- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- Listopadówki 2013
Listopadówki 2013
- nefretete666
- Autor
- Wylogowany
- budujemy zdania
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- natB
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- (...) bo dziecko to cud, jedyny, niezastąpiony :)
- Otrzymane podziękowania: 153
biustonosz bezszwowy: allegro.pl/hannastyle-ciazowy-bezszwowy-...y-c-i3247713869.html
leginsy czarne: allegro.pl/ciazowe-legginsy-getry-baweln...-38-i3265220661.html
Mi w sumie raz się zdarzyło, że poczułam jak mam brzuch twardy, strasznie napięty, ale ostatnio odpukać czuję się dobrze i żadne pobolewanie mi nie dolega
Psotka ja na Twoim miejscu skonsultowałabym to z lekarzem, jeśli się martwisz
- Gravity
- Wylogowany
- gadatliwa
- " Nienarodzone dzieci nie odchodzą...one tylko zmi
Wiem ,że wszystkie lubimy oglądać zdjęcia więc przedstawiam Wam moją dzidzie, moje ulubione zdjęcie z serii jestem uśmiechnięte
Sliczniutkie malenstwo.
Pani_p ja tez nie wierze ale zawsze to jaks zabawa:)
asiulek2706 ja tez robilam badania na hiv chodz w sumie nie musialam bo bylam w Pl dawca krwi mam oddanych 5l i te badania robili mi co 6tygodni:P i nie martw sie tym ze nie wiesz co nosisz czy chlopiec czy dziewczynka ja tez nie wiem bo Skarbek sie nie odwrócił czekam na kolejne usg .
Widze ze i Suzi001 opalmy sie znowu jak milo ja uwielbiam goraco:)
Co do ciuszkow ciazowych nic nie kupuje jeszcze,ostsnio jak kupilam zle sie skonczylo:(wiec narzie na guzik zawijam gumke i przykrywam bluzka:)
- nefretete666
- Autor
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Gravity
- Wylogowany
- gadatliwa
- " Nienarodzone dzieci nie odchodzą...one tylko zmi
Suzi chwilowo nie ma obiad gotuje bo maz wraca z pl:) a ja zabieram sie za kolacje.
- natB
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Chcę uniknąć jakiś komentarzy i spojrzeń, ja wiem, że jest to piękny stan, ale nie wiem, nie lubię zwracać na siebie uwagi... A po drugie u nas jest dziwna sytuacja, bo najbliższa rodzina mojego S. wie, że jestem w ciąży, a reszta nie... dlatego, jak ktoś przyjeżdża w odwiedziny to staram się coś nosić luźnego :/, teściowie się nie chwalą to, co ja mam nagle wystrzelić z jakimś tekstem o ciąży... yhm
- natB
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Odezwała się Nefrete, która rzadko do nas zagląda :P
- Psotka
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Gravity co mam Ci przesłać żebyś mnie wciągnęła na FB ?
Musze się pochwalić że oprócz kopniaków, które czuję po jedzonku i wieczorami, co raz częściej odczuwam takie przyjemne gilgotanie w brzuszku
Dziewczyny ja też jeszcze nie wiem czy mam chłopaka czy dziewczynę ale jakoś mi się nie spieszy. Najważniejsze żeby było zdrowe.
- agnieszkazst
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Dziecko jest miłością, która stała się widzialna
- Otrzymane podziękowania: 5
Ja teraz na pełnych obrotach.... Wczoraj cały dzionek byłam na Konferencji dla osób ze światka medycznego o pozycjach wertykalnych w czasie porodu i STS (pierwszym kontakcie skóra do skóry). Jestem mega zadowolona..... Super podjęta tematyka i do tego rozdawali nam różne podarunki - głowny sponsor konferencji Philips ufundował dla każdej z nas laktator!!! (było ok. 80 uczestniczek m.in. z Poznania, Gorzowa, Koszalina no i Szczecin). Cieszę jak jak nie wiem co bo bardzo chcę karmic piersią, a wiadomo w nawale mlecznym jak i w kryzysie laktacyjnym laktator pomaga Jak już będę po obronie mgr w lipcu napisze Wam o tym sporo, też o STS, bo to ogromnie ważne, a mało kto o tym wie... teraz jeszcze kończę pisanie pracy, muszę zdac do Dziekanatu do połowy czerwca i urwanie głowy mam teraz ostatnia prosta....
- agnieszkazst
- Wylogowany
- budujemy zdania
Doula (z greckiego) - to kobieta "która służy". Współcześnie oznacza osobę, która w profesjonalny sposób wspiera fizycznie oraz emocjonalnie kobietę rodzącą i w połogu, dostarcza jej niezbędnych informacji i udziela praktycznych wskazówek. Doula rozumie i chroni fizjologiczny przebieg porodu, odpowiada na emocjonalne potrzeby kobiety na każdym jego etapie. Pozostaje z rodzącą przez cały czas trwania porodu, towarzyszy jej w pierwszych dniach macierzyństwa. Doula zajmuje się również osobą bliską, która towarzyszy rodzącej ułatwiając jej udział w porodzie w sposób na jaki jest ona gotowa.
Badania wykazały, że obecność douli skraca czas trwania porodu, zmniejsza ryzyko wystąpienia komplikacji i ułatwia karmienie piersią.
Doula nie musi mieć medycznego wykształcenia ponieważ jej zadaniem jest nieść wsparcie emocjonalne rodzącej. Jej obecność powoduje, że rodząca czuje się bezpieczna i otoczona opieką. Doula nie może zastąpić położnej, ale położna może być również doulą.
Rola i znaczenie douli doceniane są już w wielu krajach, jej obecność przy kobiecie rodzącej jest stałym elementem opieki.
W Polsce jako doule pracuje zaledwie kilkanaście osób. Dla ogromnej większości kobiet i personelu medycznego osoba douli, jak również zadania jakie wykonuje i korzyści jakie przynosi jej obecność rodzącej są jeszcze mało znane, ale pomału się to zmienia.
- agnieszkazst
- Wylogowany
- budujemy zdania
Asia Ty ze Szczecina?? No to świat mały!! Ja właśnie kończę tam studia, to może gdzieś się kiedyś mijałyśmy na mieście Pozdrawiam ciepło!!
- asiulek2706
- Wylogowany
- gaworzenie
Agnieszka świat jest mały, istnieje możliwość że mamy wspólnych znajomych od Ciebie z roku albo że masz na uczelni zajęcia z moją lekarką prowadzącą fajnie, może kiedyś się zgadamy na kawę Póki co życzę Ci powodzenia w sprawach naukowych a wszystkim Wam miłego dzionka!
- Psotka
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Choć z drugiej strony jej pomoc wraca po porodzie podczas połogu i przy opiece nad maluszkiem.
Z tego co się dowiadywałam to raczej na pomoc Doula decyduj a się kobiety, które już rodziły, wiedzą z jakimi emocjami to jest związane i wiedzą czego najbardziej oczekują od Doula. Ja na razie lęku przed porodem nie czuję więc na dzień dzisiejszy nie skorzystam z jej pomocy.
- agnieszkazst
- Wylogowany
- budujemy zdania
- suzi001
- Wylogowany
- pierwsze słowa