BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Lipcowe 2013

11 lata 7 miesiąc temu #649782 przez Joanna89
Ja jakiś czas też tak miałam,że czułam ją tylko jak leżałam a teraz przy każdej czynności, czy idę, czy jadę, czy stoję...
Od 30 tygodnia ilość płynu owodniowego w macicy nie zwiększa się już, a dziecko robi się coraz większe. W efekcie może nieznacznie zmniejszać się jego ruchliwość płodu, a ruchy nóg i rąk robią się coraz bardziej wyraźne na skórze brzucha. Możesz spróbować rozpoznać, jaką częścią ciała dziecko aktualnie „wystaje” z brzucha. Duża płaska powierzchnia oznacza prawdopodobnie plecy, mniejsza okrągła to głowa lub pupa, natomiast drobne, twarde i ruchliwe wybrzuszenia to nogi lub ręce...

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 7 miesiąc temu - 11 lata 7 miesiąc temu #649798 przez askan2
Ja przez to łóżysko na przedniej ścianie nie czuję aż tak mocno Młodego, najbardziej odczuwam po bokach brzucha jak się wypina i to zazwyczaj jak leże, bo to łożysko jest jak poduszka i asekuruje uderzenia, więc trochę Wam zazdroszczę takiej intensywności doznań ;)

11 lata 7 miesiąc temu #649808 przez Marta27
Mój Hubert zawsze jak prowadziłam autko był spokojny mało się odzywał ale od dwóch dni łobuzuję nawet w aucie niekiedy jego kopniaki są dość bolesne. Dziś większość dnia leżałam to mój mały bąbelek chciał mamę zmusić aby się ruszyła dawał mi takie mega kopniaki wtedy wstawałam chwilę pochodziłam i się uspokajał. Już teraz nie daje mi dłużej poleżeć a co będzie jak się urodzi. Chociaż w nocy śpi i się nie rusza

Jakiś czas temu jedna z was wstawiła link do pościeli w sówki gdzieś go przepiłam czy mogłabym poprosić o przypomnienie

HUBERT

11 lata 7 miesiąc temu #649833 przez Patrizia
marta27 ty posciel a ja dzisiaj kupilam rozek w sowki tez ktoras go wrzucala ale nie pamietam ktora tak mi sie spodobal ze go dzis znalazlam :) allegro.pl/rozek-spiworek-skladany-zawij...nan-i3230509052.html

Ksawerek(*)

11 lata 7 miesiąc temu #649898 przez kaska1982
Kurczę, dziś sobota a ja od 7 na nogach :/ czekam na pana od remontu bo zawsze był zaraz po 7 adzis cos sie spoznia, mogłam jeszcze spokojnie w łózku lezec :) ale coz, moze cos zrobie dzis wiecej, bo jak juz mój S wróci z pracy to znowu bedzie marudzil, ze zamiast odpoczywac, ja caly dzien na nogach :) ale cóz, pranie, prasowanie, odkurzanie... to sie samo nie zrobi niestety :(

Mnie Mały najbardziej kopie jak gdzies jestem, np u lekarza, albo juz po południu, jak sie troche rozciagne na kanapie :) albo w nocy, kiedy powinnismy spac, lub nad ranem, kiedy ja na dobre zasne - taki mały urwis z niego rośnie :)

Co do materaca do łózeczka, to od wczoraj mam problem... bo juz jakis czas temu kupilismy łózeczko i materac i tak sobie stoi u rodziców w oczekiwaniu na przywiezienie i skrecenie : ale bratowa stwierdzila ostatnio ze niby mam za miekki materac i powinnam szukac innego :( sama teraz nie wiem co robic... :( szukac inny czy olac jej slowa?

Kocham Cię syneczku!!!

11 lata 7 miesiąc temu - 11 lata 7 miesiąc temu #649903 przez Lacrijka
Kaska, a ten materacyk co masz to kupowałas osobno z atestem czy to taki który daja przeważnie w "gratisie" do łożeczka ?? Za miękki nie moze byc bo sie maluszkom deformuje kręgosłup. Jak masz wątpliwości, to idź do jakiegos sklepu dzieciowego, pomacaj taki gryka-kokos z atestem dla maluszków i bedziesz miała odniesienie do swojego materacyka :)

11 lata 7 miesiąc temu #649907 przez kaska1982
niby z atestem, ale sprawdze jeszcze dokladnie jak bede u rodziców co z nim nie tak i najwyzej kupie inny. Ten kupilismy osobno, tyle tylko ze z allegro

Kocham Cię syneczku!!!

11 lata 7 miesiąc temu #649910 przez Lacrijka
No to jak masz atest, to brataowa cos zdziwia. Jeżeli byłby nieodpowiedni to nie dostałby atestu dla maluchów. A to że z allegro nie ma znaczenia, ja mam 90% rzeczy z allegro które sa w Smykach, Bobolandach itd itp bo sa tańsze :) ale jak Cie to meczy to możesz sprawdzic :)

11 lata 7 miesiąc temu #649929 przez karolinap
A ja tak teraz myślę czy jak kupiłam łóżeczko z IKEI to czy materac zimnego sklepu bedzie pasował? Bo wiem jak jest z pościelą, ramami do łóżka i materacami - IKEA ma swoje niestandardowe wymiary. Niby jest napisane ze łóżeczko ma 120x60 wiec mam nadzieje ze materac z innego sklepu wejdzie, bo w IKEI mieli same sprężynowe a ja właśnie chce też kokos-pianka-gryka.

Lacrjka Tak wczoraj o Tobie pomyślałam,bo kupowałam jabłka w Intermarche i były po 1,99/kg wiec taniutko :) ale Ty to chyba zielone zjadasz kilogramami a nie te zwykle, no nie? ;)

11 lata 7 miesiąc temu - 11 lata 7 miesiąc temu #649930 przez emi87
hej kochane :*
wreszcie chłodniejszy dzien - odżyłam!! :)
tez w poniedziałek rano okupuje biedrone - ja sie napaliłam na bodziaki bo sliczne sa :) i zobaczymy czy cos jeszcze bo ja ogólnie wsio juz mam :)
lece do pracy :) pare godzinek i weekend nareszcie :D

nie słyszałam o tej utylizacji :ohmy: alez ludzie to maja pomysły....

magdalena nie tylko ty sie boisz nowej roli :) ja tez zaczynam sie tym troche stresowac - dziecko wypragnione,wymarzone i wystarane a i tak ak przychodzi co do czego to człowieka strach oblatuje czy podoła :) ale jak sobie tłumacze tak - wszystkie daja rade to i my damy! :silly:

Patrizia no to kawał chłopa!

siwa moze od tego goraca takie złe samopoczucie??

karolinap ciąża zdecydowanie ci słuzy :) ślicznie sie prezentujesz :)

alez te wasze szkraby to wiecioszki :D moja też ciagle sie rusza ale jest raczej delikatna hehe mała dama :P :D jak wczesniej była głowka do góry to mi po szyjce kopała i takie uczucie jakby mnie ktos tam pradem strzelał hehe :D
tak jak askan mam łozysko z przodu :) ale czuje ciagle jak mnie smyra, pokopuje i jak sie wypina ta moja dupina :D

Marta ja tez gryka-pianka-kokos :)

11 lata 7 miesiąc temu #649936 przez Lacrijka
karolinap - no ja właśnie tylko te zielone.. Ale zauważylam od paru dni że juz mniej tego jem.. Kiedys szło 5-6 dziennie a np. wczoraj nie zjadłam żadnego bo sie zapchałam arbuzem :) ale za to teraz dzień bez loda, dniem straconym i tak właśnie nie wiem co lepsze.. 14kg na plusiku juz jest, teraz te lody to zaraz bedzie 30 :ohmy:

Jeżeli lóżeczko ma 120x60 to powinienie materacyk pasowac. A powiedzcie, taki materacyk to trzeba jakoś wyprac do łóżeczka czy nie.. wystarczy przewietrzyc, wytrzepac i ubrac ?? Hmmm Ja im blizej porodo tym mam głupsze wymysły :/

11 lata 7 miesiąc temu #649958 przez agusiaa26
Kaśka a jaki masz materac, sama pianke?? Ja mam gryka pianka kokos ale z tego co pamietam to na allegro największą popularnoscia cieszyly się materace z samej pianki, wiec nie martw sie tylko go zmacaj, ja jak zobaczylam swoj to zalamalam sie ze taki twardy i taka gryka prawdziwa;)

Karolina dobre pytanie, wymierz sobie w lozeczku ile masz miejsca na materac, ja mam i łóżko i materac z allegro ale materac nie do konca dotyka końcowych ram lozeczka, moze to się zmieni jak dzidzia będzie na nim leżeć za jakis czas.

Lacra no wlasnie sama nie wiem, u nas materac leży juz w lozeczku ale ciągle ofoliowany żeby sie nie zakurzyl:/

Mój maluszek też sie strasznie wierci i z latwoscia czuje jego kosteczki :)

11 lata 7 miesiąc temu #650002 przez moonia154
Witam :) pogoda wreszcie trochę odpuściła- podobnie jak mój katar i w końcu czuję się lepiej :blink: U nas łóżeczko stoi od wczoraj, ale mam trochę wątpliwości, czy nie za wcześnie Mąż je skręcił... No bo do porodu jeszcze dwa miesiące i trochę bez sensu, żeby tak stało i się kurzyło... :unsure: Materacyk gryka-pianka-kokos, rożek trochę inny niż prezentowałyście- z takim delikatnym usztywnieniem (chyba tekturka?), żeby mieć pewny chwyt :blush: Wczoraj bratowa męża mówiła, że ona swojej córci kupiła (jakieś dwa lata temu) materacyk wypełniony słomą (albo sianem?) i dała za niego stówę... :huh: Nie wiem co to za wypełnienie, ale mi się kojarzy z czasami powojennymi :lol: Niby taki dobry, ale chyba może wywoływać alergię...?
Tak patrzę na to łóżeczko i doczekać się nie mogę śpiącego tam dzidziusia :blush: W nocu śniło mi się, że rodziłam "na siłę", tzn. nie miałam ani skurczy, ani żadnych objawów nadchodzącego porodu, a bardzo śpieszyło mi się do szpitala, bo to "już czas", choć jeszcze termin nie ten :dry: Na szczęście się obudziłam i poczułam, że mój Bąbel nadal jest na swoim miejscu :blink: Cały czas przypomina mi o swoim istnieniu, głównie w porze "karmienia" i wieczorem, jak leżę sobie spokojnie. Już mi weszło w nawyk mówienie do niego, jakby był już ze mną, a jak głaszczę wypustkę powstałą przez niego, to zmienia pozycję :blink: Na usg był ustawiony miedniczkowo i trochę się bałam, bo nastawiłam się na poród siłami natury, ale lekarz powiedział, że jeszcze nie raz zmieni pozycję :silly:

11 lata 7 miesiąc temu #650035 przez NataliaK
Część kobitki :)

Wczoraj mi się nastrój poprawił pomimo pogody po spotkaniu z przyjaciółkami. Byłyśmy na zakupach małych i na późnym seansie w kinie bo wcześniej było mnustwo osób i kiepskie miejsca więc do domku wróciłam o 1 w nocy bo jeszcze odwiozłam dziewczyny poza miasto do domku. Mąż nie był zadowolony, że sama tak późno wracałam :P ale jak już nabrałam energii to chciałam ją wykorzystać choć przez to dziś poleżałam długo w łóżku bo brzuch mnie pobolewał...chyba już powoli koniec z takim intensywnym chodzeniem to tu to tam...w nocy mały ładnie śpi ale nad ranem dał mi takie akrobacje, że też mnie bolało - i to nie pierwszy raz także Joanna nie martw się to normalne :)

karolina miałaś rację byłyśmy na filmie "Oszukane" ale szału ni ma ;p spodziewałam się czegoś ciekawszego. Sama historia fajna ale film jak dla mnie naciągany, równie dobrze można by go zrobić w pół godziny i też wszystko było by wiadomo...

Mąż dziś na szkoleniu cały dzień a ja zaraz wsiadam w autko i jadę do mamy, będzie siostra z dziećmi bo mała już wyszła ze szpitala więc pogrilujemy i spędzimy dzień rodzinnie :)

Miłego dnia :woohoo:

11 lata 7 miesiąc temu #650061 przez karolinap
Lacrijka No jak skręcimy łóżeczko to muszę dokładnie wymierzyć czy się zmieści standardowy materacyk :)
No na arbuza też juz wczoraj patrzyłam ;)
Wogole widać juz szal na owoce się zaczął no i ceny spadają ;)

NataliaK Tak myślałam, ze moze być trochę przereklamowany, no ale to takie babskie kino wiec moze się wybiorę niedlugo ;)

Co do ruchów, to Pola też kręci się najbardziej w aucie - nie wiem czy tak bardzo to lubi czy w odwrotna stronę ;) no i jej pora na figle to 23:00 :)

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka