BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE WRZESIEŃ 2012

13 lata 2 miesiąc temu #302665 przez chłopek
stokrotka ja pije sok z malin i piłam z pierwszym dzieckiem,
nie mam kabla od tel bo bym wam wstawiła zdjecie Ksawcia

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 2 miesiąc temu #302679 przez makrelcia
chłopek a jak Ksawcio dzisiaj się czuje ?
Znasz już płeć następnego dzieciątka ? bo rozumiem, że jesteś w 21 tc ?

13 lata 2 miesiąc temu #302686 przez chłopek
makrelcia Ksawcio lepiej w nocy sie nam budzi bo go buzka boli, a płci jeszcze nie znam dopiero za tydzien mam usg

13 lata 2 miesiąc temu #302732 przez majsterka
Super Stokrotko mieć kogoś z taką wiedzą w naszym gronie, napewno jeszcze nie raz sie przyda :)
Co do badań USG już pisałam, że ponoć wczesnych się nie poleca, mój gin jest wrogiem i pierwsze będę miała właśnie w 13 tc.

Ja bym chciała mieć drugą dziewczynkę :), z chłopca też będę się bardzo cieszyła :) Ważne żeby było zdrowe :)

13 lata 2 miesiąc temu - 13 lata 2 miesiąc temu #302804 przez Stokrotka
Dzięki majsterka może to też u Ciebie przeczytałam, że lekarza nie zaleca wczesnego USG.
Warto dzielić się wiedzą. Ja też dowiedziałam się parę ciekawostek. Z krewetkami/owocami morza/ to też racja, że są zakazane ze względu na możliwość zakażenia jakimiś bakteriami. Toteż niechęć do nich to właściwy odruch :P
I też nie wiem czy niechęć niektórych z Was do kurczaka nie jest ostrzeżeniem. Gdzieś przeczytałam, że odradza się jeść kurczaka z supermarketów ze względu na możliwość faszerowania antybitykami. Ponoć indyk /niestety/ droższy jest lepszy, bo nie znosi antybiotyków i nie jest nimi faszerowany. Aż mnie korci,żeby tak jak została zrobiona tabelka, zrobić listę rzeczy zakazanych i niezalecanych. :laugh: To jest ciekawe. O zdrowym odżywianiu w ciąży to już pewnie czytałyście. Każda wnosi coś nowego. O tuńczyku np. wiedziałam, ale z łososiem to dla mnie nowość. Ponoć tran z rekina jest nie polecany, bo rekin kumuluje ołów.
Wybierając złoty środek zrobiliśmy z mężem USG w 3 dniu 11 tygodnia :) Jeszcze zrobili mi transwaginalne. A właściwie tak wyszło. Moja ginekolog trzy tygodnie temu kazała mi jak najszybciej wykonać USG, ale ja nie posłuchałam się po przejściach. Pojechaliśmy na tydzień na urlop, a potem tak się rozchorowałam,że nie było mowy.I pozostał termin pierwotny, który był pierwszy wolny czyli dziś :)
Miłego wieczoru :) Fajnie,że jesteście :)
Aganio jak się czujesz? Masz gorączkę?

13 lata 2 miesiąc temu #302874 przez agnesssa
Stokroka fajny pomysł z tabel zakazanych pokarmów w ciąży :D

Co to dzisiaj jest za dzień :huh: :dry: Normalnie tak jak mnie mdliło mocno i czasami wymiotowałam, to dzisiaj całe popołudnie wymiotuje :dry: jestem wykończona aż mi nosem poszło :dry: Sorki za szczerość :X :X :X Masakra jakaś :huh:

Aniołek[*] 11tc 19.05.2011

13 lata 2 miesiąc temu #302880 przez chłopek
agnessa współczuje

13 lata 2 miesiąc temu #302898 przez agnesssa
ejjjj zobaczcie co oglądam :) :) :) Oglądam i ryczę ach te hormony :side: :side: :side:
vod.onet.pl/zycie-przed-zyciem,5782,film...84%20ci%C4%85%C5%BCy

13 lata 2 miesiąc temu #302904 przez aganio87
Stokrotka już sie dobrze czuje :) gorączki nie mam ale mi ciągle zimno.....

Oj ja bym chciała pareczkę :) :) :) hehehe ale nie ważne awżne by było zdrowe i silne i żywe!! :)

Agnesssa filmik cudny ja też płacze......

Dziś w końcu byłam u dentysty i zrobił mi zęba i na szczęście podbił mi karte ciąży że mam wszystkie zdrowe ząbki :) :) :)

Kochane miłego wieczorku życze :) :) :) buziaki :kiss: :kiss: :kiss:

[*] 6.11.2011

13 lata 2 miesiąc temu #302908 przez majsterka
A ja mam jeszcze pytanko, dlaczego nie wolno pić zielonej herbaty??
Ja od 2 lat pije tylko taką, wogóle czarnej... i teraz jak zimno muszę pić coś ciepłego w pracy i pije zwykłą.... hmmm...

13 lata 2 miesiąc temu #303008 przez Stokrotka
Aganio dobrze,że się lepiej czujesz
Agnesssa spróbuję zabrać się za tabelkę. Chyba najwcześniej w piątek. Dziś już nie mam siły. Tyle przeżyć :laugh: Współczuje z tym wymiotowaniem :( mnie tylko czasami mdli, jest mi nie dobrze. W poniedziałek tylko tak miałam, że już miałam odruch wymiotne, ale nie miłam czym, bo mało zjadłam. Dla pocieszenia :) to dobry objaw. Oznacza, że progesteron jest na właściwym poziomie. Czytałam też taka teorię, że organizm pozbywa się toksyn. Ale jak te przykre dolegliwości się nasilą i są zbyt częste, to trzeba zgłosić się do lekarza,żeby dał coś na ich powstrzymanie. Może to zagrażać dzieciątku przez odwodnienie i niedobór składników odżywczych.
Są jakieś domowe sposoby na powstrzymanie i złagodzenie tych dolegliwości,ale wyleciały mi z głowy. Rano wiem, że dobrze coś od razu zjeść. Przy łóżku np. położyć sobie sucharka. Zdaje się,że woda z cytryna pomaga. No i nie łykać na czczo witamin. Mój mąż nie będąc wciąży miał "odwrót", jak łyknął witaminy na pusty żołądek. Śniadanko najważniejszy posiłek :)

13 lata 2 miesiąc temu #303027 przez chłopek
agnessa ja najpierw piłam ciepłe mleko a później dopiero śniadanko jadłam, moja siostra najpierw jadła sucharki albo suche płatki

13 lata 2 miesiąc temu - 13 lata 2 miesiąc temu #303034 przez Stokrotka
MajsterkaTłumacze jak z tą herbatą. Herbata czarna i zielona zawierają kofeinę taką jak kawa. Z tymże w herbacie nazywa się ona teina, ale należy do tej samej grupy związków co kofeina. Kofeina źle działa na rozwój dzidziusia. Jak? Nie wiem dokładnie. Wypłukuje magnez z organizmu. Dodatkowo podnosi ciśnienie krwi a my na to musimy uważać. Działa pobudzająco na układ nerwowy, układ krążenia i nerki. Wydaje mi się logicznie, że nasze nerki i tak będą co raz bardziej obciążone a serduszko dzidziusia i tak bije dwa razy szybciej niż nasze, więc po co je przyspieszać jeszcze kofeiną.
Dodatkowo zielona herbata bardziej niż czarna wypłukuje składniki odżywcze z organizmu, ponieważ przyspiesza przemianę materii. Wiedzą to te co się odchudzały :laugh: Ja odchudzałam się zieloną herbatą. Normalnie powinno pić się max 1-2 herbaty zielone dziennie by nie oczyszczać organizmu z witamin i skł. mineralnych. Na mnie na studiach zielona działała jak kawa. Wypita wieczorem to gwarantowane 6 godz. nie spania. Czarna herbata również wypłukuje składniki odżywcze z organizmu jak kawa, szczególne magnez i wapń.
Ja przyznam , że ostatnio nie mogę już przełknąć herbat owocowych. Pije wodę mineralną, soki, i czasami raz dziennie pozwolę sobie na bardzo słabą czarną herbatę.

13 lata 2 miesiąc temu #303058 przez Stokrotka
Jeszcze odnośnie herbat. Wszystkie herbaty białe, zielone, czerwone, żółte, czarne zawierają kofeinę, bo sporządzane są z liści drzewa herbacianego. Różnią się tylko stopniem fermentacji lub jej brakiem.
Nie wiem natomiast jak z herbatami typu rooibos, które przez niektórych nazywane są czerwonymi a nie mają nic wspólnego z powyższymi. Lubię je.To herbaty innego typu z tzw. czerwonokrzewu. Chyba nie mają kofeiny, ale przyspieszają przemianę materii, więc chyba nie są wskazane dla nas, podobnie jak w przypadku zielonej.
Zasmakowała mi natomiast mięta i mieszanki z nią. Np. mięta, herbata z dzikiej róży i cytryna. Nawet mojemu mężowi smakowała, jak zrobiłam na drogę w termosiku ;)
Mięta ponoć dobra na nudności, czytałam.

13 lata 2 miesiąc temu #303073 przez agnesssa
Próbowałam wszelkich metod na mdłości, migdały woda z cytryną słone przekąski, i nic mi nie pomaga, ale nie mam problemów rano tylko zaczyna się od ok 10 jak już jestem dawno po śniadaniu i dopiero się zaczynają mdłości a im później tym gorzej :P :P Również jestem zwolenniczką zielonej herbaty, ale nie pije odkąd wiem o ciaży. Generalnie nie mogę pić herbat bo mam od razu zgagę więc głównie żyje na wodzie z cytryną i sokach wieloowocowych, a teraz sama sobie zrobiłam soczek bo pożyczyłam sokowirówkę i jest pyszny :laugh: Taki kubuś (bo zrobiłam z marchwi, jabłka i banana) tylko jest totalnie bez konserwantów. I właśnie się tym faszeruje,mam tylko nadzieję, że nie będę wymiotować już dzisiaj :dry:

Dobrej nocki kochane :kiss: :kiss:

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka