BezpiecznaCiaza112023

Mamusie LUTY 2017

8 lata 1 miesiąc temu #1047366 przez mavi31
Masmuska super kawał chłopa hihi
Najważniejsze że idziecie do domu

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

8 lata 1 miesiąc temu - 8 lata 1 miesiąc temu #1047371 przez Joanna90
Melduję się po wizycie, szpital odłożony o 2 tyg póki co, ale mam bezwzglednie leżeć :) po badaniu ręcznym powiedział że zewnętrzne rozwarcie ma 1 CM, ale potem dokładnie zbadał szyjkę przez usg przezbrzuszne i powiedział że od środka szyjka wygląda ok, co za ulga, bo ja sie boję tych wszystkich igieł, wenflonów itp :blink: . I prawdopodobnie mam nadwrażliwa macice i reaguje na coraz mocniejsze ruchy dziecka skurczami, czyli krótko mówiąc będzie coraz gorzej...
A Hubercik waży już 1690 gram, wielkoludek z niego :)

8 lata 1 miesiąc temu - 8 lata 1 miesiąc temu #1047376 przez honka_18
Ale duże te lutowe chłopaki :woohoo:

Joanna czyli szyjkę da się zbadać przez usg brzuszne? Bo mi właśnie po takim usg (prenatalnym) babka powiedziała ze mam szyjkę niedomknieta, a siostra mi wmawia ze przez takie usg się nie da tagi stwierdzić i wkoncu zglupiałam

Ja dopiero za 1,5 h mam wizytę

8 lata 1 miesiąc temu #1047382 przez Mulian
Honka szyjke badają usg dopochwowym.

8 lata 1 miesiąc temu - 8 lata 1 miesiąc temu #1047384 przez Joanna90
Honka to zależy od lekarza, jak leżałam w szpitalu i rozmawiałam z dziewczynami z sali, to wyszło na to, że co lekarz to ma inne metody, jedni badają dopochwowo inni tak jak mój... Przezbrzusznie bada się kształt ujścia i na tej podstawie określa stan szyjki, a gdy zaczyna się skracać i w miarę zbliżającego się porodu podobno szyjka zmienia kształt... No i widać czy jest otwarta czy zamknięta, ale ja tam nie wiem, mówię co mi lekarz mówił :) Powodzenia na wizycie :)

8 lata 1 miesiąc temu #1047387 przez masuska
Zgodzę sie z tym co Joanna napisała, długość szyjki miałam badane "dowcipnie" a resztę prze brzuch. Szyjka bez objawu lejka, ale na 2 cm. Na wypisie dojrzałam że mam łykać Duphaston, nospę i magnez. I tak urodzę po terminie:P Jak z Pitem.

Honka już się pewnie bada:)

8 lata 1 miesiąc temu #1047389 przez Kejt
Joanna dobrze że szpital jeszcze odroczony :)

Duże chłopaki rosną :)

U mnie wszystko ok po wizycie :) jedyne co to do chorób na które muszę być wyczulona które mogą się u mnie pojawić ale nie muszą doszła kolejna: oklejanie łożyska :whistle:

Codziennie walczę z wilczym apetytem a tu dziś wracam do domu a mąż mi takie pyszności przyniósł :woohoo: noi jak tu nie przytyć :blush:

Wiktoria 25 tc [*]
Załączniki:

8 lata 1 miesiąc temu - 8 lata 1 miesiąc temu #1047390 przez Joanna90
Masuska a ile razy dziennie masz nospe brać? Bo u mnie to wygląda tak, że mam brać magnez, luteinę dopochwowo i w razie większego skurczu doraźnie dodatkowo luteinę pod język albo nospe, lekarz mówił że lepiej luteinę niż nospę, bo nospa rozluźnia też szyjkę, ale zauważyłam, że nospa jakoś lepiej na mnie działa... Nie chcę przedawkować, a lekarz nie określił mi jakiegoś "limitu" tych tabletek i w sumie biorę maks jedna dziennie jak już jest naprawdę źle... Nie lubię tak sama podejmować decyzji czy coś wziąć, bo ogólnie jestem antytabletkowa, więc wolę jak mi ktoś powie że mam brać tyle i tyle dziennie :whistle:

Kejt bądź dobrej myśli, może to tak na wyrost żebyś bardzo na siebie uważała... Pyszności :) co do wagi to już wole na nią nie wchodzić, leżę plackiem 6 tygodni już i waga 10 kg na plusie :woohoo: a w obwodzie brzucha mam już 109 cm :whistle:

8 lata 1 miesiąc temu #1047392 przez olcia1989a
Ale naprawdę duże te Wasze dzieci już są :) patrzyłam na usg z poprzedniej ciąży to moja kruszyna w 31 tygodniu ważyła 1530g :) a urodził się 3040kg :P
Jutro ja mam prywatne usg wiec sobie popatrzę na małą jeśli pozwoli :P
Kejt o apetycie to ja już sie nie wypowiadam po obiedzie wciągnęłam parę żelków 2 ciastka i syn mi batonika odstąpił :whistle: nie wiem jak to bedzie do końca lutego :blush:

8 lata 1 miesiąc temu #1047395 przez masuska
O Kejt, ale mam ochote na Eklerka, albo ptysia. Mnie mąż też dziś raczył ciastkami:P

Joanna mam 3x1 duph, 3x1 nospy, i 2x2 Magnez, z tego co ja wiem to duphaston to to samo co lutka, na reszcie się nie znam:P

Olcia mój Piter też drobniutki się urodził, bo 3100 w 41tc, ale w 32tc ważył 2314g

8 lata 1 miesiąc temu #1047396 przez olcia1989a
Mam nadzieje ze Maja nie bedzie duzo wieksza od Piotrusia bo z jego porodem nie mialam lekko a gdyby mala byla wieksza to bedzie znowu masakra

8 lata 1 miesiąc temu - 8 lata 1 miesiąc temu #1047397 przez honka_18
Jestem już po. Kubuś ma się dobrze, odwrócił się główką na dół z czego się cieszę, ale jest za mały waży tylko 1212g
USG miałam brzuszne i szyjka niedomknięta, mam leżeć i jak się pojawią w miarę regularne skurcze ( mogą być bezbolesne) to mam dzwonić do szpitala. Za 2 tyg kolejne USG i konsultacja

8 lata 1 miesiąc temu - 8 lata 1 miesiąc temu #1047398 przez honka_18
Olcia waga dziecka chyba ma mało wspólnego z porodem :P moja mama mówi, że ze mną miała najgorszy poród ( najdłuższy i najcięższy) urodziłam się 4 z kolei i najmniejsza, ważyłam tylko 3200g natomiast mój brat urodził się 5030g i poród był ekspresowy :P

Joanna mogła byś napisać mi wymiary Maluszka, interesuje mnie FL, HC, AC

8 lata 1 miesiąc temu - 8 lata 1 miesiąc temu #1047401 przez Joanna90
Honka super że z synkiem wszystko dobrze :) co do wagi to się nie martw, dzieci podobnie jak dorośli są różne :) Leż i odpoczywaj. Przestrszyłas mnie trochę że skurcze bezbolesne mogą być aż tak groźne, mi lekarz mówił że jak zaczną boleć to mam do szpitala jechać, będę w takim razie obserwować czy te bezbolesne nie są czasem reguralne :whistle:

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

8 lata 1 miesiąc temu #1047402 przez mavi31
Hej kochane ja po wizycie wszystko jest ok
Choć dziś tylko badanie puls i ciśnienie reszta w piątek w szpitalu
Niestety na te moje żyłki nic nie ma do puki są miękkie i sprężyste czyli nie ma żadnego zagrożenia
Więc zobaczymy jak będzie w szpitalu i jak wyjdzie usg

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka