- Otrzymane podziękowania: 2
- /
- /
- /
- /
- /
- MAMUSIE WRZESIEŃ 2012
MAMUSIE WRZESIEŃ 2012
- gorla
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- agnesssa
-
Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- 30.09.2012 Jestem mamą :D
- Otrzymane podziękowania: 42

Gorla no sama jestem w szoku

- 26joanna
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- Otrzymane podziękowania: 0

Od wczoraj boli mnie podbrzusze

Ja sprzątam tylko z góry , nawet nie chce mi się poodkurzać

Właśnie moja córcia przyniosła mi rysunek , jest na nim : mama , tata , ona i siostrzyczka w wózeczku

- agnesssa
-
Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

- gorla
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

Noo fajnie na wiosnę i nie bedziecie musiały sie wykosztowywać na ciuchy ciażowe bo ino letnie ciuszki

- makrelcia
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- Jurek 25.08.2012
- Otrzymane podziękowania: 7

To przepowiednia na płeć dziecka już jest

a w 13 tc będzie już może widac płeć dziecka ?
- gorla
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- agnesssa
-
Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

Gorla to za jakieś dwa miechy może będziemy już wiedziały

A w ogóle co byście chciały mieć dziewczyny? Aganio jak się domyślam parkę

- kasia7775
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- nasz skarb Oliwier
- Otrzymane podziękowania: 5
Też się ciesze na wiosnę i ;lato, ciuchów mniej potrzeba.

Jak byłam z córką w ciąży to przy USG lekarz się pytał, czy chcę płeć znać. Spytałam, jakie są szanse na trafienie, a lekarz, że 50:50

A w drugiej ciąży w 5 miesiącu na 95% miał być syn - przy późniejszych badaniach nie udało się potwierdzić - i urodził się synek

Teraz się doczekać nie mogę, bo bo objawy i zachcianki mam zupełnie pomieszane - część takich jak z córką, a część takich jak z synem.

W sumie jest mi obojętne czy chłopiec czy dziewczynka - najważniejsze, zeby zdrowe było.
Chcę wiedzieć, bo nie wiem, co kupuwać

- Fk
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
Na początek - witam wszystkie dziewczyny z którymi nie miałam okazji się jeszcze przywitać i serdecznie gratuluję ciąży:) Życzę spokoju i zdrowia.
Rano byłam na USG (8 tydz) i na szczęście wszystko jest ok. Posłuchałam serducha i się poryczałam ze szczęścia. Byle do końca pierwszego trymestru. W domu postaram się wrzucić fotkę co by się pochwalić. No i mogę wpisać w kalendarz 19.09

- 26joanna
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
Juz lepiej , do lekarza idę w poniedziałek na pierwsza wizytę. Nie ide do gina bo on mi i tak nic nie nie zrobi , tutaj do 12 tc to nie ciąża , tak jak w polsce 30 lat temu było

agnesssa mi jest obojętne co będę mieć , byle zdrowe było

- Stokrotka
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-

Kasiu zależy o jakie badania prenatalne chodzi : inwazyjne czy nieinwazyjne. Na inwazyjne nie zgodzę się ja i mój mąż. Istnieje ryzyko poronirnia.Wprawdze 1%, ale o 1 za dużo. Wiem, że zdaje się nakłuwa się worek owodniowy i pobiera płyn. I co to da? Tylko stwierdzenie,że coś jest nietak. Swojego dziecka i tak nie zabije.
Nieinwazyjne są bezpieczne. Niektóre kobiety nawet mogą nie zdawać sobie sprawy,że je mają. To badania USG w 12-13 t.c. Na ich podstawie można rozpoznać niektóre wady wrodzone, szczególnie te genetyczne. Niektóre wady można leczyć już w brzuszku, ale tu wam więcej nie powiem, bo niewiem. Nie ma co się bać to zwykłe USG. Jeśli o takie Kasiu chodziło to spoko.
Jako świadectwo Wam powiem... W liceum na religii było u nas małżeństwo, których dziecko miało urodzić się z zespołem Downa. Zalecano aborcję. Gorąco modlili się dziecko urodziło się zdrowe.

- Stokrotka
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-

A tak w ogóle to byłam dziś w końcu na USG. Jest dzidzia

Wszystkie parametry są narazie bardzo dobre. Mąż wzruszył się ze szczęścia, jak zobaczył dzidziusia na ekranie. Absolutnie nie chciałam iść bez niego, tak się bałam.

Potwierdzony 11t.c.

Po ostatnich przejściach nie chciałam iść na wczesne USG. Wtedy miałam, aż trzy do tego momentu co teraz. Zresztą słyszałam różne opinie na ten temat. Czytałam wypowiedź jednego lekarza, który nie zaleca wczesnego USG do 9t.c. Moja siostra miała przy drugiej ciąży robione dopiero w 13t.c.
Ja za dwa tygodnie mam drugie. To właśnie będzie to przesiewowe nieinwazyjne badanie genetyczne.Dzidziusiu rośnij zdrów

- agnesssa
-
Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

Joanna częste sikanie jest naturalne w ciąży, ale wiem też, że często się zdarza właśnie zapalenie pęcherza więc możliwe, że Cię złapało.
Fk fajno, że wszystko ok nie mogę się doczekać zdjęcia
Kasia no właśnie ja tez na to kupowanie nie mogę się doczekać

A ja od zawsze marzyłam o pierwszej córce i to bardzo bardzo, boje się nawet, że jak się okaże że to chłopak to nie będę się cieszyć

- Stokrotka
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-

A z ciekawostek ... od jednego lekaraza dowiedziałam się, że nie wolno soku i naparu z malin, bo skłania do poronienia. A ja w pierwszej ciąży piłam dużo, bo uwielbiam herbatę malinową z sokiem malinowym, lub zwykłą czarną z sokiem malinowym. Wprawdzie terez zażywam syrop prenalen a tam jest sok malinowy. Ale co go tam jest. Zresztą dobre opinie o tym syropie czytałam. Ale soku i herbatek malinowych nie pijam. Podobno bardziej to dotyczy naparu z liści. Moja siostra mówiła, że niektórym dziewczynom zalecano jego picie na wywołanie porodu przy przenoszonej ciąży.
Ja też jak kaszlę pobolewa mnie brzuch. Z jednego filmiku wiem,że później to kaszel może być niebezpieczny. U jednej kobiety spowodował skrócenie szyjki macicy i od siódmego miesiąca leżała do końca.
Lekarka przepisała mi syrop prawoślazowy bez alkoholu. Trochę pomaga. I inhalacje trochę pomagają.