BezpiecznaCiaza112023

STARANIE O CIAZE cz.2

11 lata 5 miesiąc temu #720567 przez Elmirka85
ja Aleksa już nie uczę liter. nauczył się pisać A B i C i na tym skończyliśmy edukacje bo nie mam zamiaru go zmuszać
a on ma problem z trzymaniem wszystkiego, długopisu, kredki, ołówka. Panie w przedszkolu mi mówiły żeby dużo w domu ćwiczyć bo jak zapamięta żeby trzymać całą ściśniętą piąstką to potem mu się ręka przyzwyczai.
A ja myślałam że Aleks jest taki zacofany, bo jak rozmawiałam z koleżankami z pracy które mają dzieci w tym samym wieku to mówiły że umieją już pisać alfabet.. i dlatego myślałam żeby jego też nauczyć. i że powinien to umieć... to już sama nie wiem... to co w takim razie w tym wieku powinien umieć???

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 5 miesiąc temu #720570 przez pani_p
Hejo :)

Ilona Wiktorek super chłopaczek :) To jest takie fajne, że sobie robicie wycieczki rowerowe. Wydawałoby się, że jest za malutki a tu proszę jaki rajdowiec ;)

Monia ale masz modeleczkę w domku :)

Gosia to zaciskam :kiss:

Elmirka no niespotykana historia. Nie pomyślałabym, że mogę pójść do labo i wyjść bez przeprowadzonego pobrania. Jaja jak berety.

U Was też taki upał? Znowu te temperatury dobijają, mogłoby być ciut chłodniej.

Anoda powodzenia jutro :*

11 lata 5 miesiąc temu #720588 przez Mirella
Elmirka, ja mam takie podejście, dziecko w tym wieku to umie co ma ochotę umieć :P Duśka umie wszystkie literki, alfabet na pamięć prawie zna, ale to dlatego że krzesełko śpiewa a ona ma sluch i zapamietała piosenkę, pisać nie pisze wcale, niedawno zaczęła rysować i malować, za to pamięciowo jest obłędna, widać taka jej uroda.
I weź pod uwagę, że koleżanki mogą trochę koloryzować ;)
tak w ogóle to coś mi się zdaje, że Duśka też nie trzyma prawidłowo, jak złapie tak rysuje i tą ręką, którą jej akurat wygodnie. Ale nie panikuję, nie widziałam dorosłej osoby, która by nie umiała długopisu trzymać, więc i ona kiedyś załapie.

MagdaM, a gdzie ja bym poszła? ja tu emerytury doczekam :P i Twojego powrotu na staraczki też :P

11 lata 5 miesiąc temu #720596 przez ilona
Dzieki dziewczyny za komplementy dla Wiktorka :kiss:
Mirelli i Gosi zycze takiego urwisa juz teraz a Tobie Pani w drugiej turze ;)

No u nas dzis masakra pogodowa, :X. Nie ma czym oddychac wiatrak chodzi na pelnych obrotach.

Mirella a co bys mi zdiagnozowala :laugh:
Ja czekam na wyniki wycinkow powinny byc w przyszlym tyg. I bede wiedziala na 100 %
Doktorek powiedzial ze na raka raczej mu to nie wyglada :P

Ale juz starczy o tych moich chorobach. Mirella jak nie chcesz glosno gadac to pisz na priv ;)

11 lata 5 miesiąc temu #720597 przez Dave
A kuku:)
Jestem, złapałam jakiegoś necika to wpadam zameldować co u nas.

Siedzimy nad wodą, łączymy pasję męża (wędkowanie) z wypoczynkiem. On pod namiotem a ja z dzieciakami w hotelu. I tak do soboty, a w niedzielę do innego hotelu już w inne warunki :silly:

Nie nadrobię Was na pewno, ale buziakuję wszystkie stareczki, fasolki, brzuski i mamuśki:))))))

Aniołek - tak maleńki i tak ważny!

11 lata 5 miesiąc temu - 11 lata 1 miesiąc temu #720609 przez Lacrijka
Załączniki:

11 lata 5 miesiąc temu #720624 przez Dave
Lacra - :kiss: :kiss: :kiss: ale słodziaczki :kiss: :kiss:

Aniołek - tak maleńki i tak ważny!

11 lata 5 miesiąc temu #720640 przez gorla
Fajne maluszki :)

Mirell jako staraczka to juz ni planuje wracać, ale tak tylko poczytac was to owszem :)

ilonka wyniki na pewno będą ok, trzymam kciuki :blink:

Dave to wypoczynek dla ciebie nie całkiem bo ty z dzieciakami. Mnie tak mąz "urzadził" w zeszłym tygodniu. Że niby zabierze nas gdzieś, kazdy wypocznie, on połowi, dieciki sie pobawia, a ja pytam " a ja co?" Majka sie nie pobawi sama.. I w końcu było tak,ze on łowil a ja z dziećmi, na całe szczęśie moirodzice dojechalido nas i wnuczkami sie zajeli ;)

11 lata 5 miesiąc temu #720653 przez anoda89
Hejka. Proszę o trzymanie jutro kciuków :) Jak mnie wrócę do domu to zdam relacje mam nadzieje że będzie ok.

Wszystkie dzieciaczki proszę wycałować od cioci Anoda :kiss: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss:

Ilona trzymam za Ciebie mocno kciuki co żeby wyniki gitara były :lol: :kiss:

11 lata 5 miesiąc temu #720669 przez ilona
Dzieki dziewczyny. Ja wierze ze bedzie ok. Nie ma innej opcji.
Podobno pozytywne myslenie to podstawa. :blink:

Takze Anoda glowa do gory, musi byc dobrze. :kiss:
Bede trzymac kciukasy jutro.

Lacra kruszyny cudo, nianki nie ma to ma sie rozumiec ze cory sie ogarnely i daja Ci troche odsapnac?
Gorla a co tak w odwiedziny bez foto?
Dave Ty tez bys sie pochwalila fotami z "wakacji" ;)

11 lata 5 miesiąc temu #720703 przez gosia28
ilona, pani :kiss: :kiss: :kiss:

ilona wyniki nie mają wyjścia, muszą być dobre :)

anoda zaciskam za Ciebie :kiss:

dave, gorla faceci potrafią zorganizować wakacje co?

Lacra dobrze, że dziewczynki troszkę dały Ci odsapnąć, cudaśne są :)

Elmirka też Ci laboratorium i pielęgniarka co krwi pobrać nie umie :unsure: :ohmy:

ja jutro wyjeżdżam nad Solinę z emkiem i znajomymi, wracam w piątek.
ktoś może zatestuje i pokaże pozytywny teścik? Bo szukam kogoś kto mi przetrze szlak przed weekendem ;)

Mama Aniołka 25.02.2010
Aniołków Karolka i Jasia 06.12.2012

Każdy z nas ma taką małą nadzieję na niemożliwe...

11 lata 5 miesiąc temu #720720 przez sylwus136
Elmirka moim zdaniem (i ktoś się tu może nie zgodzić alee...) dziecko czym prędzej się nauczy tym lepiej później ma łatwiej....i nie mówię tu o zmuszaniu. Mój mały ma 3 lata i niecałe 4 miesiące. Umie mówić cały alfabet, potafi na komputerze wypisac wszystkie literki po kolei, zna i mówi cyfry od 0 do 100 ale on to umie bo uczyliśmy się od małego poprzez zabawę. Kacper wszystko co by nie robił to sobie odlicza, wylicza i w ogole. Ja wiem że nie każde dziecko jest takie same, i nie mam zamiaru żadnemu tu ubliżyć że jest starsze a że nie umie tyle co Kacper ale mam przykład na mojej koleżance. Ma synka o 3 m-c starszego od mojego. Mały nie mówi dużo oprócz jej po imieniu Danka, to ze idzie do psa i koniec tematu. I dziwi mi się ze Kacper tyle umie... a gdzie lezy problem- dziecko całe dnie ogląda bajki i to nie edukacyjne i fajne ale strzelanki, ma jedną ksiażkę z obrazkami i zero z wierszykami i bajkami, nie uczyła go nigdy nieczego i nie tłumaczyła mu niczego a teraz sie dziwi dlaczego tak to jest. Aaa dziecko poprzez zabawę naprawdę dużo pojmuje, pomocne są fajne zabawki typu liczydło, literki na lodówkę i w ogole. Trochę wyobraźni i chęci rodzica a świat staje się piękneijszy :)

aaa tak w ogole to sto lat dla Julki.
Trzymam ciągle kciukasy za was moje dziewczyny :)
i całuję was mocno :) Jestem na wakacjach i mam mało czasu by się odzywać ale was podczytuję :-)

11 lata 5 miesiąc temu #720759 przez gorla
iloncia juz daje foto :)
Załączniki:

11 lata 5 miesiąc temu #720844 przez Mirella
Sylwuś, ja się zgodzę z Tobą o tyle, że jak dziecko ma predyspozycje to trzeba to wykorzystywać, ale nic na siłę. A już na pewno nauka w tym wieku nie powinna być stałym obowiązkiem. A Duśka jak byla w wieku Kacpra to niby mówiła, i to sporo, ale nie rozmawiała, po prostu nawiłaja w kólko. Do rozmowy musiała dorosnąć ;) Ale ja nie mam kompleksów z tego powodu, parcia na "genialność" dziecka też nie, wiadomo, ludzie są różni, małe dzieci też.

Lacra, jeszcze trochę i upały miną i będzie jeszcze łatwiej, bo cinki odetchną, im też teraz ciężko. A o niani jak możesz to mimo wszystko pomyśl, wiesz co będzie za parę miesięcy jak Ci raczkować po domu zaczną??? Nie będziesz wiedziała, za którą biec :lol: A następnym razem to daj jakieś porządne foto, bo ja ślepa, te składanki ładne, ale mało widzę ;) ale że słodziutkie cineczki to widać, spoko spoko, ale ja chcę w rozmiarze XL :)

Ilonka, Ty mi tak nie życz, jak chcę drugą dziewczynkę, już nawet imię dla niej mam :P Dobra, jak powiedziałaś, że to nie rak, to mi ulżyło, ufff, uffff, uffff.

wakacje z dzieciakami..... dwa lata temu jak wyjechaliśmy to się umęczyłam jak dziki osioł bo Duśka miała fazę "na mamusię" i tatuś choćby chciał, a chciał, to nic nie mógł zrobić. Ale jakby mój sobie zaplanował, że on z wędką jak z dzieckiem, to by się nie pozbierał normalnie, i on dobrze o tym wie :P

Gorla, patrzę i zazdraszczam, ja też tak chcę!!!!!!!

11 lata 5 miesiąc temu #720853 przez DoMI*
czesc wam
ja dalej w szpitalu dalej krwawie i mam dodatkowo krwiaka.
dzidzia rosnie i juz szaleje w brzuszku teraz daje sie we znaki pomału.
a czasem mam krzywy brzuch..no i na 10000% mam chłopczyka.
jakos sie tu trzymam ale ciezko mi .
dobrze ze u was jest wszystko dobrze

Kocham Cię Aniołku [*]
na zawsze w moim sercu

Moderatorzy: kasiorailona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka