BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE WRZESIEŃ 2012

13 lata 1 miesiąc temu #322090 przez aganio87
oj łzy mi leciały jak zobaczyłam że sie tak ruszały i wariowały ale super jak sie widzi jak wszystko ok i jak serducha biją :) :) :)

[*] 6.11.2011

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 1 miesiąc temu #322137 przez patys
aganio super, że masz bliźniaki i, że będziemy mogły razem z tobą oglądać jak rosną i jak wyglądają w twoim brzuszku:)

Powiem wam dziewczyny, że ja od wczorajszego usg jakaś szczęśliwsza jestem i już tak bardzo zżyłam się z moim maluszkiem...

13 lata 1 miesiąc temu - 13 lata 1 miesiąc temu #322175 przez andra88
hej kobitki :)
Aganio i agnesssa dzieciaczki macie piękne :)
Mnie też brzuch twardnieje ale tylko wieczorami, też tak macie ?? bo się martwię jak chłopek napisała że to nie dobrze ;/ Myślałam że to mam jak sobie pojem... a może to przez wzdęcia :/??

13 lata 1 miesiąc temu - 13 lata 1 miesiąc temu #322177 przez kasia7775
Aganio śliczne dzieciaczki. :kiss: :kiss: Mi tez się łezka zakręciła, jak serduszko usłyszałam...

Joanna ja wchodzę na forum przez historię, bo normalnie nie da rady:(

Andra tym razem też dopochwowe miałam, więc to chyba od lekarza zależy

Nie udało się zrobić zdjęcia całego dzieciaczka, bo bardzo skakało :lol:
Załączniki:

13 lata 1 miesiąc temu #322272 przez kiemliczka
Kurcze, tak się zastanawiam, czy to twardnienie brzucha w okolicy pępka to nie jest czymś nienaturalnym, bo przecież płód jest w tym czasie umiejscowiony niżej w miednicy i dopiero w 12 tygodniu zaczyna wędrować troszkę wyżej. Ja np. mój brzuch ciążowy mam od początku ciąży, a jest to spowodowane przesnięciem jelit i pewnie też opuchnięciem narządów wewnętrznnych przez hormony jak też przez lepsze ukrwienie tej części ciała. Mi ginekolog zawsze na usg ( a miałam już 2 przez brzuch) jeździł sprzetem poniżej mojego "ciążowego" brzucha.

Ale do ginekologa bym poszła, albo przynajmniej zadzwoniła.

13 lata 1 miesiąc temu #322386 przez 26joanna
Cześć dziewczyny :)
kiemliczka no właśnie myślę ze mam ten brzuch twardy przez wzdęcia , tym razem są bezbolesne ( na początku ciąży bolał mnie cały brzuch wiec wiedziałam ze to wzdęcia ;) ) ..
Zażyłam wczoraj 2 no-spy i nie pomogło wiec jestem w 90% pewna ze to wzdęcia. Nie mam możliwości zadzwonienia do ginekologa bo takiego nie posiadam , do mojej lekarki nie mam co dzwonić bo myślę ze to nic groźnego..... Jak mam czas to leże na ile mogę , ale pamiętam ze przy Lusce tez miałam taki twardy brzuch przy pępku ....

13 lata 1 miesiąc temu #322413 przez Stokrotka
Cześć :) Miałam zabiegane kilka dni. Mąż mi stracha napędził. Chodził pokasłujący od miesiąca. Z środy na czwartek w nocy dostał strasznego telepania całym ciałem. Myślałam,ze ma zapalenie płuc. Na szczęście nie. Zwykłe zapalenie górnych dróg oddechowych z gorączką. Teraz mu trochę lepiej a za to mnie zaczyna boleć gardło i trochę słabo się czuję. A tak u mnie wszystko OK. Poczytam później co pisałyście, bo teraz nie mam siły. PA.

13 lata 1 miesiąc temu #322423 przez Stokrotka
Witajcie Madzi, Andra i Kielimeczka :)

Andra podaj proszę co to za płytka o pielęgnacji dzidziusia i czy można ja dostać :)
Ania nie denerwuj się :) Moja dzidzia w 11 tyg. miała 36mm i nikt nie powiedział, że za mała, ani lekarka robiąca USG ani moja gin. A przez dwa tygodnie urosła prawie 2 razy tyle i w 13 tyg. miała ponad 6,5 cm. :)

13 lata 1 miesiąc temu #322437 przez Stokrotka
Polal nie przejmuj się pracą. Ja prawie do końca trzeciego miesiąca nikomu nic nie mówiłam. Potem dowiedziała się tylko dyrektorka ja się rozchorowałam. Do tej pory wiele osób nie wie, że jestem w ciąży albo po prostu nie pytają. Dopiero od czwartku zaczęłam nosić spodnie ciążowe, bo zwykłe za bardzo mnie cisną.
Dziewczyny śliczne dzidziolki. Patys Twój to chyba siusiaka ma , bo to nie pępowina tak sterczy :) A ręce to zlożył, jakby się modlił ;)
Witaj Beatko :)
Co to jest odczyn combosa?
Mnie co jakiś czas zaboli bardzo z lewej albo z prawej strony, może jajniki.

13 lata 1 miesiąc temu - 13 lata 1 miesiąc temu #322516 przez aganio87
Kasia super dzidziol :) :) Wszystkiego Najlepszego kochana :) :) :) :)

co do usg to też miałam robione przez brzuszek :) :) a niedopochwowo :)

Wiem że dużo pisałyśmy o tym ale mój gin zalecił bym zrobiła badania prenatalne a ja mam 24 lata ale to cybha chodzi że po poronieniu.... wczoraj ciotka nastraszyła mnie że bede mieć inwazyjne badanie a ja myśle że chyba najpierw nieinwazyjne i dopiero jak coś by było nietak to są inwazyjne.. przypomnijcie mi bo sie pogubiłam

[*] 6.11.2011

13 lata 1 miesiąc temu - 13 lata 1 miesiąc temu #322542 przez Anulka
Droga Kasiu,
Z okazji Twego Święta życzę Ci:
Aby jedynymi łzami, które pojawią się w twych oczach,
Były kryształowe łzy szczęścia.
Aby radosnego uśmiechu na twej twarzy
Nie zakryły ciężkie chmury smutku.
Abyś potrafiła zajrzeć do Swej duszy
I mogła odnaleźć to co najważniejsze dla bliskich i Ciebie.
Abyś w głuchej ciszy mogła odnaleźć Swoje myśli i marzenia,
Gdy coś w życiu się nie uda, zepsuje, abyś mogła
Zbudować to od nowa z tych samych cegieł, choć
To trudne, bo to na nich jest wypisana przykra przeszłość,
Aby płatki róż wyścielały drogę Twego przeznaczenia,
A szczęście, zdrowie, radość i miłość, były przeznaczeniem twych dni...

Załączniki:

13 lata 1 miesiąc temu #322562 przez agnesssa
Stokrotko mnie też bolał jajnik w zeszłym tygodniu, ale po jednym dniu przeszło, mam nadzieję, ze to nic poważnego, no i zdrowiej kochana :kiss: :kiss: :kiss:

Aganio ja niestety nie wiem jak to jest z tymi badaniami, tak do końca, ale wydaje mi się, że jest tak jak mówisz. Niech Ci lekarz dobrze to wytłumaczy, żebyś nie musiała się denerwować :kiss: :kiss:

A ja miałam pierwszy raz robione USG przez brzuszek :woohoo:

Aniołek[*] 11tc 19.05.2011

13 lata 1 miesiąc temu #322580 przez chłopek
czesc dziewcynki stokrotka odczyn coombsa to na przeciwciała we krwi sie robi. jaka masz grupę krwi?

13 lata 1 miesiąc temu #322627 przez patys
hej dziewczyny dopiero teraz pisze bo byłam u teściów na wsi:)
Stokrotko nic mi o siusiaku nie wiadomo, gin nic na to nie powiedziała, ale mój mąż po usg powiedział, że wygląda na chłopca, a jego tata to już w ogóle ciągle mówi, że to na pewno chłopak i że jest podobny do mojego męża :laugh: :laugh: :laugh: a jak zobaczyliśmy jak ma złożone rączki to mój mąż też się uśmiechnął, że chyba się modli:)
moje maleństwo w 12 tyg i 5 dni miało 64 mm :laugh:

A dziś się wydarzyło coś superowego...ja od zawsze wiedziałam, że mam konfliktową krew, dokładnie nie wiedziałam jaką ale ostatnio się dowiedziałam, że A RH- mój mąż dokładnie nie pamiętał swojej ale był raczej przekonany, ze ma +...a dziś patrzymy w jego karcie badań a ona ma identyczną krew jak ja...taką mało spotykaną A Rh-!!!!!więc nie będziemy mieć konfliktu:)

13 lata 1 miesiąc temu #322713 przez kasia7775
Anulka dziękuję za życzenia :kiss:

Po południu wróciłam ze zjazdu, potem miałam gości i dopiero miałam czas tutaj zajrzeć :laugh:

Aganio najpierw na pewno zrobią nieinwazyjne -
USG genetyczne – jest to badanie bardzo podobne do USG. Wykonywane jest przez doświadczonego radiologa przy użyciu bardzo czułego sprzętu. Lekarz dokładnie przygląda się poszczególnym narządom płodu wyszukując ewentualne nieprawidłowości w ich budowie.
Test PAPP-a – to badanie złożone jest z trzech części. Najpierw przeprowadzany jest dokładny wywiad lekarski, następnie USG przezierności karkowej, a na koniec biochemiczna analiza krwi. Na podstawie tych danych komputer oblicza ryzyko wystąpienia choroby genetycznej.
Test potrójny – badanie składa się z wywiadu lekarskiego i analizy krwi określającej poziom alfafetoproteiny, hCG oraz estradiolu. Odchylenia od normy mogą sygnalizować wady genetyczne i należy przeprowadzić dalszą diagnostykę.

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka