- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamusie wrzesień 2013 =)
Mamusie wrzesień 2013 =)
- Monika23083
- Wylogowany
- rozmowna
Monia faktycznie jest coś takiego, jak dwutygodniowy urlop opiekuńczy i Twój mąż może się o niego ubiegać
Ja mam małą sportową torbę do szpitala i jakoś się pomieściłam Ciuszków nie biorę, tylko na wyjście, ale to mąż przywiezie, pampersów też nie pakowałam, myślę że dostaniemy, ale w razie czego wrzucę do samochodu Będę miała jeszcze dużą torebkę, tam schowam pozostałe drobiazgi
kurcze, problem w tym że Piotr nie jest moim mężem i z tego co doczytałam mojemu partnerowi chyba nie przyługuje taki urlop. Pozostaje tylko 2 tyg ojcowskiego
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- karolcia1919
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Czekam na moja kruszynkę
Facetowi na pewno przysluguja dwa dni za urodzenia dziecka...i czy to maz czy nie na pewno takie wolne jest...co do urlopu ojcowskiego sie nie orientuje...bys musiala podejsc ...najlepiej do radcy prawnego...u nas raz w tygodniu w gminie udziela darmowych porad...moze u was tez ktos taki jest.
Ale mnie dzis gazy mecza ;p dobrze ze moj spi na materacu bo bym go zagazowala ;D ;D
- niagara
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat
- Otrzymane podziękowania: 74
niagara napisał:
Monia faktycznie jest coś takiego, jak dwutygodniowy urlop opiekuńczy i Twój mąż może się o niego ubiegać
Ja mam małą sportową torbę do szpitala i jakoś się pomieściłam Ciuszków nie biorę, tylko na wyjście, ale to mąż przywiezie, pampersów też nie pakowałam, myślę że dostaniemy, ale w razie czego wrzucę do samochodu Będę miała jeszcze dużą torebkę, tam schowam pozostałe drobiazgi
kurcze, problem w tym że Piotr nie jest moim mężem i z tego co doczytałam mojemu partnerowi chyba nie przyługuje taki urlop. Pozostaje tylko 2 tyg ojcowskiego
Jak nie jesteście małżeństwem to chyba nie przejdzie. Urlop ten przysługuje na opiekę nad dorosłym członkiem rodziny (rodzicami, małżonkiem, rodzeństwem)
- ninka333
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Dziewczyny,
a czy słyszałyście o takim zwolnieniu lekarskim na opiekę nad matką?
mój Piotr przyszedł z pracy i mówi, że może od lekarza rodzinengo wziąć zwolnienie na 2 tyg na opiekę nade mną po porodzie, później dopeiro ten ojcowski 2 tygodniowy może jeszcze wziąć. Czyli wyszłoby mu miesiąc.
Któraś z Was wie może jak to jest?
a o zwolnienie: ja dostałam teraz na dwa tygodnie do dnia wizyty kolejnej. Ciekawe czy dalej mi da, czy to już z macierzyńskiego pójdzie. Kurcze, ja tych spraw zupełnie nie ogarniam:)
po porodzie niezależnie czy naturalnym czy przez cc ginekolog prowadzący ciąze może wystawić zwolnienie lekarskie dla meża na opiekę nad żoną na czas max 14 dni. jest to niezależne od urlopów ojcowskich itp. kase wypłaca zus a nie pracodawca.
zwolnienie dla ciebie ginekolog może wystawić do dnia porodu ustalonego w karcie ciąży - jak się rodzi po terminie to podobno to juz się liczy z macierzyńskiego - ale to da się nagiąć i zależy od lekarza prowadzącego, bo wiem że niektórzy lekarze wystawiają i po terminie zwolnie więc się da tylko chęci trzeba.
- Monika23083
- Wylogowany
- rozmowna
Dodatkowo może dostać 2 tyg zwolnienia na opiekę po porodzie dla matki dziecka, ale w tym przypadku z tego co doczytałam to tylko w przypadku małżeństw. Bo jak to ktoś łądnie na innym forum napisał z ironią konkubinom już się opiekować nie trzeba...
szpital, tak jak napisała Paulinawydaje takie zwolnienie nie patrząc czy to mąz czy nie maż, po prostu jest opiekunem i tyle. Ale zakłądy pracy nie przyjmują takich zwolnień jeśli nie jest się po ślubie. Tyle co wyczytałam na jakimś tam forum prawnym. A jak to jest w życiu to się pewnie okaże...
- niagara
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat
- Otrzymane podziękowania: 74
- Monika23083
- Wylogowany
- rozmowna
natalia fajny ten Twój mąż mojego Piotra jeszcze interesują wiertarki, lasery i jakieś głowice taki typ, co zrobić ciągle coś montuje przy biurku mam nadzieję, że zauważy wśród tych swoich sprzętów jak zacznę odpływać kiedyś tam
- karolcia1919
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Czekam na moja kruszynkę
Polezycie sobie w trojeczke
Na pewno kazdy facet sie boi...a z drugiej nie moze doczekac.moj nie moze doczekac sie pierwszej chwili razem kapieli....i sie nabija ze bedzie Go uczyl chodzenia po piwo ;D
Ja mu dam piwo ;D (choc wiem ze zartuje)
Ale dzis sie przestraszyl jak mu pisalam ze boli itp to na piatek wzial juz wolne jutro nie mogl ;(
- ninka333
- Wylogowany
- pierwsze słowa
A co do pakowania się do szpitala to już kiedyś się pytałam, czy któraś z was pakuje się może do walizki? Bo ja średnio widzę zmieścić się do torby ze wszystkim, ale z drugiej strony nie chce wyglądać jak głupek z walizką na porodówce
byłam w ostatnich dniach 2 razy na izbie przyjeć w szpitalu i widziałam łącznie 6 mam wychodzących z maluszkami już i wszystkie a właściwie ich mężowie ciągneli za sobą walizki. nie wiedziałam nikogo z torbą pod pachą ja też się spakowałam w walizkę bo lepiej się da w niej ułozyć rzeczy i znacznie wygodniej przemieszczać
- papi88
- Wylogowany
- gadatliwa
radze kupic sobie jeden stanik na razie aby na wyjscie ze szpitala bylo a pozniej po paru dniach dopiero kupic wlasnie po tym nawale pokarmu
- agamo
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 8
Donata u mnie na końcówce hmm powiem ze mało przyjemnie. Mały jak był spokojny to nie raz ma takie dni ze mam wrażenie ze robi mi na złość Wali po całości nogami czasami aż tak bardzo ze leze z łzami w oczach!co do puchniecia Nie puchne cała ciążę spuchly mi raz palce u stop i rak ale wtedy było na maksa gorąco. Położna mi powiedziała ze jestem szczesciara ze nie puchne. na szczęście woda mi sie nie zatrzymuje Mimo tego juz 16 kg na plusie! W sumie od wyjściowej wagi 14 ale liczę od najniższej wiec +16 juz mam! Nie mogę narzekać bo nie jest tak złe ale najgorsze mam klucia w pochwie i sa tak mocne ze zwala z nóg!no i czasem problem z wysikaniem bo mały jak sie złe ulorzy to naciska i nie daje rady!
Dzięki Natka za wiadomości od Izuli Biedactwo trafiła na jakichś debili w tym szpitalu na jej miejscu jakbym miała możliwość to zmienilabym szpital bo rodzic to ja bym tam nie chciała a na wyjście to bym taka pisemna skargę walnela ze babka następnym razem by sie zastanowila co robi wrrrrrrrrr!!
Iva śliczna ta nalepka bardzo mi sie podoba! No będziesz musiała ściany zadzierać jak sie synek urodzi hehehe a tak poważnie może ci sie pusto wydaje bo stoi tam narazie kosz a jak będzie łóżeczko to o wiele wiecej miejsca wypełni!
Monia u mnie mąż sie trzyma w swojej wadze Ostatnio mnie zapytał ile ja waże i jak mu powiedziałam to sie zaczął śmiać ze mi tylko dwóch kilo do niego brakuje! świnia nie? Ale powiem ze ja sie waga teraz nie przejmuje wiec śmiałam sie z niego ze my we dwójkę i tak ważymy mniej niż on To ze z niego klusek jest! Hehehe
Iwonka nie denerwuj sie będzie dobrze Będziesz mieć odrazu cc i wszystko pójdzie szybko i gładko A za tydzien będziesz juz pisać jaka jesteś szczęśliwa!i fotkami nam świecić!
Papi może faktycznie coś złe te pampersiaki zakladasz bo to chyba niemożliwe Podpytaj położna i daj nam znać co ci powiedziała!
Dobra czytam dalej!
- ninka333
- Wylogowany
- pierwsze słowa
nefeli - może faktycznie lepiej w najszybszym możliwym i bezpiecznym momencie sprowadzić małą na tą stronę brzuszka niż męczyć i ja i ciebie takimi ciągłymi dolegliwościami i lekami. to że malutka jest to może taki jej urok i nie znaczy że wiele urośnie do terminu. meczysz się tak strasznie to na maleństwo to tez za dobrze chyba nie wpływa - martwie się strasznie o ciebie a tyle dolegliwości naraz to poprostu już nie do zniesienia jest więc trzymam kciuki za was i wasze zdrówko
my rodzimy w państwowych szpitalach na nfz i tu chyba troche inne zasady panują nież u ciebie ale na szczescie u nas się nie płaci za pobyt!!!
- nike84
- Wylogowany
- gadatliwa
nike84 napisał:
A co do pakowania się do szpitala to już kiedyś się pytałam, czy któraś z was pakuje się może do walizki? Bo ja średnio widzę zmieścić się do torby ze wszystkim, ale z drugiej strony nie chce wyglądać jak głupek z walizką na porodówce
byłam w ostatnich dniach 2 razy na izbie przyjeć w szpitalu i widziałam łącznie 6 mam wychodzących z maluszkami już i wszystkie a właściwie ich mężowie ciągneli za sobą walizki. nie wiedziałam nikogo z torbą pod pachą ja też się spakowałam w walizkę bo lepiej się da w niej ułozyć rzeczy i znacznie wygodniej przemieszczać
Dziękuję za odpowiedź Ja też raczej sie do walizki spakuje ze względu na ilość rzeczy a poza tym łatwiej się później do takiej walizki dostać i znaleźć coś
Papi również dziękuję za odpowiedź odnośnie cycuchów Ty mówisz że ci urosły z B na D i że to nie dużo, a mnie tylko z B na C i martwiłam się że po porodzie mi je może bardziej wywalić Na razie kupię jeden do szpitala, a po porodzie będę obserwować ich zachowanie
- mery75
- Wylogowany
- rozmowna
- Córuniu kocham Cię nad życie
- Monika23083
- Wylogowany
- rozmowna
ja z dobrego C przeszłam na spuchnięte dobre C i to wszystko staniki ciągle te same noszę...tylko są troszkę bardziej wypełnione