BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Lipcowe 2013

11 lata 4 miesiąc temu - 11 lata 4 miesiąc temu #728081 przez siwa342
nala ja sie staram przynajmniej godz dziennie jak mała nie marudzi to i 2-3godz jest na dworze

dzisiaj była u mnie lekarka na wizycie patronazowej-myslałam że będzie dzwonić i się umawiać. Nakariłam Majke ogarnełam troszkę a tu dzwonek do drzwi i zdziwko,dobrze że jakos mieszkanie wyglądało

ja muszę się zabrać za tą moja chuste,jesli któraś chce to mogę wam wysłac instrukcje obsługi chusty która dostałam przy zakupie

ja jestem sama od 2 tyg i jakos muszę sobie radzić,dobrze ze teściowa mi ją zabierze 1-2 razy dziennie na chwilę i idzie z Majką na spacer czy ją uspi a ja mam czas aby zjeść albo ogarnąć mieszkanie,dzisiaj jak wstała o 11 to mi dopiero zasneła o 14:00 dobrze że za dużo nie płacze i jakoś daje sie uspokoić ale nieraz nie mam juz sił tak cały dzień sama

muszę się zastanowic nad tymi szczepianiami zalecanymi na peumokoki,rotawirusy i meningokoki,bo jedni mówią tak jedni tak i nie wiem co robić,a wasi lekarze zalecają czy nie?

MAJA

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 4 miesiąc temu #728150 przez agusiaa26
Natalia wspolczuje, u mnie tesciowa byla tylko kilka dni a juz mnie skreclo jak brala malego na rece i sie nim opiekowala:/ dasz rade, wytzymaj jeszcze troszke, trzymam kciuki:)

Kupki Julka tez czasem sa jak musztarda:) dalsm go na balkon i z rana i teraz, spal mi od 10 do 15 z przerwami na cyca i ciekawa jestem ciekawa czy nocke mi ladnie przespi :huh:

11 lata 4 miesiąc temu #728160 przez uniuni
Wasze pociechy rosną, a mój maleńtas przybrał tylko 80g w 12 dni :( Myślałam, że mały jest zwykłą marudą i dlatego mało śpi i na cycku non stop wisi. Dziś byliśmy w poliklinice karmienia piersią i okazało się, że podczas 5min karmienia Nils ściąga tylko 5ml pokarmu :( Od dziś dokarmiamy sztucznym mlekiem, a do cycka mam przystawiać tylko na 5-10min, a nie 20-50 min jak ostatni tydzień. Wtedy też powinny się skończyć moje problemy z zatorami w piersiach. Siedziałam tam, karmiłam i płakałam z bólu. Myślę, że wizyta mojej mamy mi nie posłużyła.. sprawdzałam swoje zapiski i na drugi dzień od przyjazdu mamy zaczęły się cyrki z karmieniem. Zastanawiam się, czy mój niemy wkurw nie zredukował mi ilości pokarmu .. teraz rozumiem dlaczego położna radziła by gości przyjmować po 4tyg. jak już laktacja się unormuje.

11 lata 4 miesiąc temu #728165 przez bea2a
Macie dobrze, że dzieciątka Wam tak ładnie śpią. Nasza córcia od urodzenia nie przespała jeszcze w ciągu dnia więcej niż 5 godzin. Bywają dni, że śpi tylko 3 godziny w dzień. W nocy jest lepiej ale i tak jestem wykończona bo cały dzień muszę się nią zajmować, zrobić obiad, pranie, prasowanie itp. Nie jest łatwo i nie raz robiłam już obiad z nią wiszącą na cycu bo darła się niebogłosy i nie mogłam nawet na 5 minut ją zostawić. Miewa też chwilę, że leży sobie w łóżeczku z otwartymi oczami i obserwuje wszystko dookoła (teraz już coraz częściej i dłużej) ale większość czasu domaga się jednak towarzystwa. Zasypia u mnie na rękach albo brzuchu ale jak ją odkładam to budzi się po 15 minutach i znowu usypianie i ciągle cyc. Dzisiaj się popłakałam z bezsilności bo nie chciała w ogóle od rana spać. Teraz śpi już 2 godziny - chyba padła ze zmęczenia. Myślę, że brzuszek ją męczy i katarek. Nos jej czyszczę jak się da a na brzuszek dostaje Esputicon ale chyba nie pomaga za bardzo :( Pozostaje przetrwać ten okres i mieć nadzieję, że będzie lepiej. Żal mi tylko malutkiej bo jest zmęczona ale widać, że się męczy i nie może zasnąć:(

11 lata 4 miesiąc temu #728198 przez agusiaa26
Uni bidulko, te cycki nas wykoncza. Nic sie nie martw mam nadzieje ze z czasem wszystko u was wroci do normy. Sciskam

Qltoorko pytalas moze o wymiane tych pampersow z 2 na 3? Jakos nie mialam czasu pojsc do tej apteki zeby zapytac

Marta a ty karmisz piersia? Jak z twoimi zapasami, bo u mnie to roznie dzis tez w pogotowiu bede miec mm :/

11 lata 4 miesiąc temu - 11 lata 4 miesiąc temu #728273 przez karolina_p123
Hej mamcie,
My również byliśmy dzisiaj na szczepieniu- wybraliśmy szczepionkę 6w1 mały też zrobił się siny z płaczu ale jak tylko mama utuliła to od razu się wyciszył.
było też ważenie i doznałam szoku 4850g w tydzień 350g?!
Myślałam, że przez tą skaze białkową wyniki będą gorsze. Co do kupek u nas wyglądało to tak: jak jadłam nabiał- przez 4 tyg żółta ścięta grudkowa ta jajeczniczka, potem wodnista niby biegunka niekiedy zielonkawa i ze śluzem, a po odstawieniu nabiału- żółta musztardka oczywiście częstotliwość nie uległa zmianie u nas kupa jest w każdym pampku oczywiście raz większa innym razem tylko kreska.
pozostając w temacie ile pieluch zużywacie w ciągu doby? U nas ok 15 np dzisiaj od 9 do 16 poszło 8szt

Spacerek u nas trwa różnie ale średnio od godziny do dwóch.

Kąpiele są codziennie pomiędzy 19 a 20. My po pobudce oczekujemy tak z 1,5 godz w tym czasie nosimy, bujamy, i 2 razy karmimy (nasz synek teraz zanim porządnie zaśnie je 4x po 10min po każdym karmieniu odbicie) dopiero jak zaczyna odpływać bierzemy na kąpiel- tuż po 2 kolejne karmienia i mały zasypia. wczoraj zasnął o 19.30 a wstał dopiero o 23.20 :) wcześniej jak brakiśmy go na godnego lub po 1 karmieniu i odczekiwaliśmy 30 min to późniejsza pokąpielowa walka trwała i 3godz zanim zasnął

11 lata 4 miesiąc temu #728282 przez Dave
Moje Kochane,

Chcę Was zaprosić do naszego szalonego konkursu, w którym mamy do rozdania aż 70 nagród :ohmy: :ohmy:
Każda z Was znajdzie coś dla siebie i swoich maluchów - sprawdźcie same :)

Zapraszam, zapraszam, zapraszam :lol: :lol:

Szczegóły tutaj: wrolimamy.pl/konkurs-dwa-kolka-na-drugie-urodziny/

Powodzenia :kiss:

Aniołek - tak maleńki i tak ważny!

11 lata 4 miesiąc temu #728321 przez siwa342
powiedzcie mi jak wam dzieci puszczja baczki to sie zloszcza i płaczą? bo moją chyba nieraz to boli i nie wiem co z tym robić,a nieraz jest ok i nie wiem czy to od czegos zalezy

MAJA

11 lata 4 miesiąc temu #728335 przez dziubasek
Moja od wczoraj pierdzioszkuje bezboleśnie :) wcześniej jak puściła baczka w czasie snu to od razu się budziła. Od wczoraj śpi i pierdzioszkuje głośniej niż mamusia ;)

11 lata 4 miesiąc temu #728339 przez Qltoorka
dziubasek, takie pożegnania z ukochanymi osobami zawsze są trudne.... przytulam :kiss:

siwa, ja tez mam instrukcje, ale wiesz... wolę nauczyc sie na żywo niz lecieć obrazek po obrazku ;) A Ty też daj znać jak Ci chustowanie idzie :)

uniuni, tyle dobrze, ze Wam tam cos doradzili i znaleźli przyczynę problemu. Trzymam kciuki za powodzenie :kiss:

agusiaa26, zrobiłam inny myk z tymi pampersami ;) Tą dużą pakę, którą dostalismy w prezencie wymieni mi bez paragonu znajoma pracująca w sklepie :P Jedne i drugie są w tej samej cenie, więc nie będzie problemu :)

A ja zaczelam sie zastanawiac nad przyczyna zmiany naszych kupek... że niby tak z dnia na dzień przestały być takie wodniste i takie częste? Musial byc ku temu jakis powod... Przeciez ja odstawienie produktów mlecznych miałam dopiero w planach.... Zaczelam myslec co ja takiego nie zjadlam ostatnio, a co jadlam czesto przez co te kupki były takie i powodowały odparzenia... No i wszystko wskazuje na to, ze winowajcą jest POMIDOR. Nie podejrzewałabym go za nic w świecie. Myślałam, ze moze tylko uczulac w postaci wysypki. Jadłam go praktycznie codziennie, zawsze na kanapki, a w ten weekend nie, bo zrobiłam sobie coś innego na śniadanie... No i w pn kupki były juz inne. Zobaczymy czy ten stan sie utrzyma... A dzis teściowa przynosi mi obiad.. I jaka zupa? POMIDOROWA :laugh: :P

11 lata 4 miesiąc temu #728374 przez Marta27
agusiaa26 ja karmie piersią i ten pokarm starcza maluszkowi. Mam w pogotowiu mleczko sztuczne które zazwyczaj jest wykorzystywane gdy jadę pozałatwiać jakieś sprawy na miasto i jak Hubert idzie z babcią na spacer. W nocy mam nawał pokarmowy gdyż mały je rzadziej.

No i Hubcio nie chce znów zasnąć tata go nosi a on nic czy macie jakiś sprawdzony sposób aby zasnął nawet bujaczek leżaczek nie działa

HUBERT

11 lata 4 miesiąc temu #728381 przez karolina_p123
marta ja biorę małego na klatkę kładę się tak na półsiedząco i bujam podtrzymując pupkę góra-dół na początku kokosi się ale po chwili ulega :)

11 lata 4 miesiąc temu - 11 lata 4 miesiąc temu #728507 przez Jamajka
Hej Babki :)

My dziś na szczepienie a tu taka pogoda paskudna. Leje. A już miałam nadzieję na spacer, będę musiała wziąć auto i przystanek w aptece zrobić, żeby zabrać szczepionki ;/

Miku jest ostatnio taki niespokojny, że jak nie śpi to płacze albo miałczy. Odłożyć się go nie da, ani nic zrobić. Moja Lala biedna, bo ją tylko poddenerwowana przeganiam z kąta w kąt, a on wisi na mnie! :( Nie wiem co mu jest, ale mogliby cierpliwość na kilogramy sprzedawać, to bym od razu tonę kupiła :( chyba go zauroczyłam po porodzie, bo był taki spokojniutki.. a teraz nadrabia.
Zdecydowany spadek matczynej formy :(

Zapisałam Lenkę do przedszkola od września jako 2 latkę. Będzie miała w grupie maluszki tylko ze swojego rocznika. Mam nadzieję, że nie osiwieję w najbliższym czasie.

To tyle z życia Matki-Wariatki. Live is brutal!

11 lata 4 miesiąc temu #728557 przez dziubasek
Jamajka przedszkole to najlepsza rzecz teraz dla Lali, jakby mnie było stać to Maja by dalej chodziła( niestety w uk przedszkola kosztują fortunę).
Ja to się boje odzywać o chwalić moja Julcie ze jest taka spokojna( boje się ze czar pryśnie)
U nas nocka spokojnie minela,mezus został z dziewczynami a ja czekam na moja kolej u lekarza...

11 lata 4 miesiąc temu - 11 lata 4 miesiąc temu #728674 przez emi87
Nadrabiam :D mąz wyjechał i zostałam sama wiec czasu mało...
na wstepie dziekujemy za komplementy :D oj tak nóżkami macha jak szalona :D pozy ma iście jak z żurnala :P na sesji zdjeciowej sama sobie raczke za główką ułożyła (cos w styli jak w Titanicu) i sie śmieliśmy ze urodzona modelka :P
byłam u lekarza z tym ulewaniem i wymiotowaniem i prawdopodobnie to od tego ze mala sie przejada. staram sie teraz karmic ja tylko z jednej piersi przy karmieniu (nie daje z dwóch przy jednym karminiu) i odpukać troszke lepiej. dostalismy skierowanie na usg brzuszka (za 1,5tyg) i dzis byliśmy na pobieraniu krwi z paluszka :) Milcia była dzielna! spała sobie i dopiero cos tam pomarudziła jak sie chciała poprzeciagać a ja za reke trzymaliśmy i nie miała jak hehe jeszcze pojutrze pójdziemy dać mocz i w przyszłym tyg jak bedziemy na szczepieniu to pokażemy dr wyniki :) ostatnio jak odstawiłam infacol to po 1,5 dnia jak nam dała popalić uhuhu o 2.30 pobudka i taki rozpaczliwy płacz ze mi mało serce nie pękło...ale dajemy infacol i juz jest dobrze :) Kochanie nasze waży juz 5020g (w poniedziałek) :) przez 5 tyg przybrała 1,5 kilo :) :P a kupy jak nie było tak nie ma ale lekarez powiedział ze dziecko karmione piersia moze tydzien nie robic. jak sie nie poprawi to wtedy mam przyjsc (albo sama czopek zapodam) :)
co do skazy białkowej nie jestem pewna czy moja niunia to ma. kupiłam dzis ser biały i sprawdze czy sie cos pogorszy...
my robimy skojarzona szczepionke :) pneumokoki robie dopiero po 6 miesiacu a rotawirusy sobie odpuszczamy.
myślałam ze noc bez meza bedzie ciezka ale dałysmy rade-całe łóżko nasze! :P

Qltoorka i jak próbowałaś odstawic nabiał? dobrze ze kupki sie ustabilizowały :) oj tak! te ich zawadiackie usmiechy :cheer: pomidor to strasznie zdradziecka bestia :S
a kanapki smarowałam normalnie masłem...nawet nie pomyslalam ze to nabiał...
a jaka ta chuste kupiłaś?? bo zaczynam o tym myslec bo chodzenie z nosidełkiem samochodowym to niewygodne jest.
my spacerujemy od 0,5 do 1,5h :)

agusia no co chcesz - dorodny mężczyzna z Julusia rośnie :)

karolinap123 o to faktycznie sie wymęczyliście :( najwazniejsze ze wiecie juz na czym stoicie i dlaczego tak mały zareagował.

Kamilka22 ja ciagle czekam... :)

karolinkanice nasza na poczatku tez sobie upatrzyła jeden bok ale teraz spi na obu :) ale jeszcze sie sama nie przekreca na brzuszek...

patrysia moja tez tak robi :) woli piasteczki od smoka hehe

kasiak ale ci mąż powiedział :/ chyba bym utłukła za taki tekst... i tez wam teraz katar potrzebny echhh zdrówka kochani zycze!

dziubasek no to gratulacje :) to Majeczka teraz juz jest "dorosła" jak sama spiocha :D
nie smutaj kochana!!!! jak sie mozesz czuc samotna z dwiema takimi pieknymi laleczkami? głowa do góry demonie sexu ty nasz ;) :P

Natalka nawet nie wiesz jak sie ciesze ze u ciebie wszystko ok :) buziam i sciskam mocno!

uniuni bidulkao :( ale ty masz pod górke z tym karmieniem...trzymam za was kciuki!

bea u nas sie zdarzaja takie dni i tez jestem wtedy wykończona...miejmy nadzieje ze szybko to u was przejdzie i sie unormuje :)

siwa moja czasami puszcza lajtowo a czasami faktycznienjakby czuła dyskomfort a nawet jakby ja bolało...

a co myslicie o takim wynalazku jak chusta/nosidełko?? o takie allegro.pl/chusta-nosidelko-n11-zaffiro-...mar-i3486703425.html

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka