BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE GRUDZIEŃ 2011 !!

13 lata 7 miesiąc temu #181691 przez luska
Kasia T to super "lekcija"Dawaj nam zawsze realcje i to ze szczegółami:))

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 7 miesiąc temu #181770 przez nanga1989
A ja mam do was pytanko z innej polki.. od jakis 3 dni moze nie caly czas ale tak moze ze 3 ,4 razy dziennie dziwnie mnie brzuch zaboli moze lepiej zabrzmi jak okresle to jakby Ucisk po lewej stronie dolnnej brzucha... czy to moze byc skorcz? czy moze mala mnie gdzies tam po narzadach kopnie? martwie sie troche. Za tydzien mam wizyte.. jak wogole okreslilybyscie skorcz? to moja pierwsza ciaza i powiem szczerze ze Niewiele wiem...Macie moze podobne objawy? Czytalam ze niekotre kobiety maja skorcze od 20tyg.Ja aktualnie jestem w 22.Mam sie martwic czy to jest normalne w ciazy??

13 lata 7 miesiąc temu #181828 przez gagusia84
Szczerze to ja niewiem bo nigdy takiego czegos nie miałam. Wiec niewiem co to sa za bóle. Ja narazie walcze ze zgaga tak mnie pali ze nie umiem wytrzymac.

13 lata 7 miesiąc temu #181838 przez madziaska
Nanga z tego co wiem, to skurcze przypominaja bol miesiaczkowy tylko, ze silniejszy... Takie zdazyly mi sie moze ze trzy razy... Ale miewalam przez jakis czas w prawym boku, taki bol jak na owulacje, badz przypominajacy kolke... dzidzia gdzies tam naciskala ;)

13 lata 7 miesiąc temu #181846 przez tygrysica
taki rodzaj skurczu jak przy okresie to miałam tylko pare razy i bardziej bym to raczej łączyła z rozciaganiem się wiązadeł. Natomiast teraz to tak mi brzuch mocno twardnieje. Odkąd biorę no-spę to mniej ale i tak czasem taki napięty sie robi. Ide w czwartek do gina- zobaczymy co powie.
Za to kręgosłup dalej mi nawala i zauważyłam, że budze sie czasem ze ścierpnięta ręką i to nie ta, na której spię tylko druga.

13 lata 7 miesiąc temu #181882 przez asia26
Ja tez juz znow chce miec takie dolegliwosci i takie piekne zdjecia brzusiow :)

13 lata 7 miesiąc temu #181966 przez nanga1989
no moglabym to porownac do kolki bol jest podobny.mam nadzieje ze to brzusio sie rozciaga bo ogolnie b.dobrze sie czuje tylko czasem mam taki dokuczliwy bol w prawym boku;/

13 lata 7 miesiąc temu #181973 przez lilian355
ja to nie wiem jeszcze jak wyglądają bóle skurczowe, ale sobie wyobrażam porównując do skurczów łydki, które mnie raz na jakiś czas złapią... nigdy nikogo nie pytałam jaki to jest ból więc mogę się mylić hehe

13 lata 7 miesiąc temu #182719 przez delfinek83
no hej dziewczynki, co tam u Was nowego?
jak samopoczucie?
u mnie ok, tylko plecy czasem dokuczają, no i te skurcze łydek od czasu do czasu, ale magnez pomaga :silly:

byłam na usg i już wiem że będzie córeczka - Laura :kiss:

[url=http://www.suwaczki.com/tickers/16ud3e3k6640b9q1.png[/img][/url]
Załączniki:

13 lata 7 miesiąc temu #182720 przez madziaska
Gratuluje Delfinku :) Śliczna coreczka :)

13 lata 7 miesiąc temu #182732 przez lilian355
również gratuluję córeczki :)

13 lata 7 miesiąc temu #182833 przez KasiaT
Też gratuluję córeczki :)

Moim zdaniem ten ból do jednej stronie to nie skurcz. Na zajęciach mówiła, że skurcz ciągnie się od dna macicy w dół.

W środę mieliśmy drugie zajęcia, na których głównym tematem były hormony odgrywające ważną rolę w porodzie (oksytocyna, adrenalina i endorfiny) i etapy porodu. 1 - trwa nawet do 20h. Kobitka zaznaczyła, że większość kobitek rodzących bez zzo przy rozwarciu 7cm mówi, że umiera :silly: , 2 - trwa max 2-3h, 3 - łożysko wychodzi max do godziny ale zazwyczaj do 15 minut.
Opowiadała też kiedy należy jechać do szpitala, kiedy można poczekać. Nie rozpisuje się bo to można znaleźć w necie ale zaznaczyła, że w przypadku zielonych wód płodowych nie zawsze sytuacja musi być zła. Czasem zdarza się, że dziecię pare tygodni przed porodem złapie pępowinę, zaciśnie, w efekcie nie dostanie tlenu, zestresuje się, zrobi kupkę, zwiotczeje, puści pępowinę i dalej hulaj dusza. Problem jest na pewno jak wody płodowe przypominają zupę szczawiową (ale porównanie :P ). I jeśli nie mamy skurczów a odchodzą wody płodowe to nie lecieć w te pędy do szpitala tylko odczekać 6 godzin (po tym czasie powinna rozpocząć się czynność skurczowa).

Po za tym na eksponatach pokazała nam mechanizm skracania i otwierania się szyjki oraz w jaki sposób maluch przechodzi przez kanał rodny. To ostatnie było w zasadzie zadaniem Panów. Dostali do ręki kukłę i miednicę i mieli przeprowadzić dziecię przez dziurkę. Wyglądało to jak wkręcanie śruby :silly: . Tzn.... w jej wykonaniu.... Bo jeśli chodzi o naszych Panów... hm... no cóż, gdyby mieli młotek to na pewno zrobiliby z niego użytek... :X

Poćwiczyliśmy znowu oddychanie, opowiadała o nacinaniu krocza, ach i wspomniała, że jeżeli mamy wskazania do cc z powodu wymiarów miednicy to i tak mamy prawo spróbować naturalnie. Przytoczyła swój przykład: Miała wskazania do cc do ma za wąską miednicę. Urodziła naturalnie dwójkę dzieci, w tym jedno 4200g.

Generalnie coś tam jeszcze mówiła. Jak sobie przypomnę to napiszę.
A ja właśnie zjadłam czekoladę i mały świruje w brzuszku :woohoo:

13 lata 7 miesiąc temu #182886 przez luska
Hej laseczki.

Gigus ja na zgagę biorę reni do sania polecam , bo naprawdę ulgę przynosi z tego co jeszcze dziewczyny piszą , godny polecenia jest gaviscon :) Ja własnie czesciej mam takie bole w boku , twardnienia bardzo żadko i wieczorem.

asia 26 toi na co czekasz :lol:

Delfinku gratuluje cory :lol: Zdjęcie super :laugh:

Kasia T pisz co ci tam mowia ja z chceia poczytam , bo na dalesze przeszukiwania neta i tak nie mam czasu :silly:

A ja po wizycie i wszystko jest oki na 100% już się potwierdziło ,że to jednak Aurelka gości w moim brzuszku.Mała miała akurat czkawkę.Mam super fotki z bąbelkami o tej czkawki ale ciężko wrzucić bo mam je na papierze a skaner i teściów:(

13 lata 7 miesiąc temu #182907 przez KasiaT
luska To musi super wyglądać. A telem foty nie możesz zrobić? Te fotki co ja wrzuciłam to też telefonem.

13 lata 7 miesiąc temu #182976 przez luska
No własnie nie bo moj tele to i aparatu nie ma specjalnego a raczej nawet do d.... bo mam typowo bioznesowy.Wiec bez bajerkow.Ale postaram sie wieczorem jak mały zasnie zajsc do tesciow i wtey zeskanuje :laugh:

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka