BezpiecznaCiaza112023

Listopadówki 2013

11 lata 5 miesiąc temu #702464 przez natB
Pani_P ja też dzisiaj się przeraziłam swoimi kg ... weszłam na wagę a tu prawie 61 kg :O :(... ogólnie czuję się już strasznie zmęczona... to tempo praca, wstawanie o 6 rano... potem po 16 w domu, obiad... tyle rzeczy w domu do zrobienia... i najchętniej poszłabym spać już o 20 :(... powoli wymiękam przy tym tempie na prawdę :/...

W ogóle dobija mnie ta odległość do miasta, że nie mam tu koleżanek.. dobrze, że jest internet, bo chyba bym dostała na głowę :(

Eh po prostu jest dzisiaj jakaś zła aura... dlatego tak biadolimy... jutro będzie lepiej :)

Psotka niezły filmik nam załączyłaś... na początku pomyślałam sobie ,,wyrodna" mama :P tak straszy małego, ale dzieci tak mają :P...

Pat witamy w naszym towarzystwie :) znasz już płeć maluszka? A może chcesz mieć niespodziankę :)?

Buuuuuziaki dla Was... i uszy do góry dla tych, której mają kiepski dzień :kiss: :kiss: :kiss: :kiss:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 5 miesiąc temu #702537 przez oki222
Cześć Pat witamy :) ,napisz co nie co o sobie :)

Filmik superowy ,już nie mogę się doczekać aż mój niunio bedzie taki kumaty na pewno będzie wesoło :)

Wiecie co chyba dzisiaj taki dzień ja też mam doła akurat nie tylko dzisiaj coraz mi ciężej mam wrażenie ,ze zaczęłam chodzić jak kaczka bolą mnie biodra ,uda od wewnątrz powróciła kość ogonowa.Dzisiaj się przyglądałam dziewczynom szczuplutkie takie ,opalone naprawdę jakoś mi ciężko.Rano nie mogę wstać ,wieczorem nie mogę zasnąć w nocy mam jakieś głupie sny, te dni jakieś takie nudne praca, dom, spanie i tak w kółko nie mam siły nigdzie wychodzić :( . i tak źle i tak nie dobrze. Kurcze KONIEC TEGO jak macie ochotę to wyżalajcie się dzisiaj a od jutra każda wstaje z uśmiechem na twarzy i radością że mamy nasze szkraby.DObrze ,ze tu mogę się trochę wyżalić bo mój M to nie pozwala mi narzekać ,płakać, martwić sie myśli ,że wszystko przejdzie na Matiego i będziemy mieć ponure dziecko :P.
Do tego wszystkiego ząb mi się ukruszył i boli mnie ,nie wiem co mam zrobić bo do dentysty bez znieczulenia nie pojde a podobno nie można znieczulenia ,kurcze myślałam ze dam rade jakoś wytrzymać ale jest coraz gorzej. czy któraś z Was była u dentysty w czasie ciąży ??

idę spać , dobrej nocki Laski :p

11 lata 5 miesiąc temu #702603 przez JustynaNL
PaniP, ja to o kilogramach nie myślę chociaż przed ciąża było 43 a jest juz 52 a jeszcze największy przyrost przede mną (przynajmniej w pierwszej ciąży na koniec poszło najwięcej wiec myślę, ze i teraz tak będzie)
Pat, witaj i napisz coś więcej o sobie ;)
Malopolanka, fajnie masz z tymi ciuszkami. Ja w pierwszej ciąży miałam niby sporo rzeczy po męża siostry corce, ale co z tego jak większość byla za duza bo Moja jest drobna no i tamta z października a Moja z maja wiec sporo ciuszków nie pokryło się sezonowo. Także coś nie coś musiałam dokupywac. Teraz oprócz tego, ze po Małej mam ciuszki to jescze Męża siostra urodziła też dziewczynkę wiec znowu wszystko dostaniemy w spadku, z jednej strony fajnie bo sporo rzeczy nowych nienoszonych nawet ani razu a z drugiej to zawsze fajnie by było samej trochę oko w sklepie pocieszyć i wybrać coś co się podoba a tak nie ma sensu nakupywac a później nie założyć. Gdyby był chłopiec (a po dzisiejszej wizycie nadal dziewczynka) to szaleć w sklepie trzeba by było zacząć bo na chłopca nie ma w rodzinie raczej nic albo nikt by nie wpadł żeby oddać bo to z dalszej.
Co do wizyty to szyjka zamknięta, wyniki moczu w normie, czystość zobaczymy wyniki we wtorek, Mala udało się posprawdzać bo akurat na początku badania spala no i wazy juz 600g.
Następna wizyta dopiero za miesiąc no i tu pojawia się pytanie: teraz koncze 24tyg za 4tyg będę juz w 28tyg a czytałam na kilku forach ze tzw obciążenie glukoza robi się do 27tyg a ja skierowania na takowe badanie nie dostałam. Upominać się za bardzo nie chce bo w pierwszej ciąży nie miałam bo w Holandii nie robią a wyniki z krwi robione do tej pory były w normie wiec może moja lekarka nie widzi potrzeby takiego badania lub najzwyczajniej przez pospiech (wiadomo jak to NFZ) jej się zapomniało .
No i nadal nie mamy imienia, dla chłopca były od pierwszej ciąży a tu znowu trzeba szukać, dobrze, ze teściowej nie ma i jeszcze nie wie, ze druga dziewczynka bo by się posypały super propozycje tak jak za pierwszym razem...

11 lata 5 miesiąc temu #702712 przez natB
Oki rozumiem Ciebie z tymi bólami, przechodzę to samo :(...
Dentysta... ooo nie na szczęście mam zdrowe zęby, chodzę tylko do ortodonty, bo mam aparat na zębach, ale tam tylko zmiana gumek i to wszystko... lepiej iść do tego dentysty dopytać, co i jak Ci będzie robił, bo lepiej, żeby ten ząb był wyleczony... potem od zębów przechodzą na inne narządy jakieś świństwa... więc moja rada Oki idź do dentysty :(

Ale koniec narzekania :)

Justynka cieszę się, że wizyta udana :) malutka ładnie przybiera na wadze :D

Co do glukozy, powiem tak ja miałam ostatnio dostać skierowanie, ale nic mi nie dała i na koniec dodała, że na następnej wizycie, ale w sumie wtedy będę w 26 tyg. tak na ostatnią chwilę... Nie ma, co się na zapas stresować na pewno Ci takie badanie zrobi :)... każdy lekarz podchodzi do wszystkiego inaczej...
info.edziecko.pl/szukaj/edziecko/test+ob...85+w+ci%C4%85%C5%BCy tu jest napisane, że między 24-28 tyg. :)

A mój mały coś od 2 dni jest strasznie nisko... czuję dosłownie jego kopniaki na samym dole :( i naciska mi na pęcherz :/... nie wiem, dlaczego się tak obniżył :/

11 lata 5 miesiąc temu #702740 przez JustynaNL
NatB, chodziło mi, ze do 28tyg. Ja będąc na wizycie będę juz w tym tygodniu a zanim jeszcze to badanie zrobię to wyjdzie przed 32 wiec nie wiem czy jest sens :) z tym, że czytałam też, że co poniektórzy lekarze robią obciążenie od razu z 75g glukozy nie robiąc uprzednio 50g. Niby tak być nie powinno bo te 75g jest do potwierdzenia cukrzycy bądź ewentualnie stwierdzenia cukrzycy dla tych co juz ja w poprzedniej ciąży mieli. Ja tam mogę ja ominąć :) przeżyłam wtedy i teraz też na razie wszystko w normie

11 lata 5 miesiąc temu #702786 przez natB
tak tak Justynka masz rację :)... zakręcona dzisiaj jestem :(...

W nd. jedzie mnie mąż zawieźć do Poznania i jedziemy zobaczyć wózki :).. ogólnie zaczęłam myśleć nad tańszymi opcjami, pl producentów... za 1600 zł. mogę mieć wózek z fotelikiem Maxi Cosi, ale czy warto? yhhh burza mózgów... myślałam o Baby Active Elipso i nas Bebetto Solaris... jakieś opinie?

11 lata 5 miesiąc temu #702818 przez pani_p
Dzień dobry, choć nie wiem czy jednak dobry..

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

Co do kg to ja narazie od początkowej wagi przytyłam 1 kg więc ok. Też nie należę do chudzinek więc może mój organizm nie musi niczego nadrabiać. Wczoraj był zły dzień jeżeli chodzi o moją samoocenę- po prostu ;)

Oki mnie się wydaje, że musiałabyś się zapytać dentysty czy ma takie znieczulenie dla kobiet w ciąży bezpieczne, bo czytałam, że teraz to wcale nie trzeba rezygnować z leczenia zębów w ciąży. Sama się zbieram żeby zadzwonić bo wydaje mi się, że mi się coś kruszy. Tylko, że u mnie dochodzi to, że się dygam i zawsze zwlekam z telefonem :D

Też będę miała ciuszki od cioci. Czekam tylko żeby poznać lokatora, żeby wiedzieć jakie powybierać :)

Widzicie, ja już dawno po glukozie a niby robi się w tych tygodniach. No co lekarz to inaczej prowadzi. Myślę, że nie powinnyśmy się na tym skupiać. Wiedzą co robią.

NatB mój bombel co rusz to gdzie indziej kopie. Dzieciątka mają dużo miejsca jeszcze i się przekręcają jak mogą. Widocznie teraz jest nóżkami do dołu ;)
Tez nam się podoba Bebetto solaris. Znajoma teraz rodzi niedługo i go mają więc będę wiedziec jak się sprawuje. W rankingu wózków jest wysoko. Mnie jeszcze cały czas w głowie siedzi firma lonex speedy V light chyba tak się nazywał model. Fajny był leciutki, duża gondola, ocieplana, długie budki, fajnie się składał. Cena też ok bo 3w1 był chyba za jakieś 1400zł. Powoli trzeba zacieśniać wybór i się na coś zdecydować :)

Powiedzcie, że się już nic dziwnego dzisiaj nie stanie? :S

11 lata 5 miesiąc temu #702887 przez Psotka
Oki do dentysty to idź i się nie zastanawiaj, bo jak zaniedbasz to po porodzie w ogóle nie będziesz miała do tego głowy bo dziecko będzie ważniejsze. Ja przed zajściem w ciąże poleczyłam żeby ale dentysta mi powiedział ze spokojnie można leczyć zęby w ciąży ze znieczuleniem ale od II trymestru. Dentysta wtedy daje bezpieczna dawkę znieczulenia. Odwagi i do dentysty bardzo proszę (-;

Pani P no już dzisiaj będzie tylko lepiej, patrzcie na siebie z dystansem, pamiętajcie ze ciąża to nie wieczność. Przy naturalnym porodzie dużo zrzucimy - dziecko - łożysko- wody płodowe, zimniejszy się objętość krwi i wody w organizmie. Macica się skurczy.
Jeśli macie doła to wypłaczcie się bo to pomaga, ja też miała niedawno doła, pokłóciłam się z mężem. Powiem Wam, że jak zobaczył mnie taką roztrzepotaną z nerwów to dopiero się przejął. Od razu proponował kino, lody... nie kryjcie łez i emocji. Ty bardziej że jesteśmy w ciąży. Uwierzcie dziecku nic się nie stanie jeśli troszkę popłaczemy(-;

W Krakowie dziś deszczowo spałam aż do 10!!!!! Dziś pakujemy się i jedziemy na mazury..oby pogoda dopisała.

11 lata 5 miesiąc temu - 11 lata 5 miesiąc temu #702891 przez małopolanka
hej dziewczynki ja tylko na chwilkę wpadłam żeby się przywitać. Naskrobałam Wam rano posta ale niestety nie zapisałam i się nie dodało więc odpiszę Wam później. W skrócie to tyle że dzisiaj czeka mnie przeprawa po tych urzędach zmieniać adres a upał u nas straszny. Dzień zacząc się tak nie mam się w co ubrać. Do tej pory nic nie kupowałam na taką pogodę bo nie spodziewałam się że taka u nas będzie.Od rana siedzę w szafie i próbuje w coś się wcisnąć i wyglądać w miarę normalnie. Jak mi się uda musze skoczyć na jakieś zakupy dla siebie tym razem.

Wczoraj nadrabiałam zaległości filmowe i muzyczne więc na nudę polecam film Safe haven.

a tu macie ode mnie piosenkę która nie może mi wylecieć z głowy odkąd ją wczoraj usłyszałam.

może Wam się spodoba ;-)

11 lata 5 miesiąc temu #702990 przez natB
Psotka a co z kebabem :D... mi ochota przeszła, ale jak będę w Poznaniu na pewno GO zjem :D

Właśnie dzwoniłam do Babci i powiedziała, że dostaliśmy duuuużo rzeczy dla małego :D od Mamy znajomej :)... już się cieszę na samą myśl.. a w dodatku już mi je Babcia z Mamą wyprały i wyprasowały :D nic tylko kupić komodę i poukładać ładnie :D...
Na razie mój mąż stwierdził, że pół szafy odda małemu :D, a komodę kupimy we wrześniu, jak mały dorobi się swojego pokoiku :)

Cieszę się, że jadę do Poznania przynajmniej spędzę trochę czasu z Babcią :)... z Nią dogaduję się lepiej niż z Mamą, chociaż to też zależy od jej humorów :P, ale wiek już robi swoje :)

Psotka a tak w ogóle życzę pogody :) czytałam, że to tylko chwilowe załamanie :)

11 lata 5 miesiąc temu #703071 przez oki222
Hejka

Ząb nie przestaje boleć dzisiaj pojadę do dentysty u którego leczyłam zęby w zeszłym roku hurtowo :) i powiem żeby mi coś zrobił , mam nadzieje że nie będzie musiał mi robić rentgena ale uspokoiłyście mnie z tym znieczuleniem ,kurcze ja do dentysty chodzę jak na skazanie a znieczulenie to zawsze biorę końską dawkę nie na widzę zawsze miałam do dentystów jakąś traumę.

Moja droga pani_p głowa do góry :) , jeden kg matko może waga Ci się popsuła :P ja dziś weszłam i 6 kg do przodu na razie wychodzi 1 kg miesięcznie oby tak zostało ;/
Kurczę jesteś największą zagadką tu i koniecznie napisz po usg, jestem pewna ,ze dzisiaj dowiesz się kotku co masz w środku :) a jak nie to powiedz ze będziesz tam leżeć
dopóki się nie dowiesz płci. mój lekarz jak czegoś nie widział to kazał mi pupę z biodrami podnieść obrócić się i dzidzia tak pływała że w końcu było widać było co trzeba :) TRZYMAM KCIUKI

Psotka- udanego wypoczynku i zaglądaj tu jak będziesz miała możliwość

Małopolanka - nie zazdroszczę upałów ,w Warszawie znośnie jakoś ,dzięki temu jakoś żyję :) udanych zakupów i pamiętaj zadbana mama to szczęśliwa mama a szczęśliwa mama to szczęśliwa dzidzia i pamiętając o tym zaszalej na zakupach :)

Ja wczoraj tez kupiłam sobie jeansy jasne w h&m mama i jestem bardzo zadowolona. mama ostatnio mi nakupowała jakiś tunik itp wiec na razie mam w czym chodzić.

NatB babcia to super sprawa :)ja kiedyś swoim kupiłam takie magnesy z napisem BÓG NIE MÓGŁ BYĆ WSZĘDZIE WIĘC STWORZYŁ BABCIĘ .....aleeeee były szczęśliwe. Babcia jest od kochania i rozpieszczania :) już się boję jak mój synek będzie rozpieszczany bo obie babcie już dostają hopla :) Miłego odpoczynku bo na pewno babcia zadba o Ciebie najlepiej no i dokarmi ;)

:)Miłego Popołudnia

11 lata 5 miesiąc temu #703123 przez pani_p
Oki to daj koniecznie znac jak po wizycie, moze mnie to zdopinguje i też się umowie :-) pięknie to ujęłas hehe że jestem największą zagadką:-D mój malec to tylko napięcie montuje, widocznie musi mieć "wielkie wejście".
Waga się nie popsula bo to pielęgniary ważą:-P

Mam stresika powoli...

Ja napadam co jakiś czas na lumpy i udaje mi się coś fajnego znalezc :-) także ja już nie narzekam na brak ciuchow :-D

11 lata 5 miesiąc temu #703268 przez małopolanka
hej ja już w końcu w domku. Nie udało mi się nic kupić dla siebie. Od paru dni jest taki upał więc ludzie szaleją i wykupują wszystko co nadaję się na taką pogodę. Szaleją po prostu bo u nas to rzadkość. Kupiłam małemu jedynie płytę z muzyką relaksacyjną. Dość fajna.

Wróciłam do domku i zabrałam się za te pudła od razu bo wypiorę wszystkie grubsze rzeczy póki mamy słonko. Przepatrzyłam rzeczy po siostrze i z tych wszystkich worków wybrałam niewiele w sumie. Już chyba Nefretete o tym wspominała że ciuszki szybko się spierają. Tylko te dobrych firm nadają się do ponownego użytku. Jestem trochę zawiedziona bo chyba jednak będę musiała na własną rękę pokupować co nieco. W niedziele jest wyprzedaż w nexcie można kupić ciuszki za groszę ale zaczyna się od 5 rano... żeby coś dorwać fajnego to trzeba niestety w tych godzinach iść. Chyba nie mam innego wyjścia. Pospisuje dokładnie czego mi trzeba i wybiorę się na zakupy.

Pani P faktycznie zakręcony masz dzisiaj dzień ale przeważnie jak dzień się kijowo zaczyna to się dobrze kończy ;-) oby maluszek w końcu się ujawnił ;-)

Okii te spodnie z H&M są świetne mam dwie pary i to jak do tej pory był mój najlepszy zakup z ciuchów dla siebie ;-)

JustynaNl ja mam ten test 6 sierpnia czyli w sumie ok 27 tyg to wypada ale tylko dlatego że wcześniej zgłosiłam że miałam taki przypadek w rodzinie a tak to w Irlandii też nie robią tego badania standardowo. Ciekawe jak podchodzi do tego Twoja lekarka. Wydawałoby się że w Polsce to nie ma z tym problemu.Jeśli masz jakieś obawy to może dowiedz się teraz póki jest jeszcze trochę czasu czy możesz jeszcze się umówić.
Cieszę się że po wizycie jest wszystko ok i Twoja dzidzia tak ładnie przybiera na wadze. Ja jestem ciekawa jak tam u mnie. Kolejna wizyta 31 lipca ale pewnie będzie jak zwykle czyli długie godziny czekania a wizyta ekspresowa i pobieżna.

Okii nie bój się dentysty kochana. Ja jak chodziłam leczyć zęby przed wyjazdem do IRl to czasami nie brałam znieczulenia jak było coś małego do zrobienia i bez problemu dało się wytrzymać. Zresztą dentysta na pewno Ci powie jak to będzie grubsza sprawa i czy będzie bolało. Wtedy może faktycznie jakąś bezpieczną dawkę dostaniesz.

Psotka miłego wypoczynku ;-) oby pogoda dopisała.

11 lata 5 miesiąc temu #703347 przez oki222

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

11 lata 5 miesiąc temu #703349 przez pani_p
Jak się można domyśleć dzidek pozostaje dzidkiem nieokreślonym... Dzisiaj tak sie kręciło, że nie było szans. No, ale zdrowe jest, dobrze się rozwija wiec to najważniejsze.

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka