BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Wrzesień 2015

9 lata 6 miesiąc temu #987789 przez Lidziun
w informatorze warszawskim znalazlam to

Ubranka:
• śpioszki lub pajacyki, najlepiej zapinane w kroku (4-6 szt.),
• body rozpinane w kroku albo w całości lub kaftaniki (4-6 szt.),
• cienkie skarpetki (3 szt.), • grubsze skarpetki (3 szt.), • malutkie rękawiczki – żeby maluch nie
zadrapał się paznokciami (3 szt.), • czapeczki cienkie (2 szt.), • czapeczka ciepła na spacery zakrywają-
ca uszy, • ciepły polarowy pajac na spacery, • kombinezon z kapturem (w zależności
od pory roku), • śliniaczki – kilka sztuk.
Pamiętaj, że noworodki rosną bardzo szyb- ko, więc nie gromadź zbyt wiele ubranek w rozmiarze 56 lub 62.

W domu:
• łóżeczko z odpowiednim materacem lub kołyska albo wiklinowy koszyk,
• kilka pasujących bawełnianych prześcieradeł,
• rożek, kocyk cieńszy i kocyk grubszy, • pieluszki tetrowe, które mogą służyć jako śliniaczki, ściereczki, warstwy
ochronne na przewijak (20 szt.), • przewijak (nakładany na łóżeczko lub
osobny mebel), • wanienka, • ręczniki (2, 3 szt.), • termometr do wanienki, • smoczek (2 szt.),
• chusta do noszenia maluszka, • pojemniki na wszystkie potrzebne
akcesoria, • przydaje się osobny kosz na brudne
rzeczy malucha, • mała lampka z delikatnym światłem,
która będzie pomocna przy nocnych karmieniach.

Higiena i pielęgnacja:
• pieluszki, • chusteczki nawilżone lub pojemnik
z wodą i wata do przemywania pupy, • 70-proc. spirytus do przemywania
pępka, • gaziki lub patyczki do przemywania
pępka – kilkanaście sztuk, • krem przeciw odparzeniom, • odpowiedni płyn do kąpieli i mycia włosków, • oliwka, • małe nożyczki z zaokrąglonymi końcami, • miękka szczotka do włosów, • odpowiedni krem na mróz lub słońce, • delikatny proszek do prania – do nie-
mowlęcych ubranek.

W drogę:
• głęboki wózek, • śpiworek do wózka lub kocyk, • odpowiedni fotelik samochodowy, • folia przeciwdeszczowa do wózka
i moskitiera, • parasolka od słońca, • torba na wszystkie potrzebne ci akcesoria.

Jeżeli karmisz butelką:
• odpowiednia puszka z mlekiem (1 szt.), • mniejsze butelki 125 ml (2 szt.), • większe butelki 250 ml (2-3 szt.), • smoczki odpowiednie do butelek (jeden
smoczek na jedną butelkę) w rozmiarze
do trzech miesięcy, • szczoteczka do mycia butelek (duża)
i smoczków (mała), • termopak do butelek na wyjścia,
• ewentualnie podgrzewacz, • ewentualnie sterylizator.

Jeżeli karmisz piersią:
• wkładki laktacyjne (1 opakowanie), • krem na popękane brodawki (1 tubka), • ewentualnie specjalna poduszka do
karmienia, możesz też wykorzystać jaśki
i inne małe poduszki, • ewentualnie laktator.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

9 lata 6 miesiąc temu #987791 przez Lidziun
a patrzylyscie juz na biustonosze???
mam zamiar jakis zakupic no 2 to jest min

9 lata 6 miesiąc temu #987792 przez Sylwia-89
Asiek, tak taką samą zamówiłam ;)

Pesq trzymaj się dzielna kobieto. Agatka wynagrodzi Ci Twoje rozterki i na pewno bedzie grzeczną córeczką i da mamie odpocząć po porodzie ;)

Meszku, ładne te sukienki :)

Lidziun super, ze wstawilas ta listę, zajrzę jeszcze żeby wiedziec co muszę dokupić. A powiedzcie mi kochane czy wszystko miałyście robione badanie na HIV? Mnie lekarz nie skierowal i widzę, ze w dokumentacji do szpitali tez nie ma a położna w szkole rodzenia mowila, ze jest potrzebne wiec zglupialam juz...
Podziękowania: pesq

9 lata 6 miesiąc temu #987793 przez Sylwia-89

9 lata 6 miesiąc temu - 9 lata 6 miesiąc temu #987794 przez Sylwia-89
Bez sensu, 4 posty sa dodawane zeby przepchnąć na kolejna stronę, potem kilka i znowu koniec strony...

9 lata 6 miesiąc temu #987795 przez kasandra9
Lidziun, dzieki za listę, z pewnością sie przyda!:) jejku, tak naprawdę ile tych ubranek potrzeba!!! Szok!!
Mala mnie wlasnie podkopuje trochę:))) oglądałam plytke z wesela majowego męża siostry i Agatka bardzo aktywna podczas oglądania byla;) jejku niby nie przytylam dużo i niby ladnie wyglądałam ...ale ogólnie zwolnione tempo i jak slon:/
Kupilam malej w 5,10,15 pajacyk, sweterek i body. Moze bym i jeszcze cos kupiła, ale chyba u siebie mialam większy wybór niż tu:)
No i fryz...4h i mam ombre;) i trochę skrócone włosy:) no i ten jasny nie jest taki intensywny rudy tylko nieco "zblondowany":)

9 lata 6 miesiąc temu #987796 przez Sylwia-89
Kasandra, pięknie wyglądasz ;) A te loczki są naturalne? ;)

9 lata 6 miesiąc temu #987798 przez Lidziun
ja na hiv mialam przy amelce, przy Olku juz nie i teraz dostalam przy pierwszych badaniach, ale nie wiem czy mialam na tarczyce, a no i kupilam biustonosze najtansze na allegro, chcialam z fiszbinami, ale gdzies wyczytalam ze lepiej bez, wiec na razie mam najtansze biustonosze, najwyzej pozniej sobie kupie jakis lepszy gdyby te sie beznadziejne okazaly

9 lata 6 miesiąc temu #987799 przez glooria
Kasandra fajna fryzurka
co do stanikow to nie powinny miec one drutów zeby nie uciskaly kanałów mlecznych

Do wyprawki polecam takie pajacyki z wywijanymi rekawkami nie trzeba bawic sie w lapki i skarpetki na rączki

9 lata 6 miesiąc temu #987800 przez glooria
Dobranoc ;)

9 lata 6 miesiąc temu #987801 przez Agata28
Kasandra super fryzurka!
Ja mialam badania na hiv kolo 12 tc.
Ale sie dzisiaj wkurzylam, pisalam wam ostatnio, ze dostalam bukiet kwiatów od szefa... dzisiaj dostalam dodatkowo list, ze mam sie stawic na dodatkowe spotkanie 06-07 w celu przedyskutowania ewentualnego powrotu do pracy :angry: mogli by juz odpuścić, niecałe 2 tyg przed planowanym macierzyńskim. Tymbardziej, ze oni mi nie placą tylko uvw (cos takiego jak zus). W sumie 3 lekarzy wystawilo opinie, ze nie moge pracować. Wszyscy wiedza, ze nie ma takiej opcji zebym przed porodem wrocila do pracy... :angry: :angry:

9 lata 6 miesiąc temu #987802 przez jurada
Kasandra śliczna kobieta z ciebie!!!!

Ja mam 2 staniki z Lidka i na start wystarcza... Nie wiem jak długo bede karmić... Założenie 1rok a różnie moze wyjść.

Lidziun lista super, na stronie mojego tez cos takiego jest.
Podaj linka do sprzedawcy bo ja tez w lesie...

Na hiv miałam na poczatku ciąż i lekarz pytal czy robimy... Ja mowie ze partner jeden od tylu juz lat ale zrobię bo warto. Za darmo to tylko idiota by nie skorzystał. Po za tym nie tylko drogs plciowa człowiek sie może nabawić swinstwa...

A tak w ogóle dzien dobry!

9 lata 6 miesiąc temu #987807 przez asiekasiek
Anisia chyba dobrze z szyjką, jak lekarz nic nie mówił, że coś źle...

Kassandra śliczny kolorek ja właśnie chcę sobie zrobić ombre ale tak gdzieś w lipcu żeby na potem mieć spokój bo pewnie nie będę mieć czasu po porodzie.

Sylwia mi przepisał lekarz HIV, nie robiłam jeszcze, ale zrobię next time

Agata daliby sobie spokój jak na razie i nie stresowali jeszcze...

Lidziun a jaki ten stanik kupiłaś z canpola czy jakos tak??? Bo nie chce przepłacać jak okaże się że nie będę karmić...

9 lata 6 miesiąc temu #987809 przez asiekasiek
Kurcze ja zamówiłam większość u jednego użytkownika a szkoda że nie ma wszystkiego co chciałabym, żaden użytkownik nie mam wszytskiego co chciałoby się :unsure:

9 lata 6 miesiąc temu - 9 lata 6 miesiąc temu #987811 przez kasandra9
Dziekuje dziewczynki:) kręcone to naturalne, moja fryzjerka zawsze mnie jeszcze "katuje", żeby same wyschly, bo suszarka rozwiewa loki;) wiec siedzę pod aniolkiem jak to ja nazywam, takie kolko i wokół Glowy śmiga, z farba tez pod to kazda siadać, a mnie dodatkowo susza pod tym;-)
Dziewczynki, co do staników jeszcze...ja chciałam wlasnie z fiszbinami i miseczka usztywniana ..,.. A piszecie, ze nie można?:( to moze na początek kupić miekki itd, żeby nikt sie nie czepial ale ja nie wyobrażam sobie chodzić kilka mcy w miękkim takim;((((
Ja robiłam badania na hiv, lekarka pytala o zgodę, nawet nie pomyślałam, żeby odmówić, choc nie wiem skąd mogłabym mieć:) Agaciowe zakupki pokaze później bo zostawiłam w samochodzie:)
Suwaczek mi sie zawiesił, chyba musze jednak wrócić do starego.

Alez Mala mnie dzis powitala kopniaczkami:))

Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka

Dzienniczek żywienia