- Posty: 4273
- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamusie wrzesień 2011
Mamusie wrzesień 2011
- mgielka22
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mniej Więcej
13 lata 5 miesiąc temu #168175 przez mgielka22
gosia2324 napisał:
Gosiu a to normalnei moge kupic gdzies w tesco czy cos??? i to sie tak samo je??? i co z tym papierem ryzowym?? Jejku ale nie ogarniam
mysza pod suwaczkami masz cytuj, edytuj.
Przepis na sajgonki,
Mięso mielone pól kg,
2 marchewki,scieresz na tarce,
1 jajko,
mala cebulka pokrojona w kostke,
kilka grzybkow mun,
makaron ryzowy,
ten farsz mieszasz i zawijasz w papier ryzowy i smazysz na patelni.
Grzybki mun zalewa sie wrzatkiem na minutke,potem kroi w paseczki, makaron ryzowy tez zalewa się wrzątkiem i kroi.
możne brzmi groźnie, ale to proscizna i pychota
Gosiu a to normalnei moge kupic gdzies w tesco czy cos??? i to sie tak samo je??? i co z tym papierem ryzowym?? Jejku ale nie ogarniam
Temat został zablokowany.
- Emme
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mniej Więcej
- Posty: 6719
- Otrzymane podziękowania: 1
- gosia2324
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Mama ...
Mniej Więcej
- Posty: 9215
- Otrzymane podziękowania: 0
- gosia2324
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Mama ...
Mniej Więcej
- Posty: 9215
- Otrzymane podziękowania: 0
- beti
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Dziecko to taki sympatyczny początek człowieka :**
Mniej Więcej
- Posty: 5177
- Otrzymane podziękowania: 0
13 lata 5 miesiąc temu #168185 przez beti
Pyśka, wpadaj, parę ocaliłam przed małżem
A tu przepis, notabene od sierpniówek. Można je robić od razu i wcale nie trzeba trzymać w lodówce, no i ja robię bez tego sosu na wierzchu...
Bułeczki cynamonowe z orzechami i żurawiną (lub rodzynkami). Posmarowane kremem, ulubioną polewą, powidłami, lub bez żadnych dodatków.
Uwaga: Ciasto drożdżowe wyrabia się wieczorem i wstawia do lodówki na całą noc lub maksymalnie na 4 dni.
Składniki, 12 bułeczek:
Podstawowe ciasto drożdżowe:
• 3 szklanki mąki pszennej (tortowej, typ 500)
• 1/2 łyżeczki soli morskiej
• 3 łyżki cukru
• 1 szklanka letniej wody lub mleka
• 2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży instant lub zaczyn (25g drożdży, 5łyżek ciepłego mleka, łyżka mąki)
• 1/4 szklanki oleju lub roztopionego masła
Nadzienie:
• 1 i 1/2 łyżki cynamonu
• 1/3 szklanki brązowego cukru
• 1/2 szklanki rodzynek lub żurawiny
• 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
oraz:
• 1/4 szklanki roztopionego masła do posmarowania ciasta, oliwa do posmarowania bułeczek, roztrzepane jajko - opcjonalnie
1 szklanka = 250 ml
1 łyżka = 15 ml
1 łyżeczka = 5 ml
Przygotowanie:
• Podstawowe ciasto drożdżowe: Wymieszać przesianą mąkę, sól, cukier. Do mleka dodać drożdże i mieszać przez chwilę aż się rozpuszczą. Mleko z drożdżami wlać do mąki razem z olejem lub roztopionym masłem. Wymieszać łyżką, następnie wyrabiać ręką lub hakiem do ciasta drożdżowego przez około 8 - 10 minut, aż będzie gładkie i nie będzie się kleiło. Wyjąć ciasto na stolnicę i wyrabiać przez minutę, uformować kulę, włożyć ją do czystej większej miski (ciasto podwoi objętość), wysmarowanej olejem, przykryć folią i wstawić do lodówki na jedną noc lub maksymalnie na 4 dni.
• W dniu pieczenia…wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć na stolnicę i uformować kulę. Zawinąć w folię i odłożyć na 20 minut. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30 x 35 cm, na grubość około 6 - 7 mm, podsypując w razie konieczności mąką. Wierzch posmarować roztopionym masłem, posypać najpierw mieszanką cynamonu i brązowego cukru, a następnie rodzynkami lub żurawiną oraz orzechami włoskimi. Zwinąć ciasto w roladę, rozpoczynając od dłuższego boku.
• Pokroić na plastry o grubości 2,5 cm, ułożyć rozcięciem do góry w tortownicy lub bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując około 3 - 4 cm odstępy pomiędzy bułeczkami. Wierzch posmarować oliwą i przykryć luźno folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny, aż bułeczki zwiększą objętość i połączą się ze sobą. Przed pieczeniem bułeczki można posmarować roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
• Bułeczki piec przez około 20 - 22 minut, aż będą ładnie zrumienione. W międzyczasie przygotować krem (przepis poniżej). Bułeczki najlepsze są na ciepło. Po ostudzeniu warto trzymać je pod przykryciem. Po wystudzeniu podgrzewać przed podaniem, można zamrozić. Czytaj więcej w BLOGU.
Krem:
• 50 g serka kremowego np. Philadelphia
• 1/8 szklanki (25 g) roztopionego masła
• 1/2 szklanki cukru pudru
opcjonalnie:
• 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) lub cukier z prawdziwą wanilią
• 1 łyżeczka soku z cytryny lub szczypta skórki cytrynowej, łyżeczka likieru cytrynowego
• odrobina soli w przypadku sera niesłonego, np. mascarpone
Wymieszać serek, ostudzone masło i cukier puder na gładką masę. Dodać wanilię, cytrynę i ewentualnie sól i ponownie wymieszać. Polać (można przez szprycę) bułeczki po 5 minutach od wyjęcia z piekarnika.
A tu przepis, notabene od sierpniówek. Można je robić od razu i wcale nie trzeba trzymać w lodówce, no i ja robię bez tego sosu na wierzchu...
Bułeczki cynamonowe z orzechami i żurawiną (lub rodzynkami). Posmarowane kremem, ulubioną polewą, powidłami, lub bez żadnych dodatków.
Uwaga: Ciasto drożdżowe wyrabia się wieczorem i wstawia do lodówki na całą noc lub maksymalnie na 4 dni.
Składniki, 12 bułeczek:
Podstawowe ciasto drożdżowe:
• 3 szklanki mąki pszennej (tortowej, typ 500)
• 1/2 łyżeczki soli morskiej
• 3 łyżki cukru
• 1 szklanka letniej wody lub mleka
• 2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży instant lub zaczyn (25g drożdży, 5łyżek ciepłego mleka, łyżka mąki)
• 1/4 szklanki oleju lub roztopionego masła
Nadzienie:
• 1 i 1/2 łyżki cynamonu
• 1/3 szklanki brązowego cukru
• 1/2 szklanki rodzynek lub żurawiny
• 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
oraz:
• 1/4 szklanki roztopionego masła do posmarowania ciasta, oliwa do posmarowania bułeczek, roztrzepane jajko - opcjonalnie
1 szklanka = 250 ml
1 łyżka = 15 ml
1 łyżeczka = 5 ml
Przygotowanie:
• Podstawowe ciasto drożdżowe: Wymieszać przesianą mąkę, sól, cukier. Do mleka dodać drożdże i mieszać przez chwilę aż się rozpuszczą. Mleko z drożdżami wlać do mąki razem z olejem lub roztopionym masłem. Wymieszać łyżką, następnie wyrabiać ręką lub hakiem do ciasta drożdżowego przez około 8 - 10 minut, aż będzie gładkie i nie będzie się kleiło. Wyjąć ciasto na stolnicę i wyrabiać przez minutę, uformować kulę, włożyć ją do czystej większej miski (ciasto podwoi objętość), wysmarowanej olejem, przykryć folią i wstawić do lodówki na jedną noc lub maksymalnie na 4 dni.
• W dniu pieczenia…wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć na stolnicę i uformować kulę. Zawinąć w folię i odłożyć na 20 minut. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30 x 35 cm, na grubość około 6 - 7 mm, podsypując w razie konieczności mąką. Wierzch posmarować roztopionym masłem, posypać najpierw mieszanką cynamonu i brązowego cukru, a następnie rodzynkami lub żurawiną oraz orzechami włoskimi. Zwinąć ciasto w roladę, rozpoczynając od dłuższego boku.
• Pokroić na plastry o grubości 2,5 cm, ułożyć rozcięciem do góry w tortownicy lub bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując około 3 - 4 cm odstępy pomiędzy bułeczkami. Wierzch posmarować oliwą i przykryć luźno folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny, aż bułeczki zwiększą objętość i połączą się ze sobą. Przed pieczeniem bułeczki można posmarować roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
• Bułeczki piec przez około 20 - 22 minut, aż będą ładnie zrumienione. W międzyczasie przygotować krem (przepis poniżej). Bułeczki najlepsze są na ciepło. Po ostudzeniu warto trzymać je pod przykryciem. Po wystudzeniu podgrzewać przed podaniem, można zamrozić. Czytaj więcej w BLOGU.
Krem:
• 50 g serka kremowego np. Philadelphia
• 1/8 szklanki (25 g) roztopionego masła
• 1/2 szklanki cukru pudru
opcjonalnie:
• 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) lub cukier z prawdziwą wanilią
• 1 łyżeczka soku z cytryny lub szczypta skórki cytrynowej, łyżeczka likieru cytrynowego
• odrobina soli w przypadku sera niesłonego, np. mascarpone
Wymieszać serek, ostudzone masło i cukier puder na gładką masę. Dodać wanilię, cytrynę i ewentualnie sól i ponownie wymieszać. Polać (można przez szprycę) bułeczki po 5 minutach od wyjęcia z piekarnika.
Temat został zablokowany.
- Pyśkaaaa
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mniej Więcej
- Posty: 5558
- Otrzymane podziękowania: 0
13 lata 5 miesiąc temu - 13 lata 5 miesiąc temu #168186 przez Pyśkaaaa
gosia hahahaha ja dzisiaj tylko na suchym bo nawet nie mam sił gotować i tylko pakuje te piepszone pudła
nosz gdzie jest moj sandał.. widział go gdzieś ktoś
Beti
nosz gdzie jest moj sandał.. widział go gdzieś ktoś
Beti
Ostatnio zmieniany: 13 lata 5 miesiąc temu przez Pyśkaaaa.
Temat został zablokowany.
- beti
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Dziecko to taki sympatyczny początek człowieka :**
Mniej Więcej
- Posty: 5177
- Otrzymane podziękowania: 0
- gosia2324
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Mama ...
Mniej Więcej
- Posty: 9215
- Otrzymane podziękowania: 0
- Pyśkaaaa
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mniej Więcej
- Posty: 5558
- Otrzymane podziękowania: 0
- beti
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Dziecko to taki sympatyczny początek człowieka :**
Mniej Więcej
- Posty: 5177
- Otrzymane podziękowania: 0
- Pyśkaaaa
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mniej Więcej
- Posty: 5558
- Otrzymane podziękowania: 0
- beti
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Dziecko to taki sympatyczny początek człowieka :**
Mniej Więcej
- Posty: 5177
- Otrzymane podziękowania: 0
- katy25
- Wylogowany
- gadatliwa
Mniej Więcej
- Posty: 792
- Otrzymane podziękowania: 0
13 lata 5 miesiąc temu #168213 przez katy25
gosia2324 napisał:
na prawde??
ja bym bardzo sobie tego życzyła bo zawsze 220 zł mniej na racie! A po miesiacu bede pisała pismo żeby mi szybciej rozpatrzyli...
beti cóż za pyszności!!
Ja już nie moge sie doczekać z korzystania swojej kuchni...
katy nas tez mieli wpisac za 5 mies a czekalismy tylko 2, moze i Wam sie uda .
na prawde??
ja bym bardzo sobie tego życzyła bo zawsze 220 zł mniej na racie! A po miesiacu bede pisała pismo żeby mi szybciej rozpatrzyli...
beti cóż za pyszności!!
Ja już nie moge sie doczekać z korzystania swojej kuchni...
Temat został zablokowany.
- pati-m
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mniej Więcej
- Posty: 9032
- Otrzymane podziękowania: 0
- mYSZA
- Wylogowany
- gadatliwa
Mniej Więcej
- Posty: 752
- Otrzymane podziękowania: 0
Moderatorzy: ilona