BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Lipcowe 2013

12 lata 1 miesiąc temu #591206 przez dorkiszon
To sklepowe mleko jest pasteryzowane nie jest sztuczne :) jest prawdziwe.
Zgodze się, że krowiego mleka nie mogą dzieci do jakiegoś tam wieku dopóki nie wykształci im sie układ trawienny.
Ja jedynie nie trawie mleka 3,2 tłustego, ale 1,5% spokojnie i jak na mój zołądek super przelatuje :)maślanki i kefiry tez są bardzo zdrowe z tym, że to właśnie po maślance mi ciężko na żoładku i nawet mam zgagę.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 1 miesiąc temu #591214 przez MlecznaMama
Spadła Ci waga?! kurcze to ja też się zważę. Może miałam taki dzień wtedy :D bo ani Ty ani ja nie wyglądamy na osoby,które dużo przytyły. A ile ważysz?
Co do mleka... to mój odwieczny koszmar. Nigdy nie lubiłam ani mleka ani sera białego i nie przekonam się... nie lubię także kefiru. Super alternatywą jest ser żółty, danonki, orzechy i inne takie pierdoły.

12 lata 1 miesiąc temu #591222 przez dorkiszon
Ważę 58, a było 59,1 :)

12 lata 1 miesiąc temu #591233 przez MlecznaMama
oooj to ładnie. Ja ważę 62,2 równe 10 kilo więcej niż przed ciążą.A większy mam tylko brzuszek i biust mam dużo większy.. może to ten biust :) tyle waży :)

12 lata 1 miesiąc temu #591241 przez karolinap
Ja też zmniejszylam swoje porcje bo jadłam jak najeta, zupełnie niepotrzebnie bo wieczorem czułam się taaaka pelna.
Dzis rano się ważyłam i od początku ciazy mam 5kg w plusie :) ciekawe jak bedzie dalej :)

12 lata 1 miesiąc temu #591243 przez dorkiszon
No ja właśnie też cycki i brzuch, a tak nawet kumpela mi mówiła, że wyglądam jak zawsze tyle, że widać cyce większe, a brzuch to i tak mam mały jak na ten okres ciąży. No chyba, że mózg mi spuchną :D to ty pewnie z 20 kg wyciągniesz do końca chyba, ze ci waga stanie :)

12 lata 1 miesiąc temu #591245 przez gold_butterfly
Robiam Olci syropek z cebuli - wszystko pluła,więc dałam sobie spokój. Teraz znowu swobodnie oddycha po nasmarowaniu bluzeczki olejkami. A biedaczka nie mogła jeść,bo co wzięła łyżkę zupy,to kaszel. Sądzę,że jeszcze z trzy dni i będzie zdrowa :-)

Co do mleka,to mamy gospodarstwo ekologiczne. Teściowa trzyma krowy,więc mam swojskie mleko, twarogi i masło (jogurty też czasem sama robię). No i oczywiście własny drób, cielęcinę, wieprzowinę. Ola samego mleka nie wypije, za to uwielbia płatki czekoladowe i zacierki. Twarogu też nie tknie,ale dodaję twaróg do bułek. A joguty uwielbia :-) Do picia mleka jej nie zmuszam (karmiłam ją piersią,potem modyfikowane do 1,5roku), daję na przekąskę orzechy nerkowca (ulubiony przysmak), dużo serów.

12 lata 1 miesiąc temu #591248 przez dorkiszon
karolinap no ja właśnie też za dużo może tez chciałam nadrobić i się nie hamowałam po tych wszystkich wymiotach okazuje się, że nie trzeba, aż tak żreć hahahah

12 lata 1 miesiąc temu #591255 przez MlecznaMama
Dorkiszon ja mam taki brzuszek jak Ty i znajomi też mi mówią że nie widać żebym przytyła. Więc ja to jestem w ogóle ciekawa co tyle waży :D:D przemiana materii super, jem dużo owoców i warzyw ale też baaardzo dużo piję. Zresztą przed ciążą też dużo piłam
u mnie mało ruchu to może być powód. Ale w ogóle się tym nie przejmuje bo to tak naprawdę jest najmniej istotne. Ważne żeby być wesołym się śmiać :)
Goldi to super. w dzisiejszych czasach gdzie nie wiemy tak naprawdę co jemy bo często w sklepach wciskają nam kit takie gospodarstwo i własne produkty to wspaniała sprawa!

12 lata 1 miesiąc temu #591257 przez Qltoorka
dorkiszon napisał:

Ja wróciłam właśnie od kumpeli i opowiadała mi jak jej znajoma była w ciąży i miała taki niedobór wapna przez niepicie mleka i nie spozywanie nabiału, że ugryzła kawałek pizzy jakiś miękki podobno nawet i cztery zęby z przodu jej się dosłownie posypały.
Nie wiem co to ostatnio taki mit panuje mądrych głów żeby nie spozywać mleka przeciez mleko jest bajbardziej przyswajalnym białekiem dla organizmu od zawsze ludzie piją krowie mleko.
Tzn. nie można pić tez jogurtu, maślanki, kefiru, bo jest na krowim mleku pomijając sery itp.
To, że jakaś babka pieprzy głupoty na jakimś wykładzie to nie znaczy, że ma racje.
Ja bym się jej zapytała skąd zatem dziecko w łonie matki ma czerpac wapń z kości sobie pewnie weźmie. Więc ja nie zmienie zdania na temat mleka. Dzis koleżanka dawała serek homogenizowany 1,5 rocznej córce przy mnie i nie sądze, ze to cos złego.
Jakieś 80 % dzieci w Polsce ma niedobory wapnia.

Wiesz, ja tam nie mówię, że się z nią zgadzam, ale to była lekarka i stwierdziła nawet, że mleko krowie to jest dobre, ale dla cielaczków.... :laugh: Ale głównie chodziło jej o to, że z mlekiem krowim trzeba do dziecka ostrożnie, bo uczula...

12 lata 1 miesiąc temu #591261 przez dorkiszon
MlecznaMama ja znowu sie ruszam i co z tego na przemiane też nie narzekam może mamy duże dzieci w środku :D ja nawet nie wiel ile mój warzy.
gold_butterfly , a gdzie ty mieszkasz to sie może wbijemy na jakieś masło jak się pochwaliłas :P taka kroma z masłem mmmmmmmm pycha.

12 lata 1 miesiąc temu #591266 przez dorkiszon
Qltoorka no tak teraz na wszystko są uczulenia, a ja tez mam uczulenia jak się na mnie poda to lipa :)

12 lata 1 miesiąc temu #591268 przez MlecznaMama
hehe dokładnie Dorkiszon wpadamy do Goldi ! ja mam ochotę na taką kromeczkę albo na rosołek na domowej kurce :)
Słuchaj wage mamy jaką mamy ale wyglądamy ok więc luzik. No mój Dzidziuś jest niziutki bo ma 13 cm Twój w tym samym wieku ma 15. A nasz doktor nie mówi ile waży dziecko, ale też go nie pytałam. A daje Ci posłuchać serduszka?

12 lata 1 miesiąc temu #591271 przez dorkiszon
MlecznaMama zawsze daje serce tym razem nie dał, ale jakby nie biło to by mi chyba powiedział jak myslisz ? :D skąd wiesz ile mój ma cm ?

12 lata 1 miesiąc temu #591274 przez MlecznaMama
bo jak byłaś w gabinecie to siedziałam za tym parawanikiem tam i wszystko słyszałam :P hehe

Mi nie daje, raz go poprosiłam bo bardzo to lubię, zawsze się wzruszam. A widać na ekranie jak tam miga serduszko. Słoneczko33 też idzie do Lasata pisała wcześniej

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka