- Otrzymane podziękowania: 95
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamusie Wrzesień 2015
Mamusie Wrzesień 2015
- Rita87
- Wylogowany
- budujemy zdania
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
Co do szczepień to ja Stasia nie szczepię wg kalendarza szczepień. W szpitalu nie wyraziłam zgody, bo się bałam po tych wszystkich ciążowych komplikacjach i konflikcie serologicznym. Dodatkowo na wzw w szpitalu szczepili Euvaxem a ja chciałam Engerixem i musiałam sama szczepionkę kupić. Skorzystałam z oświadczenia, które mi Magda podesłała (dziękuję ) i trochę zmieniłam i podałam swoją motywację i że dlatego chcę szczepienia odroczyć w czasie. Po 3 tygodniach podaliśmy Stasiowi pierwszą dawkę na wzw i od razu kilka dni po tym trafił do szpitala z zapaleniem płuc... Sama lekarka, która badała go przed i po stwierdziła, że jego stan po szczepieniu się bardzo pogorszył. To zapalenie płuc zgłoszę chyba jako NOP (sugestia koleżanki, której siostrzenica po każdym szczepieniu lądowała w szpitalu z zapaleniem płuc) i mam nadzieję, że wtedy sanepid się nie będzie nas czepiał. Na razie nic od nich nie przyszło. Nie wiem co dalej z tymi szczepieniami, ale chyba tylko podamy kolejne dawki na wzw (bo na to jednak bym chciała, żeby był zaszczepiony), ale nie wiem kiedy, bo znów ma katar a nie pozwolę już na szczepienie przy nawet najmniejszym katarze, tak jak to zrobiliśmy wtedy. No i przyszła z sanepidu szczepionka na gruźlicę, bo jej się nie da tak normalnie kupić, ale naprawdę się waham czy ją podawać. Na facebooku dołączyłam do grupy szczepienia.org i po tym co tam czytam jestem coraz bardziej zdecydowana, żeby nie szczepić. Ale tak jak mówicie każdy ma swoje racje i każdy musi zadecydować sam. Ale bardzo Ci Magda dziękuję za pomoc
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Rita87
- Wylogowany
- budujemy zdania
Jak tam Pseq u Was z leżeniem na brzuszku? U nas się strasznie awanturuje jak się go tylko położy, a jak leży dłużej niż minutę-dwie to ryk. Jak mu się zachce to bardzo ładnie podnosi i trzyma główkę, no ale nie daje rady dłużej poćwiczyć W ciągu dnia też bardzo często je i jak za wcześnie go położę to mu się ulewa, więc w ciągu dnia to są max. 3 momenty, że go tak na dwie minutki dam radę położyć No ale kładę go trochę u siebie na piersi, tak leży chętniej. Ogólnie to on sprawia wrażenie, że strasznie się męczy w takiej pozycji, no chyba, że własnie leży u mnie.
Pesq, miałabym tez prośbę - jutro przychodzą znajomi i musze jakieś proste, szybkie i dobre "coś" na stół postawić na pewno wykorzystam Twój przepis na krakersy z łososiem.Podpowiedziałabyś coś jeszcze w podobie? Tak do przegryzienia do wódeczki, bo będziemy (a raczej oni będą ) opijać zdrowie Stasia.
Co do karmienia to ja do niedawna karmiłam piersią w dzień a w nocy odciągałam do butelki. Miałam wrażenie, że skoro w dzień cały dzień na piersi wisi to w nocy będzie podobnie i że to dzięki butli się najada do syta i zasypia. Ale pewnego razu odciągnęłam mu mleko rano, jak wychodziłam i został z D. (poszło od razu do lodówki), D. nie wykorzystał i potem wieczorem je podgrzałam, ale poczułam, że dziwnie pachnie i wiecie co, ono chyba skisło i chcąc nie chcąc musiałam nakarmić piersią i o dziwo się najadł i ładnie zasnął jak po butli. A ponieważ dość już miałam tego wstawania w nocy, odciągania, mycia, wyparzania to zaczęłam w nocy karmić z piersi i się okazało, że śpi super! W nocy ma dość długie przerwy 4-6 godzin, zdarzyło się nawet i 7-9 więc czasem to cycki chcą pęknąć, więc je kilka minut i jest objedzony jak bączek a wieczorem cycki właśnie już mniej pełne i robi sobie długie posiedzenia, nawet po dwa razy z jednej piersi i dopiero zasypia. Żeby nie chodzić do przychodni i znów czegoś nie załapać to kupiliśmy wagę i go co jakiś czas ważę - niedługo dobijemy do 6 kilo i podwoimy tym samym wagę z jaką wyszliśmy ze szpitala Za wagę daliśmy 100zł w Carrefourze, a mam spokój. Lekarka cały czas mówiła, że trzeba wagę do pół roku sprawdzać, bo to najważniejszy niemal teraz parametr (tym bardziej jak są te dziwne kupy), a ona z wagą nie przyjdzie do nas, bo się jej rozkalibruje i mamy przychodzić do przychodni...
- Rita87
- Wylogowany
- budujemy zdania
Dobra koniec tego spamowania. Ale nie wiem co mu się stało, że tyle śpi Najgorsze, że na fb na tym forum piszą teraz o tych bezdechach i się boję, bo w ciągu dnia on w ogóle nie leży w łóżeczku. Dziwne, że te bezdechy pojawiają się teraz, myślałam, że to bardziej problem na początku. Nam jak Staś miał tak 2-3 tyg i jak miał katar dwa razy włączył się monitor oddechu w nocy ale jak podbiegłam to oddychał normalnie i nie wiem czy to błąd sprzętu, czy ten alarm go wybudził i zaczął oddychać... Ogólnie monitor jest bardzo czuły, bo wyczuwa oddech nawet jak Staś leży na przewijaku...
- Sylwia-89
- Wylogowany
- rozmowna
- Otrzymane podziękowania: 100
Dawno mnie tutaj nie było... Właściwie od porodu ciężko mi usiąść i wziąć się za pisanie. Czasami uda mi się troszkę ogarnąć forum, ale nie mam za bardzo cierpliwości, bo jak już usiądę, to z Natalką na rękach i telefonem, a z telefonu ciągle mnie wyrzuca
Ogólnie u nas wszystko w porządku. Natalka już sobie mamusię "wychowała", bo lubi bardzo być na rączkach i często przez to brakuje mi czasu. No cóż, sama ją tego nauczyłam... Nadal karmimy się mm i piersią. Mała ma apetyt, więc ładnie przybiera. W tamtym tygodniu byłyśmy na szczepieniu. Wybrałam to w ramach NFZ i nawet dobrze je przeszłyśmy. Co więcej, Natalka zapłakała dopiero przy 3 ukłuciu, byłam z niej mega dumna Od jakichś 2 tygodni mała "dyskutuje" po swojemu i robi się coraz bardziej towarzyska. Niestety całe dnie siedzimy same w domu, bo tata pracuje, a w weekendy dodatkowo ma zajęcia na uczelni, bo musi robić jeszcze jeden kierunek na studiach, także czasami brakuje cierpliwości i ogólnie trochę słabo jak całymi dniami nie ma się do kogo odezwać. Szczególnie, że mamy daleko rodzinę, a znajomi wiadomo mają swoje życie, pracę itd., więc rzadko się spotykamy. Na ale cóż, jakoś dajemy radę
My planujemy chrzciny dopiero na wiosnę. Jakoś nie mam na razie parcia i w ogóle chęci za bardzo na organizowanie imprezy.
Fajnie, że jesteście bardziej zorganizowane i macie czas, żeby tutaj pisać
Pozdrawiamy wszystkie mamusie i maluszki :*
- basiek149
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 170
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
Co do naszego wiosennego spotkania To może dziewczynki mieszkające za granicą chociaż w jakimś stopniu się określą kiedy byłyby w Polsce żebyśmy mogły w miarę możliwości się dopasować i w jak największym gronie spotkać, co myślicie? Bo pewnie jakoś tam sobie planujecie wyloty do Polski zawczasu więc chyba warto już o tym pomyśleć Ja swoją drogą już nie mogę się doczekać tej wiosny i tego spotkania
- basiek149
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 170
- pesq
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 313
Rita polecam zrobic dipy typu tzatziki salsa czosnkowy i kupoc w biedronce grissoni i pokroić świeże warzywa długie np. Marchew seler naciowy papryka. A tak do wódki standardowo śledzik i ogórki
Dzis teściowa zostaje z mala a my z mężem na randkę
- asiekasiek
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 278
Rita dzięki za zaproszenia obejrzę sobie je jeszcze i fajnie ze odezwałaś się w końcu boi Sylwia super ze jest a co do wysepek Stasia. to kurcze strasznie wrażliwa ma skórę widocznie ja pióre ubranka laury w loveli a nasze w normalnym proszku i jest git. jedynie na początku miała wysypki ale wtedy piłam dużo mleka a jak odstawiłam to jest wszystko dobrze.
Jurada a przed snem nie chcesz spróbować odciągnąć ze 100 ml i jej dać może dłużej ci przespi. ja daje tak u wytrzymuje 6-7h. a fakt nocne mleczko ma dużo tłuszczyku tez.
Rita mi też za bardzo nie wychodzi pdzystawianie do piersi Laury a na leżaco karmimy się na poduszce klin
Basia to super ze to łagodne jest !!! właśnie lepiej przed świętami usunąć i mieć taki spokój psychiczny na swieta:)
Pesq babo coś ty znowu wmyslilas do jedzenia jejku jakbym chciała mieć tyle pomysłów do potraw! ! co to jest grissoni bo nie wiem na jakiej półce miałabym szukać tego super ze wyniki dobre i powodzenia na randce:)
- jurada
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 174
Pesq baw sie dobrze
A tak Lenek dźwiga główkę
- pesq
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Asia grissini wpisz w necie to takie paluszki pszenne.
Juradka cudnie glowie Lenula trzyma! Agat juz tez tak robi ale nie dluzej niż minute.
Rita nie ma problemu z tym doradzaniem co do laktacji. Hafija.pl rządzi!!
Ja z karmieniem nocnym nie nam problemu od kiedy śpimy razem. Nawet nie wiem kiedy karmie. Lepiej je niż w dzień bo się skupia;)
Sylwa dobrze ze jesteś Syfinko nasza
Chce się z Wami spotkać!
Idę opijać colą wyniki glukozy;) i jeść pizze baaaj
- kasandra9
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 189
- pesq
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- asiekasiek
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Kas co jest ?
- glooria
- Wylogowany
- gadatliwa
- Otrzymane podziękowania: 108
Rita ja mam taka sytuacje z emilka ze jak umyje jej woda buzie lub przetrze recznikiem np papierowym to ma wysypke i oomaga bepanten i hydrocortizol hmm chyba tak sie pisze
Pesq no to pod ta glukoze
Ja dzis bylam na konsultacji w sprawie spirali ... eh no more baby in me life decyzja podjęta
Co do spotkania to fajnie ze bierzecie i mnie pod uwag ale od razu pisze ze ja odpuszczam
Zawsze jak jestesmy w pl to nie mam czsu na koleżanki a co dopiero wyjazd gdzies ... no i planujemy chrzest zrobić wiec to tez zaprzatnie mi glowe no i my do pl tylko w czsie wolnym od szkoly bo tutaj jest straszny rygor i kary jak dzieci sa nieobecne
Ale jeszcze raz napisze ze fajnie ze i nas bierzecie pod uwagę
Pozdrawiam
- asiekasiek
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
czytam ten blog i fajny jest. nigdy nie wchodziłam bo jakoś nie miałam potrzeby a teraz z nudów przy cycu weszłam i aż zacznę go czytać