- Otrzymane podziękowania: 170
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamusie Wrzesień 2015
Mamusie Wrzesień 2015
- basiek149
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
a ja właśnie robię racuchy na obiad. ciasto mi już rośnie i zaraz będę smażyć i wcinać
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- jurada
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 174
Na razie zostane do 20 tyg. A potem zmienie na prywatnego. Zwolnienia on mi da ale tylko do 20 tyg potem juz nie bo odstawie duphaston. Nie interesuje go to ze na moje miejsce juz przyjęli dziewczynę i ze nie mam po co wracać... A po za tym z brzuchem na pewno będzie mi bardzo wygodnie sie schylać i podawać ludziom kajzerki czy chlebek... No i stać po 8godzin. Aj!!!! Dupek!!!!
- kasia_asia
- Wylogowany
- gaworzenie
- Otrzymane podziękowania: 12
Rozmawiałam z jedną z placówek w Poznaniu, szkołą rodzenia Bambino www.szkola-bambino.pl . Zajęcia są prowadzone od 20-21 tyg. ciąży. Program szkoły rodzenia i dodatkowo ćwiczenia dla ciężarnych (bezpłatnie dwa razy w tyg. przez całą ciążę), które są bardzo polecane przez szkołę bo uczą pozycji przydatnych przy porodzie, oddychania i ćwiczą mięśnie pochwy, też masaże prenatalne, różne warsztaty jak np: udzielanie pierwszej pomocy niemowlakowi, kurs chustonoszenia. Szkolenia prowadzą trzy położne z trzyletnim doświadczeniem i można spośród nich wybrać tą, która będzie po narodzinach opiekować się naszym maleństwem i nami podczas 6 domowych wizyt, a jeśli zajdzie potrzeba może być ich więcej. Ta szkoła posiada też aparaturę do nieinwazyjnego badania żółtaczki u maluszka i to koszt 20 zł. Jeszcze wspomne o badaniu KTG przed urodzeniem za 25 zł. Ze wszystkiego można korzystać do 2miesiecy po urodzeniu dziecka.
Trzeba wczesniej rezerwowac termin, bo szkolenia cieszą się dużą popularnością.
- kasia_asia
- Wylogowany
- gaworzenie
- Otrzymane podziękowania: 12
- asiekasiek
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 278
Jurada jakiś dziwny lekarz... zmieniłabym na Twoim miejscu...
U mnie posiew moczu wyszedł bez zastrzeżeń, ale kurcze nie wiadomo od czego kłuje mnie w boku na środku brzucha a na dole boli w środę mam do niego dzwonić i jak coś to do szpitala, żeby chirurg mnie zbadał... kurcze dzisiaj byłam z koleżanką ze studiów spotkać się w Krakowie i kurcze na koniec już ledwo szłam bo tak mnie bolał bok brzucha
Co do wyprawki dla dziecka to ja mam łóżeczko, ale materac, czy pościel no to będziemy musieli sobie kupić, noi ubranka będziemy mieć do dzieciach mojej siostry czy też siostrach mojego męża. Wózek moja siostra mówi, żebym nie kupowała, że ona nam da, ale ona ma taki oczojebny pomarańczowy i jeszcze brudny bo w ogóle nie dbali o niego a ja chcę kupić taki ładny czarny lub szary, żebym mogła bez wstydu jechać z dzieckiem na zakupy a ona się upiera żebym nie kupywała bo przez pół roku gondola mi nie będzie i tak potrzebna bo będzie zima i nie będę z dzieckiem nigdzie wychodzić... Ale kurcze jechać na zakupy do Krk czy gdzieś to w czym mam trzymać dziecko... a od niej wózek jak bym miała to tak trochę wstyd bo zniszczony, że szok
- basiek149
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Zazanna
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 249
Asiek no mam nadzieję, że te bóle przejdą.. A co do wózka.. też bym kupiła nowy Nie mam nic przeciwko dziedziczeniu rzeczy (jakby ktoś mi chciał dawać), ale niech to będą zadbane rzeczy A wózek akurat ciężko uprać..
A w ogóle to ja chciałam właśnie jakiś kolorowy, ale zaczynam się przekonywać jednak do czarnego lub szarego -ale czarny np. mógłby być z jakimś delikatnym wzorem -widziałam taki z białymi grochami na niewielkim kawałku i wyglądał ślicznie mimo, że był czarny
No i znów mam problem z imieniem, bo to co myślałam wcześniej, to mi koleżanka obrzydziła, no i po prostu już nie mogę go nadać i dziś szukałam w spisie i wypisałam sobie te co wg mnie są ładne i przed chwilą rozmawiałam z T. i zanegował wszystkie Ale z propozycją własną nie wyszedł..
A ja przeczytałam WSZYSTKIE męskie imiona i już naprawdę żadne inne mi się nie podoba
A jeszcze co do brzuszka.. mnie boli jak wydmuchuję nos
No i poddaję się i jutro idę do apteki kupić jakiś "wspomagacz łazienkowy" -bo już nie mogę wytrzymać, od trzech dni nic
- asiekasiek
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Zazanna mi się czarny spodobał, albo jakiś szary kolory też są ładne, ale raczej zdecyduję się na stonowany kolor właśnie jakby był zadbany to ok,wiem że darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby no ale cóż
Zazanna polecam czopki glicerynowe, ja używałam, nie żadne ziołowe specyfiki, bo chyb nie można w czasie ciąży, a taki czopek raczej ok koleżanka mi właśnie poleciła w czasie ciąży bo ona też miała problemy łazienkowe i tego używała. Ja jak nie razie nie muszę wspomagać się
- basiek149
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Bąbelek tez obowiązkowo będzie miał chociaż jeden szary dresik
a tak w ogóle w którym miesiącu ciąży planujecie wziąć się za wyprawkę dla bobasa?
- pesq
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 313
Asia wspolczuje Ci z tym brzuchem - niech lekarze sie Toba porzadnie zajma.
Zazanka - u mnie chlopiec na 60% i zmieniaja nam sie imiona juz nie wiem ile razy.. jak dla dziewczynki mialam na 100% to u chlopca byl juz Staś, Adaś, Franek Jacek.. Teraz nadal jest Jacek ale juz moje przekonanie spadło. Żadne imie nie przemawia do mnie do konca!
Co do wózkow - ehh jak ja bym chciala zeby ktos mi cokolwiek dal. Ale moze jeszcze dadza no zobaczymy.
- Zazanna
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Też lubię szary, u mnie króluje czarny, czesto też zakładam białe koszulki do czarnego heh -kolorowa ze mnie panienka nie ma co
- Zazanna
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Też bym chciała aby nam ktoś coś podawał/popożyczał.. ale dupa. Będę kupować sukcesywnie, bo na raz to nie przejdzie eh
- ana23
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- Otrzymane podziękowania: 0
- asiekasiek
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
mój mi się jeszcze taki turkusowy podoba ale zobaczy się jeszcze jak będzie wybieralo się
a co do imion to chłopczyk Miłosz a dziewczynka Amelia odgapie od Lidziun:p spodobało mi się a i Hania tez jest śliczne imię ale ktoś będzie mówił do niej Hanka i z Hanka mostowiakowa mi się kojarzy:( Ana tez myślałam że Lena będzie ale źle mi się kojarzy bo znałam taka dziewczynę arogancka i widzisz zepsuła mi imie:(
zobaczymy jak to wszystko będzie z tym bólem sama zastanawiam się co to może być bo tak myślałam że to przez baterie jakaś w moczu i nerki bolą chociaż jak czytałam na necie to nerki mogą boleć z innych powodów tez ale wolałam się nie zaczytywac bo zaczęła bym się martwić no czuje się jakbym miała kolke cały czas i boli czy raczej kluje mnie niżej nie mogę przez to długo chodzić bo ta kolka nasila się i boli bardziej.
- asiekasiek
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
mój mi się jeszcze taki turkusowy podoba ale zobaczy się jeszcze jak będzie wybieralo się
a co do imion to chłopczyk Miłosz a dziewczynka Amelia odgapie od Lidziun:p spodobało mi się a i Hania tez jest śliczne imię ale ktoś będzie mówił do niej Hanka i z Hanka mostowiakowa mi się kojarzy:( Ana tez myślałam że Lena będzie ale źle mi się kojarzy bo znałam taka dziewczynę arogancka i widzisz zepsuła mi imie:(
zobaczymy jak to wszystko będzie z tym bólem sama zastanawiam się co to może być bo tak myślałam że to przez baterie jakaś w moczu i nerki bolą chociaż jak czytałam na necie to nerki mogą boleć z innych powodów tez ale wolałam się nie zaczytywac bo zaczęła bym się martwić no czuje się jakbym miała kolke cały czas i boli czy raczej kluje mnie niżej nie mogę przez to długo chodzić bo ta kolka nasila się i boli bardziej.