- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- MAMUSIE GRUDZIEŃ 2011 !!
MAMUSIE GRUDZIEŃ 2011 !!
- drynek88
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
- Dziecko Jest Nadzieją,ktora Rozkwita wciąż na nowo
Kasia T dziekuje za lekcje:)
A co do wozka jak w temacie wyzej rozgladam sie i rozgladam ale jeszcze nie kupuje poczekam
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- tygrysica
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
To oddychanie rzeczywiście pare razy pomogło. Dzisiaj to padła. 6 godzin sesji zdjęciowej. Niby głównie siedziałam, ale trzeba było troche się poschylać, pochodzić i kregosłup mam w opłakanym stanie teraz.
Ja myślałam o jodze, ale koleżanka "doświadczona" w tego typu ćwiczeniach odradziła stanowczo jesli wczesniej nie ćwiczyłam i namawia na pilates dla ciężarnych. Może się skuszę juz na L4 jak coś znajde.
Wczoraj licytowałam ta poduszke kojec mothercare do spania ale nie wyszło- troche za drogo podeszła i w końcu 1zł więcej ode mnie ktoś dał

Za to lepiej spałam dzisiaj dzięki ochłodzeniu

trzymajcie kciuki jutro, bo ide do gina i w następny czwartek bo będę mieć ostatnią sesję.
Jej, jak sobie pomyslę, że wolne mieć będę to mi sie micha sama cieszy

- adiafora
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
[image noborder] www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=36991 [/image] [/link]
- gagusia84
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-

url=http://www.zapytajpolozna.pl] http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=26749 [/url]
- Emme
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 1
Kurde dziewczyny jak tak pomysle ze bede miała drógie dziecko to nie moge uwierzyc. Myslałam ze bede miała tylko jedno dziecko a tu po 5 latach nagle jestem w ciazy i to za 4 miesiace juz bedzie na swiecie. Troche sie obawiam tylko porodu raz juz to przechodziłam ale boje sie ze moze byc gorzej
url=http://www.zapytajpolozna.pl] http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=26749 [/url]
![]()
![]()
kody suwaczków należy wkleić w podpisie (mój profil-podpis)

- luska
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Amelka nasz Aniołek 25,12,2008-o1.01.2009 [*]
- Otrzymane podziękowania: 27
Tygrysico 3mam kciuki za wizytę oby wszytko było dobrze.
Kaisa dzia za lekcje ale raczej będę się stosować do tego co robiłam z Olem , mam już swoje sprawdzone sposoby

Adafiora ja czytałam , ze jeżeli przyszła mam nie ćwiczyła nie praktykowała regularnego sportu , ogólnie ćwiczeń to nie powinna rozpoczynać ich w ciąży.Ale w rzeczywistości jest wiadomo inaczej a tez uwazam , ze jak się w ciąży troszkę porozciągać , nawet samemu w domu , to forma lepsza samopoczucie tez no i powrót to formy po lepszy.Wiem po sobie

No ja już prawie wozo mam.Wczoraj wygrałam xladera

- tygrysica
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-

Spisałam jej wszystko w mailu, a potem obejrzę notatki i projekty i będe zdalnie wybierać...
A w przyszłym tygodniu, a raczej, jak sie lepiej poczuje musze i tak pokończyc pare rzeczy w domu

Bywa. Dobre choc 9i to, że nie w szpitalu a w domu leżę...
Ale szok totalny pzreżyłam, mówię Wam- myslałam, że lepiej jest a tu...
Nic, spadam na kanapę.
- luska
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

- asia26
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- 02.07.2010 - narodziny mego Serduszka :*

- KasiaT
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-

tygrysico trzymam kciuki za Twoje zdrowie. Odpoczywaj jak najwięcej. W końcu nie chcesz za szybko się rozpakować.
A mnie co jakiś czas kość łonowa pobolewa

A w sobotę idę na tonę badań: mocz, krew, zbadać tarczycę, cytomegalia, powtórka toxo (bo brak przeciwciał) i najgorsze.... obciążenie glukozą 75g

A co do wczorajszych zajęć:
Składały się z dwóch części - pediatra i fizjoterapeutka.
Fizjoterapeutka uczyła naszych Panów jak Nas masować. Godzina ciężkiej pracy dla Panów = godzina przyjemności dla Nas

Pediatra opowiadała o szczepieniach (nie spamiętałam - w necie są kalendarze szczepień). Pamiętam tylko, że polecała dodatkowo zaszczepić na pneumokoki i meningokoki.
Opowiedziała też co może nas zaniepokoić u noworodków, a jest fizjologiczne: Przedgłowie (dzieciak przeciska się przez kanał i mu się główka zniekształca), wybroczyny (często przy dużych dzieciach), wylewy do spojówek (wysiłek porodowy), obrzęk brodawek sutkowych (przez hormony matczyne, w skrajnych przypadkach może lecieć mleko, też u chłopców, nie wolno wyciskać, a przy dużych można stosować okłady z sody), biała wydzielina z dróg rodnych u dziewuszek (może być podbarwiona krwią też za sprawą hormonów matki), naczyniaki (zwykle zanikają w ciągu roku), pokrzywka (mogą drażnić kosmetyki, ciepło, zimno, zły proszek, jak nie duża nie trzeba leczyć, jak większa można do kąpieli dodać nadmanganianu potasu - tak by woda była ledwo różowa), kichanie (oczyszczanie dróg oddechowych), żółtaczka fizjologiczna (jak jest duża stosowane są naświetlania), rdzawy osad z moczu (nie martwić się, że to krew, są to moczany), złamanie obojczyka (oczywiście to nie jest fizjologiczne ale czasem się zdarza przy dużych dzieciach, trzeba pamiętać, żeby nie kłaść dziecka po tej stronie, zrasta się 7-10 dni samo bez żadnych gipsów).
Podała też dawki leków przeciwgorączkowych (podała substancje czynne a nie nazwy leków więc trzeba sprawdzić ile w jednej tabletce jest mg substancji czynnej):
- Paracetamol: syrop 10 do 15mg na kg masy ciała, czopki 15 do 20mg na kg masy ciała max co 4 godziny
- Ibuprofen - syrop i czopki 5 do 10mg na kg masy ciała max co 8 godzin. Zaczyna działać później niż paracetamol (po ok. 20 min).
Gorączkę zbijać od temperatury 38,5.
Mówiła też o bankach, które przechowują krew pępowinową. Ja nie byłam zainteresowana, więc specjalnie nie przysłuchiwała się temu ale z jej słów wynikało, że też nie była specjalnie za.
Uff... Resztę co mówiła, to pokrywało się z wcześniejszymi zajęciami więc nie dubluję.
W poniedziałek mamy ostatnie zajęcia.
- tygrysica
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-

- adiafora
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
[image noborder] www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=36991 [/image] [/link]
- adiafora
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
Epi·no Delphine to niemiecki, opatentowany przyrząd treningowy przygotowujący do porodu i regeneracji poporodowej. Epi·no pozwala na wyćwiczenie i wzmocnienie mięśni krocza tak, by uniknąć nacięcia podczas samego porodu.
Wersja Epi·no Delphin PLUS wyposażona jest dodatkowo w manometr, dzięki któremu, ćwiczenia poporodowe przywrócą mięśnie przepony miednicowej do stanu z przed ciąży.
Epi·no używa się najwcześniej 3 tygodnie przed terminem rozwiązania, jeśli lekarz lub położna nie zaleci inaczej. Epi·no zawsze powinno być stosowane po wcześniejszej konsultacji z lekarzem ginekologiem lub położną prowadzącą.
- luska
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
nie no wiadomo zawsze jakiś info odnośnie opieki się przyda czemu nie .Zresztą każde dziecko jest inne i opieka nad nim przez to tez .Wiec nie wiem co mnie tak naprawdę czeka..........Wiec warto info zbierać

Też już glukozę miałam .Jakos dałam rade ale po czułam się strasznie .Przede wszystkim byłam głodna ,a dwa po tym cukrze to mnie mega muliło a musiałam 2 h czekać

Adafiroa powiem ci szczerze , ze nie słyszałam o tym kompletnie .Jedyne co teraz mi ciagle wpada do ucha to tez żel.Ale na razie niec nie panuje nie kupuje .Po wizycie 28 o ile dogadam się z ginem jak będzie wyglądało rozwiązanie w moim przypadku to będę myślała
- drynek88
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
- Dziecko Jest Nadzieją,ktora Rozkwita wciąż na nowo