BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Lipcowe 2013

11 lata 6 miesiąc temu #679265 przez yuki
Witam :)

Podczytuję Was od czasu do czasu ale dopiero teraz zdecydowałam się zarejestrować - w sumie nie wiem czemu tak późno ;)
Jestem już na ostatniej prostej, termin mam na ostatni dzień lipca :) Mam nadzieję, że w lipcu się wyrobię, bo z usg wychodzi mi jeszcze dodatkowe dwa tygodnie. No nic, poczekamy zobaczymy :)
Samopoczucie mi dopisuje, zbieramy powolutku wyprawkę i nie możemy się już doczekać aż zobaczymy naszą córeczkę :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 6 miesiąc temu #679275 przez Kamilka22
Hej Dziewczyny!

Powiedzcie mi jak chce isc na ten roczny macierzynski to faktycznie musze 2tyg przed planowanym porodem zlozyc wniosek do pracodawcy? czy jak urodze to wtedy sie sklada?

11 lata 6 miesiąc temu #679285 przez yuki
Ja byłam niedawno w pracy dać kolejne zwolnienie i się o to zapytałam. Powiedzieli mi, że jedynie mam im dać znać, że urodziłam (wtedy zaczną naliczać macierzyński) a później donieść akt urodzenia. Żadnych wniosków nie muszę im składać. Zaznaczyli też sobie już teraz, że będę brała roczny macierzyński.
Najlepiej chyba spytać u siebie w pracy, bo w każdym miejscu może być inaczej.

11 lata 6 miesiąc temu #679302 przez magdalenagal
Kamilka22 napisał:

Hej Dziewczyny!

Powiedzcie mi jak chce isc na ten roczny macierzynski to faktycznie musze 2tyg przed planowanym porodem zlozyc wniosek do pracodawcy? czy jak urodze to wtedy sie sklada?

Polecam rodzicielski.gov.pl/ :-)

11 lata 6 miesiąc temu #679318 przez Kamilka22
Magda dziękuje bardzo za stronkę :) super opisane!

odp na moje pytanie:

W jakim przypadku będzie można pobierać zasiłek macierzyński w wysokości 80%?

Zasiłek w takiej wysokości będzie przysługiwać jeśli nie później niż 14 dni po porodzie zadeklaruje się chęć wykorzystania wszystkich 52 tygodni urlopu związanego
z narodzinami dziecka

11 lata 6 miesiąc temu #679321 przez magdalenagal
Nie ma za co :-)
Ja właśnie też się tym posiłkuję i nie składam wcześniej wniosku :-)

11 lata 6 miesiąc temu #679326 przez Kamilka22
Dobrze że są takie strony bo tak już mieszają z tą ustawą że kurde sama nie wiedziałam co i jak;)

Bo najpierw przecież mówili że trzeba 14dni przed planowanym porodem złożyć...
ale dobrze że po porodzie.

11 lata 6 miesiąc temu #679337 przez emi87
yuki witamy :) no prawie w ostatniej chwili :D

ja juz upiekłam chlebek z rana :p taki bez drożdzy czy zakwasu (na jogurcie) bo nie miałam :P ale smaczny :)i mam jeszcze plan na bulecki hehe

11 lata 6 miesiąc temu #679354 przez agusiaa26
Witamy nowa mamusie :)

U nas sliczna pogoda, pranie wyschlo i już od prasuje ciuchy. Groch się moczy, po poludniu będzie grochoweczka mniam mniam :)

Emi za mną też chodzą bułeczki swojego wyrobu ale jakos mi się nie chce, moze masz jakiś spawdzony przepis?

Pozdrawiamy

11 lata 6 miesiąc temu #679357 przez Marta27
Witajcie

ja po nocy wykończona coraz gorzej śpi już trzecia noc z rzędu. Do tego gardło mnie boli i nie wiem co z tym zrobić

Ja też myślałam że ten wniosek trzeba złożyć 14 dni przed ślubem więc dziewczyny dzięki za info

Zaraz idę na ktg posłucham sobie mojego małego łobuza. A jak mężuś wróci z pracy to składamy łóżeczko jupi

HUBERT

11 lata 6 miesiąc temu #679367 przez dusia19
Witam wszystkie mamusie - dzidzie w brzuszkach, ale i tak mamusie :blink: ,
do tej pory jakoś sobie dawałam rade i myslałam pozytywnie - nie liczac pierwszych 3-4 miesięcy. Od maja miałam takie pojedyncze skurcze, bolesne, ale nie porodowe. Wczoraj pojechałam już do lekarza, bo nawet oddychac nie mogłam, choć wiedziałam że to jeszcze nie poród, bo to troche inny rodzaj bólu. Skończyło sie na Fenoterolu co 6h po całej tabletce. Czuje się fatalnie, rozdygodatnie, drżenie rąk, przyspieszone bicie serca i niskie ciśnienie. Koszmar, byle wytrwac do końca 37tyg. i przestac brać to świństwo. Wiem, że praktycznie wszystkie dziewczyny, które łykają fenoterol tak mają, ale to jeszcze gorsze niż skurcze :( To druga ciąża i nic nie jest tak samo jak przy pierwszej. odwrót o 180 stopni.
Na dodatek pogoda jak pod psem i od kilku dni cały czas pada. Aż nie chce się wstawać, a tu nie ma rady, bo kto zawiezie córcie do przedszkola? Pozytywne nastawienie gdzieś odchodzi juz w kont.A Wy jak macie?

11 lata 6 miesiąc temu #679398 przez moonia154
Witam serdecznie nowe Mamusie :cheer: Widzę, że każda spędza dzisiejszy dzień w bardzo różny sposób, tylko na forum coś cicho ;) Wizja domowych wypieków działa na mnie bardzo pozytywnie, ale odkąd jestem w ciąży to zaprzestałam podchodzenia do piekarnika i tego typu sprzętów (lękliwa się jakaś zrobiłam, czy co :unsure: ) i korzystam tylko, jak teściowa cosik upichci :silly:
Dusia19 nie przejmuj się spadkiem formy- myśl o tym, że dla dzidziusia wszystko zniesiesz :) Ja jestem pierworódką i wszystko jest dla mnie nowe i chwilami bardzo się boję jak to będzie :huh: Ty chociaż masz z czym porównać swoje obecne samopoczucie :blink: Ja również łykam Fenoterol 4x1 tabletka, ale mną nie rzucało i nie rzuca (dostałam też do tego Isoptin 1x1 chyba właśnie po to, żeby nie mieć przyspieszonej akcji serca- teraz dopiero to wyczytałam) :S U mnie również pogoda się popsuła, a jeszcze pół godziny temu świeciło słoneczko. Pozdrawiam serdecznie :)

11 lata 6 miesiąc temu #679408 przez dusia19
No niby mam z czym porównać :laugh: Ale Pati ma już 4 latka i trochę się zapomniało. Właśnie też czytałam o tym Isoptinie, ale lekarz mi go nie przepisał. Ide na wizyty w poniedziałek, więc pewnie chciał tylko sprawdzić przez te pare dni jak będę reagować na Fenoterol bez żadnych osłon. Ja i tak mam tendencję do niskiego ciśnienia, a teraz to juz w ogóle. Na 15:00 jade jeszcze do przedszkola bo mała ma występy. Miał być piknik w ogrodzie, ale nici z tego przy takiej pogodzie. Najgorsze jest, że choćbym chciała, to nie ukryje złego samopoczucia przed nią. Wczoraj przyszła do mnie, przytuliła się i z łezkami w oczach powiedziała, że sie o mnie martwi, bo co ona beze mnie zrobi, jak będę się źle czuła :unsure: Eh niech zaświeci słońce, może się lepiej poczuje w końcu. Byle do przodu, a musi być dobrze

11 lata 6 miesiąc temu #679428 przez moonia154
Dusia no pewnie, że będzie dobrze :cheer: Może przy złej pogodzie nie poszalejecie z córą na pikniku, ale głowa do góry :silly: Wiesz, ja również jestem niskociśnieniowcem, więc domyślam się jak się czujesz :huh: Lekarzowi powiedz wszystko, bo nie warto się męczyć :ohmy: Zaś jeśli chodzi o córcię, to faktycznie, złego samopoczucia nie ukryjesz, ale powinnaś jej chyba wytłumaczyć, żeby się biedactwo, nie zamartwiała o mamusię :ohmy: U mnie słoneczko majaczy zza chmur, a ja podglądam, czy nie zaczyna padać bo wywiesiłam pranie na dworze (niby nie robię nic, ale coś robić muszę, żeby nie zwariować :blush: )

11 lata 6 miesiąc temu #679447 przez Joanna89
Witam nową mamcie :D
Wróciłam ze sklepu :D Odwiedziłam PEPCO i zakupiłam lampkę, ramke na zdjęcie i poszewki na podusie :)

Uploaded with ImageShack.us

Dostałam też "zestawik" mini mini z MUSTELI z kosmetyczką

i półeczką wraz ze skończonym łóżeczkiem Ali:

Musze jeszcze kupić jakieś pudełka na półkę, ale nigdzie nic nie ma ciekawego, więc narazie stoi miś, ramka i aniolek :)

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka