BezpiecznaCiaza112023

Listopadówki 2013

11 lata 11 miesiąc temu - 11 lata 11 miesiąc temu #643910 przez wielomama
Joanna witam Cię serdecznie.Fajnie, że dołączyłaś.
Ja nie wyobrażam sobie mieć mrukowatego lekarza. Dla mnie to jest mega ważne, jaki jest mój ginekolog w tak ważnym momencie a szczególnie gdy płacę. Może ten drugi będzie przyjemniejszy, porozmawiasz to zobaczysz.
Uważam, że kobieta w ciąży w miarę szybko powinna iść na L4, ponieważ jej się to należy.Niestety takie czasy, że mało która kobieta może spokojnie siedzieć w domku i nie zamartwiać się, że po powrocie z macierzyńskiego jeszcze będzie miała pracę.

moniczka witaj, miło, że jesteś.Gratuluję bliźniaków.Czy ktoś w rodzinie już ma bliźniaki?
Super, że dobrze się czujesz a tym bardziej, że potrzebujesz dużo siły do pozostałych maluszków. Ja też czuję się dużo lepiej niż w poprzednich 2 ciążach.
A pracujesz czy zajmujesz się dzieciaczkami w domku?

Ja we wtorek mam prenatalne i szczerze mówiąc to też mam nadzieję, że poznam płeć. No wiadomo najważniejsze, aby było zdrowe ale przy trzecim dziecku to człowiek już ma jakieś oczekiwania. Czytałam w necie, że czasem na prenatalnym po 12 tygodniu udaje się poznać płeć bezbłędnie tak jak u moniczki.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 11 miesiąc temu - 11 lata 11 miesiąc temu #643988 przez Pazia
Moniczka serdeczne gratulacje blizniaczkow:) super Ci sie rodzinka rozrasta! Ja mam 29 lat i to jest moja pierwsza ciaza. Na poczatku tez byly dwa dzieciatka i slyszalam dwa serduszka, niestety w 8 tygodniu jedno serduszko przestalo bic:( szok i smutek na szczescie drugie malenstwo fika koziolki a serduszko bije jak dzwon, wiec wszystko musi byc dobrze! Lekarz powiedzial, że dobrze, że to się stało tak wcześnie bo teraz samo się wchłonie i nie zagraża drugiemu...
A co do moich pobolewań brzucha to zauważyłam, że jak jestem zajęta (ostatnio bijemy z psiakiem rekordy w długości spacerów) to mnie nie boli;) Dziewczyny a mówiłyście już w pracy o ciąży? Ja chce powiedzieć po wtorkowych badaniach. Chociaż może sami się domyślą bo cały tydzień spędziłam u rodziców którzy mocno mnie rozpieszczają i co chwila podtykają smakołyki, więc brzuszek rośnie i rośnie...(niekoniecznie ciążowy:))

11 lata 11 miesiąc temu - 11 lata 11 miesiąc temu #644003 przez moniczka8401
W rodzinie okazalo sie ze nikt procz mnie nie mial, ale docikliwosc poplaca i sie okazalo ze mojej matki ojciec mial brata ktory mial dwie blizniaczki :) mam nadzieje ze ja tez bede miala coreczki byloby superowo :)
Fakt, pierwsza ciaza to bylo ciezko, z druga zas juz lepiej choc pamietam ze wiecej zas spalam a ta ciaza to mnie az roznosi energia!!! apetytu nie mialam do 9tyg a teraz to jem czesto w malych ilosciach ale noce to porazka!!! moglabym zjesc wszystko!! :lol:
Spacery to nigdzie nie wychodze bo gdy wyladowalam w szpitalu dostalam zakaz wychodzenia z lozka przez 4tyg az do 12tyg wiec sobie siedze w domku a dzieci sa juz od 2 tyg u rodzicow :(
Nigdzie nie pracuje. jakos co dwa lata zachodze w ciaze :) :)

Jesli chodzi o prace to dziewczyny: macie w sobie malutkie dzieciatko.. odpoczywajcie ile sie da bo przed wami ciezkie a zarazem mile dni z malenstwem. ale na waszym miejscu to od razu bym poszla na L4 tym bardziej, ze Iszy trymestr jest bardzo waznym dla waszego maluszka i trzeba sie szanowac i dbac o siebie.. :) Tak wiec dziewczyny wynocha na L4 !!!! :)

11 lata 11 miesiąc temu #644012 przez Brunetka
Cortezia Dziękuję Tobie bardzo za podanie utworów:)
Ściągnęłam sobie kilka z nich na telefon i mam zamiar regularnie słuchać.
Nie mogę się oderwać od " Dancing with the bear" :) Wstyd się przyznać, ale nie słyszałam tego wcześniej.
Czytałam dzisiaj trochę na temat wpływu muzyki klasycznej na dziecinkę:) Jestem ciekawa czy faktycznie wpływa pozytywnie na rozwój dziecka.

Co do filmu "Homeland" jestem pewna, że się Tobie spodoba :) Bardzo wciąga:)

Moniczko również gratuluję bliźniaków :) Również jestem ciekawa, czy były w Twojej rodzinie wcześniej przypadki ciąży blizniaczej.

Joanno ja również miałam wcześniej "mrukowatego" lekarza:) Była to jednak Pani do której chodziłam na NFZ.
Od nie dawna bywam u ginekologa z polecenia, prywatnie i jestem bardzo zadowolona. Ciepły, sympatyczny i pełen pozytywnej energii lekarz. Do tego bardzo dokładny i co najważniejsze pracuje również w szpitalu w którym mam zamiar rodzić:) Uważam, że to duży plus, pewien komfort psychiczny.

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=53655

11 lata 11 miesiąc temu #644267 przez cortezia
Moniczko gratuluje bliźniaków i reszty pociech:-) a jak to w końcu jest z bliźniakami czy to jest zależne od mamy czy taty, czy uda się je mieć?

Brunetka mi również ten utwór przypadl najbardziej do gustu:-)

"Dziec­ko to uwi­doczniona miłość. "

11 lata 11 miesiąc temu #644400 przez dzidostwo
Hej, znów mmam trochę do nadrobienia ale tylko w pisaniu, w czytaniu jestem na bierząco :)

Mój skarbuś już śpi, choć od dwóch dni chodziła spać na drzemki raz dziennie koło 13 dziś usnęła 20 po 11, więc zobaczymy ile pośpi ale na pewno nie mniej niż godzinkę, a ja mam teraz chwilkę dla siebie, ogólnie jestem w trakcie porządków, pakuje paczkę z najpotrzebniejszymi rzeczami któe muszę wysłać do męża przed wylotem.. i ogólnie szykuje, zeby teściowa wiedziała gdze co jest i kiedy co ma mi wysłać...

szkoda mi tego wózka bo nikt sie nie odzywa, tzn odezwały się dwie babki i miały przyjchac, i nie przyjechały, co za ludzie ;/

a ogólnie czuję sie dobrze ostatnio mam napady gloodu lub wrecz przecwnie nie jem nic.. zrobiłam sobie zdjecia brzucha wczoraj dwa dni temu i powiem wam że wywaliło mnie dosłownie tak z dnia na dzień :) 6 maja zadzwonie do Medyka umóić się na wizytę ale to podejrzewam ze dopiero 13 pójdę tak zaraz przed wylotem..

Cortezia nigdy nie miałąm okazji słuchać muzyki poważnej, ale nie raz sobię takich indiańskich melodii uwielbiam je..

Małopolanka a może to imę coś oznacza, skoro się przysniło, zobacz sobie może znaczenie tego imienia, może będzie ono miało coś wspólnego z Twoim maleństwem :)

Brunetka ale już macie sny, chłopiec super, chciałabym mieć chłopca, choć ogólnie nie zalezy mi na chłopcu ważne żeby było zdrowe :) ale wcale bym się nie pogniewała :)

co do tych seriali, to mój mąż jest fanatykiem filmów i seriali, nie ma filmu czy serialu którego by nie obejżał, nawet jak jest beznadziejny to ogląda go do kónca, żeby wiedział ze na przyszłość go nie włączy ... ma taką małą obsesje :)

Wielomamarozumię, ale może ktoś się znajdzie i go kupi w końcu a jak nie to się wkurze i go sobie wyślę do Szkocji :) Ja płeć Amelki ponałąm dopiero koło 20 tyg. więc dość późno, może tym razem będzie inaczej :)

my też mamy komunię 19 maja, u kuzynki męża.. więc może co dobrego się poje :)
i mam nadzieję że pogoda będzie ładna bo niunia ma taką śliczną sukienkę na ramiączkach :)

Pani_Pja jak kicham to muszę nogi skrzyżować, bo boje się że mi coś poleci, po porodzie naturalnym to przez dłuższy czas musiałam chodzić w tych grubych podpaskach bo naprwde czy się zaśmiać czy coś to nie dawałam rady, a teraz czasem mi się zdarza przy kichnięciu..

naszczęscie już przeszło, tyle że teraz znów się wszystko rozciąga.. to i lekki problem jest.. ale da sie przeżyc dla dzidzi wszytsko :*

Witam nowe mamy Pazia Joanna26 MOniczka8401

Joanna26jak tylko coś Ci dolega się przemęczasz czy w ogóle źle się czujesz to powinien Ci dać L4 od ego jest żeby o Ciebie dbać ;/ a jak nie to zmień lekarza..

Moniczka8401ciąża bliźniacza super :) ja ostatnio sobie tak zytałam i dowiedziałam się ze koło 10 tyg można sie dowiedzieć ze sie bedzie miało bliżniakow a jak ja byłam u gin to był 7 tydzień.. i tak sie zastanawiam bo w końcu w rodzinie bliźniaki mamy, teraz w maju urodzą się dwaj chłopcy u jednego będę mamą chrzestną ale mamą ::D zazdroszczę Ci trochę, ale nie wiem czy bym sobie dała radę gdyby mi się w listop. urodziły blićniaki i mają wówczas 1,5 roczną dzidzie :) na pewno to bedzie dla was wyzwanie.. ale na prawde super ciesze sie :* i Gratuuje !! :*

Pazia dokąłdnie, jak jesteś zajęta to nie zwracasz uwagi, a jak np. siedzisz to zdaraz Ci sie pewnie myśleć o dziecku i w ogóle wiec bóle tez si epojawiaja bo jesteś skupiona na tym.. tak mi sie wydaje.. przynajmniej u mnie tk jest..

łoo nadrobiłam.. po za tym u mnie dziś pięknie świeci słoneczko.. i jet cieplutko :) Buziaczki dla mam :* i mile spędzonej miedzieli życzę :*

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=42640

11 lata 11 miesiąc temu #644406 przez suzi001
Hej dziewczyny cos dawno mine tu nie bylo :) duzo sie u was dzieje :) gratuluje bliźniaków to super sprawa nosić pod sercem podwójne szczęście :) mam pytanie czy któraś iż was ma wymioty jeszcze? Ponoć po 12 tyg powinny już ustępować,a mnie nadal męczą wieczorami szczególnie i Indie wiem czy to jest normalne czy iść do lekarza po tabletki na wymioty,chociaż za tydzień mam wizytę w szpitalu to moze mi coś doradza,i drugie pytanko czy rosną wam brzuszki? Ja kurde nie dość ze przez te wymioty schudłam 2 kg to nie widzę jeszcze brzuszka...jest taki średni lekko większy niż przed ciąża,ale moze taka moja uroda ze będę miała mały ;)

11 lata 11 miesiąc temu #644408 przez dzidostwo
Suzinie powiedziane że wymioty ustąpią po 12 tyg. zależy od każdej z osobna od w zasadzie wsyztskiego, a mi brzueszk w poprzedniej pierwszej ciązy pojawił się dopiero w 5 miesiącu, więc nie ma co sie bać w 9 miesiącu miałam piłkę co prawda od kosza.. ale piłkę

brzuch pojawia się w różnym czasie to dużo też zależy od budowy ciała, moja znajoma, na samym początku ciązy też dużo schudła a po tem po mału nabierała ciałka :)

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=42640

11 lata 11 miesiąc temu #644421 przez małopolanka
hej dziewczynki widzę że mam dużo do nadrobienie ;-) Przez weekend nie mam czasu siedzieć na kompie bo mój mąż stwierdził że to ostatnie nasze chwile razem bez dziecka (może nie takie ostatnie bo jeszcze pół roku przed nami haha) i zapewnia mi mnóstwo rozrywek. Wczoraj zabrał mnie na obiad a wieczorem na kolacje ;-) Będzie mi brakowało strasznie tego czasu we dwoje jak już dzidzia będzie.

dzidostwo sprawdziłam z ciekawości znaczenie tego imienia i o dziwo opis pasuje idealnie ale do mojego charakteru. Imię coraz bardziej mi się podoba. Nie wiem tylko które ładniejsze Milena czy Gabriela. Ciężko wybrać jakieś imię dla dziecka. Nie mam żadnych typów na 100 procent na dzień dzisiejszy.

Moniczka8401 zazdroszczę Ci takiej licznej rodzinki ;-) ja już marze o drugim dziecku ale czas pokaże jak to będzie. Pracowałam przez 3 lata w żłobku na cały etat i jak się już dojdzie do wprawy to taka mała gromadka bardzo cieszy. Ogromnie cieszyłabym się z bliźniaków. Gratuluje z całego serca.

Dziewczynki i gdzie te zdjęcia brzuszków???

11 lata 11 miesiąc temu #644423 przez suzi001
Dzięki dzidostwo uspokoilas mnie trochę,choć nie myślałam ze w ciąży schudne zawsze mi sie wydawało dziwne chudniecie w ciąży a tu jednak przez wymioty mozna zgubić troszkę masy :d koleżanka mnie nastraszyla ze moge mieć jakieś zaburzenia albo zły wpływ na dziecko bo nie dostarczam mu witamin i żebym najlepiej leciała do lekarza po tabletki hamujace wymioty..no ale myśle ze trochę przesadza bo niektóre kobiety męczą sie z wymiotami do końca ciąży,więc nie wiem jak to już jest :) mam nadzieje ze ujrzeć wkoncu lekkie zaokraglenie :)

11 lata 11 miesiąc temu #644427 przez suzi001
Malopolanka mi tez będzie brakowało wspólnie spędzonego czasu z moim ( przyszłym) mężem ;) napewno już nie będzie tak samo jak dawniej czyli jakieś wypady do znajomych na imprezy czy coś teraz już dzidzia i będzie trzeba tylko o niej myśleć ale w sumie dobrze bo już swój czas sie wyszalalam hyhy :))))))) fajna praca w żłobku ja właśnie mam w planach przyszlosciowych szukanie pracy w przedszkolu lub żłobku bo taki tez mam zawód i kocham dzieciaczki :).fajnie jest mieć gromadke ale ja bym chyba nie podolala jedno po drugim,przynajmniej różnica 3,4 lata bo widzę po znajomej ze jest mega wyczerpana mając dwójkę jedno po drugim,ale z drugiej strony odchowa sie i czas możesz poświęcić sobie i swoim zainteresowania.

11 lata 11 miesiąc temu #644456 przez małopolanka
Suzi musiałyśmy pisać w tym samym czasie bo nie widzialam wcześniej Twojego postu. Co do wymiotów ja też schudłam 2 kg. Wymioty czasami jeszcze też męczą. Ostatnio 2 dni temu wymiotowałam. Nie jest tak że przeszło mi całkowicie. Jest dużo lepiej bo nie mdli mnie całymi dniami jak to było miedzy 10-12 tyg. Mój brzuszek rano jest dość płaski tak jakbym nie była w ciąży dopiero w ciągu dnia po jedzeniu da się coś zauważyć. Wrzuć jakieś zdjęcie to zobaczymy czy faktycznie nic nie widać. Jeśli chodzi o witaminy to ja używam Pregnacare. Nie bój się o dzidzie wymioty są naturalne u kobiet w ciąży. Moja siostra dużo wymiotowała praktycznie od 6 tyg po pare razy dziennie do końca 3 mies i urodziła zdrowe pięknie dzidzi.

11 lata 11 miesiąc temu #644476 przez suzi001
To moj brzuszek aktualnie w 13 tyg,tylko ze ja przed ciąża miałam minimum mniejszy moze znajdę dla porównania jakieś zdjęcie,jak oglądałam brzuszka innych mamus na necie to już widać zaokraglenia,uwypuklenia itp,moze trochę rzesadzam bo każda kobieta jest inna ale to moja pierwsza ciąża i mam prawo do zmartwień hihi szczególnie jak nie mieszkam w Polsce :)) moze pokazecie swoje brzuszeczki :d?

11 lata 11 miesiąc temu #644477 przez suzi001

11 lata 11 miesiąc temu #644478 przez suzi001
Oooooops chyba zdjęcie mi sie nie chce dodać :((((((((((((

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka