BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Wrzesień 2015

9 lata 9 miesiąc temu #991020 przez kasandra9
Byłam na stronie szpitala w NDM, ale niestety nie ma tu żadnej listy, co wziąć, itp. Wszystkiego trzeba się w szkole rodzenia wypytać:)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

9 lata 9 miesiąc temu #991021 przez Zazanna
O kurcze Kasandra to ja moje ręczniki uprałam normalnie o.O Małego upiorę w jego proszku, ale moje normalnie w normalnym proszku ……………..

Juradka dzięki, to zapakuję dla małego jednak też do mycia :)

Co do uszu to tylko jak mi woda wleci –a wcześniej mi się to nie zdarzało..
Za to CAŁE nogi mnie bolą.. są takie ciężkie i masakra, uda, kolana, łydki, topy, no calutkie jak z betonu… :(

9 lata 9 miesiąc temu #991023 przez jurada
Ajjjj chyba moja cora sie przekręca w dół bo tak rozpiera i czuje ze sie obraca! O jacie jak to booooli.

9 lata 9 miesiąc temu #991026 przez asiekasiek
Jurada mi nie zatykaja się na szczęście. ale za to ciągle smarkam krwią... a dzisiaj to już koszmar z tym... no ale po ciąży powinno przejść...

9 lata 9 miesiąc temu #991027 przez anisia27
Asiek, przyjmuje na kopernika ale ja dziekuje musieli by mnie sila zmuszac zeby tam rodzic :D nie mile te polozne sa :(

Ja w gemini dzisiaj popatrze co potrzeba i sobie zamowie no i oczywiscie powoli sobie przygotuje do szpitala rzeczy :P

Wczoraj jakas masakra na wieczor... skurczy dostalam ze nie wiedzialam co mam robic. Zazylam nospe i magnez 2 tabletki i na szczescie sie uspokoilo :)

9 lata 9 miesiąc temu #991028 przez anisia27
W takim razie Kassandra musisz brac wszystko :D

Zazanna ja z nogami mam to samo, lydki bola jak cholera :/

9 lata 9 miesiąc temu - 9 lata 9 miesiąc temu #991029 przez kasandra9
Ja też miałam smarkanie + delikatnie krew do tego, ale już jakiś czas nie mam tego, z tydzień albo dłużej.

Zazanko, ja ręczniki wyprałam 4 - dwa duże, 2 - małe. Nie wiem, które dla której będą, ale nie biorę tego z kapturkiem dla Agaci, zostawiam go w domu:) Myślę, że dla niej to ten mały wystarczy (50x70 jest czy jakoś tak). Bo pewnie raz ją tam wykąpiemy w szpitalu... ja potrzebuję na pewno 2 - do kąpania i do włosów:) Także jeden będziemy mieć w zapasie. Wzięłam takie nieużywane jeszcze, tylko są jasne, a tak myślę, czy to dobrze, szczególnie dla mnie, żebym od razu go nie zaplamiła:P

Anisia, dokłądnie, muszę być przygotowana na wszystko:D

Jurada, to Lenka szalejeeee!!!!:)))

U mnie też mała się teraz odezwała, powitała z mamą po śniadanku;) pewnie jeszcze się czegoś domaga;)
Dobra, zaczynam prasowanie!!!!!!!!!!!! Na szczęście w domu przyjemnie, więc nie powinnam się zagotować;)

9 lata 9 miesiąc temu #991031 przez agatagama
hej dziewczynki :)
wczoraj byłam na pierwszych zajęciach w szkole rodzenia :) było bardzo fajnie, bo przede wszystkim była tam klima ;P
temat akurat był jak załatwiać te wszystkie rzeczy po porodzie, pesel, ubezpieczenie, becikowe itp, taką ściągę dostaliśmy ;) od razu przekazałam ją mojemu M., bo to on będzie ogarniał ;P i z ciekawostek to nasze dzieci będą miały pesel trochę inny od naszych, bo tam gdzie jest miesiąc nie będą miały 09 tylko 29 ;) czyli jak Jasiu urodzi się terminowo, to jego początek pesla będzie wyglądał tak: 152928, dziwnie, nie?;P
troszkę też było o znieczuleniach bo ogólnie położna omawiała ustawę dotyczącą rodzenia i mówiła, że nie podaje się znieczulenia jak akcja idzie powoli,niestety wtedy trzeba się namęczyć... i jak już dadzą znieczulenie to wtedy nie można urodzić w wannie, bo ma się to podłączenie cały czas w plecach blee ;P
no i słuchałam serduszka Jasia, zostałam zbadania itp :)
w ogóle przytyłam już 10,5 kg, to jakaś masakra... w życiu bym nie przypuszczała, ze tyle będę ważyć ;P całą noc stękam jak się rpzekręcam z boku na bok, nie mam siły, nogi mnie bolą, puchną...okropne...no i skurcze też zaczęłam mieć w łydkach w nocy :(
a dziś rano wchodziłam pod prysznic, poślizgnęłam się i prawie całą kabinę rozwaliłam... nogę mam taką spuchniętą... :( cały piszczel siny i nabrzmiały...jakieś 1,5 miesiąca temu też się przewróciłam o ławę to do tej pory mam taką bułe...ehhh, łamaga ;/
dziewczyny ja też wszystko piorę, jak się coś zniszczy tzn, że było do kitu, a wcześniej czy później i tak trzeba będzie prać :)
co do koszul do szpitala to jak ostatnio w lidlu był takie długie topy za 15 zł, to wzięłam sobie dwa...takie tuniki właściwie, one są mega rozciągliwe, więc powinny być ok :) a na poród, wezmę taką starszą tunikę, z większym dekoltem, co by do Cyca było od razu dojście :) i w sinsayu też ostatnio dorwałam taką sukienkę za dyszkę, więc też może być ewentualnie :)
ja już mam takie kopniaki, że dostaję w żebra i pęcherz jednocześnie, boli boli ;P
no i chyba pojawiło mi się mleko....takie bardzo żółte, ale tylko w prawym sutku :P
AgusiaKRK mam pytanie...bo Ty miałaś podejrzenie hipotrofii czyli niedowagi u Frania? a wiesz z czego to wynikało? i jaka waga wg usg wychodziła? bo jak się urodził w skończonym 30 tyg to miał nieco ponad kilogram, tak? Czy po prostu taka jego natura była i za to teraz nadrabia?:)
a i do szpitala w sumie ja nie biorę dużo rzeczy...szpital mam 3 min pieszo od domu, więc mąż będzie donosił po prostu jak czegoś będzie brak :)
podobnie jak wy wyczekuję czwartku...niech już nadjedzie to ochłodzenie.....

9 lata 9 miesiąc temu #991032 przez jurada
Ja mam w planach wziąć jeden duży i dwa małe. No i absolutnie nie w jasnych kolorach. też właśnie boję się, że je zabrudzę na czerwono.
A i też taki malutkie 2 wezmę do rąk żeby odwiedzający mieli w co wytrzeć ręce po umyciu i wzięciu Lenki na ręce, jak i ja po zmianie pieluszki :D
A i mydło w płynie też wezmę dla odwiedzających.

9 lata 9 miesiąc temu #991035 przez jurada
Agatagama mój synek już dostał taki pesel zamiast 09 to 29.
Ja tez mam jeden szpital niedaleko domu ale jakoś mnie do niego nie ciągnie. Ten w którym rodzę też nie jest daleko od mojego domu ale tez nie jest tak blisko jak ten do którego nie jestem przekonana.
Wszystko wyjdzie w praniu... Na pewno jak dostane skurczy będę dzwonić do szpitala w którym chce rodzić czy mają miejsca wolne bo tam tylko 4 lub 5 sal porodowych jest a wiadomo sierpień jak i wrzesień są najbardziej urodzeniowymi miesiącami.
Pamiętam z synem to byłam ostatnią kobietą przyjętą na poród w danym dniu bo nie mieli miejsca i po mnie przyszła taka dziewczyna i odesłali ją do najbliższego szpitala z wolnymi miejscami do RADOMIA!!! Jak ja dziękowałam Bogu, że przyjechałam te 10 minut przed nią.

9 lata 9 miesiąc temu #991036 przez asiekasiek
Anisia to u mnie też na Kopernika przyjmuje... Kurcze no mam nadzieję, że trafię na jakieś miłe :P jeszcze myślę nad Ujastkiem noi Narutowicz najbliżej... zobaczymy jeszcze...

Zaz mnie stopy i no całe nogi bolą :p

Agatagama ale Ci fajnie, że poszłaś do szkoły rodzenia...!! Ja miałam iść ale nie chce mi się codziennie jeździć w taki upał :( leniwa jestem :( co do mleka mi jeszcze nic nie wypływa :( a już 30tydzień ciąży :dry:

9 lata 9 miesiąc temu #991039 przez AgusiaKRK

agatagama napisał: AgusiaKRK mam pytanie...bo Ty miałaś podejrzenie hipotrofii czyli niedowagi u Frania? a wiesz z czego to wynikało? i jaka waga wg usg wychodziła? bo jak się urodził w skończonym 30 tyg to miał nieco ponad kilogram, tak? Czy po prostu taka jego natura była i za to teraz nadrabia?:)

Nie tylko taka była jego uroda, jak miałam nadzieję, hipotrofia się potwierdziła i była wskazaniem do cc. W 30 tygodniu powinien być już większy niż kilo, na usg wyszło 1040 g, urodził się 1075 g, więc bardzo blisko. I nawet moje intensywne 3 tygodnie na patologii ciąży, gdzie byłam faszerowana witaminami, DHA, magnezem i wszystkim, co miało pomóc mu rosnąć, nie pomogło. Przyczyny nie są jeszcze dobrze zbadane i niestety obecnie nie ma na to lekarstwa :( Mogą być czynniki złego stylu życia matki, które wykluczam (niedożywienie, palenie papierosów itp.), jak i problemy z łożyskiem, zaburzone przepływy między organizmem matki a dziecka (choć matka ma dla niego pełno składników odżywczych, tylko ich część dociera do dziecka). Teraz na szczęście ładnie nadrabia wagę i rozwojowo też wygląda w porządku, tylko to oczywiście będzie trzeba uważnie obserwować przez najbliższy rok - dwa.

A dlaczego pytasz?

9 lata 9 miesiąc temu #991040 przez anisia27
Asiek, ja własnie tez mysle o Ujastku ( troszke daleko ) no i tez Narutowicz bo juz mniej wiecej sie tam odnajduje no i lekarze bardzo symptatyczni ;) Zobaczymy jak wyjdzie w praktyce :D

9 lata 9 miesiąc temu #991042 przez agatagama
dziękuję Agusia za odpowiedź :) pytam bo mój Jasiu też na ostatnim badaniu był troszkę za malutki (1 kg w skończonym 27 tyg) i też będziemy to obserwować. Najgorzej jak nie zna się przyczyny...Ale nie ma co na razie się zamartwiać... Buziaki dla Frania !! :))

9 lata 9 miesiąc temu #991044 przez AgusiaKRK

Magdalena9t napisał: Przeglądałam ciekawy artykuł, nie pamiętam na co mały Franio był szczepiony,mamusia(nie pamiętam dobrze nicka chyba AgaKrk? :blush: :blush: ) pisała,że synek miał powiększone węzły chłonne po szczepieniu. W ulotce na pneumokoki jest w ulotce napisane niepożądane działanie m.in. te powiększone węzły chłonne, a także u wcześniaków bezdechy. Nie chcę Was straszyć,ale jak to przeczytałam,to aż się we mnie zagotowało, jak można robić takie coś wcześniaczkom :angry: Przepraszam,nie chcę Was namawiać do nieszczepienia,ale zainteresowania się tematem.
dziecisawazne.pl/pneumokoki-szczepic-czy-nie/

Franio miał powiększone węzły po tych podstawowych szczepieniach, na gruźlicę i WZW. Na szczęście po 2 dniach się zmniejszyły. Pneumokoki i 5w1 bardzo ładnie przeszedł, był tylko przez około dobę nieco bardziej senny, ale wszystko szybko wróciło do normy. Żadnych bezdechów nie zaobserwowaliśmy, a byliśmy bardzo czujni. Nam poradzili, że wcześniaka warto zaszczepić, szczególnie jeśli w przyszłości pójdzie do przedszkola. Też się interesuję tematem i doszłam do wniosku, że jednak większe niebezpieczeństwo jest w przypadku nie szczepienia. Ale wiem, że opinie są przeróżne.

Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka

Dzienniczek żywienia