BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE WRZESIEŃ 2012

10 lata 3 miesiąc temu #950071 przez makrelcia
tosia to faktycznie późno chodzi spać. Mój o 20.30 to już zawsze śpi. A wstaje już o 6,15 więc musi wcześnie spać. Chociaż i tak codziennie rano jest hałas i nie chce wstawać :)
O ruchy już czujesz..... też bym chciała :)
polaL ale Gabi ma fajne oczka :) Takie błyszczące :)

czajusiątko ciężarnej się nie odmawia podobno :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 3 miesiąc temu #950169 przez Sandra85
Witam :) Ja tak na szybciutko :P Pola Gabi slicznotka i faktycznie wyglada na grzeczniutka :kiss: Czajusiatko nie martw sie sprzataniem,powolutku sie zrobi... :) Toska szkoda,ze plany siostry nie wyszly :( A dzieci maja ten instynkt :) Zdrowka,kuruj sie szybciutko :kiss: Makrelcia masz talent dziewczyno,zamowilabym takiego u Ciebie dla mojego synka :cheer: Super ten garaz :)

10 lata 3 miesiąc temu #950184 przez czajusiątko
Ummi co tak tylko na chwilę?? co u Was??

Toska to chociaż siostra Cię troszkę odciąży przy Dominiku, jak on tylko za nią :) U nas Oliwia ma ostatnio straszną fazę na babcię i cały czas tylko babciu Gosiu poczytaj, babciu Gosiu pomaluj, a babciu Gosiu gdzie jesteś :evil:

Makrelcia garaż świetny :cheer: po prostu nie wierzę jak to możliwe, że ludzie mają takie talenty, a ja to taka miernota plastyczna :laugh: ohh współczuję tego budzenia... ja co drugi tydzień muszę budzić Oliwkę o 6 i wtedy dosłownie mi serce pęka bo dla niej to prawie środek nocy :dry:

Sandra a co u Was?? wszyscy już zdrowi??

10 lata 3 miesiąc temu #950220 przez PolaL
Czajusiątko z tym budzeniem to fakt ciężko bywa. Ja Gabi budzę o 6:40 i mam wrażenie jakbym ją budziła z najlepszej części snu :silly: ale oczywiście w weekend to godzina 6 i dwa czorty są już na nogach :P

Pisałam w nocy ze ogarnęłam pokój Gabi i mam zdjęcia jak zgram to wrzucę - tyle że mi posta zżarło :whistle:

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=51996

10 lata 3 miesiąc temu - 10 lata 3 miesiąc temu #950232 przez Ania14.09
witam się dzisiaj!
Ja ostatnio mało pisałam, bo robiłam kalendarze, a miałam do zrobienia 3 i każdy inny (oby zadowolić wszytkich) i trochę zeszło dobrać foty kolaże itp. a ze świętami, to poza zakupami gdzie w weekend zostawiliśmy w markecie przeszło sześć stów, jeszcze uzupełniliśmy prezenty. To nic nie zrobione, czekam do wiosny z remontem kuchni, a reszte mieszkania ogarniam w miarę na bieżąco. Cóż mój mąż zawsze dzieciom swoich siostrzyczek robi wypasione paczki ( a Filip w tamtym roku od jednej nie dostał nawet czekolady-po prostu nic, bo jest biedna) nie wspomnę o Madzi, która nigdy nic od nich nie dostała,ale ja już przestałam walczyć, nie mam na to siły, jeszcze w pracy miałam trochę ciężko więc wyluzowałam z tą walką, poza tym mam jakieś problemy z żołądkiem i muszę iść na tzw. "rurę do buzi", a to straszne badanie. Tyle co pomarudziłam,:)

makrelcia podpisuję się pod dziewczynami, masz talent kobitko :) ja maluję na poziomie pięciolatki, bo miej więcej w tym wieku moja córka już lepiej malowała ode mnie :laugh:
sandra nic nie napisałaś, co u was.
polal ja przed spaniem mam to samo,Filip wpada w amok szaleństwa, skacze, piszczy, biega, rzuca zabawkami i się śmieje, wszelkie próby dyscyplinowania nie pomagają, jesteśmy bezradni. Raz rzucił [piłką w telewizor, dobrze, że nic się nie stało. W końcu wszyscy w trójkę padamy ze zmęczenia

[link=http://www.suwaczki.com/] [/link]
www.suwaczki.com/tickers/ex2b3e5e76894cil.png

10 lata 3 miesiąc temu - 10 lata 3 miesiąc temu #950253 przez kasia7775
Makrelcia garaż cudowny :) gratuluję talentu :*

Ania nienawidzę gastroskopii, współczuję. Chociaż najgorszy jest pierwszy raz :P

Toska u nas ze spaniem różnie jest. Czasem o 20 już śpi, a czasem do 23 wytrzyma. Wczoraj poszedł spać dopiero z mężem, a tak to co chwilę wychodził z pokoju.
Ale za to ostatnio spał do 9.30 :P

Dzisiaj Oliwier nie chciał w żłobku zostać, płakał. A na ogół po weekendzie szczęśliwy tam biegnie.
A w sobotę wzięliśmy się za ciasteczka :) cała rodzinka się przyłożyła. Nawet straszy syn dwa udekorował :)

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
Załączniki:

10 lata 3 miesiąc temu #950263 przez PolaL
Kasiu no ciasteczka wyglądają przepysznie :laugh: poproszę o kilka sztuk :blush:

Aniu u mnie zasypiania zaczęło ostatnio wyglądać tak. W piżamkach leżymy i mama (czyli JA :laugh: ) czytamy bajeczkę. Potem Gabi grzecznie idzie spać - takie są założenia. W praktyce po bajce następuje bunt że przecież ona dalej chce bajkę (czasami ustępuję i czytam drugą). Ja odpowiadam ze bajka już była i ma położyć się na podusię i robią aaa. No i głowa leży ale dupcia wierzga ;) potem nagle zauważa że mam odpięty guzik w koszuli, no to trzeba wstać żeby spróbować mamie zapiąć. Potem znów kładziemy się na podusię i znów zaczyna się dupka układać po max. 20 minutach mojego nie reagowania, mała odwraca się na boczek, pupa ląduje na moim ramieniu i Brysia śpi :silly:

Co do przygotowań świątecznych to zostało mi:
- pościerać z mebli w dużym pokoju
- pomyć okna w dużym pokoju (zagonię męża).
- ogarnąć kuchnię
- ogarnąć łazienkę i wc
- zmienić pościel
- poodkurzać mieszkanie i pomyć podłogi - na samym końcu
No i mogę zabierać się za pichcenie. A że dużo nie robimy bo jesteśmy na wyjściu to w sumie nie narobię się :lol: Zaplanowałam sobie pierniczki ( masa stoi w lodówce juz 5 tydz. - więc tylko upiec), rybę po grecku, sałatkę warzywną i kapuśniaczki. No i może pokuszę się na www.mojewypieki.com/przepis/makowiec-na-...konfitura-zurawinowa

10 lata 3 miesiąc temu #950275 przez kasia7775
Pola daj adres to wyślę :) Często korzystam z przepisów z tego bloga, sprawdzone :)

u mnie przygotowania do świąt hmm może na Wielkanoc się wyrobię :P
jak do tej pory umyłam jedno okno, a dzisiaj pucuję łazienkę. Za pralką, szafkami itd.
Ponieważ we Wigilię i 1 święto będziemy u moich rodziców, to nie będę dużo jedzenia robić. Rybę po grecku, śledzie pod pierzynką i jakieś ciasto. Chodzi mi po głowie takie:

Ponoć łatwe i mało pracochłonne :) a efektowne
Załączniki:

10 lata 3 miesiąc temu #950284 przez makrelcia
ale ambitne jesteście ze sprzątaniem :) Ja okien nie ruszam, szafek nie zamierzam odsuwać :) Standardowe porządki, podłogi, szafki, łazienka - ale tak to ja sprzątam na co dzień. A do szaf nikt mi nie będzie zaglądał zwłaszcza, że raczej nikt do nas nie przyjdzie bo to my zawsze gdzieś jeździmy )

Dziękuję za komplementy. Garaż co prawda jeszcze nie skończony bo nowy właściciel się już nim zajął :D Cieszę się bo dosyć długo się bawił. Układał autka, parkował. Chyba mu się spodobał :D Z tym, że za słabo skleiłam i odpadła jedna część. Przynajmniej wiem co poprawić. Klej nie starczy trzeba wkręty :D

Moje przygotowania kulinarne będą mało wigilijne :) Ryb mój mąż nie lubi a ja się najem u rodzinki więc zrobię tylko jakieś miękko, dewolaje. Kluchy z makiem i kapustę na pewno od teściowej dostaniemy na wynos więc nie robię.
A z ciast to wszyscy robią serniki i makowce a u nas będzie jakiś z masą i czekoladą :) Także dużo pracy nie mam :D
Zostało mi jeszcze kilka prezentów do kupienia. Muszę tylko dziecku koszulę przymierzyć czy się zmieści :)

10 lata 3 miesiąc temu - 10 lata 3 miesiąc temu #950333 przez Sandra85
Witam :) No wczoraj nie napisalam co u nas,bo moj marudek nie dal mi skonczyc... :P No wiec Bruno znowu ma katar :S Juz mam normalnie dosc :pinch: Na szczescie goraczki brak,dzis nawet humorek dopisuje,ja to podejrzewam te 5-tki,no ale zobaczymy.Ja tez przed chwileczka wyjelam pierniczki z piekarnika :) No i u Was przygotowania pelna para ;) Ja sama nie robie Swiat,szwagierka mi pomoze,bedzie jeszcze ciocia-tesciowej siostra,ale ona bedzie tylko przeszkadzac :P Ja juz tak z grubsza ogarnelam sie,tzn. spizarke juz posprzatalam,w salonie jeszcze tylko na gornych polkach kurze,no i to co na co dzien sie robi,takze jest ok.No i posciel tez bede zmieniac w piatek . Kasia a jak dekorowalas pierniczki,tylko lukrem z barwnikami?Fajny efekt,wygladaja pysznie :) A Oli jaki zaabsorbowany praca :kiss: Daj przepis na to cisto,z czym ono jest?Wyglada super :) Ania to Filip jak Bruno przed spaniem turbodoladownie sie wlacza ;) Tez skaka,spiewa,szaleje,opowiada co w zlobku,a jak mowie,ze idziemy spac to mi mowi,ze on zakupow jeszcze nie zrobil i spod koldry wyciaga wymyslonego banana i mowi:obrac ci,jestes glodna?Taty sie pyta czy chce ciastko z czekolada,albo jogurt i tak kupujemy i jemy czasem do 22.30 :blink: Nie dziwic sie,ze waga w gore idzie,jak po nocach tyle slodyczy sie je :laugh: No i jeszcze tak sie przyzwyczail,ze musza go na nocnik wysadzic przed samym spaniem,czesto ok.23-ciej,a tak sie nie chce spod kolderki wychodzic :dry: Pola jakie Ty pierniczki robisz,ze tak dlugo w lodowce stoja? Ja mojej masy wcale do lodowki nie wlozylam,a przepis wzielam pierwszy lepszy z netu,i dosyc dobre wyszly,bo w tamta niedziele robilam na probe :) No i wstal moj skarbek z drzemki,idziemy sie bawic :) A jeszcze zgadnijcie co to jest u mojego synka mikidor ??

10 lata 3 miesiąc temu #950385 przez chasiami
Witam!
Ja tylko na chwile byłam u gin:
- mam 5 cm rozwracia ale szyjka całkowicie nie jest zgładzona, moge urodzic w każdej chwili, a moge urodzic za 2 tyg :)
- mała waży 3200 albo 3500 gram (miałam robione 2 pomiary)
Jeszcze troszke musze wytrzymac bo wcześniak będzie.

A byłam też z Alicją u okulisty:
- robi zeza obydwoma oczkami (co oznacza poprawe)
- i w okularkach nie robi zeza wogóle co też jest plusem :)

Tak więc dziwczynki trzymajcie za nas kciuki :)
Pozdrawiamy

10 lata 3 miesiąc temu - 10 lata 3 miesiąc temu #950392 przez kasia7775
Chasiami wcześniaka już nie będziesz miała, bo 36 tygodni już skończone :) ale niech sobie jeszcze dzidzia tam siedzi chociaż jeszcze z tydzień :)
Super, ze Alicji wzrok się poprawia. Z doświadczenia wiem, ze dzieci, które nosiły okulary od małego, potem ich nie potrzebują i nie maja problemów ze wzrokiem.

Sandra Mikidor to mikołaj?
A pierniczki po całości pokrywałam lukrem królewski zabarwionym barwnikami do jajek. A dekoracje robiłam pisakami lukrowymi dr Oetkera, perełkami srebrnymi, maczkiem i posypką.

Gwiazda drożdżowa z nutellą.
Składniki:
500 g mąki
2 jajka
180 ml mleka
60 g cukru
30 g masła
30 g świeżych drożdży
ponadto:
1 rozmącone jajko
nutella
Sposób wykonania:
Mleko podgrzać do temperatury pokojowej. Drożdże i 1 łyżeczkę cukru rozpuścić w 2 łyżkach mleka. Odstawić, by zaczęły pracować.
Mąkę przesiać przez sitko. Jajka ubić z pozostałym cukrem. Masło roztopić i dodać do mleka (mieszanina ma mieć temp. pokojową)
Do mąki dodać ubite jajka, drożdże i masło z mlekiem. Wyrabiać ciasto.
Wyrobione, elastyczne ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.
Ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na 4 równe części. Każdą część cienko rozwałkować. Powinna mieć śr. ok 24 cm.
Pierwszy placek ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia formie do tarty. Posmarować go nutellą, pozostawiając nieco wolnej przestrzeni od brzegu.
Czynność powtórzyć z drugim i trzecim plackiem.
Na wierzch ułożyć ostatni krążek drożdżowy. Brzegi ciasta lekko docisnąć.
Ciasto pokroić jak tort, na 16 kawałków, pozostawiając nie naciętą część od środka. Każdy wycięty kawałek przekręcić 2 razy. Jeden kawałek w prawo, drugi w lewo, trzeci w prawo, czwarty w lewo itd. Przekręcone kawałki połączyć po dwa brzegami. Przykryć ciasto i pozostawić do napuszenia.
Wierzch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku (180C) ok 20 minut.
P.S.Nutellę można zastąpić marmoladą,twarogiem,masą makową...Komu co do głowy przyjdzie
P.S.2 Wbrew pozorom,jest to bardzo łatwe ciasto

10 lata 3 miesiąc temu #950418 przez Ummi
A moje dzieci rzadko kiedy przed 23 spia :P pobudka roznie, ale zwykle miedzy 8 a 9, rzadko pozniej.

Czajusiatko -Tak na szybko, bo na stronke malo czasu przy dwojce – Yasinek to sie ostatnio urwis zrobil :D jest grzeczny tylko jesli ktos sie z nim bawi :P z sierpniowkami na fb jestem, to latwiej sie tam pisze ;) poza tym u nas dobrze, Hamzunko rosnie, szybciutko to leci, czesto go nosze takiego wtulonego w ramie, bo wiem ze ten czas szybko minie, wiec korzystam poki moge :D

Makrelcia – swietny garaz!!! I szczegoly jakie dopracowany – sliczny! Az by mi go zal bylo dac mojemu urwisowi w tej chwili, bo on ostatnio jest na etapie „ ciekawe czy jak tym rzuce, pogne, zegne itp. i bedzie popsute to da sie naprawic czy nie?” :P polowa autek zostala bez szyb i lusterek ;)

Ania ja na mojego mam sposob taki – jak czyms rzuca to mu zabieram i mowie, ze jak chce rzucac to balonem, jak pluje to zabieram do lazienki i mowie, ze ma pluc do wanny, jak rozlewa to zabieram kubek i kaze poscierac itp.

Polal ja niedawno robilam z tej stronki makowiec przelozony masa jablkowa i byl pyszny :)

Sandra85 – mokidor to pomidor ? wiem wiem banalne skojarzenie, dzieci maja bujniejsza wyobraznie :D

Chasiami w koncu wyczuwam w Twoich slowach optymism :* tak trzymac :)

Kasia sliczne pierniczki i fajnie widziec dzieci wspolpracujace razem :D (chocby i tylko przez kilka minut)

10 lata 3 miesiąc temu #950500 przez PolaL
Sandra mój przepis na pierniczki robię właśnie ze strony www.mojewypieki.com - ja robię www.mojewypieki.com/przepis/pierniczki-nadziewane i tam jest przepis na piernik staropolski. robi się go na 5-6 tyg. przed świętami i trzyma w lodówce. Robiłam w zeszłym roku wyszedł mniam, mniam ..... w każdym bądź razie szybko zniknęły :silly: A to słówko Bruna jest po Polsku :laugh:

Kasiu przepis skopiowany choć nie wiem czy się wyrobię ;)

Chasiami 5cm :woohoo: to ja już byłam w drodze do szpitala :) ale u mnie poród był błyskawiczny więc skoro Ty nie masz skurczy to moZe donosisz do Świąt :) Choć lepiej być już w domu na Święta :kiss:

No w końcu przesyłam zdjęcia pokoiki Gabi trochę ciężko było zrobić bo pokój nie za duży i ciężko uchwycić całość mebli
Łóżeczko :laugh:

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

mebelki

Załączniki:

10 lata 3 miesiąc temu #950501 przez PolaL
A w gratisie Macie montaż komody

Załączniki:

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka