinach (jak zakwasy). Kontrola za tydzień i zobaczymy co będzie.

9 lata 9 miesiąc temu #968914 przez solenka89
GabrysiaSta pewnie, że szczepionki działają :) ale muszę się zagłębić w temat nieco bardziej czy te skojarzone faktycznie są dobre i czy faktycznie jest sens je kupować.
My mamy wizytę już w tę sobotę :)

Kima trzymam kciuki by było wszystko ok :)

9 lata 9 miesiąc temu #969056 przez GabrysiaSta
Dziewczyny macie już może stworzony spis rzeczy potrzebnych dla noworodka jak i do porodu? może razem stworzymy taką listę?

9 lata 9 miesiąc temu #969057 przez cranberries
Cześć Dziewczyny,
ja również mam termin na maj, konkretnie na 24 maj. Od jakiegoś czasu myślałam o dołączeniu do jakiejś grupy, ale wiecznie brakowało mi czasu. Mam nadzieję, że teraz będę go miała, aby się tu udzielać;)

9 lata 9 miesiąc temu #969065 przez natkach
Gabrysia jestem jak najbardziej za bo co kilka głów to nie jedna :-) ja jeszcze takiej listy nie mam, coś nie mogę sie za nią zabrać.

Cranberries witamy w naszym gronie:-) opowiedz coś o swojej ciąży, jak sie czujesz i jak dzidziuś.

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka