- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamusie Lipcowe 2013
Mamusie Lipcowe 2013
- Jamajka
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
- Dzieci ani szklanek w domu nigdy nie za dużo :)

Mój Cudniaczek spał mi dzisiaj 2 godziny na spacerze, mi już nogi do dupy weszły i zawinęłam na chałupę

Emi fajnie, że jesteś

Kaśka1982 Raczej witamina D w nadmiarze jest szkodliwa, jak chyba wszystkie rozpuszczalne w tłuszczach? Dosyć dużą tą dawkę lekarz dał, może podejrzewa początki krzywicy? Bo wiem właśnie, że to się objawia poceniem główki. Może przed odstawieniem lepiej się jeszcze doradzić pediatry? Może zapisze inne krople, bez tego oleju arachidowego?
Bea fajnie, że zaliczyłyście kąpiel na basenie

Qltoorka to pewnie siedziałaś jak na szpilkach na tym wypadzie z dziewczynami? A pętla na szyi zaciskała się i zaciskała coraz mocniej, co?

A co do centyli, to w książeczce zdrowia poszukaj sobie, przekartkuj.. są gotowe wykresy na poszczególne miesiące życia

Kasiak Twoja teściowa to ma chyba coś na umyśle!! To, że Seba łapie teraz w lewą rączkę częściej to absolutnie nie znaczy, że będzie leworęczny (zresztą nawet gdyby to co w tym złego?). Dzieci do ok 2 roku życia posługują się równie sprawnie obiema rączkami. Dopiero w tym okresie obserwuje się dziecko, którą ręką częściej chwyta kredkę, łyżkę itp. Wtedy wykształca się ta 'ważniejsza' półkula

A Sebuś Kocha Mamcię najbardziej na świecie i dlatego siedzi na Tobie jak na czereśni

NataliaK I jak tam? ziemniaczek zjedzony? Czy czekasz na męża i inny dzień?

My sylwester też w domku. Posidówka z sąsiadami

Pisałaś coś o ciemiączku? To przednie powinno zarosnąć do 2 roku życia. Choć zazwyczaj zarasta wcześniej, zależy jakie duże

Co do dyskusji o klapsach. Ja się 'powymądrzam', bo mam starsze dziecko

Chce powiedzieć tylko tyle, że teraz nie wyobrażamy sobie zbić dziecka. Ale jesteśmy tylko ludźmi i wydaje mi się, że może się taka sytuacja zdarzyć.
Ja i tak uważam za sukces, to że 'tylko' 2 razy ją 'klepnęłam', bo uwierzcie mi.. dziecko potrafi dać w kość. I miałam ochotę 100 razy zlać jej dupę.. ale pracuję nas sobą i jak czuję, że zaraz nie wytrzymam to wychodzę z pokoju i liczę do 10. Pomaga. Naprawdę.
Wydaje mi się też, że dzieci które były bite, czy karane cieleśnie (założę się, że 99% z nas) są bardziej skłonne do tego, żeby swoje dziecko też uderzyć

Natalia, zgadzam się z Tobą, że to jest bezradność rodzica. Bo jak już nie ma co powiedzieć, nic nie może zrobić, jak do dziecka dotrzeć.. to klaps zawsze 'pomoże'.. niestety

Dlatego łatwo stracić nad tym kontrolę.
A co do męża to jest sporo czasu, żeby przegadać temat i ustalić co i jak

Buziaki przytulaki

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- dorkiszon
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

My w Sylwestra sami, bo jakoś Kuba strasznie marudzi u innych w domu więc byłaby to udreka. Nie będę mu zaburzac jego rytmu dnia i nocy.
Jamajka my tez nie zamierzamy sobie nawzajem podrywać autorytetu przy dziecku.
Nawet jak tata nie będzie miał racji według mnie, to Kubusiowi zawsze powiem, że tata ma rację. Następnie tatę na osobności tak zjadę

Oj Kubus bedzie broił to widać, a ja bede lala jak nie wiem

Fakt dzieci potrafią wyprowadzić z równowagi, a ja to jestem mega nerwus. Myślę, że mam taka władzę w głosie, że nie będę musiała klepac dupki. Wymyślę wiele metod psychicznych. Nie dopuszczam czegoś takiego jak nieposłuszne dziecko. Choc gadka gadką, a serducho mięknie. Czas pokaże.
Narobiłam się nieźle. Przed chwilą skończyłam, bo kupiłam dynię póki jest w sklepie.
Pokroiłam w kostkę tak mniej więcej na jedna łyżeczkę tj. takiej wielkości, porobiłam porcje po 8 kosteczek na zupki, obiadki i zamroziłam. W 5 miesiącu zapodam mu pyszności

- NataliaK
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
- Martazytka
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
- Karolek 25.07.2013r
- Otrzymane podziękowania: 1

Co do wit D to teraz zaleca się dawkowanie 400j.m./dobę i nie ma żadnego powodu (pocenie się główki, rozmiękanie potylicy czy sezon jesien-zima) do zwiększania dawki. Jak jest podejrzenie niedoboru to trzeba zrobiz z krwii poziom wit D i dopiero wtedy można zwiększać. Potliwosc główki może być przy niedoborze i nadmiarze witaminki i też może nic nie znaczyć

Tran to w sumie dobre rozwiązanie bo ma kompleksowy skład- np. DHA który poprawia ostrość widzenia u dzieci no i niby poprawia rozwój intelektualny- ale to nie udowodnione. U nas DHA jest zalecane po 6 miesiącu i jest np. preparat DHA+witD chyba BOBIKA

Co do alkoholu- hmmm mi też zdarza się wypić pół lampki wina po wieczornym karmieniu

Ostatnio moja znajoma dostała od padiatry zalecenia aby na zaparcia podawać sam soczek z surowej marchewki odciśnięty nie przecierowy- stoniowo zwiększając jego ilość do 60ml - jej córcia ma 4 miesiące. Mała polubiła i domaga się co raz to więcej, a kupki pojawiają się częściej.
Mój maluch od 3 dni nie ma kupola

- kasiorek001
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
- NataliaK
-
- Wylogowany
- rozmowna
-

Ogólnie dziś mam chyba pierwszy dzien kiedy mam naprawdę dośc, noc była ciężka bo Janek co jakiś czas się budził i marudził. Nie wiedziałąm czy go brzuszek boli przez tę trochę ziemniaka co wczoraj mu dałam-ale myśle, że wtedy by płakał, czy poprostu zasnąć nie może albo jest głodny ale nie był...Jak rano wstał to teraz mi dopiero zasnął a tak to cały czas marudził

- Nikaa
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 4

Martazytka mój ginekolog twierdził, że w ciązy lampka wina od czasu do czasu nie zaszkodzi ale ja wolałam nie ryzykować - jakoś tak bałam się ...
- emi87
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- nasze szczęście Milunia 13.07.2013r :)
byliśmy dzis u pediatry z wynikami moczu i dostaliśmy skierowanie posiew moczu. cos tam się złego dzieje ale nie wiadomo co... poza tym ok i wazymy 6780g

pytałam sie o tran i powiedziała zeby sobie darowac i mamy zostac przy wit d.
ach no i uwielbiamy kaszke i pięknie jemy łyżeczką (nie wiem czy juz otym pisałam-skleroza). otwieramy dzióbka i domagamy sie o łyzeczke z zawartoscia hehe a jak zobaczy kubeczek czy szklanke to odrazu sie oblizuje

kasiak i jak mlody dzis?? ćwiła mniaaaaam

dorki świetny pomysł z tym mrożeniem kostek!
Natalka chłopak w szoku byl co mu tam do buzi wsadzasz

martazytka to witaj w klubie mam pracujących

moja potrafiła po 8 dni nie robić ale teraz sie unormowało i jest prawie codziennie a czasem nawet 2 razy dziennie

kasiorek na pocztek to moze bezpieczniejsze bedzie niesurowe jabłuszko? ale spróbuj jak maluszek zareaguje

- kasiak
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- Sebek- mój mały Piszczuś Pan :-)
Zjadl przed chwila i lezy w lozeczku, moze zasnie. Wrzasku nie slysze wiec jakis postep jest. Z poczatku wył, brałam na ręce i odkładałam. Myślałam, że bedzie gorzej i więcej płaczu, ale o dziwo po kilku razach się uspokoił. Wlaczylam muzyczke i wyszlam.
Aaa i zapomniałam się pochwalić

Uwaga! Spi! Zadowolony taki, że aż ciepło na sercu

A tak w ogole to co tu taka cisza? Weekend sie skonczył! Hallloooo haaaalllloooo!
Edit. Dlugo nie pospal, ale malymi kroczkami do przodu

- jorgus_krk
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
my dzisiaj jedliśmy ziemniaka z dynią i nawet ładnie zjadł tylko ma problem z otwieraniem buziaka ale jak już uda się mamie wcelować to ładnie memla i połyka
problem jest z jabłuszkiem bo pierwszy raz zjadł ładnie a potem już nie chciał pluje i plącze jak tylko próbuje mu dać

- kasiak
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- Sebek- mój mały Piszczuś Pan :-)

Chce w sobote spedzić w domu trochę czasu, pytalam kiedy niby skoro idzie do pracy. No jak wróci, koło 16 to cos mogę wymyślić. A w sobotę o tej porze to ja do spożywczego co najwyżej mogę pojechać, bo co innego bede robic? Inne sklepy do 18 czynne, a z Sebkiem nie zaszaleje bo idzie spac wcześnie

Na spacerze z małym jeszcze nie był, a jak proszę go o to to zawsze znajdzie coś co podobno na już musi zrobic

W domu jest gościem. Już nawet obiadów nie robię bo i tak go nie ma. SebSebek jak gogo widzi to niby sie cieszy, ale bawić się z nim nie chce. Zresztą co to za zabawa, siedzieć razem przed laptopem i obstawiać zakłady?
Dobra bo znowu sie na tego idiote żalę. Nie ma sensu. Po co ja się w ogólę przejmuję

- Nikaa
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

- nala
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
A propo podnoszenia i odkładania to ja też tak oduczałam Alicję zaraz po urodzeniu żeby na rekach ciągle nie wisiała i działało, za to za chiny nie mogłam jej nauczyć spać w dzień w łóżeczku i się poddałam :)muszę znowu podjąc walkę, ale jakoś nie mam siły. Coraz gorzej znosze nocki. Raz nawet nie słyszałam małej, tylko mąz wstał, przwinął i przystawił do cyca. Ale wstyd!

Emi,właśnie, jak kaszkę przygotowujesz? To u Was przygotowania do Twojej pracy pełną parą

Już coraz więcej mamusiek wprowadza jakieś jedzonko

Karolinap, widziałam na Twoim blogu album. Jest cudowny! Jak zrobiłaś takie cudo?

- Nikaa
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
Karolinap piękny album

hej hej dziewczyny z Poznania - ponawiam pytanie - gdzie byłyście na basenie z maluszkami i ile Was to kosztowało?
- NataliaK
-
- Wylogowany
- rozmowna
-