BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Wrzesień 2015

9 lata 11 miesiąc temu #962384 przez sabina
jeden dzien mnie nie bylo i co sie tutaj dzieje :woohoo:

kobiety!!!!!normalne ze sie martwimy (ja tez sie martwie...tym bardziej ze scan bd miala gdzies za miesiac dopiero!!!!)ale z tego pierwszego latwo popasc w zamartwianie sie a to bez sensu i bezpodstawne!!!!!macie objawy ciazy dobrze nie macie jeszcze lepiej :) mnie mdli okropnie od trzech dni brzuch boli mnie rownie czesto tez sobie mysle a jesli to pozamaciczna??z drugiej strony pol pierwszej ciazy bralam nospe i nie odczuwalam zadnego bolu stad nie mam porownania :)

kobieciny kochane jest dobrze bedzie lepiej :kiss:

PESQ kochana szefowa sie nie przejmuj zastraszyla Cie skutecznie powiedz ze jestes w ciazy idz na zwolnienie nie warto poswiecac swojego i dziecka zdrowia dla kogos kto tego nie docenia ....zrozumie - to znaczy ze nie jest az taka zolza, nie zrozumie kij jej w oko znajdziesz lepsza prace

witam nowa mamusie i gratuluje :)

mysia u mnie to samo mdlosci moglabym przespac caly dzien ....ahhhh

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

9 lata 11 miesiąc temu #962389 przez niezapowiedziana
A mi się dzisiaj udało wcisnąć do lekarza!
Chyba miał kiepski dzień bo ciągle mnie tylko straszył.. żeby nikomu nie mówić, żeby się za bardzo nie cieszyć bo co szósta pierwsza ciąża kończy się poronieniem.
Przepisał mi luteine i witamine E.
Stąd pierwsze pytanie, stosujecie luteine dopochwowo? Wiecie jaka to ma być dawka? mam tabletki 100mg. i wydaje mi się że na recepcie było napisane 2 razy dziennie, ale nie jestem na 100% pewna..
Kupiłam pare dni temu falvit mama i tam też jest witamina E. Powinnam brać też dodatkową dawke z tabletek 200mg?

Strasznie mnie irytuje ta służba zdrowia.... Jestem młoda, niedoświadczona a oni tylko postraszą, nic nie powiedzą przydatnego i wyślą do apteki..

Jeszcze jedno pytanko!
Jakie dawki kwasu foliowego bierzecie?

9 lata 11 miesiąc temu #962390 przez niezapowiedziana
No i prawie zapomniałam o najważniejszym z tego przejęcia witamina!
miałam USG, widać pęcherzyk, wszystko jest ok, póki co i według USG jest to 5 tydzień i 5 dzień, czyli tydzień mniej niż z obliczeń miesiączkowych.
Następną wizyte mam na 16 lutego, ale chyba wolałabym zmienić lekarza... Jako ginekolog był super ale w obecnej sytuacji troche mnie przeraża.......

9 lata 11 miesiąc temu #962391 przez Kasia888
Dokładnie zgadzam się z Sabiną, to normalne że się martwimy i chcemy, żeby wszystko było dobrze, z drugiej strony nie można popadać w zbyt głęboki lęk. Martwimy się wszystkie, u mnie to pierwsza ciąża, więc dla mnie to wszystko jest nowe. Mamy, które były już w ciąży pewnie martwią się podobnie tylko towarzyszą im inne lęki. Fajnie, że możemy się tutaj wygadać na forum.
Podziękowania: mysia5

9 lata 11 miesiąc temu #962392 przez Kasia888
Zalecana dawka dzienna to 0,4mg ja przymuję trochę większą dawkę, bo zawarta jest w pregna plus, która zażywam i oddzielnie jeszcze kwas foliowy co drugi dzień a na dodatek witaminę B6 dwa razy dziennie na mdłości. Wszystko według zaleceń Pani ginekolog.

9 lata 11 miesiąc temu #962394 przez mysia5
Niezapowiedziana gratuluję :)
Ja biorę kwas foliowy raz dziennie.
Różnie to jest z lekarzami... mmają gorsze i lepsze dni, jeśli chodzilas do niego wcześniej i go znasz to możewarto chodzić dalej.
Trochę nie fajnie ze tak mówił, mnie by to na pewno nastraszylo ale każdy ma inne podejście, ja oognie jjestem panikara.
Ale wydaje mi się ze na młode dziewczyny lekarze patrzą z przymrużeniem oka a powinni włożyć w to serce i wyjaśnić wszystko. Sama tak nie raz odczuwam stąd moje zdanie.

9 lata 11 miesiąc temu #962397 przez 25malinka
A wiecie tez miałam dziś sen ze urodziłam chlopczyka, może dlatego że byśmy chcieli żeby parka byla, ale jak będzie druga dziewczynka to tez będziemy się cieszyc, wogole coraz częściej mam sny związane z ciaza....

9 lata 11 miesiąc temu #962398 przez 25malinka
Kwas foliowy tabletka na dzień

Co dziś serwuje cie na obiad u nas kotlety mielone ☺

9 lata 11 miesiąc temu #962401 przez niezapowiedziana
mysia właśnie mam takie same odczucia... Tak jakby mnie zbywał... "nie ciesz się, pewnie poronisz, jesteś młoda, masz jeszcze czas"
To odebrałam z jego gadki :D
Ale pewnie przesadzam :P
25Malinka może to prorocze sny! Trochę cierpliwości i wszystko będzie wiadome!
Są tu może jakieś dziewczyny które jeszcze studiują? bo z tego co widzę to chyba wszystkie pracujące jesteście!
Ja na technologii i inżynierii chemicznej jestem na politechnice, dopiero drugi rok..
A wiadomo że do laboratorium nie wolno wchodzić w ciąży....
Wolałabym zdać ten rok do końca i wziąć urlop dziekański na trzecim roku, żeby być z moim maleństwem przynajmniej przez cały pierwszy rok życia, ale niestety z chemii nie można wziąć nawet warunku..

9 lata 11 miesiąc temu #962404 przez mysia5
Ja pracuje wiec Ci kochana nie odpowiem:)
Ale pracuje w labolatorium, co prawda nie jest to typowe labolatorium chemiczne i ja zajmuje się praca biurowa ale są tam również kwasy i inne rzeczy wwiec nie wiem jak długo będę pracować, wszystko zależy od ttego co będzie na kolejnej wizycie u lekarza.
A mieszkasz sama czy z chłopakiem/narzeczonym ? Jakie dalsze plany ? Mówiłaś juz rodzicom ? :)

9 lata 11 miesiąc temu #962405 przez niezapowiedziana
25malinka narobiłaś smaka tymi mielonymi... Dawno nie jadłam, prawe zapomniałam o ich istnieniu!
Mi wczoraj przyszła ochota na pomidorową i nie chciałam jeść nic innego tylko pomidorową :D Ugotowałam 5 litrów zupki i zajadam sie nią non stop :D obiad, kolacja, śniadanie i jako przekąska :D
Niestety już się kończy :(

9 lata 11 miesiąc temu #962407 przez asiekasiek
25Malinka mi się dzisiaj śniło, że miałam dziewczynkę i nie pierwszy raz tak już mi się śni:) a w sumie to mi obojętnie czy chłopczyk czy dziewczynka, tylko żeby było zdrowe:) zobaczymy jak to będzie przy sprawdzaniu płci;)
oczywiście każdy się martwi, ale bez przesady, żeby pisać tak, że pewnie długo nie zabawi się na forum bo pewnie się poroni, bo tak się czuje. Co mają powiedzieć osoby, które starają się o dziecko przez 7 lat i są po trzech poronieniach... ehh może ja mam inne podejście do tego wszystkiego...
Ktoś pisał, że ma problem z tarczycą...?? Moja koleżanka ma nadczynność tarczycy, ale chodziła do dobrego ginekologa i zaszła w ciążę za pierwszym razem i urodziła zdrową córeczkę. nie obeszło się bez lekarstw... Musiała brać ok 20 tabletek dziennie od początku ciąży i na szczęście wszystko było dobrze:)

9 lata 11 miesiąc temu #962409 przez niezapowiedziana
mysia, póki co z rodzicami, ale wyjechali i jeszcze przez tydzień ich nie będzie.
Już od dawna planowałam się wyprowadzić (zanim wiedziałam że będziemy mieć dziecko) w tym tygodniu będziemy z jeszcze chłopakiem (coś czuje że do środy bo to wielka papla jest i ta paczka co ma ją odebrać w środe to pewnie mój pierścionek <3 co ciekawe zamówił pierścionek zanim się dowiedzieliśmy ) przenosić rzeczy na mieszkanie do babci która na stałe pracuje w niemczech i jej mieszkanie stoi puste, no i Chłopak ma duży dom z niewykorzystanym całym piętrem.
Jak się dowiedział o ciąży to następnego dnia pojechał do domu i zaczął już tam sprzątać i informować rodziców że będziemy tam remontować i się wprowadzać, mam nadzieje że damy rade do porodu.
Chłopak ma 25 lat jesteśmy razem 4 lata, więc nie jest tak źle, i teściową mam przecudowną :D Podejrzewam że kocha mnie bardziej niż moja mama :D Teść pracuje i mieszka na stałe we francji ale przyjedzie za jakiś czas pomóc w remoncie.
Rodzicom chcemy powiedzieć w ten weekend i strasznie sie tego boje.
Moi rodzice nie chcieli mnie z domu wypuścić bo mama dostała prace 300 km od domu i wraca tylko na weekendy, więc zostalam sama z tatą i 11 letnim bratem, który jest przekochany ale totalnie niesamodzielny..
Ale nie wytrzymuje już tej presji z każdej strony, jestem teraz gosposią, sprzątaczką i mam dwójkę "małych dzieci" ( tata i brat) do opieki, plus rocznego pieska i kominek. Więc drewno trzeba nosić i palić w tym kominku. No i sesja aktualnie oczywiście :D i dojazd do szkoły to 2 godz. autobusem w jedną strone. autem jakoś 45 min.

No to sobie ponarzekałam :D

A co do przyszłych planów, to zależałoby mi na ślubie

9 lata 11 miesiąc temu #962411 przez niezapowiedziana
zapomniałam dodać że też pracuje weekendowo :D

9 lata 11 miesiąc temu #962414 przez mysia5

asiekasiek napisał: Ktoś pisał, że ma problem z tarczycą...?? Moja koleżanka ma nadczynność tarczycy, ale chodziła do dobrego ginekologa i zaszła w ciążę za pierwszym razem i urodziła zdrową córeczkę. nie obeszło się bez lekarstw... Musiała brać ok 20 tabletek dziennie od początku ciąży i na szczęście wszystko było dobrze:)

Ja mam problem z tarczycą , mam hashimoto. Biorę leki na tarczyce i do tego 3 inne tabletki oraz krople. Mam ginekologa i endokrynologa w jednym i on mi to wszytko zapisał, mam nadzieje ze wwiedzial co robi.

Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka

Dzienniczek żywienia