BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Wrzesień 2015

9 lata 1 miesiąc temu #1016413 przez asiekasiek
a co u Ciebie było Gloria ?

ale wyszlabym na spacerek... tak u nas słonecznie!!!

Zaz tez chciałabym iść do kina ale z mężem :-) chyba musze go wyrwać na randkę po wypłacie a Laura z dziadkami zostanie ;-)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

9 lata 1 miesiąc temu #1016415 przez asiekasiek
a co u Ciebie było Gloria ?

ale wyszlabym na spacerek... tak u nas słonecznie!!!

Zaz tez chciałabym iść do kina ale z mężem :-) chyba musze go wyrwać na randkę po wypłacie a Laura z dziadkami zostanie ;-)

9 lata 1 miesiąc temu #1016435 przez jurada
My juz po szczepieniu. Był płacz ale cycus uspokoił niunie.

Przybrała przez tydzień 160gram :woohoo:

Asiek juz śladu nie ma po odparzeniu...

9 lata 1 miesiąc temu #1016451 przez mysia5
Juradka super że zeszło :)

Asiu, u nas nie widziałam jeszcze łez.. trochę się tym martwię bo już chyba powinny być, jak płacze widzę że oczka są mokre ale łezki nie lecą, nie wiem czy zależy to od siły płaczu czy od czego...

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

Miłego dnia ;*

9 lata 1 miesiąc temu #1016470 przez jurada
Ja nie szczepiłam na pneumokoki.

Łzy Lena ma i to jak grochy.

9 lata 1 miesiąc temu #1016474 przez asiekasiek
Mysia ja nie szczepie na pneumokoki bo też sadze ze to nakręcanie jest przez firmy farmaceutyczne. a czy to pomaga... juz kiedyś pisałam ze rozmawiam z koleżanką to ona nie szczepila bo jej bratanica została zaszczepiona na to a i tak chorowała ciągle i choruje kilka razy w ciągu roku... a właśnie skutki uboczne różne mogą być przez to.

9 lata 1 miesiąc temu #1016477 przez basiek149
hej :)
Mysia my też nie szczepimy na pneumokoki. I w ogóle wzięliśmy tylko te standardowe szczepienia bezpłatne. My byliśmy tylko tak szczepieni jako dzieci i również chcę żeby Kubuś miał tylko takie szczepienia.

Kuba dzisiaj znowu przespał 6h. To już 3 noc z rzędu. Ciekawe czy tak już mu zostanie... łudzę się, że tak :laugh:

Zaz daj znać jak tam po wypadzie do kina :) swoją drogą Listy do M były super więc ciekawa jestem jak tam druga część wygląda :)

9 lata 1 miesiąc temu #1016478 przez pesq
Szczepie.

Dziewczyny jest nadzieja ze mala wraca do siebie. Boje się zapeszać.

9 lata 1 miesiąc temu #1016518 przez kropka 889
My też oprócz tych podstawowych na nic innego nie szczepimy
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
Podziękowania: kasandra9

9 lata 1 miesiąc temu #1016530 przez Kasia888
Mysiu ja szczepię na pneumokoki, jednak poczytałam o tej sepsie, zapaleniu ucha i płuc, nie wiem czy pomoże, ale myślę,że nie zaszkodzi.

Byliśmy u lekarza i jednak te luźne, wodniste kupy to nie jest dobrze, znowu przepisała probiotyk jakiś na biegunki i jak się nie poprawi to znowu zmiana mleka :(

Martwie się zaraz skończy 3 miesiące i jeszcze ten brzuszek się nie unormował :( :(

9 lata 1 miesiąc temu #1016532 przez agatagama
hej, my na pneumokoki dopiero jak pójdzie do żłobka, czyli od września.
przyznam się do czegoś wam... zaczęłam dawać Jasiowi oprócz cyca po kąpieli 60 ml mm. Nie najadał się z cyca, jak mu przestawało ładnie lecieć i musiał się męczyć, tzn mocniej ssać, to się strasznie wkurzał i nie chciał już ze zmęczenia walczyć...teraz zasypia od razu, bez jednego łknięcia...mam wyrzuty sumienia, ale myślę sobie, że ten płacz wieczorny też nie był dla niego dobry.
W ogóle unormował nam się dzień, tzn Jasiu już codziennie ma 3 drzemki po 30 minut. Poza tym cały czas aktywny. Może za mało śpi w dzień i dlatego wieczorem jest taki zmęczony? Ile wasze maluchy śpią?
No i posmarowałam mu dziś pierwszy raz oliwką główkę, bo zaczął mu się robić biały łupież, a to podobno początek ciemieniuchy. Zobaczymy jutro jaki eekt...Dobranoc dziewczynki :*

9 lata 1 miesiąc temu #1016536 przez kasandra9
My mamy jutro szczepienie na pneumokoki i się waham teraz;/ jak myślę, że znów gorączki i w ogóle cała ta masakra:/ nie wiem...czy nie zaczekać aż będzie większa;/
Kasiu, a co do tych kup? One takie rzadkie czy wodniste? Moje robi takie jak smar bym powiedziała - takie Jasio miał??

9 lata 1 miesiąc temu #1016539 przez glooria
My szczepimy na pneumo bo tu taki standard i za free .... a swoja drogą bylam dzis zapisac na pierwsze szczepienie po 8 tyg i okazalo się ze nie ma wolnych terminów do polowy stycznia
... i tego nienawidzę w uk ze wg nich powinnam zapisac zaraz po urodzeniu no ale jakby miala katar to i tak musialabym przelozyc więc jaki to ma sens
No i po drugie co sie dzieje ze pielegniarki takie oblegane hmm

A co do kataru i kup to u nas byl sluz tzn u lilli
A co do zaksztuszenia to w pierwszym dniu miala taka flegme czy coś i ciagle sie tym zalewala .. okropienstwo ... pisałam o tym kiedyś

A i u nas po szczepieniu u milrny i emilki na pneumo byl rumień i po calpolu zszedł po godzinie

9 lata 1 miesiąc temu #1016540 przez asiekasiek
Agata rozgrzeszam cie :) pewnie jakby nie problem z kupami to tez zaczelabym dawać. bo moja l. to samo miała i jej odciagam przed spaniem i daje tak 100 ml- 120 ml ile uciagne. a śpię tak też trzy razy od pół do godziny. i tez zaczęłam smarować na ciemirniuche bo z przodu ma łupież tylko my emolium mamy jakiś płyn na to bo dostałam go od koleżanki bo ona nie wykorzystała go.

Kasia to kurde zawsze z tymi kupami problem. jak u ciebie rzadkie to znowu u mnie żadnej nie ma :unsure: juz zaczęłam zapisywać co ja jem.

jutro jadę na kontrolę z nią to ciekawe co doradzi do tych kup...
Podziękowania: agatagama

9 lata 1 miesiąc temu #1016561 przez jurada
Kupka niemowlęcia karmionego piersią

Zwykle są to dwa do czterech wypróżnień w ciągu doby. Powinny one mieć żółte zabarwienie i wyglądem przypominać średnio ścięta jajecznicę. W kupce mogą pojawić się niewielkie grudki oraz pasemka śluzu. Kupka może mieć lekko kwaśny zapach. Czasem zawartość pieluszki będzie imponująca i pielucha sobie z nią nie poradzi, a innym razem będzie to malutka kupka. Może się zdarzyć też, że maluch nie zrobi kupki wcale nawet przez kilka dni. Jest to związane z tym, że mleko matki jest doskonale i można by powiedzieć w całości przyswajalne. Jednak gdyby osesek był niespokojny, miał wzdęty brzuszek i mały apetyt, zgłoś się z nim do pediatry.

Kupka niemowlęcia karmionego sztucznie

Zwykle są to jedna lub dwie kupki na dobę. Swoją konsystencją przypominają ciastolinę, są w żółtawym kolorze, choć mogą zabarwiać się na odcienie jasnobrązowe. Robienie kupki, maluszkowi karmionemu sztucznie może sprawiać trudność. Mogą wystąpić nawet zaparcia.

Powody do niepokoju

Może się zdarzyć, że zawartość pieluchy będzie odbiegać od norm. Sprawdź, co może być powodem do niepokoju. Pamiętaj, że na zabarwienie kupki ma wpływ dieta, np.: po buraczkach kupka może być czerwona, po jagodach czarna a po marchewce pomarańczowa. Pojedynczy przejściowy incydent w zabarwieniu czy konsystencji kupki nie jest powodem do zmartwień.

Zielona kupka
Może świadczyć ze jakiś składnik Twojej diety nie posłużył maluszkowi lub mleko modyfikowane jest nieodpowiednio dobrane. Jeżeli kolejne kupki będą miały zielone zabarwienie, warto skonsultować się z pediatrą.

Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka

Dzienniczek żywienia