BezpiecznaCiaza112023

Mamusie wrzesień 2011

13 lata 10 miesiąc temu #128609 przez Agusia83
Maja bedzie wygladac jak krolewna :laugh: a buciczki wprost do schrupania :silly:
Temat został zablokowany.
13 lata 10 miesiąc temu #128614 przez Marta M
Dziekuje za pocieszacze, juz mi lepiej :):)

Agusia Ty tez chyba pozmienialas suwaczki..;) To musisz cos mega strzelic na kolacje...nas czekaja teraz trzy rocznice: za 4 tygodnie mamy 1 rocznice slubu (koscielnego) a za dwa i pol miesiaca juz druga rocznice slubu (cywilnego), buahaha..no i za poltora miesiaca 6 lat razem nam stuknie...
13 lata 10 miesiąc temu - 13 lata 10 miesiąc temu #128615 przez gosia2324
Matra z ta cukrzyca to jedziemy na tym samym wozku,

Wiecie co gdyby nie Wy to przez ostatni czas nie byloby do kogo buzi otworzyc, tak to juz jest, jak rodz sie dziecko to ludzie wala drzwiami i oknami,( u nas przez 2 tyg jedni wchodzili a drudzy wychodzili, a teraz czlowiek siedzi sam jak palec przez cale dnie ....

A co do mojego brzuszka to mam 98 w pasie, jak dla mnie jest on juz duzy... a teraz dopiero zacznie MEGA rosnac :)

Marta i co z tym Twoim kredytem ? dostaliscie go ?
13 lata 10 miesiąc temu #128632 przez Marta M
Poki co dostalismy decyzje kredytowa, zeby podpisac umowe kredytowa trzeba kolejne dokumenty zlozyc, a tym celu dzisiaj spotkalismy sie z pania deweloper zeby jeszcze cos tam podpisac, ona teraz wysle papiery do baku, jak to sprawdza pojedziemy podpisac umowe, pozniej spisujemy umowe wstepna z p. deweloper, potem zeby uruchomic kredyt musimy kilka platnosci uregulowac i jak juz pieniadze wplyna na jej konto spiszemy umowe kupna sprzedazy u notariusza...takze ciagnie sie to jak flaki z olejem...

wiecie my planujemy do konca lipca to zalatwic i sie tam urzadzic..jest tam 106 m^2, sam tynk i wylewka..nawet drzwi nie ma..ja sobie tego nie wyobrazam...
13 lata 10 miesiąc temu #128701 przez beti
Marta, z tą hemoglobiną glikowaną ( to jest śrenia cukru z ok. 3 miesięcy), czyli wynika, że masz niedocukrzenie, czyli Twoja trzustka na słodkie reaguje za dużym wystrzałem insuliny, jest to o tyle niebezpieczne, że w konsekwencji może prowadzić do zasłabnięcia, niedotlenienia dziecka no i dziecko jest "karmione" glukozą, więc nie można dopuścić, żeby jej miało za mało, dietka powinna być zbilansowana bez zbędnych skoków cukru i najlepiej jedzenie 6-8 x dziennie ale mniejszych porcji( 3 dania główne, reszta przekąsek np. sałatka, jabłko, pomidor, mała kanapka), jasny chleb spróbuj zastąpić pełnoziarnistym (ciemny lub gracham) a jak już masz skrajną ochotę na coś słodkiego to zjedz to z głównym posiłkiem, wtedy trzustka nie zgłupieje.
Takie info mam od mojego ginekologa, dietetyka i diabetologa.
I głowa do góry ja z tym walczę od 2 miesiąca ciąży :-))))
13 lata 10 miesiąc temu #128704 przez beti
Aha, ja 100 cm przekroczyłam już miesiąc temu :-)) Jak wrócę z wyjazdu to się zmierzę znowu :-))
13 lata 10 miesiąc temu - 13 lata 10 miesiąc temu #128712 przez Marta M
Teraz to dopiero wpadlam w panike..cala ciaze jadlam slodkie, nie podczas posilku, ale traktowalam to jako posilek wlasnie...jem wszystko czego nie wolno, miedzy innymi tylko biale pieczywo..jem trzy posilki ale za to mega wielkie...

Zeby tylko dziecku nic sie nie stalo...Jak ja sie wogole teraz przestawie na inne jedzenie, o innych porach??? Ale dziekuje beti za wiadomosc, musze sie dostosowac...
13 lata 10 miesiąc temu #128728 przez klatina
Nic nie piszę, bo jak tylko mam chwilę zerknąć to tyle jest do nadrabiania :lol: że nie mam już kiedy.
W Krakowie jak się rodzi w wodzie (Szpital na Ujastku) rodzi się dziecko do wody. Jaki byłby inaczej sens. Dziecko dzięki temu nie ma tak dużego szoku, wpływa do środowiska podobnego do tego w brzuchu. I oczywiście ból mamy jest mniejszy.
Jutro idę na glukozę, ciekawe co wyjdzie :unsure:
Ubranka cudne. Zwłaszcza skarpetunie i buciki :laugh: . Ja jak wchodzę do sklepu z ciuszkami dla dzieci - zwłaszcza w H&M - nie jestem w stanie się opanować, żeby czegoś nie kupić. Troszkę już skompletowałam, więc wolę takie sklepy omijać szeeroookim łukiem :silly:
Zrobiłyście mi dziś takiego smaka na truskawki, że aż mnie skręca, a tu czasu cały dzień nie było na warzywniak :angry:
I jak na złość godzina 22.30 i mi plomba wypadła w górnej jedynce. Masakra jakaś!! Mam nadzieję, że nie zjem tego zęba przez noc :blink:
Dobrej nocki dziewczynki :)

13 lata 10 miesiąc temu #128732 przez slowiczek
poszłam na spacer a tu tyyyyyyyle czytania :D

Marta, ubranka super :) widziałam te bodziaki w tesco jak byłam, ja akurat wzięłam inne, jutro wrzucę zdjęcie :)

ja też od nowa dziś wstawiłam suwaczek, co prawda wizualnie taki sam ale przynajmniej prawidłowo już odlicza :)

a co do zęba klatina, to haha ja mam śmieszną akcję - bo mam mleczną trójkę u góry :laugh: i co gorsza strasznie mi się zaczęła ruszać :D o ile mi nie wypadnie wcześniej to wyrwę ją po porodzie i prawdopodobnie będę musiała mieć aparat żeby ściągnąć stałą zatrzymaną trójkę do łuku....no chyba, że cudem sama wyrośnie....ale rozumiecie chodzić z luką w uzębieniu z przodu :(
13 lata 10 miesiąc temu #128770 przez Agusia83
Dzien dobry Brzuchaczki :laugh: jak Wam sie rozpoczyna dzionek? Na polku slonce swieci i czuje zapach trawy, bo niedaleko ode mnie jest koszona :laugh:

Za chwilke pojde sie umyc, no i wybiore sie po wyniki z tej glukozy...oby wyniki byly w porzadku...Dzidzia od rana szaleje, wiec i humorek dopisuje :laugh:

Dziewczynki pokazujcie swoje nowe zakupy...ciuszki przeciez tak ciesza nasze oczy :laugh:

Klatina jestes z Krakowa? Wspolczuje zabka...idz dzis do dentysty...wprawi nowa plombe :silly:
13 lata 10 miesiąc temu #128774 przez beti
Halo halo, Marta, ja nie pisałam Ci tego żeby Cię nastraszyć....
Po pierwsze większość poważnych cukrowych problemów rozwija się dopiero ok. 25 tc (poza takimi wyjątkami jak ja), więc co było do tej pory to się nie liczy, a po drugie skoro Maja zdrowa i pomiary w normie to czym się martwisz???
To tylko moje takie podsumowanie dobrych rad, bo jak mi za pierwszym razem powiedzieli o diecie to wpadłam w panikę i się podłamałam i zanim uzyskałam wreszcie konkretne informacje co i jak jeść musiałam przestudiować kilka książek i skonsultować się z kilkoma lekarzami....
Ja zamieniłam białe pieczywo na grahamki i szczerze prawie nie zrobiło mi to różnicy (ciemnego bym chyba jednak nie dała rady), oczywiście jak od czasu do czasu zjesz białe pieczywko to też się nic nie stanie... aha i jak lubisz soki to wybieraj te 100% i możesz je troszkę rozcieńczać wodą...ale poza tym jedz wszystko na co masz ochotę, dużo warzyw i owoców itp. W dietach zalecają ograniczenie smażonych mięs, ale ja jem i jakoś nie widzę wpływu na mój cukier :-))
No i proszę się nie stresować dodatkowo :-)))))
Jeszcze tylko 3 m-ce :-)))
13 lata 10 miesiąc temu #128791 przez Agusia83
Chcialam jeszcze zlozyc NAJSERDECZNIEJSZE ZYCZENIA DLA WSZYSTKICH DZIECIACZKOW....BRZUSZKOWYCH I TYCH POZA BRZUSZKIEM :) :) :) :) :)
13 lata 10 miesiąc temu #128794 przez Marta M
Dziekuje beti za uspokojenie :) Ale i tak planuje wybrac sie dzisiaj do lekarza zeby jeszcze mocniej sie upewnic co i jak...

wczoraj sprawdzalam w necie te wyniki i nie zauwazylam ze tam byly dwa pomiary, dopiero dzisiaj wydrukowalam sobie karteczke i widze, ze jest tak:

hemoglobina glikowana: 4,4%
wyniki: 4%-6% bez cukrzycy
6%-8% cukrzyca pod kontrolą

hemoglobina glikowana (IFCC): 24,43 mmol/mol
norma: 29,00-42,00

Co to jest to IFCC?? Bo powyzszy wynik jest chyba dobry, a ten ponizej za niski...
13 lata 10 miesiąc temu #128804 przez Agusia83
Marta, znalazlam cos takiego....jest tam ten skrot IFCC
www.hse.ie/eng/services/Publications/top...iabetes%20Polish.pdf
13 lata 10 miesiąc temu #128805 przez bewipo
Dzień dobry dziewczyny.
Marta nie martw się, napisz na sierpniówkach, one tam mają cały podręcznik odżywiania od diabetologa to ci podeślą. Ja mam tez w domu książkę z żywienia od mamy (dietetyczką jest) to po południu mogę zrobić fotki i ci podesłać. Zakupki śliczne.
Ja się dziś wybieram na miasto, może jakieś promocje na dzień dziecka będą ;)
Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia