- Otrzymane podziękowania: 5
- /
- /
- /
- /
- /
- Listopadówki 2013
Listopadówki 2013
- agnieszkazst
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- Dziecko jest miłością, która stała się widzialna

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- agnieszkazst
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-

Ja osobiście wyniki krwi mam dobre i pani doktor absolutnie odradzała branie dodatkowych witaminek, bo w takiej sytuacji jest to zbędne.Do 13tyg. brałam zwykły Folik, teraz już odstawiłam.
Podsumowując - we wszystkim trzeba kierować się umiarem i zdrowym rozsądkiem, a na pewno będzie dobrze.

- pani_p
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 24

- dzidostwo
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat
- Otrzymane podziękowania: 1

a propo rozstępów, ja nie miałam i cieszyłam się ze nie pojawią mi sie.. no ale pojawiły sie na 4 dni przed porodem... krem przeciw rozstepom stosowałam "MAMA i JA"
zaraz dokończę pisanie ale musze niunię zanieść do łóżęczk ai sie troszkę ogarnąć

- wielomama
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- Otrzymane podziękowania: 0
agnieszka, ale tak szczerze, to wychodzi jednak, że w sumie w ciąży nie powinno brać się witaminek. Przecież praktycznie każda osoba ma wszystko w porządku w badaniu krwi. Tylko u niewielkiej części ciężarnych wychodzi anemia a najczęściej lekarze nie robią badania potasu, magnezu, żelaza itd. Prawda taka, że co lekarz to inna opinia i tak samo jest później z położnymi po porodzie. Zobaczycie jak będziemy tutaj pisały co dowiedziałyśmy się na wizytach domowych położnych, to zdania dotyczące pielęgnacji maleństwa będą różne.
Do tego jeszcze dochodzi czas. Ta sama lekarka jeszcze 10 lat temu mówiła mi, że witaminy mam brać od 12 tygodnia ciąży a teraz zmieniła, że od 16 tygodnia.
Nat Twoje maleństwo to naprawdę wyszło rewelacyjnie. Doskonałe usg, wszystko dokładnie widać. Poza rewelacyjna - to napewno dziewczynka.
agnieszka skoro usg masz za tydzień to Ty nam dopiero zabłyśniesz super fotką maleństwa, no i wymiary już będą niezłe.
- Brunetka
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
- Kocham Cię córciu :)
Do tego, zanim doszłoby do spotkania z nimi, przewinęłoby mi się w głowie milion scenariuszy.

GRATULUJĘ TOBIE, że tak dzielnie potrafiłaś zachować "zimną krew".

Tak jak obiecałam na fb, daję znać jak po mojej dzisiejszej wizycie.
Jestem zaskoczona bo mój "brzdąć" ma już 7 cm :)Nie cały miesiąc temu(15 kwietnia), miał (z tego co pamiętam) 3,6 cm, więc według mnie spora różnica.
Lekarz po usg stwierdził, że jest wszystko w jak najlepszym porządku... w piątek mam się zjawić na test PAPPA. Trochę się zdziwiłam bo kruszyna była tak leniwa, że ciężko było wykonać przezierność fałdu karkowego

Lekarz wymuszał na nim/na niej

Mój ginekolog ledwo dzisiaj widział na oczy ze zmęczenia. Normalnie przyjmuje do 19-ej, ale jak zawsze pojawiają się dodatkowe pacjentki i schodzi w przychodni do 22. Do tego praca w szpitalu, więc mu się nie dziwię, że taki przemęczony... pewnie też i nocne zmiany. Lekarz złoto, nigdy nie odmawia pacjentce wizyty, ale z drugiej strony podziwiam, ja raczej nie potrafiłabym tak funkcjonować.
Martwi mnie trochę fakt, że moja waga stoi w miejscu

Dziewczyny, ten Folik jak długo powinno się przyjmować?
Co do tematu witamin. Mój gin również mi je dzisiaj przepisał. Duphaston już idzie w odstawkę.
http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=53655
- wielomama
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
Brunetka fajnie, że maleństwo tak urosło. Mojego D też właśnie bardzo to zdziwiło, że takie maleństwo tak szybko rośnie.O wagę kochana wogóle nie martw się. Są takie kobiety, które w ciągu pierwszego trymestru nawet tracą 3 kg. Zobaczysz teraz w drugim trymestrze zaczniesz przybierać.Różne są opienia, ale najczęściej lekarze mówią że kwas foliowy należy brać do ukończenia pierwszego trymestru.
Życzę wszystkim miłego dnia.
- natB
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- (...) bo dziecko to cud, jedyny, niezastąpiony :)
- Otrzymane podziękowania: 153
Brunetka jesteśmy na tym samym etapie ciąży, termin na kiedy masz?
CO do witamin ja od początku biorę Femibion, teraz przeszłam na Femibion II... w sumie za bardzo nie doczytywałam się, co to za specyfik, ale ma kwas foliowy i trochę witamin, więc myślę, że jest ok... oprócz tego staram się jeść choć trochę więcej owoców i warzyw, co nie jest łatwe, bo jakoś nie wiem nigdy nie jadłam ich za dużo...
Wagą nie masz ,co się przejmować... ważę tyle samo, oczywiście Doktorka każe mi przytyć, ale niestety nie jest na razie tak łatwo

wielomama podobno widać już chłopaka ;P chociaż Pani Doktor powiedziała, że łatwo się pomylić w tym tygodniu

Również życzę Wam dobrego dnia

- agnieszkazst
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-

Z każdym rokiem też świadomość i wiedza medyczna się zmienia, lekarze - jeśli się doszkalają, jeżdżą na konferencje i sympozja - wiedzą coraz więcej. Stąd też te zmiany zaleceń co do podażu tabletek. Kto wie może za 10 lat będą zupełnie inne normy??

Ja patrze też na te witaminki od tej drugiej strony, która jest rzeką bez dna - na stronę marketingową

Bądź co bądź kwestią wyjściową jest zaufanie do prowadzącego nas lekarza i jeśli on zalecił to widocznie trzeba brać. Pani_p nie zamartwiaj się tym nadto, ewentualnie przy kolejnej wizycie podziel się z lekarzem swoimi ewentualnymi wątpliwościami, on powinien Ci wszystko dokładnie wytłumaczyć, dlaczego co i jak. Głowa do góry!! Wszystko będzie dobrze

Co do Folika to jest ogólnie rekomendowany do końca I trymestru, potem już nie trzeba, no chyba że lekarz zaleci inaczej

Wszystkim Mamusiom pięknego dnia!! Cieszę się, że tu jesteśmy i dzielimy się swoimi przemyśleniami, to naprawdę ubogaca

- agnieszkazst
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-

- Brunetka
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
Brunetka jesteśmy na tym samym etapie ciąży, termin na kiedy masz?
Termin mam na 14 listopada

U mnie lekarz również zobaczył coś między nogami dzidzi

- Groszek
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Michaś - nasze małe wielkie szczęście

- natB
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

- natB
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

- Brunetka
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
a tak z innej beczki... co myślicie o gimnastyce w ciąży?
Ja chcę zapisać się na jogę dla kobiet w ciąży

Wiem też, że są kobiety które będąc w ciąży, jeżdżą na rowerze. Na następnej wizycie muszę pamiętać aby zapytać lekarza, jakie jest jego zdanie na ten temat. Ja wcześniej na rowerze starałam się często jeździć, więc gdybym nie mogła...na pewno by mi tego brakowało:)
Chciałabym również uczęszczać na zajęcia prowadzone na basenie...boję się tylko, że wtedy nabawię się infekcji. To chyba nie jest dla mnie dobry pomysł.
Oglądałam nie dawno program "O Matko! i jeden z odcinków był poświęcony właśnie aktywności fizycznej. Wyjaśniono tam, że jeśli ciąża nie jest zagrożona, to jak najbardziej kobiety które wcześniej były aktywne fizycznie, powinny dalej kontynuować i prowadzić tryb jaki prowadziły ( tyle, że w trochę mniejszej częstotliwości niż przed ciążą).
Agnieszkazst ja również widzę na każdym kroku jaki wpływ na produkty ma reklama. Chociażby wybierając się do apteki po witaminy właśnie. Każdemu "wciskają" to co akurat jest reklamowane w tv.
Co do preparatów przeciwko rozstępom...osobiście nie używam. Zdaję się tylko i wyłącznie na oliwkę dla dzieci