- Otrzymane podziękowania: 27
- /
- /
- /
- /
- /
- MAMUSIE GRUDZIEŃ 2011 !!
MAMUSIE GRUDZIEŃ 2011 !!
- luska
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Amelka nasz Aniołek 25,12,2008-o1.01.2009 [*]
Kasia T to wtoja decyzja , skoro masz powody nikt cie tu tepic nie bedzie .Kazdy wyraza swoje poglady ja ma takie a nie inne i juz ty masz tez swoje i tez nie ma co "wymadzac sie"
Ale uwierz jak spróbujesz , wytrwasz to w końcu to pokochasz i nie będziesz widziała innego sposoby karmienia
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- drynek88
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- Dziecko Jest Nadzieją,ktora Rozkwita wciąż na nowo
- Otrzymane podziękowania: 0
- tygrysica
- Wylogowany
- budujemy zdania
- gagusia84
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- KasiaT
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Przedwczoraj na zajęciach mieliśmy o metodach łagodzenia bólu i pozycjach porodowych.
O pozycjach to wiele wam nie opowiem bo to trzeba pokazać. Generalnie tam gdzie nie ma musu leżenia na plecach to polecała pozycje kuczną (wiadomo grawitacja robi swoje) lub na czworaka opierając się na piłce lub mężu (najbezpieczniejsza pozycja dla krocza, gdyż tkanki z przodu pochwy są najmocniejsze a wtedy na nie jest największy nacisk).
Jeśli chodzi o metody łagodzenia bólu to oczywiście szeroko omówiony był temat zzo. Minusów było sporo: m.in. Nie każdy może go mieć (przy problemach z krzepliwością - płytki pon. 100tys. nie będzie mogło być podane), nie na każdego działa, trzeba leżeć plackiem przez jakiś czas żeby równomiernie być znieczulonym a przy skurczach to ciężko, może obniżyć ciśnienie krwi (plus przy kobietach z nadciśnieniem ale minus przy normalnym), może wydłużyć drugą fazę porodu, pozwala na zachowanie logicznego myślenia (tak, o dziwo to wada gdyż przejmujemy się wszystkim, dokładnie wszystko obmyślamy, co często powoduje też przedłużanie bo się zamykamy np. myśleniem, żeby tylko np. nie puścić bąka w czasie parcia albo jak się wygląda, a bez znieczulenia nasza uwaga jest skupiona tylko na porodzie. Zgodnie z teorią położnej: poród nie przebiega z sposób logiczny więc nie należy myśleć logicznie)
Oprócz tego jest jeszcze TENS rzadko stosowany - elektrostymulacja za pomocą elektrod przyczepionych w okolicach kości krzyżowej i lędźwi.
Z naturalnych metod polecała techniki oddechowe, masaż okolicy krzyżowej ręką bądź piłkami tenisowymi, wanna z ciepłą wodą, okłady na podbrzusze zimne lub ciepłe (np. kompresy żelowe albo woreczek bawełniany z pestkami wiśni podgrzane w mikrofali)
To takie najważniejsze.
Jeszcze mówiła o ziołowych preparatach przygotowujących do porodu:
- od skończonego 35 tygodnia - napar z liści malin - 3 szklanki dziennie (łyżka na szklankę)
- od skończonego 35 tyg - olejek z wiesiołka - łyżka dziennie lub 3x3 kapsułki Oeparol. Zawiera NNKT mające wpływ na konsystencję szyjki macicy.
- Oczywiście ćwiczenia mięśni Kegla
- masowanie krocza można już teraz ale można od 34 tyg ze 2 razy dziennie po 5 minut - można użyć polecanej przez położne mieszanki: olejek ze słodkich migdałów (ok. 100 ml) i wit E też w olejku (ok 10ml) można dodać kilka kropel olejku lawendowego. Zmniejsza ryzyko popękania.
- no i oczywiście żeby zmniejszyć prawdopodobieństwo przeterminowania - zmiękczanie szyjki macicy za pomocą prostaglandyn zawartych w męskim nasieniu - innymi słowy od ok. 35 tyg warto kochać się częściej niż zwykle (z czego najbardziej ucieszył się mój mąż )
To tyle co spamiętałam.
Dzisiaj ma być mowa bodajże o laktacji.
Ostatnio stwierdziłam, że zaczynają mnie poważnie irytować pytania typu "jak się czujesz".... albo macanie brzuszka - zwłaszcza moja mama próbuje ciągle to robić, a ja ciągle kombinuję z unikami
- nanga1989
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- luska
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Kasia t dzia za wykład No to będziemy działać od 36tygodnia, no mam zamiar załapać sie jeszcze na koniec listopada .No ale to ja a jak tam moja dziewczynka już będzie chciała to nie wiadomo.Mam tylko nadzieje , ze przeterminowana nie będę
|Nanga to juz duza ta twoja dzidza a ile wazy??U mnie z ruchami na odwrot .Mała jest bardzo ospała.Wczoraj juz schizy łapałam , ze jak nie nalicze 10 przez godzine to działam.Albo szpital albo gin.Ale jakoś jakoś poszło po słodyczach i leżeniu na boku.Chyba po prostu leniuszek i spioch z niej.
- lilian355
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- Nareszcie z Nami :) Nasze Słoneczko :)
no u mnie maluszek to się kurna wierci i to często hehe a najczęściej to po jedzeniu chyba wtedy jakiegoś takiego powera dostaje
- drynek88
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- upsar
- Wylogowany
- gaworzenie
A na co dokładnie te napary z ziółek - czemu to ma pomóc??
Ty chyba robisz bardzo skrupulatne notatki z tych spotkań bo tak wszystko dokładnie przekazujesz... czuje się jakbym była na tych zajęciach.
Wielkie dzięki za to
- nanga1989
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- luska
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Troche nie halo masz z tym leżeniem .Ja to chyba bym nie dała rady jak teraz bym miała leżeć do końca ciąży No ale ja mam Ola to troszkę inna sytuacja.Dlatego nie mam tez problemów ze snem;)Młodzież mnie w dzień wykończy w południe i wieczorem trochę czasu dla siebie i po 22 padam zasypiam i pobudka około 6 Ale trzmam kciuki , zebys bezpiecznie wytrwała do teg 36 tc a wtedy niech sie dzieje co chce:)
Upsar ziółka masz po to , żeby przyspieszyć poród , zmiękczyć szyjkę itd Napewno to wykorzystam i bede pic herbatke z malin.Kasia napisz mi tylko ten olejek z wiesiołka(o ile to dobrze przeczytałam , że o olejek chodzi)To gdzie trzeba się smarować
- KasiaT
- Wylogowany
- pierwsze słowa
A ten wiesiołek to się wcina w postaci oleju. Można to dostać w sklepach ze zdrową żywnością. Ale ja osobiście chyba jednak z niego zrezygnuję bo ponoć ma krótką datę ważności i jest ciężki w przechowywaniu. Właśnie dlatego jest ten Oeparol
A mi cycki zaczynają przesiąkać Wczoraj pisałam sobie sms'a i nagle mi się zrobiło chłodno w sutka (byłam bez stanika)... patrzę a na bluzce plama! Teraz piszę posta... to samo
- drynek88
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- luska
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Drynek ja w sumie nie mam problemu z ciuszkami bo mam po synku.Wiadomo większość "męskie" Ale niektóre rzeczy typu zestaw pościeli typowo "mała księżniczka" bo znowu po pierwszej córeczce.A z ciuchami to tyle , że kupuje po troszkę rozmiary raczej większe.Mala półroczna księżniczkę nie ubiorę w spodnie z samochodem i bluzkę z autami.Wiec raczej większe sukieneczki spodnie bluzeczki.Ale i na o-3 kupiłam parę "wyjściówek".No i moja mama na pewno poszaleje wiec spoko nie mam się co ciuszkami przejmować