- Otrzymane podziękowania: 27
- /
- /
- /
- /
- /
- MAMUSIE GRUDZIEŃ 2011 !!
MAMUSIE GRUDZIEŃ 2011 !!
- luska
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Amelka nasz Aniołek 25,12,2008-o1.01.2009 [*]
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- lilian355
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- Nareszcie z Nami :) Nasze Słoneczko :)
- Otrzymane podziękowania: 0
- KasiaT
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Na początek o rozwiązywaniu problemów:
- popękane brodawki - ostatecznie nakładki na piersi (nie zalecane, gdyż zmniejszają stymulację piersi przez dziecko), poprawne przystawianie dziecka do cycka (żeby otoczka zniknęła mu w paszczy), po karmieniu ostatnią kropelkę mleka rozsmarować na brodawce, nie myć ich zbyt często (tak jak zwykle, bo częstsze mycie powoduje wysuszanie). Warto po karmieniu nie chować piersi aż do wyschnięcia.
- Za mało pokarmu – często przystawiać dziecię do cyca nawet dla zabawy (im większy popyt tym większa podaż), stymulacja laktatorem, herbatka mlekopędna, można sobie wypić piwo karmelkowe
- Za dużo pokarmu (nawał) – laktator (ale do odczucia ulgi, żeby nie opróżniać całkowicie piersi – bo będzie się dalej dużo produkowało – znowu efekt popyt-podaż), można użyć też ust męża;), nie wolno mocno rozmasowywać piersi bo grozi to zastojem. Można też pić napar z szałwii. Ciepły prysznic może doprowadzić do samoistnego odejścia mleka, co przyniesie uczucie ulgi.
- Zastój prowadzący do zapalenia – Zastój - karmić dziecko tak, żeby jego broda była ułożona w miejscu zastoju (w ten sposób rozmasowuje). objawy zapalenia są jak przy grypie, jak pojawia się temperatura – paracetamol, Nie należy masować i rozgrzewać chorej piersi. Częściej przystawiać dziecię do piersi. Można robić okłady z rozgniecionych i schłodzonych liści kapusty, jeśli w ciągu 24-48h objawy nie przejdą – marsz do lekarza. Ważną profilaktyką jest właściwe dobranie biustonosza, który nie uciska kanalików
- Zablokowanie przewodów mlecznych (zazwyczaj z powodu stresu) – zrelaksować się, wypić lampkę ulubionego winka, w ostateczności w szpitalu mogą podać oksytocynę.
Teraz pare innych faktów:
- karmimy na żądanie (no chyba, że przerwa trwa dłużej niż 4 godziny to warto nakarmić przez sen, żeby nie spadł poziom glukozy)
- jeśli małe moczy 6-8 pieluch dziennie i robi 2-5 kupek (po 4 dobie od urodzenia) to się najada.
- dziecka karmionego piersią nie da się przekarmić
- Jak jesteś chora - karmisz dalej - jest niewiele lekarstw przy których trzeba przerwać
- latem dziecko może częściej chcieć cyca i krócej jeść (bo na początku pokarm jest bardziej wodnisty i służy głównie zaspokojeniu pragnienia)
- karmienie dziecka nie jest równoznaczne z jedzeniem tylko gotowanego kurczaka, warzyw i ewentualnie pulpetów co mają w zwyczaju niektóre kobiety. Można jeść prawie wszystko ale wprowadzać stopniowo i obserwować czy małe dobrze reaguje. Unikać tylko takich typowych wzdymających potraw.
Na pewno coś pominęłam (zwłaszcza w pierwszej części - bo temat był bardzo szeroko poruszany) ale przyznaję się z bólem, że tym razem notatek nie robiłam
Luska - nie ma sprawy jest zapisane w bezpiecznym miejscu więc ja tej nazwy nie zgubię
- drynek88
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- Dziecko Jest Nadzieją,ktora Rozkwita wciąż na nowo
- drynek88
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- luska
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
A tez uważam jak drynek .Malucha zobaczymy i wiadomo co trzeba będzie zrobić.Juz to przechodziłam także się nie obawiam, raczej mój strach teraz kieruje się troszeczkę na inny tor ale o tym to już się przekonam czy sobie dam rade czy nie jak oba moje skarby się spotkają
Ale nie zaszkodzi nigdy sobie coś obejrzeć , poczytać.Ja na razie powoli sobie przypomina nie które rzeczy.Na razie regularnie oglądam "Co nieco o rozwoju dziecka" Ogółem to dość długi film ale na you tubue fajnie podzielony.Wiec w odcinkach na razie zaliczam
- rojku
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Widzę, że szkołe rodzenia mamy na forum Ja idę ale dopiero chyba od 13 września. Ciekawa jestem co mi tam naopowiadają
Witam nową mamusię! Coś śpiąca jestem dzisiaj, wczoraj miałam tak samo, ale dzis chyba po prostu drzemką to załatwię
Co do materaców to przeczytałam, że najważniejsza w materacu dla dziecka jest jego twardość. Lateksowe też czytałam, że dobre, ale ponad dwa razy droższe, albo i więcej, więc chyba sobie daruję. Myśmy na zwykłych gąbkach spały pewnie
Kupiłam sobie torbę na akcesoria dzidziowe (taką, co można do wózka przymocować) i cieszę się nią jak dziecko, chociaż przyjdzie do mnie pewnie za miesiąc (zakupiona w stanach, ciocia ma mi ją przysłać dopiero).
No i od dziś zamierzam się plinować z jedzeniem, żeby już nie przytyć za dużo, bo mój wzrost wagi ostatnio mi się nie podoba
- drynek88
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- drynek88
- Wylogowany
- pierwsze słowa
dzieci.pl/schoolAid,13383227,title,Pozyc...sia,szkola_film.html
- rojku
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Sudocrem, szczotka z miękkiego włosia, nożyczki/obcinak do paznokci,chusteczki do pupy, krem na buzię na zimę, termometr do wody, sol fizjologiczna, Tormentiol, Bepanthen no i ten materac
- luska
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
No ale jeszcze trochę zostało.Wiadomo pieluszek tetrowych kilka, flanelowych, piżamka dla mnie ,nowy wózek bo stary mi nie pasi i nie będę go używała, kosmetyki, butelki smoczek no i pampki chusteczki nawilżające i wsio reszta stoi i czeka na odświeżenie Ale pewnie do grudnia to i ciuszkuow troszke zakupie a na pewno jeszcze taki zestawik wyjściowy ze szpitala
- adiafora
- Wylogowany
- pierwsze słowa
[image noborder] www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=36991 [/image] [/link]
- rojku
- Wylogowany
- pierwsze słowa
nad tym SENS się zastanawiam i Epi-no, ale jeżeli się zdecyduję, to jak będę wiedzieć, że prawdopodobnie czeka mnie poród sn
luska ja tez zakupoholiczka Pieluszki mam i koszule tez ale nie wiem czy gdzieś na ciucholu jeszcze nie będę chciała czegoś kupić, żeby było na wszelki wypadek więcej
Jeszcze mi zostało urządzić kącik dla Anielci. Zakupić na ścianę naklejkę z weluru - gałąź i zrobić karuzelkę
- gagusia84
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- luska
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Rojku hehe to jak jesteś zakupoholiczka to szykuj się na zagracenia domu.Wiem co s o tym hehe.No jest masa rzeczy do kupienia na poczatku.W sumie się ciesze , że większość mam bo teraz mamy tez inne wydatki i raczej bym wszystkiego nie pogodziła.A ten tens to ponoć maja u nas w szpitalu Tylko ciekawe jak z jego dostępnością
Ale jak was czytam to i tak macie niezłe tempo bo ja nadal w mega proszku.Nic nie zrobione na przyjście maluszka A trzeba by było ściany odświeżyć, chociaż pod względem świat(tylko czy to sens bo świeżo malowane były w marcu ale moja młodzież tak załatwiła je , że szok )No i jak to w nowym domu a to jeszcze firanki a to to a to tamto......Masakra nie wiem kiedy sie z tym uwinę a czas ucieka