BezpiecznaCiaza112023

Mamusie sierpniowe 2013

11 lata 9 miesiąc temu #580101 przez EwelinaB87
az tak przewrazliwona nie jestem, wciaz wydaje mi sie ze czuje dzidziusia codziennie, ale ciezko...
najgorszy jest czas oczekiwania miesiac miedzy badaniami to strasznie dlugo.

chyba przy kolejnym wazeniu bedzie 5k wiecej :P

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 9 miesiąc temu #580111 przez Niesia
Badanie typu 4d niczego nowego nie wnosi. Tak na prawdę to coś fajnego dla rodziców. lekarz co ma widzieć, to widzi na 2d. Jedynie ułatwieniem dla lekarza jest usg dopplerowskie.

Od którego tygodnia wizyty są co dwa tygodnie? Chyba dopiero tak od 30 hm? Bo faktycznie te 4 tygodnie tak się ciągną...

11 lata 9 miesiąc temu #580150 przez klauduska89
Ale dziś się napisałyście, pół godzina nadrabiałam zaległości :) Ja dziś rano byłam na pobraniu krwi i w piątek u lekarza sprawdzą wyniki czy wszystko oki. Już nie mogę się doczekać wizyty i tego że znów usłyszę bicie serca naszego maleństwa :)
Taka piękna dziś pogoda że aż 2 razy po godzinie na spacerze byłam. Od razu człowiek się lepiej czuje jak jest taka piękna słoneczna pogoda.
Jeśli chodzi o bóle brzucha to ostatnio zauważyłam że jak leże na boku na podłodze to strasznie mnie już brzuszek ciągnie i muszę coś pod niego sobie podkładać...

11 lata 9 miesiąc temu #580171 przez EwelinaB87
Moj maz jak zobaczyl usg w 4d to powiedzial obrzydliwe :huh:
dlatego chyba zrezygnuje tym razem.

Doppletowskie czyli to od krazenia niebiesko-czerwone? :P
nic z tego nie rozumiem ale nie ja musze :P
Nawet nie biore pod uwage opcji zebym nie mogla dowiedziec sie plci wtedy to by mi chyba zalamala...
Czy mimo zlego ulozenia dzidziusia mozna sprawdzic np organy wewnetrzne czy tylko pisiorka wypatruja?

11 lata 9 miesiąc temu #580183 przez Niesia
Tak, dopplerowskie pozwala ocenić przepływ krwi. Organy wewnętrzne widac nawet na 2d. Mój gin mówi, że ma słaby sprzęt a już w 13 tc pokazał mi pęcherz moczowy, żołądek, oczywiście serduszko...

11 lata 9 miesiąc temu #580191 przez asiulek_dolls
cześć dziewczyny
strasznie sie rozpisałyście... czytałam i czytałam ale wkońcu Was dogoniłam i jestem na bieżąco :)
widze że weekend minął nie tylko słonecznie ale i bardzo bardzo apetycznie aż mam mętlik w głowie sama nie wiem co bym zjadła o tylu pysznościach wspomniałyście

u mnie nadal bez zmian jeszcze nie czuje dzidziusia ale w czwartek moja pani doktor powiedziała że tak do dwóch tygodni powinnam coś czuć (dziś zaczął sie 18tc) i zaznaczyła że jeśli stanie sie to troche później to nie ma się czym martwić i przejmować zwłaszcza że to pierwsza ciąża
ja połówkowe będe mieć 26.03 (w 21tc) i decyduje się na 2d
już przy badaniu w 13tc pani doktor powiedziała że jak chce to może zmienić głowice na 3d ale dla niej badanie w 2d jest bardziej wiarygodne i lepiej czytelne bo obraz w 3d jest przetworzony komputerowo -jestem tego samego zdania co Niesia to fajne dla rodziców

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #580202 przez Niesia
asiulek, co racja to racja...tyle o jedzeniu piszemy. Któraś z dziewczyn nawet jakiś przepis dawała. Jeszcze trochę a da radę sklecić książkę kucharską zachcianek ciężarnych kobiet :P

Właśnie pobrałam arkusz z pytaniami na obronę... Pytania z zakresu ginekologii i położnictwa:
PYTANIA Z PIELĘGNIARSWTA W POŁOŻNICTWIE I GINEKOLOGII

1.Określenie planu indywidualnej opieki pielęgniarskiej nad pacjentką z mięśniakiem macicy. Sformułowanie problemów pielęgnacyjnych pacjentki.
2.Określenie planu indywidualnej opieki pielęgniarskiej nad pacjentką z rakiem szyjki macicy. Sformułowanie problemów pielęgnacyjnych pacjentki.
3.Określenie planu indywidualnej opieki pielęgniarskiej nad pacjentką z rakiem sutka. Sformułowanie problemów pielęgnacyjnych pacjentki.
4.Profilaktyka raka szyjki macicy. Programy profilaktyczne.
5.Profilaktyka raka sutka. Programy profilaktyczne.
6.Pielęgnowanie i obserwacja noworodka w pierwszych 12 godzinach życia.(skóra, ciepłota ciała, smółka, kikut pępowinowy).
7.Edukacja matek w zakresie prawidłowego karmienia i pielęgnowania noworodka donoszonego.

Pytanie ostatnie... bez komentarza. Pamiętam jak nauczycielka kazała nam chodzić po oddziale i uczyć matki karmić. W tym matki, które tak na prawde nas mogłyby uczyć bo to ich któreś dziecko z kolei. Do tej pory uważam, że póki sama tego nie doświadczę to bez sensu.

11 lata 9 miesiąc temu #580208 przez asiulek_dolls
aha Niesia co do twojego pytania o częstotliwość wizyt to chyba zależy od lekarza moja bratowa od początku do samego końca chodziła co trzy tygodnie, poza tym wydaje mi się że jak sie nam brzuszki troche powiększą i dzieciaczki będą regularnie kopać i się wiercić to nie będziemy aż tak odliczać dni do wizyt

11 lata 9 miesiąc temu #580218 przez Niesia
Jak zakładał mi lekarz kartę ciąży to mówił, że najpierw co 4 tyg a od któregoś tygodnia co 2...

11 lata 9 miesiąc temu #580220 przez EwelinaB87
Ile masz tych pytan na obronie?

11 lata 9 miesiąc temu #580225 przez asiulek_dolls
w sumie to ja zachcianek nie mam dopuki sie nie naczytam Waszych postów :laugh:

a z tym uczeniem karmienia to żeczywiście słabo, co niby miałyście robić nie znając tematu od strony praktycznej? mówić młodym mamom że według podręcznika powinny teraz... itd. itp.

11 lata 9 miesiąc temu #580230 przez Niesia
W puli pytań dokładnie 103, z różnych działów medycyny. A jeśli chodzi o samą obronę to jedno do pracy i 3 lub 5 odnośnie całej nauki. (dziekan jeszcze decyduje)

11 lata 9 miesiąc temu #580235 przez Niesia
asiulek, dokładnie. Już na 1 roku myłyśmy noworodka (lalkę) wg zasad, to koleżanki które mają dzieci po porostu wyśmiały panią Ciechaniewicz (autorkę książki). Jak się coś zna z autopsji to można rozmawiać a tak...

11 lata 9 miesiąc temu #580237 przez asiulek_dolls
a kiedy planujesz się bronić?
licencjat czy mgr?

11 lata 9 miesiąc temu #580242 przez EwelinaB87
to widze ze podobnie jak na ekonomii,
ja niestety nie mialam listy musialam uczyc sie z ksiazek a to masakra :P
uwazam ze wcale posiadanie dziecka nie daje Ci pewnosci ze uda Ci sie od razu dziecko nakarmic,
widzialam kobiety ktore meczyly sie z noworodkiem jak pierworodki.
Mam tylko nadzieje ze mi maluszek nie wyszarpie sutkow :P

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka